Εκλογές 2023, Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν κοιτάζω τη διαφορά στα ποσοστά αλλά πώς εμείς θα γίνουμε καλύτεροι - ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλουν να αυξήσουν φόρους

Εκλογές 2023, Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν κοιτάζω τη διαφορά στα ποσοστά αλλά πώς εμείς θα γίνουμε καλύτεροι - ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλουν να αυξήσουν φόρους

«Στόχος μου μια σταθερή, αυτοδύναμη κυβέρνηση - Στη δεύτερη 4ετία θα πατήσουμε γκάζι»

mitsotakis-liagkas-mak
Η κάλπη είναι άδεια στις εκλογές του Ιουνίου τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 τονίζοντας ότι στόχος του είναι μια σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση. «Πιστεύω, όμως ότι μια σταθερή αυτοδυναμία της ΝΔ θα μας βοηθήσει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας» τονισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι ο πήχης για τις εκλογές του Ιουνίου είναι «να έχω μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία»

Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν κρυφή ατζέντα για τη φορολόγηση που αποκαλύπτεται κάθε φορά που πιέζονται να πουν πού θα βρουν χρήματα για τα προγράμματά τους.

Έστειλε, δε, μήνυμα και στην Τουρκία ότι αν και θα επιδιώξει συνάντηση, αν επανεκλεγεί πρωθυπουργός, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι πολιτικές για προστασία των συνόρων και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων δεν θα αλλάξει.

Το α΄μέρος της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-ct15ql63l71t)


Η κάλπη είναι άδεια στις εκλογές του Ιουνίου

Αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «ακόμα σε περιοδείες μου φωνάζουν είσαι και θα είσαι πρωθυπουργός και τους λέω ότι είμαι υποψηφιος πρωθυπουργός και αν θέλετε να είμαι ξανά να ψηφίσετε όλοι στις εκλογές του Ιουνίου αντι να πάτε στην παραλία». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «το αποτέλεσμα της κάλπης του Μαΐου δημιουργεί αίσθηση ευθύνης. Πιστεύω ότι θα πάμε καλά και στις εκλογές αυτές αλλά δημιουργείται μεγαλύτερη ευθύνη όταν σε ψηφίζουν περισσότεροι από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές».

Κλείσιμο
Στο ερώτημα πώς αντέδρασε μετά τη μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου απάντησε ότι «κράτησα για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου την ικανοποίηση για τη μεγάλη νίκη. Ξέρω καλά πόσο εύκολο να εφησυχάσει κανείς. Το σκορ δεν μετράει, η κάλπη είνα άδεια τον Ιούνιο και το λέω σε όλους. Δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου ούτε να καβαλήσει το καλάμι ούτε να ξεφύγει». «Είχα και επιτυχίες και αποτυχίες στην πολιτική μου καριέρα. Επειδή γνωρίζω ότι το απρόοπτο πάντα καραδοκεί δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο. Σε αυτές τις εκλογές μόνο εμείς μιλάμε για το μέλλον και τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών χωρίς να αναλωνόμαστε σε σκιαμαχίες» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Δείτε το β΄μέρος της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-ct16ri95018p)


Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πίστευα ότι μπορούμε να μεγαλώσουμε το ποσοστό του 2019 και είχα πει μετά τη νίκη εκείνη ότι επιτυχία μου θα είναι να αυξήσω τα ποσοστά στις επόμενες εκλογές. Ξεπεράσαμε και τις ψήφους του 2019 που είναι δύσκολο για μια κυβέρνηση μετά από 4 χρόνια. Δεν περίμενα τις 20 μονάδες διαφορά αλλά δεν κοίταζα τι κάνει η αντιπολίτευση».

Όρισε, δε, τον πήχη για τις επόμενες εκλογές στο «να έχω μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν έκρυψα ότι θέλω μια σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι κανείς θα ήθελε μια ασταθή κυβέρνηση με πλειοψηφία 1, 2 ή 3 βουλευτών».

Το επόμενο υπουργικό συμβούλιο και οι δημοσκοπήσεις

Για το επόμενο υπουργικό συμβούλιο είπε ότι θα έχει περισσότερες γυναίκες σημειώνοντας ότι για μένα δεν παίζει ρόλο η σταυροδοσία και προσθέτοντας ότι μέσα στο σκεπτικό του είναι το rotation. Αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι στην προεκλογική εκστρατεία και το πώς θα μεταφέρω με μεγαλύτερη ένταση το μήνυμα της ΝΔ στους πολίτες

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις είπε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχα πει ότι δεν τις κοιτάζω και εισπράττω την άποψη του κόσμου. Έβλεπα πολλούς που μου έλεγαν ότι δεν σε ψήφισα το 2019 αλλά θα το κάνω τώρα.

«Για μένα δεν παίζει κανένα ρόλο η διαφορά στις εκλογές αλλά μόνο το αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Ειδικά για την περίπτωση της Κρήτης είπε ότι ήταν προσωπικό στοίχημα και αποτύπωση της δουλειάς που έχει γίνει στο νησί σε επίπεδο υποδομών και έργων.

mitsotakis-liagkas-2


ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν κρυφή ατζέντα για τη φορολογία

«Ελπίζω η αντιπολίτευση να έχει καταλάβει ότι η τοξικότητα δεν συνιστά αντιπολιτευτική τακτική. Αυτή η τακτική δεν απέδωσε και δηλητηρίασε τον δημόσιο διάλογο. Είχαν αυτή τη στρατηγική γιατί δεν έχουν θέσεις αλλά μια κρυφή ατζέντα και αυτό αφορά και το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη πίεση αποκαλύπτεται μια κρυφή ατζέντα αύξησης φόρων οπότε καταλαβαίνω γιατί επιλέγουν να στοχοποιούν τον αντίπαλό τους» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

«Όταν επαναλαμβάνεται διαρκώς από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ιδιωτικοποιήσουμε το νερό και είναι ψέμα είναι στρατηγική να διασπείρουν fake news. Όταν τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πιέζονται να μας πουν πού θα βρούν τα λεφτά αρχίζει και αποκαλύπτεται η κρυφή ατζέντα. Το είδαμε με τον κ. Κατρούγκαλο, το βλέπουμε τώρα με το ΠΑΣΟΚ που ψελλίζει για φόρους. Εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη με μείωση των φόρων» συνέχισε την κριτική του στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η απάντηση στο «ερώτημα» του Αλέξη Τσίπρα

Για τις τρεις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης αν εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το πρώτο θα αφορά την επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους

Ερωτηθείς για την ακρίβεια είπε ότι κατά την εκτίμησή του τα χειρότερα τα έχουμε δει προσθέτοντας ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνιμα με αύξηση μισθών, μείωση φορολογίας και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε ότι δεν πίνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περίοδου περιγράφοντας ότι «κάποτε που ήμουν μικρός είχα πάει σε μια περιοδεία με τον πατέρα μου και είχα πει ότι θα πίνω ότι μου δίνουν αλλά στις 12 είχα φύγει και ήμουν κάπου αλλού. Στο τέλος της ημέρας θα πιώ ένα κρασάκι και μια μπυρίτσα».

Στο υποθετικό ερώτημα του Αλέξη Τσίπρα τι να κάνει μετά την ήττα με 20 μονάδες ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «φαντάζομαι οτι ξέρει καλύτερα τι να κάνει. Το πώς βιώνει και μεταβολίζει πολιτικά μια πολιτική ήττα είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση που αφορά τον ίδιο και το κόμμα του» προσθέτοντας ότι έχει άποψη για το τι θα έκανε ο ίδιος και αν θα υπέβαλε παραίτηση αλλά δεν θα την πει.

«Το σημαντικό δεν είναι η προσωπική επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ποια πολιτική προτείνουμε στους πολίτες. Θέλουν τον πολιτικό να αναγνωρίζει τα λάθη του και να ζητάει συγγνώμη και αυτό δεν το είδαμε Ελπίζω κάτι να έμαθαν αλλά από τα πρώτα δείγματα μετά τις εκλογές βλέπω ότι δεν το καταλάβαν» πρόσθεσε.

mitsotakis-liagkas-6


Θέλω σταθερή αυτοδυναμία

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στο επιχείρημα περί «παντοδυναμίας Μητσοτάκη» υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει τρεις φορές τα τελευταία 20 χρόνια με ποσοστά πάνω από 40% αλλά δεν μίλησε για «παντοδυναμία». «Από τη φυσή μου αναζητώ συναινέσεις όπως στην αναθεώρηση του Συντάγματος ή τα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

«Πιστεύω, όμως ότι μια σταθερή αυτοδυναμία της ΝΔ θα μας βοηθήσει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Δεν έχω κρυφή ατζέντα. Ό,τι είπαμε το 2019 το κάναμε. Δεν έχω δυσκολία να πάω κόντρα στην κοινή γνώμη αν μου ζητά κάτι που πιστεύω ότι είναι λάθος» πρόσθεσε αν και παρατήρησε ότι «σίγουρα υπάρχει μια αναταραχή στην κεντροαριστερή πολυκατοικία» υπενθυμίζοντας ότι «στις εκλογές ψηφίζουμε κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση.

Το μήνυμα στην Τουρκία

Για την Τουρκία είπε ότι «ούτε χάρηκα ούτε στεναχωρήθηκαν με την επανεκλογή Ερντογάν. Μου είναι γνωστός και ελπίζω ότι με την πίεση της οικονομίας θα κάνει στην άκρη τις μαξιμαλστικές διεκδικήσεις., Θα επιδιώξω να τον συναντήσω αλλά δεν είμαι αφελής: Τα σύνρά μας θα φυλάσσονται, οι ένοπλες δυνάμεις θα γίνονται πιο ισχυρές, το λιμενικό θα φυλάει τη θάλασσα, οι συμμαχίες μας θα είναι πιο ισχυρές».

mitsotakis-liagkas-5


Η σύζυγος, τα παιδιά και η ενασχόλησή τους με την πολιτική

Ερωτηθείς για το αν τον έχει επηρεάσει η σύζυγός του σε σημαντικές αποφάσεις είπε ότι «όλες τις σημαντικές αποφάσεις τις συζητώ γιατί ξέρω ότι είναι ένας άνθρωπος που θα μου πει τη γνώμη χωρίς ατζέντα. Αλλά οι αποφάσεις είναι δικές μου. Έχει περισσότερη συναισθηματική νοημοσύνη και βλέπει πράγματα που μπορεί εγώ να μην τα βλέπω».

«Όχι ιδιαίτερα» ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη αν τα παιδιά του ασχολούνται με την πολιτική. «Έχω 3 θαυμάσια παιδιά που είναι δίπλα μου για την προεκλογική περίοδο και να περνάμε περισσότερη ώρα μαζί» είπε και πρόσθεσε ότι «ούτε θα τα αποτρέψω ή θα τα αποθαρρύνω να ασχοληθούν με την πολιτική αλλά θα τους θέσω έναν όρο: αν το κάνετε θα πρέπει πρώτα να έχετε δουλέψει»

Η δύσκολη δουλειά του πρωθυπουργού

Στην ερώτηση για το αν είναι εύκολή ή δύσκολη η δουλειά του πρωθυπουργού απάντησε ότι «είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά αλλά σου δίνει μια τεράστια ικανοποίηση αν βλέπεις τα πράγματα να πηγαίνουν μπροστά. Για μένα είναι τεράστια ικανοποίηση ότι η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση από το 2019. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά οφείλει να το κάνει. Είναι μια δουλειά που έχει πολλές δύσκολες στιγμές. Απαιτεί να μπαίνει ο πρωθυπουργός στη λεπτομέρεια των θεμάτων. Εϊναι πολύ κουραστική γιατί δεν κοιμάσαι ποτέ ήσυχος για το ενδεχόμενο να χτυπήσει το τριψήφιο τηλέφωνο. Μπορείς να οδηγήσεις μια χώρα στην κατεύθυνση που θέλεις.

Για τους λόγους που τον οδήγησαν στην πολιτική είπε ότι «θεωρούσα ότι μπορώ να είμαι χρήσιμος και ότι οι γνώσεις μου και οι εμπειρίες μου θα μπορούσαν να αποβούν χρήσιμες». Ωστόσο είπε ότι «δεν πιστεύω ότι θα κλείσω την καριέρα μου ως πολιτικός. Θα μπορούσα να διδάξω, θα μπορούσα να ασχοληθω΄με ζητήματα όπως το περιβάλλον, η τεχνητή νοημοσύνη

«Ένα είναι βέβαιο ότι οι πολιτικές καριέρες τελειώνουν και είναι καλύτερα να γίνεται με τους δικούς σου όρους. Στην πολιτική πρέπει να είσαι έτοιμος για κάθε αποτέλεσμα. Εγώ όταν μαζεψα τα πράγματα μου από το Μαξίμου, πρέπει να είμαι έτοιμος ψυχολογικά και για το ενδεχόμενο να μην γυρίσω. Δεν το πιστεύω΄οτι θα γίνει αλλά πρέπει να είμαι έτοιμος»

«Η ομορφιά της Δημοκρατίας είναι ότι στις 23 Ιουνίου θα έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα και το Σάββατο θα πάω να φάω με την οικογένεια, να παίξω ποδόσφαιρο με τους φίλους μου και την Κυριακή θα περιμένω το αποτέλσμα» προσθεσε ο κ. Μητσοτάκης

mitsotakis-liagkas-8


Ο δύσκολος ύπνος της 21ης Μαΐου και το ταξίδι στο Άγιο Όρος

Όπως εξομολογήθηκε «κοιμάμαι καλά 6-7 ώρες την ημέρα αν και το βράδυ της 21ης Μαΐου δεν κοιμήθηκα καλά τόσο για την ένταση της νίκης όσο και για το βάρος της αίσθησης της ευθύνης. Όσοι σε ψηφίζουν σου δίνουν ένα πληρεξούσιο να κάνεις κάτι. Δεν μπορεί αυτό να μην σε βαρύνει. Γιατί εδώ υπάρχει ένας κίνδυνος να πούμε "ουφ κερδίσαμε και δεύτερη 4ετια". Δεν θα το πάμε αραχτά αλλά θα πατήσουμε γκάζι την δεύτερη 4ετια». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «η αριθμητική της ενισχυμένης αναλογικής ανεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας όσο περισσότερα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή».

Για το ταξίδι στο Άγιο Όρος με τον γιο του είπε ότι «είχαμε προγραμματίσει πριν τις εκλογές το ταξίδι στο Άγιο Όρος. Η εκκλησία δεν πρέπει να μπλέκει στα κοσμικά ζητήματα και σίγουρα όχι στις εκλογές. Η στάση της εκκλησίας έχει οριοθετηθεί από τους καθ΄ύλιν αρμόδιους όπως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ως πνευματικός ηγέτης του Αγίου Όρους».

Το σοκ από την τραγωδία στα Τέμπη

Μιλώντας για την τραγωδία απο τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη είπε ότι «δεν ήταν δυσάρεστη αλλά ένα σοκ για μένα. Δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση της σύμβασης. Η αληθεια είναι ότι η σύμβαση αυτή δεν είχε ολοκληρωθεί και αν είχε γίνει αυτό θα είχαμε μεγάλες πιθανότητες αυτο το δυστύχημα να μην είχε συμβεί. Οι εκλογές δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ότι εκλεγήκαμε και τελειώσαμε. Γονείς που συναντώ μου ζητάνε δικαιοσύνη και να μην ξαναγίνει».

Όπως τόνισε «είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να μπαίνω σε λεπτομέρειες. Υποχρεώσή μου είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Όταν έγιναν οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, δεν είχαμε νεκρούς γιατί δούλεψε το 112 αλλά είπαμε ότι χρειάζεται μια καλύτερη οργάνωση. Αν μας βοηθήσει ο καιρός ελπίζουμε ότι το φετινό καλοκαίρι θα πάμε καλύτερα».

Τήνος ή Κρήτη

Ερωτηθείς για τη Μύκονο είπε ότι το ζήτημα αυτό μας απασχολεί εδώ και καιρό. Παρότι συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία ήταν και ένας προορισμός που κάποιοι πίστευαν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Επειδή οι αυθαίρετες κατασκευές είναι ένα ζήτημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, θα ξεκινήσουμε από τα μεγάλα ψάρια. Πρέπει να ξεκινήσεις από τα μεγάλα ψάρια και από τον πιο εμβληματικό προορισμό για να δείξεις ότι ο νόμος ισχύει για όλους και ότι υπάρχει και ένα περιβάλλον που πρέπει να προστατευθεί. Δεν είναι στοχοποίηση ενός μαγαζιού αλλά στην πολιτική οι συμβολισμοί έχουν αξία.

Στο ερώτημα Τήνος ή Κρήτη απάντησε ότι «είναι πολυ διαφορετικοί προορισμοί. Η Κρήτη είναι Κρήτη αλλά αναζητώ χρόνο για να βρίσκομαι και στους δύο. Έχω κάνει δύο μπάνια ελπίζω να κάνω μετά τις εκλογές. Προσπαθώ να γυμνάζομαι όσο περισσότερο μπορώ. Το κάνω πρωτίστως για ψυχικούς λόγους και όχι σωματικούς και αυτό το λέω στα νέα παιδιά αντί να είστε σε ένα κινητό, βγείτε έξω και θα αισθανθείτε καλύτερα».

Είπε, επίσης ,ότι «πρωινές εκπομπές δεν βλέπω γιατί έχω φόρτο εργασίας. Έβλεπα διάφορους στο Μαξίμου που παρακολουθούσαν διάφορες εκπομπές αλλά εγώ έπρεπε να είμαι συγκεντρωμένος στη δουλειά μας».

Ειδήσεις σήμερα:

Οι 12 ατάκες του Θεόδωρου Πάγκαλου που έγραψαν πολιτική ιστορία

Οι τέσσερις λόγοι που κάνουν πιο πιθανή την «νόσο Χ» - Εξηγούν Τζανάκης και Μαγιορκίνης

Συγκλονιστικό βίντεο: Η στιγμή που 12χρονη συλλαμβάνεται για τον φόνο του 9χρονου αδελφού της

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης