Εκλογές 2023: «Γκάζι» Μητσοτάκη για ισχυρή αυτοδυναμία - Οι σκέψεις για τη νέα κυβέρνηση με rotation

Εκλογές 2023: «Γκάζι» Μητσοτάκη για ισχυρή αυτοδυναμία - Οι σκέψεις για τη νέα κυβέρνηση με rotation

Νέος κύκλος περιοδειών για τον πρόεδρο της ΝΔ  - Ελάχιστοι υπουργοί ίσως παραμείνουν στις θέσεις τους  - «Λίφτινγκ» του επιτελικού κράτους

mitsotakis_new_xr
Με λίγες μέρες να απομένουν ως τις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής και με τα δημοσκοπικά δεδομένα να αποτυπώνουν ένα ευρύτατο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναπόδραστα κάνει προετοιμασίες και για την επόμενη μέρα των εκλογών που μπορεί να βρει τη ΝΔ κυβέρνηση με ισχυρή αυτοδυναμία.

Ο πρόεδρος του κόμματος έχει επιλέξει σε αυτή την προεκλογική αναμέτρηση να μιλά με μπασκετικούς όρους για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Ο ίδιος κάνει πολλές φορές αναφορές στο rotation που θα γίνει μετά από μια τετραετία με μικρές παρεμβάσεις στη σύνθεση και στη δομή του σχήματος, με τον κ. Μητσοτάκη εκπεφρασμένα να μην είναι fan των ανασχηματισμών. Οι τελικές επιλογές στο σχήμα, όμως, θα αντανακλούν και μια ακόμα παράμετρο: το τελικό ποσοστό της ΝΔ στην κάλπη. Και αυτό γιατί, όπως το θέτει ο πρόεδρος της ΝΔ, όσο μεγαλύτερο το ποσοστό του κόμματος, τόσο πιο απελευθερωμένος θα είναι και ο ίδιος να κάνει επιλογές μακριά από τις καθιερωμένες ισορροπίες που λαμβάνονται υπ’όψιν κατά τη διαδικασία κατάρτισης του κυβερνητικού σχήματος. Εφόσον, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης έχει το ευκταίο ποσοστό και με δεδομένο ότι οι επιλογές είναι πολλές, θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτό που χθες περιέγραψε ως «ευχάριστο πονοκέφαλο».

Διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, συγκεκριμενοποίησε κάπως περισσότερο… τι εστί rotation: ελάχιστοι υπουργοί ίσως παραμείνουν στις θέσεις τους, αρκετοί από το προηγούμενο υπουργικό σχήμα θα μετακινηθούν σε άλλα πόστα, θα υπάρξουν αρκετές νέες είσοδοι, ενώ κάποια πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ θα μείνουν εκτός νυμφώνος, αναμένοντας ενδεχομένως τον επόμενο ανασχηματισμό. Παράλληλα, το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα μπολιαστεί με αρκετές περισσότερες γυναίκες σε θέσεις υπουργών, αλλά και υφυπουργών. Και, βεβαίως, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν εκ νέου επιλογές που θα συμβολίζουν τη διεύρυνση της ΝΔ και πέραν των στενών ιδεολογικών της ορίων.

Ετοιμάζονται «μπλε φάκελοι» και δομές

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στα γραφεία της ΝΔ ετοιμάζονται οι «μπλε φάκελοι» για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, ενώ το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στην επόμενη Βουλή θα είναι το «λίφτινγκ» του επιτελικού κράτους. Με τα ως τώρα δεδομένα, πέρα από το νέο υπουργείο Οικογενειακής και Δημοκρατικής Πολιτικής που δημιουργείται παίρνοντας αρμοδιότητες από το υπουργείο Εργασίας, το Αθλητισμού αναμένεται να μετακινηθεί στο υπουργείο Παιδείας και ο πολιτικός του προϊστάμενος θα είναι αναπληρωτής υπουργός. Επίσης, ισχυρό είναι το σενάριο ενίσχυσης του «μπουκέτου» του υπουργείου Οικονομικών με το χαρτοφυλάκιο των δημοσίων επενδύσεων.

Παράλληλα, σχηματοποιημένη μοιάζει η δομή του Μεγάρου Μαξίμου: για ρόλο chief of staff προορίζεται ο Γιάννης Μπρατάκος, διατηρώντας τη θέση που είχε από τον περασμένο Αύγουστο και μετά, ενώ ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου αναμένεται να αναλάβει τον πολιτικό σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου, αλλά και τη στρατηγική της επικοινωνίας. Ο Άκης Σκέρτσος, δε, αναμένεται να παραμείνει και ενισχυμένος στη θέση του ως υπουργό Επικρατείας κάνοντας αυτό που κάνει καλύτερα: τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Όσο για τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος έχει κάνει και αυτές τις μέρες αρκετή δουλειά για τη νομοθετική προετοιμασία της επόμενης μέρας, εκτιμάται ότι μπορεί να βρεθεί σε κομβικό υπουργικό πόστο, ενώ είναι και ένα από τα πρόσωπα που ακούγονται για για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Ε.Ε., εφόσον δεν ανανεωθεί η θητεία του Μαργαρίτη Σχοινά, μετά τις ευρωεκλογές του 2024.

«Γκάζι» για την αυτοδυναμία

Με αυτά τα δεδομένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά σήμερα το τελευταίο πενθήμερο της προεκλογικής εκστρατείας, επιμένοντας στο αφήγημα της αυτοδυναμίας, την οποία παρουσιάζει ως μονόδρομο, ιδίως από τη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης τον κάλεσε να κάνει κυβέρνηση «με κόμματα της ακροδεξιάς» και όχι με το ΠΑΣΟΚ, αν έχει 149 βουλευτές την Κυριακή.

Κλείσιμο
«Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μας κλείνει κατάμουτρα την πόρτα, θεωρώ ότι μία επιλογή υπάρχει την επόμενη μέρα, την 26η Ιουνίου, και αυτή είναι η αυτοδύναμη ΝΔ. Την οποία πρέπει να σας πω, νομίζω ότι από την αρχή επιθυμούσε ενδόμυχα και ο κ. Ανδρουλάκης, αυτό ήθελε ουσιαστικά από την πρώτη στιγμή. Γι’ αυτό και φρόντισε να προστατεύσει τον εαυτό του από οποιαδήποτε πιθανή συμπόρευση με τη ΝΔ», είπε με νόημα χθες ο κ. Μητσοτάκης, επιφυλάσσοντας «καρφί» για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Βλέποντας ότι η δυναμική της ΝΔ παρουσιάζει τάσεις ενίσχυσης, ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά σήμερα έναν νέο κύκλο περιοδειών που θα καταλήξουν σε μια μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, την ερχόμενη Παρασκευή. Σήμερα, το πρόγραμμα ξεκινά από τον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου στην Πάτρα και η επόμενη στάση είναι η Αμφιλοχία. Αμέσως μετά θα κατευθυνθεί στη Φιλιππιάδα και το απόγευμα μιλά στα Ιωάννινα. Την Τρίτη, σειρά παίρνει η Χαλκιδική, όπου ο κ. Μητσοτάκης προγραμμάτιζε να βρεθεί τη μέρα που θα πήγαινε και στο Άγιο Όρος, πλην όμως δεν το κατόρθωσε λόγω κορωνοϊού. Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, πλησίον του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ για την Πέμπτη θα προγραμματιστεί κάποια σύντομη εξόρμηση εντός Αττικής.


Ειδήσεις σήμερα

Κως: Στραγγαλισμό της 27χρονης Αναστάζια «δείχνουν» τα πρώτα ευρήματα από τη σορό

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στην Αθήνα - Επιβάτης ισχυριζόταν ότι σκότωσε τη γυναίκα του

Νίκολα Γιόκιτς: Η μπασκετική ιδιοφυΐα με τα... παραπάνω κιλά που έγινε ο νέος βασιλιάς του NBA

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης