Χειμάρρα: Ο συνεργάτης του Μπελέρη κατέθεσε αίτημα αποφυλάκισης για λόγους υγείας

Χειμάρρα: Ο συνεργάτης του Μπελέρη κατέθεσε αίτημα αποφυλάκισης για λόγους υγείας

Λόγω επιπλοκών στην υγεία του νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο των Τιράνων - Κατηγορείται για «εξαγορά ψήφων» μαζί με τον νέο δήμαρχο Χειμάρρας

kokavesis-mak
Αίτημα άμεσης αποφυλάκισης -για λόγους υγείας- του ομογενή Παντελή Κοκαβέση καταθέτει σήμερα η οικογένειά του, μετά τις επιπλοκές που παρουσίασε στο νοσοκομείο «Αγία Τερέζα» των Τιράνων, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Πριν από ένα χρόνο ο Κοκαβέσης, συνεργάτης του -επίσης προφυλακισμένου- νέου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη, είχε προχωρήσει σε μεταμόσχευση καρδιάς στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Την Τρίτη λόγω πυρετού, μεταφέρθηκε από την Καρδιολογική Κλινική του αλβανικού νοσοκομείου, στην πτέρυγα Λοιμωδών σημάνοντας «συναγερμό» στους συγγενείς του αλλά και στην ελληνική Πρεσβεία των Τιράνων.

«Ο αδελφός μου έκανε μεταμόσχευση καρδιάς μόλις πριν από ένα χρόνο και διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του αφού δεν λαμβάνει εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα που μπορεί να λάβει μόνο στο Ωνάσειο όπου πραγματοποίησε την επέμβαση. Ήδη παρουσίασε σοβαρά προβλήματα και ξέρουμε πως τα δύο νοσοκομεία βρίσκονται σε επαφή. Μεταφέρθηκε στην πτέρυγα λοιμωδών επειδή κόλλησε μικρόβια και ανέβασε πυρετό» λέει στο protothema.gr η αδελφή του Ελεωνόρα Κοκαβέση κάνοντας γνωστό πως στις 29 Μάϊου ήταν προγραμματισμένη εισαγωγή του στο Ωνάσειο, αλλά λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του στα Τίρανα αυτό επιβάλλεται να γίνει άμεσα.
kokavesis_in
 

«Πραγματικά δεν είναι ζήτημα πολιτικής, ούτε δικαιοσύνης. Είναι σοβαρό ζήτημα υγείας και πρέπει άμεσα να διακομιστεί ο αδελφός μου στην Αθήνα και στο Ωνάσειο. Ο Παντελής είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει την πατρίδα του και την Χειμάρρα. Δεν είναι ούτε μπράβος, ούτε τρομοκράτης. Απλά μάχεται για τα δίκαια της ιδιαίτερης πατρίδας του» τονίζει η αδελφή του προφυλακισμένου ομογενή, κάνοντας γνωστό πως οι γονείς τους, Διονύσιος και Αντωνία, βρίσκονται ήδη στα Τίρανα για να καταθέσουν το αίτημα προς τις αλβανικές Αρχές.

Κλείσιμο
«Αν συμβεί κάτι με την υγεία του Παντελή Κοκαβεση, ο κ.Ράμα θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος» λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών -με έδρα την Αθήνα- Θοδωρής Γκούμας, συμπληρώνοντας : «Αντιλαμβάνομαι ότι είναι θέμα της αλβανικής δικαιοσύνης, όμως οι διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν ιδιαίτερα γρήγορα λαμβάνοντας υπόψιν την σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του Παντελή Κοκαβέση. Ο οποίος στο κάτω κάτω δεν κατηγορείται για δολοφονία ή εμπορεία ναρκωτικών».

Προβλήματα με την υγεία του αντιμετωπίζει και ο νέος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρης, πάσχει από διαβήτη, o οποίος παραμένει προφυλακισμένος στα Τίρανα. Την Τρίτη τον επισκέφθηκε η οικογένειά του, εμψυχώνοντάς και μεταφέροντας του το κλίμα των πανηγυρισμών της ομογένειας για τη νίκη του.

Από μικροί στους αγώνες

Ο Παντελής Κοκαβέσης είναι από τα πρόσωπα εκείνα που έχουν συνδεθεί με τους αγώνες των Χειμαρριωτών, για ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Το όνομά του ακούστηκε για πρώτη φορά, μαζί με αυτό της αδελφής του Ελεωνόρας, όταν το 1994 συνελλήφθησαν από την αλβανική αστυνομία επειδή έγραψαν συνθήματα για ελληνικά σχολεία στην Χειμάρρα και ανθρώπινα δικαιώματα στον Ελληνισμό της Bορείου Ηπείρου. Ήταν η εποχή της δίκης -παρωδίας- των «5 της Ομόνοιας» που στόχο είχε να κάμψει το ηθικό και την αγωνιστική διάθεση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Τα δύο αδέλφια, 15 ο Παντελής και 17 η Ελεωνόρα τότε, οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της Αυλώνας όπου οι αστυνομικοί τους κακοποίησαν και τους εκφόβισαν, απειλώντας πως «θα τους πετάξουν στην θάλασσα» και φωνάζοντάς τους πως «τα σύνορα της Αλβανίας φτάνουν στην Άρτα».
Η Χιμαραία Ε. Κοκαβέση στην Βουλή των Εφήβων το 1996
 


Δύο χρόνια αργότερα (19.6.1996), κατά την Α' σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, αίσθηση είχε προκαλέσει η ομιλία της Ελεονώρας Κοκαβέση η οποία μέσα σε 10’ είχε παρουσιάσει το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης ελληνικών σχολείων στη Βόρειο Ήπειρο αλλά και τα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών που ήρθαν Ελλάδα, αμέσως μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία. Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος που παρακολουθούσε τη σύνοδο, δάκρυσε στη διάρκεια ομιλίας της Ελεωνόρας η οποία έγινε θέμα στα Δελτία Ειδήσεων και στις εφημερίδες.

Ειδήσεις σήμερα:

«"Τη βάψαμε όλοι" αν κάτι πάει στραβά με την Τεχνητή Νοημοσύνη» προειδοποιεί ο εφευρέτης του ChatGPT

Σοκολατοποιία Leonidas: Ξεκίνησε από έρωτα πριν 110 χρόνια - Οι «πικρές» περιπέτειες και η ανάκαμψη

Οι 25 ομορφότερες παραλίες των Κυκλάδων: Απέραντες αμμουδιές και καταπράσινα νερά

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης