Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Χείρα φιλίας στους «προοδευτικούς πολίτες» στη σκιά του Ανδρέα

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Χείρα φιλίας στους «προοδευτικούς πολίτες» στη σκιά του Ανδρέα

tsipras
Απροσπέλαστα φαντάζουν προσώρας τα εμπόδια για την υλοποίηση μιας «κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας» στο επίπεδο των ηγεσιών των προοδευτικών κομμάτων, μετά τις απανωτές αρνήσεις που εισέπραξε η Κουμουνδούρου, μπροστά στο ενδεχόμενο συγκρότησης ενός κοινού, «αντιδεξιού» μετώπου στις εκλογές 2023. Η εξέλιξη, αυτή, ωστόσο, δεν πτοεί την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία απευθύνεται πλέον στην προοδευτική κοινωνική βάση, αντί της κομματικής κορυφής, όπως περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, από την Κοζάνη.

«Απλώνω το χέρι στις προοδευτικές δυνάμεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας χθες από τη Δυτική Μακεδονία, ζητώντας παράλληλα από τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν ανοιχτά απέναντι στα 11 σημεία της προγραμματικής σύγκλισης του «Συμβολαίου για την Αλλαγή» που πρότεινε η Κουμουνδούρου.

«Αυτό το πρόγραμμά μας λοιπόν φίλες και φίλοι, το καταθέσαμε δημόσια προχθές, στον ελληνικό λαό. Και το καταθέσαμε δημόσια για να γνωρίζει κάθε προοδευτικός πολίτης, κάθε δημοκρατικός πολίτης, τι ψηφίζει όταν ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας πως «το καταθέτουμε και στην κρίση όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Διότι εμείς πιστεύουμε ότι απ’ αυτές τις εκλογές, την επόμενη μέρα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, και θα είναι πρώτος και με διαφορά, θ’ ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας».

«Πρώτα και κύρια στους πολίτες»

Στο πλαίσιο αυτό, «απευθυνόμαστε λοιπόν πρώτα και κύρια στους πολίτες αλλά και στις προοδευτικές δυνάμεις. Και τους λέμε: Πείτε μας, με ποιο από αυτά τα άρθρα τα 11 διαφωνείτε; Τι ακριβώς θα θέλατε να προσθέσετε, κάποιο 12ο, 13ο; Απευθυνόμαστε με ειλικρίνεια και θέλουμε σοβαρές απαντήσεις» σχολίασε, ενώ παρατήρησε πως «δεν μπορεί η απάντηση να είναι ένας ανιστόρητος διμέτωπος».

Αιχμές για τις προοδευτικές ηγεσίες

Κλείσιμο
Στον αντίποδα, για την Κουμουνδούρου ο μόνος αντίπαλος παραμένει η «Δεξιά του κ. Μητσοτάκη», αποφεύγοντας εντάσεις και κριτική για τη στάση των υπολοίπων προοδευτικών κομμάτων. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι λείπουν και οι όποιες αιχμές, καθώς «ο κ. Κουτσούμπας μας είχε προχθές ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη που πέρασε από την Ιστορία. Θυμήθηκα το «τι Πλαστήρας τι Παπάγος» που έλεγαν κάποτε. Δεν έχουμε μάθει τίποτα από την πρόσφατη ιστορία μας, πού οδήγησαν αυτές οι λάθος γραμμές της Αριστεράς εκείνη την εποχή» υποστήριξε χθες ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δεν απέφυγε να τοποθετηθεί απέναντι στο άτυπο μπρα ντε φερ του με την Χαριλάου Τρικούπη για την «ιδιοκτησία» του Ανδρέα Παπανδρέου.

Κληρονόμοι του Ανδρέα

«Είδαμε και τον κ. Ανδρουλάκη ο οποίος θέλει για τον εαυτό του να είναι λέει ο μοναδικός ιδιοκτήτης της πνευματικής κληρονομίας του Ανδρέα Παπανδρέου. Όμως εγώ ένα έχω μάθει απ’ αυτή την κληρονομιά και την παρακαταθήκη: Ότι έναν αντίπαλο είχε ο Ανδρέας, τη Δεξιά. Δεν είχε διμέτωπο. Δεν είχε μέτωπο με την Αριστερά, δεν είχε μέτωπο με τις προοδευτικές δυνάμεις!» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε πως «εγώ λοιπόν σήμερα σας λέω, απλώνω τα χέρια στις προοδευτικές δυνάμεις. Απλώνω το χέρι. Για μέτωπο έχω με τη χειρότερη δεξιά κυβέρνηση που έχει περάσει από τον τόπο, τα 49 αυτά χρόνια της μεταπολίτευσης. Και αυτή είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε.

«Δεν πίστευε σε σωτήρες ο Ανδρέας»

Τοποθετούμενος απέναντι σε αυτήν την ιδιότυπη πολιτική διαμάχη, ο πρώην Πρωθυπουργός και υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου απάντησε πως «δεν πίστευε σε σωτήρες ο Ανδρέας, ούτε θα πρέπει να πιστέψουμε. Ο Ανδρέας κατάφερε να απελευθερώσει δυνάμεις του Ελληνισμού. Εκατομμύρια κόσμος που πίστεψαν αλλά δεν πίστεψαν απλώς σε ένα πρόσωπο, πίστεψαν στην απελευθέρωση και στις δυνατότητες του ελληνικού λαού». «Δηλαδή κατάφερε να δώσει ελπίδα, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί. Ότι μπορούμε να κάνουμε αλλαγές και αυτό πιστεύω ενόχλησε και την παραδοσιακή Αριστερά. Προφανώς και τα κατεστημένα και τη Δεξιά» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Πάντως, από τα φίλια βέλη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν ξέφυγε και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Συγκεκριμένα, «τώρα δεν υπάρχει ούτε ο Σόιμπλε, ούτε ο φίλος Γερούν. Του Βαρουφάκη ήταν φίλος αυτός, όχι δικός μου. Δεν υπάρχουν αυτοί τώρα. τώρα η κάθε κυβέρνηση μπορεί να βάζει τις δικές της προτεραιότητες. Και αυτή ήταν η μεγάλη κατάκτηση που καταφέραμε όλοι μαζί το 2018 βγαίνοντας από τα μνημόνια» εξήγησε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με το τρέχον πολιτικό και δημοσιονομικό περιβάλλον, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τον κ. Βαρουφάκη.

«Να ματαιωθεί το σχέδιο Μητσοτάκη»

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «φαντάζει μονόδρομος στις εκλογές της 21ης Μάϊου», καθώς συνιστά την μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τόσο πολιτικά, όσο και με απλά μαθηματικά, στην προοπτική της απλής αναλογικής.

Σε κάθε περίπτωση, «όταν εμείς μιλάμε για την ανάγκη μιας μεγάλης Αλλαγής δεν είναι γιατί μηρυκάζουμε τα συνθήματα του παρελθόντος. Είναι γιατί η Αλλαγή έχει γίνει ανάγκη για το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου» συμπέρανε από πλευράς του ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως «αν δεν αλλάξει αυτή η κυβέρνηση, δεν θα δούμε άσπρη μέρα. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο τρόπος για να ματαιωθεί το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη και να πανηγυρίσει ο λαός».

Στον αντίποδα, σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «δε θα έρθουμε τούτη τη φορά απλά για να βγάλουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία. Θα έρθουμε, όχι για να βγάλουμε τη χώρα αλλά τα νοικοκυριά από τη χρεοκοπία. Αυτός θα είναι ο στόχος μας τούτη τη φορά. Να βγάλουμε τα νοικοκυριά από τη χρεοκοπία» τόνισε ο κ. Τσίπρας και προειδοποίησε πως το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται για τη συγκρότηση κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, αυτή της απλής αναλογικής, για να ματαιώσει με τη σειρά της το προοδευτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας, «σ’ αυτές τις εκλογές, μη θαρρείτε ότι επειδή είναι εκλογές απλής αναλογικής, δε θα ταυτόχρονα και εκλογές απλής λογικής. Αυτός που θα έρθει πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο και θα σχηματίσει κυβέρνηση. Και τα κουκιά θα βγαίνουν, να το πω λαϊκά, ανάμεσα στο 1ο και το 3ο κόμμα». «Γι' αυτό λοιπόν και ο κ. Σκέρτσος προχθές σε μια ερώτηση μας αποκάλυψε ότι θα πάρει τη διερευνητική εντολή αν έρθει πρώτος και θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Πώς; Είδαμε τι έκανε στη δεξιά πολυκατοικία» παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας για τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ότι «έριξε μια βόμβα στη δεξιά πολυκατοικία προχθές και κατέρρευσαν όλα τα διαμερίσματα εκείνων των κομμάτων που δεν είχαν δηλώσει ανοιχτά ότι θα τον στηρίξουν αν χρειαστεί», περιγράφοντας το ενδεχόμενο αποστασίας.

Κατά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο. Και με μισή μονάδα να είναι πρώτος, με εκβιασμούς, μα πιέσεις, ακόμα και με αποστασίες –έχει το know how η οικογένεια, τα ξέρει αυτά από το ’65, να προσπαθήσει να φτιάξει κυβέρνηση-κουρελού. Κουρελού γιατί το είπε ο ίδιος, θα έχει λέει πολλά χρώματα. Αυτό εννοούσε» προειδοποίησε ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας πως στις επικείμενες εκλογές «ψηφίζουμε με βάση την καρδιά μας και τη συνείδησή μας, δεν ψηφίζουμε όμως χαλαρά. Διότι ο μόνος τρόπος για ν’ αποφευχθεί, για να ματαιωθεί αυτό το σχέδιο Μητσοτάκη, είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές της απλής αναλογικής».


Ειδήσεις σήμερα

Τέξας: Τουλάχιστον 9 νεκροί και 7 τραυματίες από τα πυρά ενόπλου σε εμπορικό κέντρο - Δείτε βίντεο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λευκός φώσφορος «καίει» το Μπαχμούτ, κατηγορούν τους Ρώσους

Στέψη βασιλιά Καρόλου: Τα 25 φωτογραφικά στιγμιότυπα που ξεχώρισαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης