Μαξίμου: «Σωστή κατεύθυνση, περιμένουμε τη ρύθμιση» - Οι αντιδράσεις των καλλιτεχνών μετά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Μαξίμου: «Σωστή κατεύθυνση, περιμένουμε τη ρύθμιση» - Οι αντιδράσεις των καλλιτεχνών μετά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη συνάντηση αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα προς την εξεύρεση λύσης» δήλωσε στο protothema.gr ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου

5806979
Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους καλλιτεχνών, καλλιτεχνικών σχολών και σπουδαστών με στόχο την εκτόνωση της κρίσης που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους δύο μήνες στον χώρο του Πολιτισμού, με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα 85 που κατατάσσει τους αποφοίτους των καλλιτεχνικών σχολών στην βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).

Η συζήτηση, η οποία διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Η πρόταση που έφερε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός, δεν αποσύρει μεν το επίμαχο προεδρικό διάταγμα 85, προβλέπει, όμως, την άμεση κατάθεση μιας νέας νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα εξασφαλίζει πως οι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών, ανεξαρτήτως έτους αποφοίτησης, εξισώνονται μισθολογικά στο προσοντολόγιο του Δημοσίου με αυτούς της επαγγελματικής βαθμίδας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).

Η ολοκληρωμένη πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου θα κατατεθεί και γραπτώς προκειμένου να την επεξεργαστούν τα σωματεία και να δώσουν τις επίσημες απαντήσεις τους. Μέχρι τότε συνεχίζουν κανονικά τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει.

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος


Σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό των εκπροσώπων της Π.Ο.Θ.Α. και των Σωματείων της στο Μέγαρο Μαξίμου. Καταθέσαμε εκ νέου το σύνολο των αιτημάτων μας για το Θέατρο, το Χορό, τον Κινηματογράφο, την Μουσική, για τα οποία βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις εδώ και δύο μήνες. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση εντός της εβδομάδας, το περιεχόμενο της οποίας θα εξετάσουμε και θα αξιολογήσουμε. Μέχρι τότε συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουμε ανακοινώσει. Την Παρασκευή καταθέτουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022. Για την ίδια μέρα έχουμε προκηρύξει 24ωρη απεργία και μεγάλη κινητοποίηση καθώς και πορεία από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την ώρα της κατάθεσης της προσφυγής (10:00), προς το Σύνταγμα.

Σε εποχές που ο Πολιτισμός μας απειλείται και οι εργασιακές μας ανάγκες υποβαθμίζονται, δείχνουμε τον δρόμο της ενότητας, διεκδικώντας όλοι και όλες μαζί ένα καλύτερο αύριο

«Πολύ θετικό βήμα, περιμένουμε τις λεπτομέρειες»

Κλείσιμο
«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη σημερινή συνάντηση αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα προς την εξεύρεση μια συνολικής λύσης στα προβλήματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που χρονίζουν. Το Εθνικό Θέατρο προσπαθεί να κρατήσει μια ισορροπημένη στάση με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος ώστε να αρθούν τα αδιέξοδα και να επανέλθει η κανονικότητα» δήλωσε στο protothema.gr ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος.

«Περιμένουμε να δούμε τις λεπτομέρειες της νέας αυτής νομοθετικής ρύθμισης. Εάν πράγματι, υπερισχύει του προεδρικού διατάγματος και εξασφαλίζει τη μισθολογική κατάταξη των όλων των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών στα επίπεδα της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, τη βλέπουμε θετικά» δηλώνουν πηγές από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο.

«Αν υπάρξουν καλές προθέσεις από την Κυβέρνηση θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο»

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δηλώσεις έκανε ο Κώστας Κεχαγιόγλου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος. Όπως είπε, η προκαθορισμένη για την Παρασκευή απεργία θα γίνει κανονικά, καθώς οι καλλιτέχνες αναμένουν μετά την συνάντηση εμπράκτως η κυβέρνηση να δείξει τις προθέσεις της.

Όπως είπε απαντώντας σε ερωτήσεις, «καταθέσαμε το σύνολο των αιτημάτων μας για τα οποία ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση το περιεχόμενο της οποίας, συνολικά οι συλλογικοί φορείς θα εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε αν μας καλύπτει. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να υπάρξουν έμπρακτες αποφάσεις. Έχουμε προκηρύξει απεργία για την Παρασκευή».

Ερώτηση: Η συνάντηση τώρα, θα μας πείτε τι έγινε, σε ποια θέματα σταθήκατε, πού υπήρξαν διαφωνίες;

Κεχαγιόγλου Κώστας: Σταθήκαμε στο θέμα, ζητήσαμε το ΤΕ για όλους. Είναι ένα αίτημα το οποίο το έχουμε γράψει σε πολλές ανακοινώσεις μας. Εξετάζεται από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου. Αναμένουμε μέσα στην εβδομάδα να υπάρξει πρωτοβουλία.

Ερώτηση: Είδατε ότι υπάρχει κάποια κατανόηση για εξεύρεση λύσης;

Κεχαγιόγλου Κώστας: Θα το δούμε, πιστεύω, πολύ σύντομα.

Ερώτηση: Απεργία έχετε την Παρασκευή;

Κεχαγιόγλου Κώστας: Απεργία 24ωρη έχουμε κηρύξει όλος ο κλάδος την Παρασκευή.

Ερώτηση: Υπάρχει σύγκλιση απόψεων; Το κλίμα πώς σας φάνηκε;

Κεχαγιόγλου Κώστας: Έγινε ένας διάλογος ο οποίος κράτησε δυόμιση ώρες, εξαντλήσαμε τα επιχειρήματά μας και οι δύο πλευρές. Έγινε διάλογος και νομίζω ότι αν υπάρξουν καλές προθέσεις από την Κυβέρνηση θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο στον οποίο βρισκόμαστε.

(...): Ο αγώνας συνεχίζεται.

Ερώτηση: Υπήρχαν σημεία σύγκλισης;

Κεχαγιόγλου Κώστας: Σημεία σύγκλισης; Κοιτάξτε, ήταν μια συζήτηση δυόμισι ωρών. Περιμένουμε την νομοθετική ρύθμιση η οποία θα έρθει η οποία θα την εξετάσουμε όλοι μαζί.

«Έγινε πραγματικά ένα μεγάλο βήμα»

Λόγο για εποικοδομητική και σε καλό κλίμα συζήτηση, έκανε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Αστέριος Πελτέκης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

«Λοιπόν, καταρχάς να πω ότι πέρα από το ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι γίνεται συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο, ήταν μια πραγματικά εποικοδομητική, όμορφη και σε πολύ ωραίο κλίμα συζήτηση. Περιμέναμε όλοι να ακούσουμε τις τοποθετήσεις των διαφόρων προσκεκλημένων με πολύ ενδιαφέρον. Ειπώθηκαν πράγματα τα οποία ήταν πραγματικά ενδιαφέροντα και οδηγούν ως προς την καλύτερη επίλυση όλων των θεμάτων των οποίων άπτονται οι τρέχουσες κινητοποιήσεις και οι τρέχουσες αντιδράσεις από τον χώρο των καλλιτεχνών. Υπήρξε πάρα πολύ θετικό κλίμα και από την πλευρά της Κυβέρνησης και της Πολιτείας σε σχέση με τα αιτήματα. Ασχέτως αν υπήρχαν σημεία στα οποία υπήρξαν διαφωνίες και άλλα σημεία στα οποία συνέκλιναν οι απόψεις, έγινε πραγματικά ένα μεγάλο βήμα -πιστεύω- προς την επίλυση όλων των σοβαρών θεμάτων με πολύ καλή θέληση. Επικυρώθηκε η συμφωνία ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου θα υπάρξει από τις διυπουργικές επιτροπές, για όλους τους χώρους και για τον χορό και για το θέατρο και για τη μουσική, θα υπάρξουν προτάσεις για την ίδρυση πανεπιστημίων, σχολής πανεπιστημιακής για τις παραστατικές τέχνες. Και επίσης δόθηκε μια πολύ καλή λύση σε σχέση με τα μισθολογικά και σε σχέση με το τι θα μπορούσε να σημαίνει η ισοτίμηση, τουλάχιστον, σε ένα πρώτο μισθολογικό επίπεδο των ανθρώπων που έχουν τελειώσει τις καλλιτεχνικές σχολές.

Επίσης, τέθηκε και το θέμα του ποιές θα μπορούσαν να είναι οι δυνατές λύσεις που θα προκύψουν και μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες και τις περαιτέρω συζητήσεις που θα υπάρξουν και μέσα από τις διυπουργικές επιτροπές, ώστε να βρεθεί λύση για το πεδίο 2003-2023 σε σχέση με τις ανώτερες σπουδές στις σχολές τις καλλιτεχνικές με τις ανώτερες σπουδές» είπε ο κ. Πελτέκης.

Σχετικά, με το μισθολογικό, ανέφερε: «Για το μισθολογικό είπαν ότι θα κοιτάξουν να υπάρξει κάποιο σχέδιο ισοτίμησης των μισθολογικών θεμάτων με αυτά τα οποία υπήρχαν μέχρι πρότινος. Δηλαδή, αυτά που ουσιαστικά λέει και η πλευρά της Κυβέρνησης ότι δεν άλλαξαν με το Προεδρικό Διάταγμα».

Όσο για το θέμα του δημοσίου και των προσλήψεων, ο κ. Πελτέκης είπε: «Αυτό είναι το κομμάτι στο οποίο θα εστιάσει, τώρα νομίζω, το επόμενο βήμα, το οποίο το επόμενο βήμα θα είναι να εστιάσουμε περισσότερο στο τι συμβαίνει σε σχέση με όλα αυτά από το 2003 μέχρι το 2023 που παύει να ισχύει, ουσιαστικά, η τεχνολογική εκπαίδευση μέχρι σήμερα. Και πως αυτό θα μπορούσε».


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Πούτιν έτοιμος να πατήσει το κουμπί της νέας επίθεσης στην Ουκρανία - Συγκεντρώνει στα σύνορα μαχητικά αεροσκάφη

Αφροδισιολόγος ο 65χρονος που συνελήφθη - Έκλεινε στη 12χρονη ραντεβού στο ιατρείο του

Κούρδοι πέταξαν τρικάκια στο Ευρωκοινοβούλιο - Εκκενώθηκε η ολομέλεια, φυγάδευσαν την Μετσόλα (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης