Υπουργικό Συμβούλιο - Σαρμάς: Εντοπίστε τους κινδύνους, στόχος η ομαλή λειτουργία του κράτους

Υπουργικό Συμβούλιο - Σαρμάς: Εντοπίστε τους κινδύνους, στόχος η ομαλή λειτουργία του κράτους

Οι πρώτες οδηγίες του υπηρεσιακού πρωθυπουργού στους υπουργούς

5898779
Αυτή την ώρα συνεδριάζει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο υπό τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πορεία προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ενώ χθες έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση των μελών της κυβέρνησης κατά την οποία δόθηκαν οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές.

Ο κ. Σαρμάς τόνισε πως θα πρέπει όλοι οι υπουργοί ο καθένας στην αρμοδιότητά του να δουν ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του κράτους ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου μέσω των επιτελείων τους. Όπως είπε η κυβέρνηση που παρήλθε άφησε την γραμμή της, «ωστόσο εμείς στόχος μας είναι να πορευθούμε με ουδευερότητα». Αναφορά έκανε επίσης και στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Στην αρχική τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός κ. Σαρμάς τόνισε: Σήμερα θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική μέχρι τις 25 Ιουνίου. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα, που προβλέπει ότι η κυβέρνηση καθορίζει την πολιτική της χώρας και ο πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης, κατευθύνει τις ενέργειές της καθώς και των δημοσίων γενικά υπηρεσιών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Δηλαδή, είναι απαραίτητο να υπάρχει μία κυβερνητική πολιτική έστω και για μία υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το συνταγματικό πλαίσιο αλλά και το πλαίσιο της κυβέρνησής μας, που είναι μία κυβέρνηση του άρθρου 37 του Συντάγματος, αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα, εδώ, είναι, να δούμε τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου. Συνεπώς, θα πρέπει οι υπουργοί να ενημερώσετε το υπουργικό Συμβούλιο για τον προγραμματισμό που έχετε στα υπουργεία σας και εδώ θα ήθελα να πω, ότι υπάρχει προγραμματισμός από την απελθούσα κυβέρνηση, αλλά εμείς στο πλαίσιο της πολιτικής ουδετερότητας θα πρέπει να δούμε, τι από τον προγραμματισμό αυτόν απαιτείται να συνεχιστεί για να εξασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα του κράτους, των δημοσίων υπηρεσιών.

Από κει και πέρα, άλλη μία πολύ βασική υποχρέωσή μας είναι η διαχείριση των κινδύνων στα υπουργεία σας. Πιθανόν να είναι και σημαντικότερο απαιτούμενο από τον προγραμματισμό.

Κλείσιμο
Διαχείριση των κινδύνων σημαίνει, ότι έχετε εντοπίσει τους διάφορους κινδύνους που απειλούν τις δραστηριότητες, την οικονομική ζωή, οτιδήποτε αφορά τις αρμοδιότητές σας.

Έχετε εντοπίσει, λοιπόν, τους κινδύνους και σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι εσωτερικοί ελεγκτές που έχετε στα υπουργεία σας, οι οποίοι θα έπρεπε ή πρέπει, να έχουν ήδη εντοπίσει τους βασικούς κινδύνους. Δεν αρκεί βέβαια ο εντοπισμός. Χρειάζεται και ένα σύστημα αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων και επιπλέον η παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής του συστήματος αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων. Βέβαια, έχω στο μυαλό μου το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που είναι καθαρή περίπτωση διαχείρισης κινδύνου ή μη διαχείρισης κινδύνου.

Τέτοιοι κίνδυνοι μάς απειλούν. Απειλούν, βέβαια, και τον προγραμματισμό αλλά είναι και γεγονότα που γίνονται πέραν του προγραμματισμού.
Στον προγραμματισμό που έχετε στα υπουργεία σας θα πρέπει να δείτε, ποιοι κίνδυνοι απειλούν τη μη εκτέλεσή του.»

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cswz80bdlxe9)

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός παρέστη το πρωί στην Ακρόπολη κατά την έπαρση της σημαίας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Νωρίτερα την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον κ. Σαρμά στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά την ορκωμοσία τους, ένας-ένας οι υπουργοί υπέγραψαν το πρωτόκολλο της σύνθεσης της υπηρεσιακής κυβέρνησης, το οποίο πρώτοι υπέγραψαν η ΠτΔ και ο πρωθυπουργός.

Τα πρόσωπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Οι τέσσερις πρώην ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αναλάβει τα πιο νευραλγικά υπουργεία.

Υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ. Στο Άμυνας αρχικά προοριζόταν ο Παύλος Αποστολίδης (πρώην αρχηγός της ΕΥΠ), αλλά την τελευταία στιγμή άλλαξε (για προσωπικούς λόγους) το πλάνο και τοποθέτησαν τον στρατηγό Στεφανή.

Στο Προστασίας Πολίτη: Ο στρατηγός ε.α., πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης. στο Πολιτικής Προστασίας ο πτέραρχος έ.α, υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς.

Στο Ναυτιλίας ο ναύαρχος έ.α. Θοδώρος Κλιάρης. Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορούσαν παρά να τοποθετούσαν έναν έμπειρο πρέσβη (ε.τ), τον Βασίλη Κασκαρέλη. Υπουργός Επικρατείας ανέλαβε ο Βασίλης Σκουρής.

Το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, το υπουργείο Παιδείας ο πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ Χρήστος Κίττας, ο οποίος είχε διατελέσει υπηρεσιακός Υγείας, το 2012.

Στο υπουργείο Οικονομικών τοποθετήθηκε ο Θόδωρος Πελαγίδης (υποδιοικητής της Τράπεζα της Ελλάδας), στο Ανάπτυξης αναλαμβάνει η Ελένη Λουρή, υποδιοικήτρια στην Τράπεζα της Ελλάδος στο διάστημα 2008- 2014, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου- Πεχλιβανίδη, καθηγήτρια Νομικής Σχολής, με ειδίκευση στο Δίκαιο της Κοινωνικής Προστασίας.

Στο υπουργείο Τουρισμού η Ιωάννα Δρέττα. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Παντελής Κάπρος (καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας), στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο Δανιήλ Εσδράς (ειδικός απεσταλμένος του Διεθνούς Οργανισμού Μετνάστευσης), στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Σωκράτης Κάτσικας (καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς), στο Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής ο Θεόδωρος Κλιάρης (ναύαρχος έ.α. πρώην αρχηγός του Λιμενικού), στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Γεώργιος Τσακίρης (ομότιμος καθηγητής Έργων Υποδομής και Αφροτικής Ανάπτυξης).

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο καθηγητής Νομικής Φίλιππος Σπυρόπουλος. Το υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής, συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, ενώ στο Εσωτερικών παραμένει η υπηρεσιακή Καλλιόπη Σπανού. Κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ηλίας Σιακαντάρης, ο οποίος θα ασκεί καθήκοντα εκπροσώπου της υπηρεσιακής κυβέρνησης αντικαιστώντας τον Άκη Σκέρτσο.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά για να «ξορκίσει» το αίσθημα χαλάρωσης - Στο μικροσκόπιο η Βόρεια Ελλάδα

Στην τελική ευθεία για την επενδυτική βαθμίδα - Τα ομόλογα και οι κρίσιμες ημερομηνίες

Φαβορί ο Ερντογάν ενόψει του β' γύρου των εκλογών στην Τουρκία, ελπίζει σε ανατροπή ο Κιλιτσντάρογλου

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης