Εκλογές 2023: Με σύνθημα «Δίκαιη Κοινωνία- Ευημερία για όλους» η προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: Με σύνθημα «Δίκαιη Κοινωνία- Ευημερία για όλους» η προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ

Με εσωκομματική ανακωχή και  μπαράζ δράσεων επιχειρεί να ανατάξει τις δυνάμεις του ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πριν την κάλπη  - Η «φιλοσοφία» του νέου συνθήματος

post
Με ένα μπαράζ πρωτοβουλιών και δράσεων, ενδεικτικό της αυξημένης προεκλογικής κινητικότητας, επιχειρεί να ανατάξει τις δυνάμεις του ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η αλληλουχία σχολίων και ανακοινώσεων στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου με κατεξοχήν αποδέκτη την ΝΔ, αφαίρεσε κάθε υποψία ανάπαυλας από τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Αντιθέτως, από την περασμένη Παρασκευή, οπότε η διευρυμένη σύνθεση του Εκτελεστικού Γραφείου άναψε το «πράσινο φως» για την νέα προεκλογική καμπάνια, η αξιωματική αντιπολίτευση προχώρησε κιόλας χθες στα αποκαλυπτήρια του κεντρικού της συνθήματος, το οποίο περιγράφεται ως «Δίκαιη Κοινωνία – Ευημερία για όλους». Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «θέτει ως στόχο την ανατροπή των συσχετισμών και μιλά για την κοινωνική πλειοψηφία. Το σύνθημα πλαισιώνει, δε, το προοδευτικό, ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», γεγονός που επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση -καθόλου τυχαία- στο νέο προεκλογικό υλικό.

Ως προς τη φιλοσοφία του νέου συνθήματος, η Κουμουνδούρου εξηγεί πως επελέγη «αξιοποιώντας την παρακαταθήκη των δημοκρατικών αγώνων μέσα από το πρίσμα των οραμάτων της Αριστεράς. Το «Δίκαιη Κοινωνία» αποτελούσε άλλωστε μια από τις προμετωπίδες του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το «Ευημερία για όλους» συνοψίζει το αίτημα για ανάπτυξη που θα αποδίδεται δίκαια στην κοινωνική πλειοψηφία», επιθυμώντας σε κάθε περίπτωση μια θετική και αισιόδοξη εντύπωση ως απόηχο, από τον μέσο πολίτη.


poster_1
poster_2






«Στόχος µας να ανατρέψουμε το δυσμενή συσχετισμό. Να έχουμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση να µην αφήσουμε ανεξέλεγκτη και ανεμπόδιστη µια πολιτική που θα διευρύνει ακόμη περισσότερο τις ανισότητες, θα υπονομεύσει τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Σε αυτές τις εκλογές αντιπαρατίθενται δυο σχέδια διακυβέρνησης. Αυτό της ΝΔ που ωφελεί τους ισχυρούς. Και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που στηρίζει τους µη προνομιούχους» τονίζει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του με αφορμή την νέα καμπάνια του κόμματος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «αυτή τη στιγμή η κάλπη είναι άδεια. Όταν γεμίσει, να διαψεύσουμε όσους έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι ξεμπέρδεψαν οριστικά µε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και µε όσους αγωνίζονται για µια δίκαιη κοινωνία».

poster_3
Κλείσιμο


Την ίδια ώρα, ικανοποίηση επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου, όχι μόνο εξαιτίας του ρυθμού ανασύνταξης με φόντο την νέα προεκλογική καμπάνια, αλλά κυρίως γιατί στελέχη της εκτιμούν πως η πολιτική αντιπαράθεση εξελίσσεται πλέον «στο σωστό γήπεδο», δηλαδή αυτό της φορολογικής πολιτικής, της πραγματικής οικονομίας, αλλά και των μεσομακροπρόθεσμων προβλέψεων των διεθνών οργανισμών, παρατηρώντας πως στο «δεύτερο ημίχρονο», δηλαδή στην επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση τα «αυτογκόλ» καταλήγουν στο «γαλάζιο» τέρμα. Και αυτό γιατί στελέχη της Κουμουνδούρου είδαν τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Άκη Σκέρτσου και του Βουλευτή και πρώην ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη ως άμυνα απέναντι στην πίεση της αντιπολίτευσης (συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ) για μείωση των έμμεσων φόρων. Σηκώνοντας το γάντι, «ο κ. Σκέρτσος, πρώην σύμβουλος του ΣΕΒ, με μια ανάρτηση μνημείο μαθηματικής αλχημείας, προσπάθησε να μας πείσει ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα ευνοήσει τα υψηλότερα εισοδήματα. Και ως γνωστόν, η ΝΔ ανατριχιάζει στην ιδέα να ευνοήσει τους πλούσιους, αλίμονο … Πάλι καλά που δεν μας πρότεινε και να αυξηθεί κι άλλο ο ΦΠΑ, για να μειωθούν οι ανισότητες» σχολίασε αρχικά η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, ενώ στο θέμα επανήλθε με νέα ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ κοροϊδίας». «Εκεί που νομίζαμε ότι τα έχουμε ακούσει πλέον όλα από τον κ. Σκέρτσο για τον ΦΠΑ, ήρθε ο κ. Θεοχάρης να σπάσει όλα τα κοντέρ. Σε ανάρτηση του ανέφερε ότι ο ΦΠΑ επιβαρύνει κυρίως τους εύπορους, διότι το market pass κοστίζει 600 εκ. ευρώ ενώ ο ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι 2,8 δις και άρα την διαφορά (2,8 δις - 600 εκ.) την πληρώνουν οι εύποροι. Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων, η Κουμουνδούρου, διερωτώμενη: «δεν μπορούν να καταλάβουν ότι για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα η επιβάρυνση από τους έμμεσους φόρους ως ποσοστό του εισοδήματος είναι μεγαλύτερη;».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-ct4ws2e4w2q1)


Σε μια πιο επιθετική τακτική σε σχέση με τις πρώτες κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «θα διεκδικήσει μέχρι την τελευταία στιγμή και την τελευταία ψήφο, ώστε να ανατραπούν οι συσχετισμοί, ενώ δεν θα αφήσει κανένα fake news της Ν.Δ. αναπάντητο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, καθώς η Κουμουνδούρου επικαλείται τα επίσημα στοιχεία για τη σύγκριση του μέσου μισθού μεταξύ χωρών της ΕΕ, μείωση που έφτασε το 2022 το 7,4% επί του πραγματικού μισθού στην Ελλάδα, όταν αυτός μειώθηκε 5,3% στην Ισπανία και 3,5% στην Πορτογαλία αντίστοιχα, όταν οι δύο χώρες της Ιβηρικής προχώρησαν σε μείωση του ΦΠΑ σε βασικές κατηγορίες αγαθών.

Εσωκομματική ανακωχή

Πέρα από το προγραμματικό επίπεδο, με διορθωτικές κινήσεις εξελίχθηκε και η επικαιροποίηση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στα οποία αν και δεν υπήρξαν αλλαγές ως προς τις εκλόγιμες θέσεις, εντούτοις ποικίλα μηνύματα επιχείρησε να στείλει με τις εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες θα κατέλθει υποψήφιος ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Κρατώντας την έδρα της Α’ Πειραιά, κίνηση η οποία άφησε εκτός Βουλής το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και μέλος της «Ομπρέλας», Θοδωρή Δρίτσα, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να στείλει χθες ένα «μήνυμα ενότητας» προς το εσωτερικό του κόμματος, επιλέγοντας ως νέα εκλογική του περιφέρεια το Ρέθυμνο, για να στηρίξει την εκλογή του Ανδρέα Ξανθού. Σημειωτέον ότι ο πρώην Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και εξέχον στέλεχος της «Ομπρέλας» δεν εξελέγη καν βουλευτής στον πρώτο γύρο των εκλογών, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήρθε τρίτος με ποσοστό 21,03% έναντι 21,47% του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ. Ο ίδιος, μάλιστα, έσπευσε να δηλώσει τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την συντριπτική ήττα του κόμματός του πως δεν είναι ταμπού το θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για να προσθέσει πως το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «δεν έδινε μια προοπτική σταθερής και με ρεαλιστικούς όρους, ας πούμε συνεργατικής κυβέρνησης, αφού αυτό ήταν υποτίθεται το κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης».

Επιπρόσθετα, η πλαγιοκόπηση των ποσοστών της Κουμουνδούρου από τη Χαριλάου Τρικούπη συνιστά έναν από τους λόγους της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα στο Ρέθυμνο, ενώ «ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ισχυρή συμβολική κίνηση η προσωπική του συμμετοχή στη μάχη της Κρήτης για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», όπως μεταδίδουν κομματικές πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να μεταβεί στην Κρήτη επι τριήμερο καθώς και άλλη μια φορά για τη τελική συγκέντρωση, την τελευταία εβδομάδα.

Κατά τις ίδιες πηγές, ισχυρό συμβολισμό ενέχει η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να κατέλθει -πέραν της Α Πειραιά όπου εξελέγη στις 21 Μαΐου- στον Δυτικό τομέα της Αθήνας, μια περιοχή δηλαδή λαϊκών στρωμάτων που παραδοσιακά αποτελούσε τη κυρία δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, και τώρα θέτει ως βασικό στόχο να επαναπροσεγγίσει. Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι υποψήφιος στα Δωδεκάνησα και τις Σέρρες, όπου εξελέγησαν νέοι βουλευτές του κόμματος, δίνοντας χώρο στην νέα γενιά στελεχών.

Αν και εκτός της εκλογικής λίστας των Σερρών, ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν απεμπολεί την προσπάθεια ενίσχυσης των ποσοστών του στη Βόρεια Ελλάδα, περιοδεύοντας σήμερα στη Θεσσαλονίκη και στην Πιερία, όταν μάλιστα η ΝΔ κατέγραψε στους περισσότερους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας ποσοστά πολύ χαμηλότερα του μέσου πανελλαδικού όρου της. Ακόμη πιο χαμηλά, όμως, από το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου κυμάνθηκε στις ίδιες περιοχές ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συγκεντρώνοντας ποσοστά 15,15% στη Β’ Θεσσαλονίκης και 15,33% στην Πιερία αντίστοιχα.

Αναλυτικό πρόγραμμα:

10:00 Συνάντηση με γονείς και καθηγητές σχολείων του Λαγκαδά που διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου (έναρξη οδού Λουτρών)

10:30 Περιοδεία στην αγορά του Λαγκαδά (Δημοτική Αγορά)

12:00 Περιοδεία στην αγορά της Κατερίνης και απεύθυνση στους πολίτες (Μεγάλου Αλεξάνδρου 38)

13:30 Επίσκεψη στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας (Καπνικός Σταθμός)

18.30 Συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών στα Κύμινα (Γεωργικός Συνεταιρισμός)

19.00 Περιοδεία στην αγορά της Σίνδου και απεύθυνση στους πολίτες (Πλατεία Δημοκρατίας).



Ειδήσεις σήμερα

Survivor All Star: «Back to back» στον τάκο ο Βασάλος και η… απολογία του Μπάρτζη - Δείτε βίντεο

Ξεκινάει η αντεπίθεση της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας

Ανακαλύφθηκαν ανθρώπινοι τάφοι 100.000 χρόνια αρχαιότεροι από εκείνους του «Homo sapiens» στη Νότια Αφρική

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης