Εκλογές 2023: Το «άνοιγμα» Μητσοτάκη σε κοινωνικές ομάδες με τα νέα μέτρα και οι επόμενες… εκπλήξεις

Εκλογές 2023: Το «άνοιγμα» Μητσοτάκη σε κοινωνικές ομάδες με τα νέα μέτρα και οι επόμενες… εκπλήξεις

Αυξήσεις στο Δημόσιο για υπαλλήλους με παιδιά - €150 στους νέους στα 18 - Μείωση ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση κατοικιών - Πόσοι ωφελούνται

mitsotakis-eleysina
Με λιγότερες από δύο εβδομάδες να απομένουν ως τις κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να φανερώσει κάποια από τα κρυφά χαρτιά που κρατούσε ως προς το πρόγραμμα της ΝΔ με φόντο τα ναυπηγεία Ελευσίνας, ανακοινώνοντας ειδικές ενισχύσεις για νέους, δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά, αλλά και για ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ασφαλίσουν τα ακίνητα τους έναντι φυσικών καταστροφών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η εξαγγελία επιπρόσθετων μέτρων με θετικό αποτύπωμα σε ένα κρίσιμο timing βραχυκύκλωσε τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει στη λογική του θετικού αφηγήματος, μιλώντας για πράγματα που πραγματικά ενδιαφέρουν τους πολίτες, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚερίζουν για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Αρμόδιες πηγές, παράλληλα, δεν αποκλείουν και άλλες εκπλήξεις στο άμεσο μέλλον, καθώς, όπως το έθετε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού «έχουμε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα 155 σημείων, αλλά πίσω από αυτά υπάρχουν άλλες… 1500 προτάσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί». Και φυσικά, η ίδια πηγή υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός κράτησε ορισμένα κρίσιμα χαρτιά, ώστε να τα παίξει σε έναν χρόνο που ο ίδιος θα επέλεγε.

Παράλληλα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, τα μέτρα έχουν προϋπολογιστεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και είναι επαρκώς κοστολογημένα. Για παράδειγμα, το Youth Pass με εφάπαξ ενίσχυση 150 ευρώ για νέους 18 και 19 ετών θα κοστίσει περίπου 30 εκατ ευρώ κατ’ έτος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ιδιοκτήτες ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές 40 εκ ευρώ, ενώ τα νέα επιδόματα τέκνων θα ενταχθούν στη συνολική δαπάνη των 500 εκ ευρώ για τη συνολική αναμόρφωση του μισθολογίου του δημοσίου από 1/1/2024, με ειδική έμφαση σε όσους έχουν θέσεις ευθύνης ή είναι χαμηλόμισθοι.

Αύξηση στο επίδομα τέκνων στο δημόσιο

Νέοι, μισθωτοί, ιδιοκτήτες ακινήτων

Ομολογουμένως, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης έχουν στόχευση σε ομάδες πολιτών που είναι στα ραντάρ της ΝΔ, ενώ είναι συμβατά με το κεντρικό αφήγημα του κυβερνώντος κόμματος για καλύτερες απολαβές και λιγότερους φόρους. Το Youth Pass που μονιμοποιείται συνιστά άνοιγμα στους νέους, μια ηλικιακή ομάδα, στην οποία η ΝΔ είναι καθαρά δεύτερη πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θέλει να στείλει μήνυμα και προς τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι ως τώρα δεν έχουν δει καμία αύξηση στις απολαβές τους και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ακρίβειας, χωρίς επιπρόσθετη ενίσχυση. Όσο για το μέτρο που συνδέεται με τον ΕΝΦΙΑ, συνδυάζει την ουσία της μείωσης ενός ακόμα φόρου με την ανάγκη να θωρακιστούν οι ιδιοκτήτες έναντι φυσικών καταστροφών, ώστε να μην εξαρτώνται μόνο από την κρατική αποζημίωση στην απευκταία περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής.

Κλείσιμο
Μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

150 ευρώ σε κάθε νέο που ενηλικιώνεται

Θετικό αφήγημα και ντιμπέιτ

Λίγες στροφές πριν την κάλπη της 21ης Μαΐου, στο κυβερνητικό επιτελείο διαπιστώνουν ότι το θετικό αφήγημα της ΝΔ πιάνει τόπο, κάτι που αντανακλάται και στις μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά προκύπτει και από τα ευρήματα των focus groups που «τρέχει» το Μαξίμου. Παράλληλα, η ΝΔ εμφανίζεται ως η πολιτική δύναμη που εγγυάται τη σταθερότητα έναντι των πειραματισμών και της πολιτικής αστάθειας, από τη στιγμή που είναι ακόμα ασαφής τι σημαίνει ακριβώς η «προοδευτική διακυβέρνηση» που λανσάρει ως κεντρική πολιτική πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ. Τούτων δοθέντων, στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν ότι προσεγγίζουν με καλούς οιωνούς την τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Κρίσιμη παράμετρος, βεβαίως, είναι να μην υπάρξουν ανεπιθύμητες αναταράξεις, εξ ου και ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται με προσοχή για το ντιμπέιτ που θα λάβει χώρα το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ, καθώς είναι γνωστό ότι ο κερδισμένος μιας μάλλον αποστειρωμένης τηλεμαχίας είναι αυτός που δεν θα κάνει λάθος.


Ειδήσεις σήμερα:

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος; - 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Τέξας: Η στιγμή που το αυτοκίνητο «θερίζει» πεζούς έξω από κέντρο μεταναστών - 7 νεκροί, δείτε βίντεο

Θεωρίες συνωμοσίας - Τι συμβαίνει με τα μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα και πόσο... UFO είναι;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης