Εκλογές 2023: Πώς «διαβάζει» το ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα - Πρώτος στόχος η οικοδόμηση της νέας κεντροαριστεράς

Εκλογές 2023: Πώς «διαβάζει» το ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα - Πρώτος στόχος η οικοδόμηση της νέας κεντροαριστεράς

Με διαδοχικές συσκέψεις υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη η επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές της Κυριακής

nikos-androulakis-pasok
Αποφασισμένος να διεκδικήσει με συγκεκριμένο σχέδιο την πολιτική και αριθμητική ηγεμονία της κεντροαριστεράς φαίνεται ότι είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θεωρεί το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών ως ένα ακόμη βήμα κατάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών που κινούνται στον ευρύτερο χώρο.



Ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγε να κάνει με τη χθεσινοβραδινή δήλωσή του την παραμικρή αναφορά στην εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σημείωναν ότι όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι είναι το ΠΑΣΟΚ που θα αναλάβει να οικοδομήσει τη σύγχρονη κεντροαριστερά για να αποκτήσει η χώρα μια ισχυρή, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Είναι προφανές ότι από τις επόμενες κιόλας μέρες, εντός και εκτός βουλής, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να διατηρήσει το νήμα της αύξησης της εκλογικής και κοινοβουλευτικής του δύναμης κατά 50% (από το 8,1% στο περίπου 12%) για να απευθυνθεί και σε πολίτες που δεν το ψήφισαν στους δύο γύρους της αναμέτρησης. Χαρακτηρίζεται δε αυτονόητη η στρατηγική στόχευση για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη – όπου το ΠΑΣΟΚ θα «κατεβάσει» και θα στηρίξει τους δικούς του υποψήφιους στις 13 περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους- καθώς και στις ευρωεκλογές σε 11 μήνες (τον Μάη του 2024).

Κλείσιμο
Δήλωση για το αποτέλεσμα των Εθνικών Εκλογών


Κορυφαία στελέχη υπογραμμίζουν ότι μέσα στους επόμενους κρίσιμους, για την πορεία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, μήνες θα αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της ανανέωσης που πέτυχε, τόσο στο νέο παζλ της κοινοβουλευτικής ομάδας, όσο και στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη. Τα ίδια στελέχη πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει επί της ουσίας τον ισχυρό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης- «με 48 βουλευτές, δηλαδή λιγότερους από τους αναγκαίους 50, δεν μπορεί να ασκήσει το ρόλο καταθέτοντας πχ πρόταση μομφής στην κυβέρνηση», έλεγε για παράδειγμα χθες ο βουλευτής Επικρατείας, Παναγιώτης Δουδωνής που είχε κατά το προεκλογικό διάστημα την «μπαγκέτα» του Πολιτικού Σχεδιασμού. Πρόσωπο της ανανέωσης ο κ. Δουδωνής, όπως και ο έτερος βουλευτής Επικρατείας, Δημήτρης Μάντζος θα αναλάβουν «πρωταγωνιστικούς» ρόλους στην κοινοβουλευτική ομάδα- ίσως ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και επιφορτισμένοι με την ευθύνη βασικών Τομέων. Εκπρόσωπος Τύπου (ήταν μέχρι τώρα ο Δημήτρης Μάντζος) θα οριστεί εκ νέου στέλεχος από τις νεότερες γενιές- ενδεχομένως ο υποψήφιος βουλευτής στο Βόρειο Τομέα των Αθηνών, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας κατά την προηγούμενη περίοδο, Μιχάλης Κατρίνης, όπως και ο πρώην αντιπρόεδρος της βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επανέρχονται (μετά την επανεκλογή τους στην Ηλεία και την Αρκαδία αντίστοιχα, όπου το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε ισχυρό διψήφιο ποσοστό) σε θέσεις ευθύνης. Η Νάντια Γιαννακοπούλου (επανεκλέχτηκε στη Δυτική Αθήνα), ο Παύλος Χρηστίδης (στα νότια), ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (στην Ανατολική Αττική) και η Μιλένα Αποστολάκη (στα βόρεια προάστια) αποτελούν μαζί με άλλους βουλευτές από την περιφέρεια (όπως ο Στέφανος Παραστατίδης από το Κιλκίς) στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας που θα σηκώσουν εν πολλοίς το βάρος της αντιπαράθεσης στη βουλή υπό το Νίκο Ανδρουλάκη.

Από σήμερα και σίγουρα πριν την ορκωμοσία και τις προγραμματικές δηλώσεις στη βουλή, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα αρχίσει να συγκαλεί διαδοχικές συσκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη για την οργάνωση του αγώνα σε όλα τα πεδία, ενώ θα οριστικοποιήσει τη «λίστα» των βουλευτών και των νέων αρμοδιοτήτων που θα αναλάβουν. Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ως Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής έχει μπροστά του την οργάνωση της προεκλογικής μάχης στις περιφέρειες και τους δήμους. Η οδηγία που έχει ήδη δώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης παραπέμπει σε ολιγοήμερες διακοπές της «ομάδας κρούσης» τον Αύγουστο, όταν κλείσει η βουλή.

«Το ΠΑΣΟΚ δυναμώνει, ανανεώνεται και προχωρά. Ξαναπιάσαμε το νήμα της Ιστορίας και ενώνουμε τις αγωνίες, τα όνειρα και τις ελπίδες μας με τους προοδευτικούς, δημοκράτες πολίτες. Δεσμεύομαι προς κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ότι το ΠΑΣΟΚ ως ισχυρή, προοδευτική δύναμη, θα ασκήσει στιβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση με αρχές και αξίες», δήλωσε χθες εν τω μεταξύ από τη Χαριλάου Τρικούπη ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για να περιγράψει το προφίλ της αντιπαράθεσης εφεξής με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θα εστιάσει στα ζητήματα των κοινωνικών ανισοτήτων και στην ανάδειξη των προγραμματικών θέσεων σε κάθε ευκαιρία, ενώ θα προσπαθήσει να προβάλει το ΠΑΣΟΚ «ως το ισχυρό, διαχρονικό και δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς και των νεοναζιστικών μορφωμάτων».

Άμεσα θα συνεδριάσει υπό το Νίκο Ανδρουλάκη το Πολιτικό Συμβούλιο και η κοινοβουλευτική ομάδα για τον στρατηγικό σχεδιασμό των επόμενων μηνών- στόχος της ηγεσίας είναι η αξιοποίηση όλων των δυνάμεων και γενεών του ΠΑΣΟΚ. Το ενδιαφέρον αναμφίβολα στρέφεται στο πως η Χαριλάου Τρικούπη θα χειριστεί τη νέα συνθήκη μετά το κλείσιμο της ψαλίδας στις 6 μονάδες με τον ΣΥΡΙΖΑ και την αναμενόμενη μάχη για την «πρωτοκαθεδρία» του χώρου, που αυτή τη στιγμή πάντως δεν ξεπερνά το εκλογικό 30%. Ο σχετικός χειρισμός αφορά και στο πως το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να κλείσει γρήγορα και δημοσκοπικά πλέον τη ψαλίδα με την Κουμουνδούρου, που εισέρχεται σε φάση αλλαγών.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι 158 που εκλέγονται βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Ποιοι είναι οι 300 βουλευτές που εξελέγησαν στη νέα εθνική αντιπροσωπεία

Όλοι οι άνθρωποι του Μητσοτάκη: Το νέο Μαξίμου, οι υπουργοί και οι υφυπουργοί

----------------


Εκλογές 2023
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης