Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Μεγάλη νίκη της ΝΔ και διψήφια διαφορά βγάζει το exit poll

Αποτελέσματα Εκλογών 2023: Μεγάλη νίκη της ΝΔ και διψήφια διαφορά βγάζει το exit poll

Με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, η  ΝΔ θα είχε από απόψε αυτοδυναμία - Βαριές απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ - Σκληραίνει το ΠΑΣΟΚ με στόχο να γίνει ο κύριος αντιπολιτευτικός χώρος

mitsotakis_peiraiws_new
Διπλή ηγεμονία Μητσοτάκη προδιαγράφει το exit poll, καθώς η ΝΔ δείχνει να προσεγγίζει τα ποσοστά του 2019 και λαμβάνει ποσοστό που θα της έδινε αυτοδυναμία με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής.

Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι το κυβερνών κόμμα θα λάβει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να εμφανίσει και άλλες απώλειες, καθώς η τόσο μεγάλη διαφορά που κατέγραψε το exit poll δεν μπορεί να θεωρηθεί αναστρέψιμη, επομένως δεν θα έχει την δυνατότητα να πολώσει το κλίμα ενόψει της δεύτερης κάλπης.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ των ποσοστών των κομμάτων δείχνει να ξεπερνά τις 10 μονάδες με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει πάνω από 4 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, σηματοδοτεί την αρχή μίας εσωτερικής κρίσης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από μία καταστροφική προεκλογική καμπάνια.

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πετυχαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον στόχο του για «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό - και εκτιμάται ότι με τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν στις κάλπες δεν πρόκειται να μπει στο παιχνίδι των διερευνητικών, επιλέγοντας το ρόλο του «πραγματικού εκφραστή της αντιπολίτευσης». Άλλωστε, οι πρώτες διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη επαναλάμβαναν την κατηγορία προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι «ο μέγας χορηγός του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Κλείσιμο
Από τα υπόλοιπα κόμματα, αξιοσημείωτη είναι η άνοδος του ΚΚΕ - κάτι που είχε φανεί και από την προεκλογική περίοδο, με το ξακάθαρο ύφος της καμπάνιας του - αλλά και το «πλασάρισμα» της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου στα κόμματα που διεκδικούν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.
EXIT_NME_ARTHROY

Εxit poll: Θρίαμβος Μητσοτάκη με 11 μονάδες διαφορά
Το κοινό exit poll που συμφώνησαν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί δείχνει ότι το προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φτάσει τις 11 ποσοστιαίες μονάδες στις εκλογές.

Σύμφωνα με το κοινό exit poll, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να λάβει από 36% έως 40%. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από 25% μέχρι 29% που με τα δεδομένα αυτής της ώρας φαίνεται να είναι το μέγιστο ποσοστό για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής με ποσοστά σε ένα εύρος από το 9,5% μέχρι το 12,5%. Το ΚΚΕ αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστά από 6% μέχρι 8%. Η Ελληνική Λύση καταγράφεται σε ποσοστά 3,5% έως 5,5%.

Θρίλερ αναμένεται τις επόμενες ώρες για το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Το ΜεΡΑ25 καταλαμβάνει 2,5% έως 4,5% του εκλογικού σώματος και αναμένεται να μπει - έστω και οριακά - στη Βουλή. Μεγάλη νύχτα προβλέπεται για το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου που φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό από 2,2% έως 4,2% και μέση τιμή το 3,2% που βάζει στη Βουλή την Πλεύση Ελευθερίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Live Update: Η Ελλάδα ψηφίζει - Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης