Εκλογές 2023: Εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης έλαβε ο Ιωάννης Σαρμάς

Εκλογές 2023: Εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης έλαβε ο Ιωάννης Σαρμάς

«Είναι συνταγματική υποχρέωση και καθήκον μου» είπε ο κ. Σαρμάς στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης η ορκωμοσία

sarmas_sakellaropoyloy_arthro
Εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης έλαβε, το μεσημέρι της Τετάρτης, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του Ελεγτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, ο οποίος επελέγη ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός αφού απέβη άκαρπη η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Ο κ. Σαρμάς προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο στη 1 μετά το μεσημέρι προκειμένου μαζί με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να συναποφασίσουν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά την τυπική σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όπου διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Στον διάλογο που είχαν η κυρία Σακελλαροπούλου καλοσώρισε τον κ. Σαρμά στο γραφείο του λέγοντας του ότι «κύριε Πρόεδρε, σας κάλεσα γιατί, όπως γνωρίζετε, μετά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά τις εκλογές της 21ηςΜαΐου και τη σημερινή σύσκεψη, τη συνάντηση που είχα με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, όπως προβλέπει το άρθρο 37 του Συντάγματος, όπου διαπιστώθηκε και τυπικά η μη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, φτάσαμε στην τελευταία πρόβλεψη, που είναι η λύση της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ανακοίνωσα ήδη στους πολιτικούς αρχηγούς ότι σκοπεύω να προτείνω εσάς εκ των τριών Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων και να σας αναθέσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csufj7x25k8h)

«Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για τη μεγάλη τιμή. Είναι συνταγματική μου υποχρέωση να αποδεχθώ και συγχρόνως και καθήκον μου ως πολίτη. Σας ευχαριστώ πολύ» απάντησε από την πλευρά του ο κ. Σαρμάς με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κλείνει το σύντομο διάλογο με τη φράση «εύχομαι να πάνε όλα καλά».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες η ορκωμοσία του κ. Σαρμά και της νέας κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης.

sarmas-5
sarmas-4
sarmas-3
sarmas-2


Σημειώνεται ότι ο κ. Σαρμάς επελέγη υπηρεσιακός πρωθυπουργός καθώς είναι ο αρχαιότερος ανώτατος δικαστικός, πρόσωπο που προβλέπεται να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός όποτε αυτό χρειάζεται.

Τα πρόσωπα που ακούγονται για υπουργοί

Κατά πληροφορίες, στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και με δεδομένο ότι η Τουρκία θα έχει κυβέρνηση μετά τις εκλογές στη γείτονα την Κυριακή. αναμένεται να τοποθετηθούν πρόσωπα με μακρά θητεία στο διπλωματικό σώμα. Μεγάλες πιθανότητες να οριστούν συγκεντρώνουν ο πρέσβης ε.τ., Βασίλης Κασκαρέλης για υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, ενώ για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ, Παύλος Αποστολίδης και ο πρεσβης ε.τ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Από εκεί και πέρα, ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Αναστασία Κοτανίδου φέρεται ως η επικρατέστερη να τοποθετηθεί στην κεφαλή του υπουργείου Υγείας, για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκρίνεται η επιλογή του Χαράλαμπου Λαλούση, πρωην Αρχηγού του ΓΕΣ, ενώ ο Ευάγγελος Τουρνάς δείχνει πως αποτελεί τη βασική επιλογή για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Για τη «σφαγή στη Λούσνια» αναζητούνταν ο Αλβανός κακοποιός που συνελήφθη στα Ιωάννινα

Κάλπες 25 Ιουνίου, υπηρεσιακός πρωθυπουργός Σαρμάς - Το παρασκήνιο της σύσκεψης των αρχηγών

«Σίγουρος 100% ότι ζουν ανάμεσά μας εξωγήινοι» δηλώνει καθηγητής του πανεπιστημίου Στάνφορντ

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης