Εκλογές 2023: Έκλεισαν οι κάλπες για τους Έλληνες στην Ευρώπη - Συνεχίζεται η ψηφοφορία στην Αμερική

Εκλογές 2023: Έκλεισαν οι κάλπες για τους Έλληνες στην Ευρώπη - Συνεχίζεται η ψηφοφορία στην Αμερική

Οι Έλληνες του εξωτερικού έκοψαν πρώτοι το νήμα για τις εκλογές 2023 - Συνολικά εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους 22.825 απόδημοι

ekloges-exoterikou-m
Έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες στην Ευρώπη, όπου ψήφισαν σήμερα Σάββατο (20/5) οι Έλληνες του εξωτερικού για τις φετινές εκλογές, ενώ σε μερικές ώρες θα κλείσουν και οι κάλπες στην Αμερική.

Περίπου 23.000 ομογενείς εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, και είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν μόνο τα ψηφοδέλτια Επικρατείας κάθε κόμματος και όχι να βάλουν τον σταυρό προτίμησης στα απλά ψηφοδέλτια.



Οι Έλληνες του εξωτερικού έκοψαν πρώτοι το νήμα της εκλογικής διαδικασίας. Οι κάλπες για τις εθνικές βουλευτικές εκλογές στήθηκαν σε 35 χώρες ανά την υφήλιο και 99 εκλογικά τμήματα. Συνολικά εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους 22.825 απόδημοι Έλληνες. Η καταμέτρηση των ψήφων τους θα γίνει στο Εφετείο της Αθήνας. 

Κλείσιμο








Στις 7:00 το πρωί ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στο Βέλγιο. Στην πόλη των Βρυξελλών τα εκλογικά τμήματα ήταν τρία και οι εγγεγραμμένοι 1.562.



Ουρά από εκλογείς, σχηματίστηκε έξω από το κτίριο του ΕΟΤ, στο Άμστερνταμ, με 413 Έλληνες της διασποράς να περιλαμβάνονται στους ειδικούς καταλόγους της Ολλανδίας.

Στη Γαλλία, πάνω από 1.000 άτομα ήταν εγγεγραμμένα στις εκλογικές λίστες, 5 ήταν τα εκλογικά κέντρα, 2 στο Παρίσι, 1 στη Νίκαια, 1 στην Άντη κι 1 στο Στρασβούργο.



Στην Ιταλία υπήρχαν τρία εκλογικά τμήματα, ένα ανά έδρα. Και οι εκλογείς που ψήφισαν είναι 128 στη Ρώμη, 203 στο Μιλάνο και 42 στη Βενετία.

italiaekloges
Έλληνες ψηφοφόροι στην Ιταλία


Οι εκλογές στα δύο εκλογικά κέντρα της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ κύλησαν ομαλά χωρίς προβλήματα, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Εκεί ψήφισαν και οι δύο πρώτοι Έλληνες της φετινής εκλογικής διαδικασίας.



Ο μεγαλύτερος αριθμός εκλογέων κατεγράφη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σχεδόν 5.000 Έλληνες έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ψηφίσουν για τις εθνικές εκλογές. Ειδικότερα, στο Λονδίνο έχουν εγγραφεί 3.982 Έλληνες, 282 στο Εδιμβούργο, 131 στη Γλασκώβη, 274 στο Μπέρμιγχαμ και 250 στο Ληντς. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν συνολικά 8 εκλογικά κέντρα, ένα κέντρο στη Γλασκώβη όπου ψηφίζουν οι εγγεγραμμένοι Γλασκώβης και Μπέλφαστ και από ένα κέντρο, στο Ληντς και στο Μπέρμιγχαμ.


london009
Εκλογικό κέντρο στο Λονδίνο


london005
Εκλογικό κέντρο στο Λονδίνο


kaounas2
Εκλογικό κέντρο στην Λιθουανία
kaounas1
kaounas3
kaounas6
Φίλαθλοι του Ολυμπιακού στο Κάουνας
kaounas7_2
Φίλαθλοι του Ολυμπιακού στο Κάουνας


monaho
Εκλογικό κέντρο στο Μόναχο
monaho-


monaho-__1_
monaho-__2_


Στη γειτονική Τουρκία, μόλις 85 άτομα ήταν εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και το μοναδικό εκλογικό κέντρο λειτούργησε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Ο λόγος που οι ψηφοφόροι ήταν μόλις 85 οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί Έλληνες πολίτες αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ειδήσεις σήμερα:

Αναβολικά - «Χοντρές» μπίζνες και στην Ελλάδα με τζίρο ένα δισ. ευρώ

Η συγκινητική ιστορία του Φρόστι, του αγαπημένου κουταβιού του Tik Tok που βρέθηκε σε κάδο σκουπιδιών - Δείτε βίντεο

Χανιά: «Καλό ταξίδι άγγελέ μου» - Το σπαρακτικό αντίο της μητέρας του 2,5 ετών κοριτσιού που παρασύρθηκε από το ΙΧ του πατέρα του

-------------

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης