Βουλή: Κατατέθηκε η διάταξη που θωρακίζει τη λειτουργική ανεξαρτησία των ανεξάρτητων Αρχών

Βουλή: Κατατέθηκε η διάταξη που θωρακίζει τη λειτουργική ανεξαρτησία των ανεξάρτητων Αρχών

Τι προβλέπει η διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών - Δεν αλλάζει το πλαίσιο για το ακαταδιωκτο των μελων ανεξάρτητων αρχών

voyli
Ενιαίο πλαίσιο για την κάλυψη όλων των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών με ακαταδίωκτο εισάγει πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση τα μέλη των Αρχών: Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, Συνηγόρου του Πολίτη :

«α)Δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ευθύνονται μόνο έναντι του ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις τους από δόλο ή βαρεία αμέλεια, (β) δεν εξετάζονται, ούτε διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις τους, για έκφραση γνώμης, υποβολή εισήγησης, πρόταση που διατύπωσαν ή απόφαση που έλαβαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται η ενίσχυση της λειτουργικής ανεξαρτησίας των μελών και του προσωπικού των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών.

Συγκεκριμένα, εισάγεται οριζόντια διάταξη στον ν. 3051/2002 (Α’ 220) με την οποία θωρακίζεται περαιτέρω η λειτουργική ανεξαρτησία των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών. Η εν λόγω διάταξη συνιστά τη νομοθετική πραγμάτωση της συνταγματικής επιταγής της παρ. 1 του άρθρου 101Α του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών περιβάλλονται με την εγγύηση της λειτουργικής ανεξαρτησίας.

Κλείσιμο
Με την προσθήκη άρθρου 2Α στον ν. 3051/2002 διασφαλίζεται ότι τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών και το προσωπικό τους με οποιαδήποτε έννομη σχέση ασκούν ακώλυτα και ανεμπόδιστα τα καθήκοντά τους δίχως τον κίνδυνο εξωθεσμικών παρεμβάσεων, κακόβουλων διώξεων ή της άσκησης παρελκυστικών ενδίκων βοηθημάτων.

Η εν λόγω εγγύηση συνιστά μορφή καθίδρυσης ειδικής ευθύνης για τη διατύπωση γνώμης, ψήφου και λήψης απόφασης των μελών και του προσωπικού των ανεξάρτητων αρχών, αν ενήργησαν με δόλο ή βαρεία αμέλεια ή παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Να σημειωθεί ότι σήμερα δεν υπάρχει ενιαίο θεσμικό πλαίσιο με αποτέλεσμα ορισμένες ανεξάρτητες αρχές να διέπονται από ακαταδίωκτο και άλλες όχι. Για παράδειγμα τα μέλη της Αρχής για την Διασφάλιση του Απορρήτου (ΑΔΑΕ) δεν είχαν νομική προστασία. Αντιθέτως προβλέπονταν αυστηρές ποινικές κυρώσεις όταν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών που έρχονταν στην κατοχή τους. Με την νέα ρύθμιση οι ποινικές κυρώσεις για την παραβίαση του απορρήτου παραμένουν όπως επίσης παραμένουν οι διώξεις για πράξεις και παραλείψεις που έγιναν με δόλο ενώ για κάθε άλλη πράξη εισάγεται το ακαταδίωκτο.


Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί οι εφοπλιστές αγοράζουν... με πάθος Ελλάδα

Τι γράφει στο σημείωμα «ομολογίας» του ο μητροκτόνος στη Θεσσαλονίκη

Αλέξανδρος Μπουρδούμης - Λένα Δροσάκη: Το τέλος ενός ξαφνικού έρωτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης