Με βελτιώσεις η διάταξη που θωρακίζει τη λειτουργική ανεξαρτησία των ανεξάρτητων Αρχών

Με βελτιώσεις η διάταξη που θωρακίζει τη λειτουργική ανεξαρτησία των ανεξάρτητων Αρχών

Με τη νέα ρύθμιση οι ποινικές κυρώσεις για την παραβίαση του απορρήτου παραμένουν όπως επίσης παραμένουν οι διώξεις για πράξεις και παραλείψεις που έγιναν με δόλο ενώ για κάθε άλλη πράξη εισάγεται το ακαταδίωκτο

vouli
Σε νομοτεχνική βελτίωση της ρύθμισης που εισάγει ενιαίο πλαίσιο για την κάλυψη όλων των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων Αρχών με ακαταδίωκτο προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την προωθούμενη διαταξη τα μέλη των Αρχών: Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, Συνηγόρου του Πολίτη: «α) Δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ευθύνονται μόνο έναντι του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαρεία αμέλεια, (β) δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι θα αποσυρθεί η πρόβλεψη για όσους παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών καθώς - όπως υποστηρίζεται απο κυβερνητικές πηγές - καταλαμβάνεται απο την γενική αναφορά σε δόλο αλλα και απο ειδικές διατάξεις που διέπουν την λειτουργία ορισμένων Αρχών.

Να σημειωθεί ότι σήμερα δεν υπάρχει ενιαίο θεσμικό πλαίσιο με αποτέλεσμα ορισμένες ανεξάρτητες Αρχές να διέπονται από ακαταδίωκτο και άλλες όχι. Για παράδειγμα τα μέλη της Αρχής για την Διασφάλιση του Απορρήτου (ΑΔΑΕ) δεν είχαν νομική προστασία. Αντιθέτως προβλέπονταν αυστηρές ποινικές κυρώσεις όταν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών που έρχονταν στην κατοχή τους. Με τη νέα ρύθμιση οι ποινικές κυρώσεις για την παραβίαση του απορρήτου παραμένουν όπως επίσης παραμένουν οι διώξεις για πράξεις και παραλείψεις που έγιναν με δόλο ενώ για κάθε άλλη πράξη εισάγεται το ακαταδίωκτο.

Κλείσιμο
Πάντως η κατάθεση της συγκεκριμένης διάταξης στη Βουλή προκάλεσε αντιδράσεις απο τον την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος ανεφερε μεταξύ άλλων πως «Ο κ. Μητσοτάκης σε άσχετο νομοσχέδιο συμπεριέλαβε διάταξη που υποτίθεται ότι αφορά θέσπιση ενός ακόμα ακαταδίωκτου, αυτή τη φορά σε σχέση με συγκεκριμένες συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές και το προσωπικό τους. Όμως, τρέμοντας κάθε είδους αποκάλυψη για τη δράση τους στην υπόθεση των υποκλοπών, όχι τυχαία διατηρεί και επισείει ως απειλή τη δυνατότητα ποινικής δίωξης για πράξεις παραβίασης απορρήτου ακόμη κι αν όταν έχουν γίνει από αμέλεια».

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Ψυχρή «εισβολή» αύριο με βροχές σε όλη τη χώρα - Χαλάζι στα νησιά, χιόνια στα ορεινά ηπειρωτικά

Βραζιλία: Επίθεση με τσεκούρι σε παιδικό σταθμό - Τέσσερα παιδιά νεκρά και τέσσερα τραυματισμένα

Στόρμι Ντάνιελς: Καλείται να πληρώσει ακόμη 120.000 δολάρια στον Τραμπ - Τι αποφάσισε Εφετείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης