Μαξίμου: Κινήσεις εξωστρέφειας με κατώτατο μισθό και περιοδείες - Η ΝΔ φθείρεται, αλλά διατηρεί προβάδισμα

Μαξίμου: Κινήσεις εξωστρέφειας με κατώτατο μισθό και περιοδείες - Η ΝΔ φθείρεται, αλλά διατηρεί προβάδισμα

Διαφορά 7,4 μονάδων στην εκτίμηση ψήφου βλέπει η Metron, 4 μονάδες με αναγωγή η Pulse

ekloges_dimoskopisi_xr
Κινήσεις «αλλαγής ατζέντας» και επιστροφής σε μια κατάσταση μεγαλύτερης… κανονικότητας επιχειρεί προοδευτικά η κυβέρνηση, μιας και έχουν περάσει περίπου δυόμιση εβδομάδες από την τραγωδία στα Τέμπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η το θέμα δεν θα κυριαρχεί στην πολιτική αντιπαράθεση, ιδίως ενόψει και της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τη Δευτέρα με προσκεκλημένους τους κ. Καραμανλή, Σπίρτζη και Χρυσοχοΐδη. Από την άλλη και με δεδομένο ότι η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της ως προς την υπόθεση της διερεύνησης, αλλά και της πολιτικής αντιπαράθεσης, η κυβέρνηση ανοίγει κι άλλες σελίδες.

Μια κεφαλαιώδης θα είναι σήμερα η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού. Στις 10:00 ο υπουργός Εργασίας θα βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ έχει παραδώσει εδώ και μερικές μέρες την εισήγησή του. Την ανακοίνωση αναμένεται να κάνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ενώ μετά τις 11:00 ο υπουργός Εργασίας θα δώσει συνέντευξη Τύπου επεξηγώντας λεπτομερέστερα τη νέα ρύθμιση και ως προς τα επιδόματα που συμπαρασύρει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί από τα σημερινά 713 ευρώ πέριξ των 766 που είναι το ανώτατο όριο της εισήγησης του ΚΕΠΕ. Θα πρόκειται για μια αύξηση στην περιοχή του 7,5%, παρόμοια με αυτή που πήραν οι συνταξιούχοι προ μηνών.

Παράλληλα, για το Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει την πρώτη του εξόρμηση μετά την τραγωδία στα Τέμπη και θα βρεθεί στο Μαρούσι, όπου στις 11:00 δίνει ραντεβού με πολίτες. Για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκης υπάρχει έντονη κινητοποίηση στα βόρεια προάστια που αποτελούν και προπύργιο της ΝΔ, ενώ αναμένεται μεγάλη προσέλευση πολιτών. Συνεργάτης του πρωθυπουργού εκτιμούσε σε συζήτηση με το protothema.gr ότι ενεργοποιούνται πλέον και αντανακλαστικά συσπείρωσης στη βάση της ΝΔ, η οποία, παρά τον επιμερισμό των ευθυνών, δεν θέλει ανατροπή της ισχύουσας κατάστασης. Από την επόμενη εβδομάδα, δε, ο κ. Μητσοτάκης θα πυκνώσει το πρόγραμμα του, ενώ προς το τέλος της θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Πλήγμα για το πολιτικό σύστημα

Οι κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου έρχονται στη σκιά των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν χθες στο Mega και στον ΣΚΑΪ και αποτυπώνουν μια οριζόντια δυσφορία των πολιτών, με ένα καθαρό πλήγμα για τη ΝΔ, χωρίς, όμως, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να «καρπώνονται» τίποτα. Αντιθέτως, ενισχύονται μικρότερα αντισυστημικά κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου, το ΜΕΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, οι «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη και, βεβαίως, η «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων.

Ως προς το κεντρικό ερώτημα της εκτίμησης ψήφου, η Metron Analysis (Mega) δίνει ισχυρό προβάδισμα 7,4 μονάδων στη ΝΔ, ενώ η Pulse (ΣΚΑΪ), που κάνει μόνον αναγωγή της πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων, καταγράφει διαφορά 4 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε την παρουσίαση της δημοσκόπησης της Metron Analysis στο Μega:

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cr80bcu63m41)
Κλείσιμο


met1
met2
met3
met4
met5
met6
met7
met8
met9
met10
met12
met11

Η Metron Analysis δίνει την διαφορά στις 5,8 μονάδες στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου, με τις απώλειες για τη ΝΔ να είναι 3,2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση , τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει απώλεια 2 μονάδων και το ΠΑΣΟΚ να χάνει 0,8% της μονάδας. Σε μία «έκρηξη» αντισυστημικής ψήφου, όλα τα μικρότερα κόμματα καταγράφουν άνοδο - το ΚΚΕ παραμένει σταθερό στο 5,9%, η Ελληνική Λύση από το 2,9% στο 4%, το ΜεΡΑ25 από το 2,9% πάει στο 3,5% και το κόμμα Kασιδιάρη από το 1,8 % στο 3,6%.

Στην αντίστοιχη έρευνα της Pulse, η ΝΔ έχει απώλειες αλλά διατηρεί το προβάδισμά της με 30% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ έπεται με 10% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4%, το ΜΕΡΑ 25 με 3,5% και οι «Έλληνες» με 3%. Οι αναποφάσιστοι εμφανίζονται σε αυτή την έρευνα σε ποσοστό 13%, με το ποσοστό τους σαφώς ενισχυμένο συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα της εταιρίας.

Και οι δύο έρευνες συμπίπτουν στην αξιολόγηση των πολιτών περί διαχρονικών ευθυνών για την κατάσταση των σιδηροδρόμων, εξ ου ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν κεφαλαιοποιούν τη φθορά της ΝΔ. Στην έρευνα της Metron Analysis, το 80% των ερωτηθέντων κάνει λόγο για διαχρονικές ευθύνες, ενώ στην έρευνα της Pulse το 51% επιμερίζει την ευθύνη σε όλες τις κυβερνήσεις, αν και ένα 28% εστιάζει στην κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι ενδιαφέρον ότι στις νεαρές ηλικίες - από 17 ως 29 ετών - το 55% μιλά για διαχρονικές ευθύνες, όπως και το γεγονός ότι το 21% των άνω των 60 ετών ρίχνουν την ευθύνη στη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση.

H δημοσκόπηση του Σκάι

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cr814av0ehmp)

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-160323-12
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-160323-11
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-160323-10
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-160323-9
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-160323-4
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-160323-5
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-160323-6
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-160323-7
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-160323-8
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-160323-3
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-160323-2

Η παράσταση νίκης υπέρ της ΝΔ παραμένει συντριπτική και στις δύο έρευνες, έστω και αν τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος παρουσιάζονται «ξυρισμένα», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να διατηρεί καλύτερη προσωπική εικόνα έναντι του κ. Τσίπρα, αν και με απώλειες. Στην έρευνα της Metron, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 32% έναντι 16% του Αλέξη Τσίπρα, με απώλεια επτά μονάδων, ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης χάνει τρεις μονάδες. Στην έρευνα της Pulse, o κ. Μητσοτάκης σημειώνει ποσοστό 35% στην καταλληλότητα, με απώλεια τριών μονάδων, ενώ ο κ. Τσίπρας παραμένει σταθερός στο 27%.

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη ΕΥΠ: Η «Μαρία Τσάλλα» είναι η Ρωσίδα κατάσκοπος - Διέφυγε από την Ελλάδα, είχε μαγαζί στο Παγκράτι

Survivor All Star: Αποχαιρέτησε η Τζο Μαριδάκη, «el clasico» μεταξύ Μαρτίκα-Καραγκούνια - Δείτε βίντεο

Ποιες ομάδες προκρίθηκαν στους «8» σε Europa και Conference League - Δείτε τα 61 γκολ της βραδιάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης