Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ - Δεν βγήκε «λευκός καπνός» για το μεταναστευτικό - Μητσοτάκης: Να τσακίσουμε τους διακινητές

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ - Δεν βγήκε «λευκός καπνός» για το μεταναστευτικό - Μητσοτάκης: Να τσακίσουμε τους διακινητές

Οι εταίροι διαφωνούν και η Ελλάδα εστιάζει στην καταπολέμηση των δουλεμπορικών δικτύων - Η Τουρκία να γίνει σύμμαχος στο μεταναστευτικό, διαμηνύει ο Έλληνας πρωθυπουργός

mitsotakis-eu-sumitt-m
Όσο οι εταίροι μας διαφωνούν για το πώς θα κατανέμονται οι μετανάστες που ζητούν άσυλο -και τα βάρη αυτών- στις ευρωπαϊκές χώρες (σ.σ. μπλοκάρουν τη συμφωνία η Ουγγαρία και η Πολωνία), η Ελλάδα θέτει ως πρώτο στόχο την καταπολέμηση των δικτύων που έχουν στήσει οι σύγχρονοι  «δουλέμποροι». «Πρέπει να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών» τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επισήμανση που λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις, ενόψει του τετ α τετ που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου οι δύο ηγέτες θα βρεθούν για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Όταν μίλησα για σκέψεις έξω από το κουτί, ήθελα να καταδείξω την ανάγκη να τσακίσουμε τα δίκτυα διακινητών, ώστε μετανάστες να μην μπαίνουν καν σε σαπιοκάραβα» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε πως «τα τέσσερα τελευταία χρόνια πολύ λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους, σε σχέση με την περίοδο 2015-2019, γιατί λιγότερες βάρκες έφυγαν (από τα τουρκικά παράλια)». «Πρέπει να συνεργαστούμε με χώρες βόρειας Αφρικής -την Τυνησία και τη Λιβύη- για να αποθαρρύνουμε τους διακινητές. Υπάρχει γενική αναγνώριση πως πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα επιδιώκει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και μια πιο αποφασιστική στάση στο θέμα της προστασίας των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς υπάρχουν πιέσεις που θέλουν να μετατρέψουν ακόμη και τη Frontex σε… ΜΚΟ. ΜΚΟ που όλως τυχαίως δεν «βλέπουν» τη δράση των διακινητών και εστιάζουν πάντα στις ευθύνες της Ευρώπης.

Μονοπάτι επαναπροσέγγισης με την Τουρκία

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την επικείμενη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Θα είναι η πρώτη συνάντηση μετά την επανεκλογή μας. Είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της» τόνισε ο πρωθυπουργός, θέτοντας το πλαίσιο της ατζέντας και των προσδοκιών. Επί τάπιτος θα τεθούν ακόμη οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και το ζήτημα της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.

Κλείσιμο
«Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχος στο μεταναστευτικό. Η ΕΕ έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα για να στηρίξει την Τουρκία στο μεταναστευτικό και ενδεχομένως να ξοδέψει και άλλα. Μπορούμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος αρκεί να το θέλει και η ίδια. Στο Βίλνιους θα διαπιστώσουμε αν η Τουρκία θέλει να μπούμε σε μια νέα σελίδα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έθεσε στους εταίρους μας και το θέμα της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη: «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για το τι συμβαίνει και να εκφράσω την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι ένας εκλεγμένος δήμαρχος βρίσκεται ακόμα στη φυλακή. Ο Μπελέρης βρίσκεται στη φυλακή με αμφίβολες δικονομικές προβλέψεις. Είναι χτύπημα στην προσπάθεια της Αλβανίας να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ελπίζω σύντομα το ζήτημα να επιλυθεί. Η επίλυση ή μη επίλυσή του θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Η συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν θα μείνει το συγκεκριμένο θέμα χωρίς αντίδραση από την Ελλάδα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την οικονομία ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι ζήτημα χρόνου η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας και επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για μείωση της φορολογίας και αυξήσεις στους μισθούς.

«Αυτά θα ξεδιπλωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την επόμενη Πέμπτη. Θα νομοθετήσουμε και μια προεκλογική κατάκτηση, να συζητάμε για την κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων. Το δημοσιονομικό συμβούλιο θα έχει αυτή τη δυνατότητα. Δεν θα ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς κοστολογημένα προγράμματα και αυτό είναι μια κατάκτηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ρωτάτε λάθος άνθρωπο για την παραίτηση του κυρίου Τσίπρα, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Μπορώ να μιλήσω για το δικό μας κόμμα, τη μεγάλη διεύρυνση που πετύχαμε και το εκλογικό αποτέλεσμα που αποτυπώνει τη δυνατότητα να συνενώσουμε προοδευτικές δυνάμεις που δεν μας είχαν επιλέξει στο παρελθόν» απάντησε τέλος ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Ειδήσεις σήμερα:

Παραίτηση Τσίπρα: Συνεδριάζουν οι «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ - Σε θέση μάχης για την επόμενη μέρα

Επεισόδια στη Γαλλία: Ο Μακρόν κατεβάζει τεθωρακισμένα στους δρόμους και καλεί τους γονείς να μαζέψουν τα παιδιά τους

Μολδαβία: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς στο αεροδρόμιο Κισινάου - Συνελήφθη ο δράστης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης