Σύλληψη Μπελέρη - ΥΠΕΞ Αλβανίας: Καλούμε τους φίλους στην Αθήνα να μας αφήσουν να εκτελέσουμε το καθήκον μας

Σύλληψη Μπελέρη - ΥΠΕΞ Αλβανίας: Καλούμε τους φίλους στην Αθήνα να μας αφήσουν να εκτελέσουμε το καθήκον μας

Δηλώσεις του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την παρέμβαση Μητσοτάκη ο οποίος ενημέρωσε την Κομισιόν για την υπόθεση 

dimarxos-mak
Μετά την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δήλωσε για τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στην προστασία της μειονότητας, σε δηλώσεις προέβη η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, αναφέρει ότι η «πάταξη της εξαγοράς ψήφου αποτελεί προτεραιότητα για την αλβανική δικαιοσύνη και αφορά ισότιμα όλους τους πολίτες της χώρας και τους Έλληνες της Αλβανίας. Συνεπώς, αναφέρει και ο Φρέντι Μπελέρη είναι ισότιμος μπροστά στο νόμο και ανήκει στα αρμόδια όργανα να κρίνουν την υπόθεση».

Καλεί, όπως είπε, «τους φίλους στην Αθήνα να παρακολουθήσουν από κοντά και με υπομονή την υπόθεση, επιτρέποντας στην αλβανική δικαιοσύνη να εκτελέσει το έργο της, χωρίς πιέσεις ή διασπαστικά μηνύματα. Καλό είναι να ενημερώσουμε τις Βρυξέλες, αλλά πρέπει να υπομένουμε και τα στοιχεία».

Εν τω μεταξύ σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου».

Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για τη σύλληψη

«Θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Κλείσιμο
Την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενημέρωσε, επίσης, ο κ.Μητσοτάκης.

«Ενημέρωσα την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας» ανέφερε.

Στόχος ο εκφοβισμός

Η κίνηση των αλβανικών Αρχών να προχωρήσουν στη σύλληψη του ομογενή υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, εκτιμάται ως μία προσπάθεια εκφοβισμού των ψηφοφόρων, και κυρίως όσων σκοπεύουν να ταξιδέψουν από την Ελλάδα στην Αλβανία για τις Δημοτικές Εκλογές της Κυριακής, προκειμένου να στηρίξουν τον Φρέντι Μπελέρη. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Χειμαρριωτών, που εδρεύει στην Αθήνα, δηλώνει πως : «Ο Μπελέρης προσήχθη βίαια χωρίς κατηγορία, με έναν και μοναδικό σκοπό: να τρομάξουν οι ψηφοφόροι του ώστε να μην κατέλθουν στις κάλπες και να αφήσουν ελεύθερη την δημαρχία στον εκλεκτό του Ράμα», ζητώντας από τους Χειμαρριώτες που ζουν στην Ελλάδα, να βρεθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και να στηρίξουν στην κάλπη τον Φρέντι Μπελέρη.

«Ξέροντας τις καθεστωτικές πρακτικές που ακολουθεί ο Αλβανός πρωθυπουργός τόσα χρόνια δεν είχαμε καμία ελπίδα ότι θα ήταν μια κανονική αναμέτρηση. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει χρησιμοποιήσει κάθε παράνομη μέθοδο εξευτελίζοντας την έννοια του πρωθυπουργού για να αλλάξει το αποτέλεσμα. Δεν θα του επιτρέψουμε να το πετύχει» αναφέρει η ανακοίνωση. «Τις τελευταίες μέρες ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει στοχοποιήσει ευθέως τον Φρέντι Μπελέρη, προσπαθώντας να στηρίξει τον εκλεκτό του Γκιόργκι Γκόρο για τον δήμο Χειμάρρας.

Αποκορύφωση ήταν τα όσα δήλωσε δημόσια κατά την προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου δημάρχου Τιράνων, με χυδαίους χαρακτηρισμούς και προσβολές κατά του υποψηφίου της αντιπολίτευσης απειλώντας τον πως «θα λογαριαστεί μαζί τους προσωπικά» αμέσως μετά τις εκλογές» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, Θοδωρής Γκούμας.

Με σφοδρότητα αντέδρασαν και φορείς της μειονότητας, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ, για την πρωτοφανή, όπως τη χαρακτηρίζουν επίθεση εναντίον του ελληνισμού της Αλβανίας. «Τις τελευταίες μέρες ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει στοχοποιήσει ευθέως τον Φρέντι Μπελέρη, προσπαθώντας να στηρίξει τον εκλεκτό του Γκιόργκι Γκόρο για τον δήμο Χειμάρρας. Αποκορύφωση ήταν τα όσα δήλωσε δημόσια κατά την προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου δημάρχου Τιράνων, με χυδαίους χαρακτηρισμούς και προσβολές κατά του υποψηφίου της αντιπολίτευσης απειλώντας τον πως «θα λογαριαστεί μαζί τους προσωπικά» αμέσως μετά τις εκλογές» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, Θοδωρής Γκούμας.
«Σε συνέχεια της είδησης για σύλληψη από αλβανικές Αρχές του Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιου Δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, η Πρέσβυς της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποιεί σήμερα, 12 Μαΐου, διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπέλνταρ Τσούτσι, είχε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του ομογενούς και υποψήφιου δημάρχου Χειμμάρας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος συνελήφθη από τις αλβανικές Αρχές μόλις δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε τη σύλληψη Μπελέρη με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, ζητώντας την άμεση αντίδραση των ελληνικών Αρχών. «Η σύλληψη και κράτηση από τις αστυνομικές αρχές της Αλβανίας του Προέδρου της Ομόνοιας Χειμάρρας και υποψήφιου Δημάρχου, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, δημιουργεί σοβαρή ανησυχία και ερωτήματα. Πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση. Αναμένουμε ότι πέραν του αυτονόητου διαβήματος σε διμερές επίπεδο, η Κυβέρνηση θα κινητοποιηθεί αποφασιστικά και σε επίπεδο ΕΕ και ΟΑΣΕ. Η στήριξη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σε δύσκολες στιγμές, πρέπει να είναι έμπρακτη. Δεν αρκούν οι φιέστες» αναφέρει ο κ.Κατρούγκαλος.

Ο Φρέντι Μπελέρης, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας, ως υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος τόσο από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την ΟΜΟΝΟΙΑ, όσο και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα. Δείτε βίντεο από την ώρα της σύλληψης Σε βίντεο που έχει δημοσιοποιήσει η ενημερωτική πύλη himara.gr, ο Μπελέρης συνομιλεί στον κεντρικό δρόμο με συνεργάτες του όταν εμφανίζονται ασφαλίτες, οι οποίοι του περνάνε χειροπέδες. Στη συνέχεια συλλαμβάνουν και τους άλλους δύο συνεργάτες του και τους βάζουν σε κλούβα.




Ειδήσεις σήμερα:

Παιδί 2,5 ετών στην Καβάλα κλειδώθηκε στο ΙΧ της μητέρας του - Έσπασαν το παράθυρο για να το βγάλουν

Συμμορία έβγαζε πλαστά διπλώματα σε πιλότους: H ταρίφα των €25.000 και οι κρυφές κάμερες στα πουκάμισα

Με φυλάκιση έως και 20 ετών κινδυνεύει ο YouTuber που έριξε σκόπιμα αεροπλάνο για να κερδίσει views - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης