Βουλή - Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους Κασιδιάρη

Βουλή - Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους Κασιδιάρη

«Ηρωοποιείτε τον Κασιδιάρη» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έσπευσε να δικαιολογήσει τον Τζανερίκο που «το πήρε προσωπικά»

voridis_epitropi_arthro
Ολοκληρώθηκε, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση για την συμπληρωματική τροπολογία που αφορά την απαγόρευση καθόδου στις εθνικές εκλογές του «κόμματος Κασιδιάρη».

Ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την «αποχή» του από το θεσμικό μέτωπο κατά του Ηλία Κασιδιάρη εξαπέλυσε ο Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να «κλείσει το μάτι» στην αντισυστημική ψήφο.

«Το ερώτημα είναι γιατί δεν ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ είχε διαφωνίες και τις κατέθεσε. Είδε όμως και το μείζον. Ειδε το στρατηγικό ζήτημα . Όταν το βλέπεις δεν κρύβεσαι πίσω από την λεπτομέρεια. Εσείς γιατί κρύβεστε;» είπε αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Και συμπλήρωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται, γιατί βλέπει το ακροατήριο αυτών που πάμε να αποκλείσουμε. Βλέπει ή νομίζει ότι βλέπει ακροατήριο οργισμένο με το πολιτικό σύστημα και δεν θέλει να αποκοπεί από αυτό. Δεν είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αλιεύσει ακροδεξιές ψήφους. Είπα ότι θέλετε να κλείσετε το ματάκι στο ακροατήριο που είναι οργισμένο και να τους πείτε ότι δεν είστε εσείς στο κάτω κάτω που τους τιμωρήσατε. Ακουσα μάλιστα να μας κατηγορείτε ότι «ηρωοποιούμε» (σ.σ. τον Κασιδιάρη). Αλήθεια; Είπαμε ότι αυτά τα άτομα δεν θέλουμε να έχουν θέση στο κοινοβούλιο. Η θέση μας είναι καθαρή. Δεν θέλουμε. Αλλοι λοιπόν είναι αυτοί που κρατούν επαμφοτερίζουσα στάση. Αλλοι κρύβονται πίσω από λεπτομέρειες» .

Κλείσιμο
Ο κ. Βορίδης συνέχισε, λέγοντας πως η κυβέρνηση κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση που υποστηρίζει το κοινό στρατηγικό στόχο για τον αποκλεισμό καταδικασμένων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από τη Βουλή, «ίσως να μην είναι η πρώτη καλύτερη. Ϊσως να είναι η δεύτερη καλύτερη. Γιατί δεν την ψηφίσατε; Δεν την ψηφίσατε γιατί κλείνετε το μάτι», ενώ απευθυνόμενος και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Δεν θέλετε να ενταχθείτε στο σύστημα αλλά να έχετε μια θετική στάση προς το αντισύστημα. Ο Μιθριδάτης, ο Αντώναρος είναι αντισυστημα σκληρό; Ο Πολάκης και ο Παπαχριστόπουλο είναι αντισύστημα αγριεμένο; Αυτό λοιπόν σας χρεώνουμε».

Πάντως, ο υπουργός άφησε ανοικτό ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ορισμένες τεχνικές παρεμβάσεις στην τροπολογία, μετά και τις παρατηρήσεις του ΠΑΣΟΚ και του κ. Χάρη Καστανίδη .

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την τροπολογία που θέτει θεσμικό μπλόκο στο «μασκάρεμα» εγκληματικών οργανώσεων σε πολιτικό κόμμα υποστηρίζοντας ότι «ηρωοποιείτε τον Κασιδιάρη».

Παράλληλα υποστήριξε ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος του Α1 Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου Χρήστος Τζανερίκος είχε κάθε λόγο να προσβληθεί «προσωπικά» από την προωθούμενη ρύθμιση.

«Καταφέρατε το αδιανόητο. Στην ουσία αλλάξατε για πρώτη φορά την απαρτία του συγκεκριμένου τμήματος (σ.σ. Α1 Τμήμα Αρείου Πάγου) για το πώς θα λαμβάνει τις αποφάσεις. Διαβάζω στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας να λέτε ότι το κάνετε για να εξασφαλιστούν αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας. Αν ήμουν εγώ πρόεδρος του τμήματος ή αν ήσασταν εσείς κύριε υπουργέ πρόεδρος πως θα το παίρνατε; Εγώ προσωπικά θα το έπαιρνα» είπε αρχικά ο κ. Χατζηγιαννάκης. 

«Αυτό που πετυχαίνετε είναι το αντίθετο από αυτό που υποτίθεται ότι πάτε να πετύχετε. Ρίξατε τόσο νερό στο μύλο του Κασιδιάρη που τον ηρωοποιείτε στα μάτια ενός κόσμου.  Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν επιθυμούμε νεοναζιστικά και ρατσιστικά μορφώματα. Δυστυχώς με τον τρόπο που ήρθε η τροπολογία έκανε χειρότερη την κατάσταση από αυτή που υποτίθεται θα επίλυε. Εμείς ζητήσαμε σαφή αναφορά στην ρατσιστική φασιστική νομοθεσία. Δεν το θέλατε. Εμείς κάναμε ένα βήμα πίσω ζητώντας να υιοθετηθούν οι προτάσεις Αλιβιζάτου – Κοντιάδη», πρόσθεσε. 

Επίθεση ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΡΙΖΑ για «εκλογικούς τακτικισμούς» με την τροπολογία Κασιδιάρη

Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει την προστασία της Δημοκρατίας για εκλογικά οφέλη.

«Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και δεν καθορίζεται ανάλογα από το αν μας βολεύει να κόψουμε ή να προσθέσουμε ποσοστό στην κυβέρνηση όπως κάνουν άλλοι» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Στηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει εγκληματική οργάνωση από τις εθνικές εκλογές γιατί αυτό προτάσσει η προστασία της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία οφείλει να προστατεύει της εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Αυτό κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να το λάβετε υπόψη σας; Δεν πρέπει όλοι να εκτιμήσουμε την ιστορική συγκυρία που δεν πρέπει να είναι λιγότερης αξίας από ότι οι εκλογές και τα αποτελέσματά της;».

«Οι κομματικές σημαίες υψώνονται σε κοινό ιστό, τον ιστό της Δημοκρατίας. Εμείς πιστοί στο χρέος μας έχουμε συνεπή στάση απέναντι σε κάθε παραφυάδα του ναζισμού» είπε σε άλλο σημείο.

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση καταλόγισε προχειρότητα και ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να προχωρήσει σε ορισμένες τροποποιήσεις ώστε η τελική κρίση για το κόμμα Κασιδιάρη να μην γίνει από την Ολομέλεια του Α1 Τμήματος αλλά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

«Για να δοθεί διέξοδος πρέπει να ορίσετε στην διάταξή σας ότι η απόφαση θα ληφθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ή εάν υποβληθεί ένσταση αυτή να εξετάζεται από την Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου. Αυτό θα είναι λύση» είπε.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε πως «οι απανωτές τροπολογίες που φέρνει η κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν στην πραγματικότητα, ότι μπλόκο σε αυτά τα εγκληματικά ναζιστικά μορφώματα δεν μπορεί να μπει με νομοθετικές ρυθμίσεις. Δεν λείπουν και δεν θα πάψουν να λείπουν, αν θέλετε, διάφορα τερτίπια που θα αξιοποιούν τα κόμματα αυτά, προσπαθώντας να εμφανιστούν με καμουφλαρισμένο πρόσωπο και αν θέλετε ακόμα, θα μπορούσαν πιθανόν χωρίς κανένα καταδικασμένο στις γραμμές τους, να επιχειρούν την κάθοδό τους και να συνεχίσουν να ρίχνουν ανενόχλητα το ρατσιστικό τους δηλητήριο στο λαό». Για αυτό, το ΚΚΕ λέει ότι «η ναζιστική ιδεολογία και δράση δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιου είδους ρυθμίσεις, αλλά αντιμετωπίζεται και απομονώνεται από τον λαό και τη νεολαία μέσα από την οργανωμένη πάλη στις γειτονιές, χώρους δουλειάς, σε σχολεία και σχολές - και αυτοί ήταν πραγματικά που έστειλαν εκεί που έστειλαν τους εγκληματίες χρυσαυγίτες και που θα ξαναστείλουν όποτε χρειαστεί τα διάφορα απομεινάρια τους». Χαρακτήρισε «υποκριτικό το άγχος και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, καθώς, όπως και η προηγούμενη, δεν έκαναν τίποτα για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην σέρνεται εδώ και οχτώ και πλέον χρόνια αυτή η δίκη στα δικαστήρια». Διευκρίνισε ότι «η διαφωνία μας και με αυτή την τροπολογία, είναι στο τι θέλει να εξασφαλίσει αυτή η υποτιθέμενη αυξημένη σύνθεση του Α1Τμήματος του Αρείου Πάγου» λέγοντας ότι αυτό που θα εξασφαλίσει είναι «η εφαρμογή ενός επικίνδυνου νομοθετικού πλαισίου, που δίνει τη δυνατότητα στον 'Αρειο Πάγο, σε κάθε εκλογική μάχη να προχωράει σε ένα διευρυμένο έλεγχο της λειτουργίας, της δράσης των εσωτερικών των κομμάτων και να μπορεί οι δικαστές να ζητούν την συνδρομή υπηρεσιών ασφαλείας όπως και της ΕΥΠ».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, τόνισε πως το κόμμα του είναι «απέναντι από αυτό το ναζιστικό μόρφωμα. Έχουμε δώσει αγώνες εναντίον, τόσο αυτού του ναζιστικού μορφώματος, όσο και τις παραφυάδες του εθνικοσοσιαλισμού, οι οποίες έρχονται και φυτρώνουν μέσα στη Βουλή». Ανέφερε ότι αυτά «τα τρεισήμισι χρόνια, ένας κρατούμενος, που ενώ έχει τιμωρηθεί για πράξεις του ποινικού κώδικα, τον αφήσατε να μετατραπεί σε έναν πολιτικό κρατούμενο. Να κάνει διαλέξεις, να παίζει με τα social media, να βγάζει λόγους μέσα από τις φυλακές και να στέλνει εξώδικα». Ο βουλευτής είπε πως «άλλο είναι Έλληνας εθνικιστής και άλλο Έλληνας ναζιστής. Εδώ μιλάμε για ναζισμό». Σχολιάζοντας την άποψη ότι χρειάζεται η δικαιοσύνη να θωρακιστεί με αυξημένης σύνθεσης δικαστήριο που θα κρίνει τη νομιμότητα ενός κόμματος, είπε ότι «είναι σαν να λέμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη στον 'Αρειο Πάγο και στον επικεφαλής του Α1 Τμήματός του» προσθέτοντας ότι «εάν ήσασταν και εσείς στη θέση του κ. Τζανερίκου, θα λέγατε παραιτούμαι».

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, όπως και ο εισηγητής της ΝΔ Ευστάθιος Κωνσταντίδης, δεν θέλησαν να κάνουν κάποια ειδική αναφορά σχετικά με την σχετική τροπολογία.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού - Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα - Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις» υπερψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία και κατά την β΄ανάγνωσή του στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και εισάγεται με τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί, αύριο στην ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης από τον Εύοσμο: Στη Βουλή θα αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους για την Χρυσή Αυγή


H Ελευθερία Ελευθερίου έκανε unfollow τον Μάριο Πρίαμο μετά την αποχώρηση από το «Survivor All Star»


Έγινε ευθανασία στο λευκό τιγράκι που βρέθηκε στα σκουπίδια - Το «αντίο» του Αττικού Πάρκου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης