Εκλογές 2023 - Νίκος Ανδρουλάκης: Φόρος 10% στα μερίσματα πάνω από 50.000 - 15% πάνω από 100.000

Εκλογές 2023 - Νίκος Ανδρουλάκης: Φόρος 10% στα μερίσματα πάνω από 50.000 - 15% πάνω από 100.000

«Δίκαιη φορολόγηση σημαίνει ισχυρό κοινωνικό κράτος, κάτι που αποτελεί βασική φιλοσοφία της σοσιαλδημοκρατίας»

androulakis-skai-pasok-1
Στo φορολογικό χάρτη που περιέγραψαν τις τελευταίες μέρες στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιμένει ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται για φορομπηχτική πολιτική» αλλά για προτάσεις που στηρίζουν τους πιο αδυνάμους και τη μεσαία τάξη.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μιλώντας πριν από λίγο στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ μίλησε με σκληρά λόγια για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, πρόβλεψε ότι δημιούργησε δημοσιονομικό πρόβλημα που θα φανεί στη συνέχεια και κάλεσε το σύνολο των πολιτικών σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ για τα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας, της φορολογικής πολιτικής και της ανάπτυξης. Για τους μερισματούχους ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Ουδέποτε δήλωσε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κάτι για φόρο στα κέρδη -και δεν αναφέρεται επίσης κάτι τέτοιο στο πρόγραμμά μας. Θεωρούμε ότι ο φόρος στα μερίσματα πρέπει να είναι 5%, όπως είναι σήμερα ως τις πρώτες 50.000. Από τις 50.000 έως τις 100.000 10% και πάνω από τις 100.000 15%», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ΣΚΑΪ. 
Κλείσιμο
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε επίσης: «Ή θα έχουμε ισχυρό κοινωνικό κράτος και δίκαιη φορολόγηση. Ή θα έχουμε άδικη φορολόγηση και ανίσχυρο κοινωνικό κράτος. Εγώ υπηρετώ το πρώτο, λέω συγκεκριμένα πράγματα. Γιατί ο κ. Σκέρτσος λέει φορομπηχτική πολιτική; Στις 70.000 μέρισμα, μιλάμε για τους πολύ λίγους Έλληνες, για ελάχιστους. Αυτή είναι η αγωνία του κ. Μητσοτάκη, οι 2.000 πιο πλούσιοι Έλληνες εις βάρος της μεσαίας τάξης. Ξέρετε ποια είναι η διαφορά του φόρου της σημερινής κυβέρνησης από αυτό που λέω εγώ; 1.000 ευρώ».

Αντέκρουσε το επιχείρημα ότι η μείωση του φόρου στα μερίσματα αύξησε τα κρατικά έσοδα, επισημαίνοντας εμφατικά: « Να γιατί, λοιπόν, μίλησα για επικοινωνιακό ολοκληρωτισμό από τη Νέα Δημοκρατία. Το 2020 υπήρχε τεράστια ύφεση στη χώρα λόγω της πανδημίας, οπότε προφανώς το 2021 θα υπήρχαν περισσότερα έσοδα είτε 5% είτε 10%».

Όσον αφορά στις γονικές παροχές επανέλαβε ότι θέση του ΠΑΣΟΚ είναι να ισχύει το αφορολόγητο μέχρι 400 χιλιάδες για κάθε γονέα και όχι για τους πλούσιους που κληροδοτούν στα παιδιά τους περιουσία 4,8 εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών και προμηθευτών ενέργειας, όπως και των τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει τιμωρητική διάθεση για το επιχειρείν αλλά χρειάζεται δίκαιη φορολόγηση προς όφελος των πολλών. Επέμεινε στην ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και στην ανάγκη φορολογικών κινήτρων για τα νέα ζευγάρια.

Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την πρόθεση του εφόσον συμφωνήσουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, να κατατεθούν τα προγράμματα των κομμάτων στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής .
«Λένε ότι ο Ανδρουλάκης κάνει φορομπηχτική πολιτική, αλλά η πολιτική Μητσοτάκη έχει το ελληνικό νοικοκυριό τρίτο από το τέλος σε αγοραστική δύναμη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία δουλεύει για τους λίγους εις βάρος των πολλών. Σέβομαι τη λαϊκή ετυμηγορία. Θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία κέρδισε διότι ο "χρυσός" χορηγός της ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και έρχομαι σήμερα να πω -και αυτό είναι ο προάγγελος της αντιπολίτευσης που θα κάνω στη Βουλή- ότι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα μπει εμπόδιο στις ανισότητες, στις περιπέτειες. Θα είναι ένα κόμμα, που θα θωρακίσει τους θεσμούς, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε.
Σχετικά με τις ανακρίβειες της Νέας Δημοκρατίας για το κείμενο προγραμματικής διαβούλευσης , ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε: «Είναι φοβερό πώς ξαφνικά, με ένα non paper από το Μαξίμου, όλα τα media στην Ελλάδα έκαναν αυτήν την απρέπεια έναντι του ΠΑΣΟΚ. Όλα είναι στο site μας. Απλά το καθένα μπήκε στο σωστό σημείο. Για να μην υπάρχει παρανόηση. Άλλα είναι τα κείμενα τα οποία συζητήσαμε προγραμματικά με εταίρους, φορείς, στελέχη από τον Σεπτέμβριο και άλλο είναι το πρόγραμμα που εγώ εξήγγειλα ως πρόγραμμα 12 σημείων συγκλίσεων πριν τις εκλογές».
Κληθείς να προσδιορίσει τον εκλογικό πήχη για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σημείωσε: «Η Δημοκρατική Παράταξη με την ιστορία, την κοινωνική βάση και τις ιδέες της, να ξαναγίνει πρωταγωνιστής και ο βασικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας».
Ο κ. Ανδρουλάκης προσδιόρισε ως προτεραιότητες για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τη δίκαιη φορολόγηση, το κοινωνικό κράτος και το δημογραφικό.  Μάλιστα προσκόμισε συγκριτικό πίνακα ως προς τη φορολογική διαφορά μεταξύ μιας οικογένειας χωρίς παιδιά και μιας οικογένειας με δύο παιδιά στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

«Είμαστε τελευταία χώρα με 3% διαφορά. Χώρες με δημογραφικά προβλήματα - πχ το Βέλγιο είχε 15 μονάδες, η Ιρλανδία 14 μονάδες, η Πορτογαλία με ανάλογη οικονομία με εμάς 10 μονάδες – εγώ τι λέω; Να δώσουμε φορολογικά κίνητρα για να στηρίξουμε την οικογένεια με δύο παιδιά. Αυτό είναι μια πολιτική, η οποία εφαρμόζεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Ξέρετε, κινούμαι βάσει της ευρωπαϊκής κανονικότητας, της Δυτικής Ευρώπης, γιατί αυτό είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και αυτό όχι της Ουγγαρίας» τόνισε.
«Την ώρα που ο λαός έχει χάσει δισεκατομμύρια ευρώ από ΦΠΑ κι έχει φτωχοποιηθεί λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια και στο κόστος ζωής, την ίδια στιγμή 150 εισηγμένες εταιρείες ενίσχυσαν το 2022 τα κέρδη τους 300%. Εμείς τι λέμε; Να φορολογηθούν τα υπερκέρδη παραγωγών ενέργειας, τραπεζών και προμηθευτών ενέργειας. Η Νέα Δημοκρατία φορολόγησε με 90% κάποια υπερκέρδη των παραγωγών. Στο συρτάρι του κ. Σκρέκα – και να βγει να με διαψεύσει – υπάρχει η φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών. Δεν έχει γίνει» επέμεινε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
«Έχω μια φιλοσοφία, όπως και το ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν είμαστε τιμωρητικοί για το κέρδος.  Όχι. Προφανέστατα να υπάρχουν κέρδη για να υπάρχει ανάπτυξη. Αλλά αυτή την περίοδο η ανάπτυξη είναι κερδοσκοπική εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, διότι δεν μπορείς να έχεις ενεργειακή κρίση και να βγάζεις περισσότερα από πριν, πάει να πει ότι δεν λειτουργεί η αγορά. Δεν είμαστε λοιπόν τιμωρητικοί με το επιχειρείν» πρόσθεσε.
«Το 2022 το εμπορικό έλλειμμα  ήταν 12% στην Ελλάδα. Το 2023 στο 9,2%. Και μας λένε ότι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Πορτογαλία: -1% πέρυσι, +1% φέτος. Ισπανία: +0,6% πέρυσι, -1% φέτος. Τι θέλω να πω; Η Νέα Δημοκρατία έχει δημιουργήσει τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα στη χώρα. Τεράστιο εμπορικό έλλειμμα ξανά, τεράστιο χρέος ξανά» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.


Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της παράσυρσης γιαγιάς και εγγονής στην Κηφισίας

Νέα πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα το Μάιο - Υποχώρησε στο 4,1%

Μητσοτάκης: Η κάλπη είναι άδεια τον Ιούνιο - Μεγαλύτερη η ευθύνη μας μετά τη νίκη του Μαΐου

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης