Εκλογές 2023, Αποτελέσματα: Αντίστροφη μέτρηση για το exit poll

Εκλογές 2023, Αποτελέσματα: Αντίστροφη μέτρηση για το exit poll

Ωρα 19:00 η ανακοίνωση του exit poll - Στις 20:30 η πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα από το υπ. Εσωτερικών

exit_polls_arthro
Αντίστροφα μετράει η ώρα για την ανακοίνωση του exit poll από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων που θα σημάνει και την τελική ευθεία για το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών.

Το exit poll που ετοίμασαν από κοινού οι μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων συγκεντρώνοντας στοιχεία από τα εκλογικά κέντρα αναμένεται να ανακοινωθεί στις 7 το απόγευμα.

Διαβάστε επίσης: Exit poll: Μεγάλη νίκη και ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ

Από τα στοιχεία του exit poll αναμένεται να δοθούν οι πρώτες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της σημερινής εκλογικής βραδιάς που συνίστανται στα εξής:

Αν θα έχει αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρήσει από τα ποσοστά που συγκέντρωσε στις εκλογές του Μαΐου, αν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα αυξήσει τη δύναμή του και κυρίως αν η σημερινή βραδιά θα είναι θρίλερ για πέντε κόμματα που φλερτράρουν με την είσοδο στη Βουλή.

Όπως εξήγησε ο ο διευθύνων σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης, μόλις κλείσουν οι κάλπες, δηλαδή στις 19:00 το απόγευμα, θα έχουμε εικόνα από το 80% των exit polls και μέχρι τις 20:00 θα έχουμε το 100% του αποτελέσματος.

Σημειώνεται ότι στις 20:30 αναμένεται η πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα από το υπουργείο Εσωτερικών βάσει των πραγματικών δεδομένων

Στο 40,77% η συμμετοχή που ανακοίνωσε στις 5 το απόγευμα το υπουργείο Εσωτερικών

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε στις 5 το απόγευμα ο ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η συμμετοχή στις εκλογές ήταν της τάξης του 40,77%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ανακοίνωση του ΥΠΕΣ η συμμετοχή έως τις 16:00 με 16:30 στο 88% των εκλογικών τμημάτων ανερχόταν στο 40,77%, μειωμένη κατά περίπου 8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα στις εκλογές του Μαϊου που ήταν στο 48,76%. Μέχρι εκείνη την ώρα είχαν προσέλθει στις κάλπες 3.564.116 ψηφοφόροι.

Οι εκλογικές περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής ήταν ο Βόρειος τομέας Αθήνας με 48,13% και ακολουθούν με περίπου 45% η Β' Θεσσαλονίκης, η Ανατολική Αττική, η Φθιώτιδα, ο Νότιος τομέας Αθήνας και το Ηράκλειο Κρήτης

Στον αντίποδα, χαμηλά ποσοστά συμμετοχή κάτω του 30% εμφάνιζαν Φλώρινα, Κεφαλονιά, Λακωνία και Ευρυτανία

Κλείσιμο
Ο κ. Σταυριανουδάκης ενημέρωσε και ότι η συμμετοχή στον Εβρο κυμαίνεται στο 39,54% και στη Ροδόπη λίγο κάτω από το 37%.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών στις 17:00 το απόγευμα

Έως τις 16.30 προσήλθε στις κάλπες το 40,77% του εκλογικού σώματος, ήτοι 3.564.116 ψηφοφόροι, ποσοστό μειωμένο κατά 7,99% σε σχέση με την αντίστοιχη ώρα μέτρησης των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Το ποσοστό αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που απέστειλαν στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 18.920 εκλογικών τμημάτων σε σύνολο 21.634, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 87,5%, κάνοντας χρήση του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (SRT) της SingularLogic.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής σημειώθηκαν στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών, στη Β’ Θεσσαλονίκης, στην Ανατολική Αττική, στη Φθιώτιδα, στον Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών και στο Ηράκλειο Κρήτης

Στον αντίποδα, χαμηλότερη είναι η συμμετοχή στην Κεφαλονιά, στην Ευρυτανία, στη Λακωνία, στη Λευκάδα και στη Φλώρινα.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023 - Γεράκης (Marc): Δεν αποκλείεται θρίλερ όσον αφορά τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή

Live Update: Λεπτό προς λεπτό η εκλογική διαδικασία

Λάρισα: Απόστρατος αξιωματικός ο 56χρονος που βρήκε φρικτό θάνατο όταν καταπλακώθηκε από γκαραζόπορτα

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης