Αποτελέσματα εκλογών 2023: Αύριο το μεσημέρι ώρα 13.00 ορκίζεται πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Αύριο το μεσημέρι ώρα 13.00 ορκίζεται πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Τα επόμενα βήματα από την ορκωμοσία ως την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής - «Είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, από αύριο ξεκινά σκληρή δουλειά»

mitsotakis_new_xr
Στις 11:00 αύριο Δευτέρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Δυο ώρες αργότερα, στις 13:00 θα γίνει και η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τα επόμενα βήματα ως την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής

Με την παράδοση των επισήμων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει αύριο Δευτέρα, 26 Ιουνίου, η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου.

Βασικοί σταθμοί της, η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνηση (αργότερα αύριο Δευτέρα) και η ορκωμοσία των «300» (την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου), και τελικός σταθμός, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Στις 9 αύριο το πρωί, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα μεταβεί στο Μέγαρο της Βουλής όπου θα επιδώσει τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα. Αυτός, με τη σειρά του, θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει σχετικώς, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος. Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο, και μερικές ώρες μετά, αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Κλείσιμο
Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων

«Σας ευχαριστώ από καρδιάς» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους συγκεντρωμένους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Κυριακής εξερχόμενος από τα γραφεία της Πειραιώς μετά την μεγάλη νίκη του κόμματός του στις σημερινές εκλογές.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-ctlyga1oocip)


«Για δεύτερη συνεχόμενη φορά όλη η Ελλάδα είναι ξανά μπλε. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στα κομματικά στελέχη. Ξέρω πόσο κουραστήκατε όμως σήμερα το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειές μας. Ο λαός μας εμπιστεύτηκε με άνετη πλειοψηφία και μας έδωσε ισχυρή εντολή να πάμε μπροστά και να βαδίσουμε στον δρόμο της πρόοδου και της κοινωνικής συνοχής» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

mitsotakis__30_


«Για μένα η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα συγκινητική» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης τον οποίο οι συγκεντρωμένοι διέκοπταν με τη φράση «είσαι και θα είσαι ο πρωθυπουργός».

mitsotakis__28_
mitsotakis__29_


«Για πρώτη φορά η ΝΔ μετά από μια 4ετια κυβέρνησης κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά της. Αυτόι που πετύχαμε είναι να κλείσουμε οριστικά τον κύκλο του διχασμού και της τοξικότητας που άνοιξε πριν από μια 10ετια. Θέλω να ξέρετε ότι η ευθύνη που αισθάνομαι στους ώμους μου είναι πολύ βαριά. Σήμερα γιορτάζουμε και αυριο σηκώνουμε τα μανίκια για σκληρή δουλειά» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης

«Η ΝΔ είναι σήμερα το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη. Προσέξτε, έχουμε ακριβώς τον ίδιο αριθμό βουλευτών που είχαμε το 2019 μόνο που η διαφορά με τον βασικό αντίπαλο είναι 24 μονάδες ενώ τότε ήταν 8» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

mitsotakis_peiraiws__6_


«Όμως προσέξτε αυτή η πολιτική κυριαρχία δεν είναι σημάδι αλαζονείας, ούτε λευκή επιταγή. Ζητώ από όλους να είμαστε προσγειωμένοι. Οι πολίτες έχουν προβλήματα που πρέπει να επιλύσουμε. Σήμερα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και θα εκπληρώσω τις προσδοκίες και όσων δεν μας ψήφισαν. Με γνώμονα την ενότητα θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας και είμαι σίγουρος οτι θα δικαιώσουμε τις προσδοκίες των πολιτών όπως το κάναμε και την προηγούμενη φορά» επανέλαβε ο νέος πρωθυπουργός στο πνεύμα της πρώτης του δήλωσης μετά τη νίκη στις σημερινές εκλογές .

«Ενα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι. Η ΝΔ απέδειξε ότι και όντας στην κυβέρνηση μπορεί να έχει το καλύτερα οργανωμένο κόμμα που απέδειξε τις δυνατότητές του» ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του για τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύτηκαν έξω από το γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς.

mitsotakis37__4__2
mitsotakis__31_


«Το μπλε είναι το χρώμα της σημαίας, του ουρανού, της θάλασσας, το χρώμα της ελπίδας και της σωφροσύνης» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης στο σύνθημα «ολη η Ελλάδα είναι μπλε».

«Από αύριο ξεκινά η σκληρή δουλειά για να πάμε την Ελλάδα πιο ψηλά» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν μέσω επευφημιών και αποθέωσης από τους συγκεντρωμένους φίλους της Νέας Δημοκρατίας.

«Σας θυμίζω ότι έχουμε δημοτικές εκλογές και μετά ευρωεκλογές» ήταν οι τελευταίες λέξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αποχωρώντας από την Πειραιώς.

Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Για δεύτερη φορά όλη η Ελλάδα είναι μπλε.

Θέλω να πω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην καθεμία και στον καθένα από εσάς, στα κομματικά μας στελέχη. Ξέρω πόσο πολύ κουραστήκατε κάνοντας δύο εκλογικούς αγώνες τον έναν μετά τον άλλον, όμως σήμερα το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειές μας.

Ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύθηκε για δεύτερη φορά με μια άνετη πλειοψηφία, όπως ζητήσαμε, και μας έδωσε ισχυρή εντολή να πάμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά και να βαδίσουμε στον δρόμο τής προόδου, της κοινωνικής συνοχής.

Για εμένα η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα συγκινητική. Για πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία καταφέρνει μέσα σε μια τετραετία, ούσα κυβέρνηση, να αυξήσει τα ποσοστά της, να κερδίσει περισσότερους φίλους. Αλλά, κυρίως, αυτό το οποίο πετύχαμε σε αυτή την εκλογή είναι να κλείσουμε οριστικά τον κύκλο του διχασμού και της τοξικότητας που άνοιξε πριν από μία δεκαετία.

Θέλω να ξέρετε ότι η ευθύνη την οποία αισθάνομαι στους ώμους μου είναι πολύ βαριά. Σήμερα θα γιορτάσουμε και αύριο θα σηκώσουμε τα μανίκια και θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά.

Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη.

Προσέξτε, έχουμε ακριβώς τον ίδιο αριθμό βουλευτών που είχαμε το 2019, μόνο που τώρα η διαφορά μας με τον βασικό μας αντίπαλο είναι 24 μονάδες ενώ τότε ήταν οκτώ.

Όμως, φίλες και φίλοι, αυτή η πολιτική κυριαρχία δεν είναι συνταγή αλαζονείας, ούτε λευκή επιταγή. Αυτό το οποίο θα ζητήσω και πάλι από όλα μας τα στελέχη είναι να είμαστε προσγειωμένοι. Οι πολίτες έχουν πολλά προβλήματα και απαιτούν από εμάς να σκύψουμε πάνω σε αυτά τα προβλήματα και να τα λύσουμε. Σήμερα είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και εκφράζω και τις προσδοκίες όσων συμπολιτών μας δεν μας στήριξαν.

Θα πορευτούμε με γνώμονα την ενότητα του λαού μας. Θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο το πρόγραμμά μας και είμαι σίγουρος ότι για ακόμα μία φορά θα δικαιώσουμε τις προσδοκίες των πολιτών με το έργο τής δεύτερης τετραετίας μας.

Και πάλι ένα μεγάλο «ευχαριστώ», καθώς είμαστε σήμερα εδώ, μπροστά στα κομματικά μας γραφεία. Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε, φίλες και φίλοι, ότι και ούσα στην κυβέρνηση μπορεί να έχει το καλύτερα οργανωμένο κόμμα το οποίο απέδειξε τις δυνατότητές του.

Πάμε λοιπόν, γιατί το μπλε είναι και το χρώμα τής σημαίας μας, το χρώμα τού ουρανού, το χρώμα τής θάλασσάς μας, το χρώμα τής ελπίδας, το χρώμα τής σωφροσύνης, το χρώμα που, τελικά, ενώνει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Και πάλι, λοιπόν, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καθένα και στην καθεμία ξεχωριστά.

Από αύριο αρχίζει σκληρή δουλειά για να πάμε την Ελλάδα ακόμα πιο μπροστά. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ.

Για όσους έχετε «σύνδρομο στέρησης» από την εκλογική διαδικασία, σας θυμίζω ότι σε λίγους μήνες έχουμε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και σε έναν χρόνο ευρωεκλογές.

Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ.»

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023, Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, από αύριο ξεκινά σκληρή δουλειά

Εκλογές 2023 - Αλέξης Τσίπρας: Δεν παραιτείται - Θέτει τον εαυτό του στην κρίση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: Τα δάκρυα χαράς της Σοφίας, του Κωνσταντίνου και της Δάφνης Μητσοτάκη μπροστά στον πατέρα τους

----------------

Εκλογές 2023
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης