Εκλογές 2023: Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη - Το παρασκήνιο

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες - Τι συζητήθηκε για την υπηρεσιακή κυβέρνηση και τα πρόσωπα που θα τη στελεχώσουν ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου

velopoylos_mitsotakis_tsipras_arthro
Συμφωνία ως προς το πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, και ανταλλαγή απόψεων για την φιλοσοφία που θα πρέπει να διέπει την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου κυριάρχησε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το πρωί της Τετάρτης.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csud2g42s8ax)

Αφού διαπιστώθηκε από όλους, ξανά, η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, η κυρία Σακελλαροπούλου ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, όπως και έγινε στη συνάντηση που είχαν στη 1 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης.

Κατά πληροφορίες υπήρξε σύμπλευση στα πρόσωπα των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας με δεδομένο ότι η Τουρκία θα έχει κυβέρνηση μετά τις εκλογές στη γείτονα την Κυριακή. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να προκρίνονται ονόματα διπλωματών με μεγάλη εμπειρία για τη στελέχωση των δύο νευραλγικών υπουργείων.

proedriko-12
proedriko-6
proedriko-5
proedriko-4
proedriko-1
proedriko-10
proedriko-11
proedriko-8
proedriko-9
Κλείσιμο


Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, αφού επισήμανε ότι διερευνητικές εντολές έδειξαν ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, τόνισε στη συνέχεια ότι «οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά ανέφερε ότι πρέπει να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και στη συνέχεια επισήμανε, όπως μεταφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια ζητώντας για τα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, ζήτησε πρόσωπα κύρους και με ικανότητες για τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση μετά τις εκλογές στην Τουρκία ενώ υπογράμμισε ότι και ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα, που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

«Ήταν μια σύσκεψη θεσμική για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, γιατί δεν έγινε δυνατό να διαμορφωθεί κυβέρνηση συνεργασίας. Έτσι οδηγούμαστε σε εκλογές στις 25 Ιουνίου», είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο κ. Κουτσούμπας έθεσε, επίσης, κατά πληροφορίες, το θέμα οι υπουργοί να μην είναι προβεβλημένα πολιτικά στελέχη και να μην παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

Στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας εστίασε την προσοχή του, κατά πληροφορίες, και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Το «πηγαδάκι» Μητσοτάκη, Τσίπρα Βελόπουλου και τα καρέ της σύσκεψης

Η εικόνα που συζητήθηκε περισσότερο μετά την ολοκλήρωση της διάρκειας μισής ώρας σύσκεψης, ήταν αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη να κατευθύνεται προς την έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου έχοντας δίπλα του τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Βελόπουλο με τους οποίους αντάλλαξε ορισμένες κουβέντες.

Κατά πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στη συζήτηση που έγινε μέχρι την έξοδο από την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνουν ντιμπέιτ οι δύο τους με τον Κυριάκο Βελόπουλο να επιμένει να διεξαχθεί ξανά ντιμπέιτ όλων των αρχηγών πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, το κλίμα στη σύσκεψη ήταν καλό με χαμόγελα και χειραψίες ανάμεσα σε όλους με τον Αλέξη Τσίπρα να φτάνει πρώτος και να περιμένει για κάποια λεπτά μέχρι να προσέλθουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Η Προέδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε σήμερα, 24 Μαΐου και ώρα 11:00, σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε από τους αρχηγούς των κομμάτων η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Οι αρχηγοί των κομμάτων απέρριψαν επίσης τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Κατόπιν τούτου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Οι αφίξεις

Στις 11 έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τους στενούς συνεργάτες του, τον Δημήτρη Τσιόδρα και την Κύρα Κάπη, ο οποίος είχε χειραψίες με τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη και Κυριάκο Βελόπουλο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να του λέει «εγώ έφτασα πρώτος».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csucsojeusb5)


Είχε προηγηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, 10 λεπτά πριν τις 11, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του όταν είδε άδειο το τραπέζι αφού οδηγήθηκε στον χώρο στον οποίο διεξάγεται η σύσκεψη ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ είχε μια σύντομη συζήτηση με τους πρακτικογράφους

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csuc6ymysu0p)


Ο δεύτερος πολιτικός αρχηγός που έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν λίγα λεπτά αργότερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος αντάλλαξε χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα πριν να πάρει τη θέση του στο τραπέζι.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csucih5i0ak1)


Περίπου πέντε λεπτά πριν τις 11 την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τον οποίο συνόδευαν ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής επικρατείας, Δημήτρης Μάντζος, και η διευθύντρια του γραφείου τύπου του, Στεφανία Μουρελάτου. Ο κ. Ανδρουλάκης πριν να πάρει τη θέση του είχε χειραψία τόσο με τον κ. Βελόπουλο όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csucub1pm83t)


Τελευταίος έφτασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος εξήγησε προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι άργησε γιατί τον καθυστέρησε ένα τουριστικό λεωφορείο.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csucvlmy7zzt)


Ειδήσεις σήμερα:

Για τη «σφαγή στη Λούσνια» αναζητούνταν ο Αλβανός κακοποιός που συνελήφθη στα Ιωάννινα

Κάλπες 25 Ιουνίου, υπηρεσιακός πρωθυπουργός Σαρμάς - Το παρασκήνιο της σύσκεψης των αρχηγών

«Σίγουρος 100% ότι ζουν ανάμεσά μας εξωγήινοι» δηλώνει καθηγητής του πανεπιστημίου Στάνφορντ

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης