Αγία Σοφία: Προκάλεσαν νέες φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη

Αγία Σοφία: Προκάλεσαν νέες φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη

Τούρκος αρχαιολόγος δημοσιοποίησε φωτογραφίες και βίντεο από τις σοβαρές φθορές - «Στο παρελθόν κάποιοι έξυσαν τους τοίχους και την πύλη», γράφουν τουρκικές εφημερίδες

agia1
Βανδαλισμών συνέχεια στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο αρχαιολόγος Ομέρ Φαρούκ Γιαβάσκαϊ, αποκαλύπτει πως εντόπισε νέες φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη του μνημείου, κάτω από το μωσαϊκό που απεικονίζει τους αυτοκράτορες Μέγα Κωνσταντίνο και Ιουστινιανός Α΄ να προσφέρουν στην βρεφοκρατούσα Παναγία την «Κωνσταντινούπολη» και την «Αγία Σοφία» αντίστοιχα.
«Σήμερα διαπίστωσα ένα πολύ θλιβερό θέαμα στο τζαμί της Αγίας Σοφίας και την ιστορία μας. Δυστυχώς πάλι προκλήθηκαν φθορές στην πύλη ακριβώς κάτω από το μωσαϊκό με τις προσφορές των αυτοκρατόρων. Τράβηξα φωτογραφίες και βίντεο για να τεκμηριώσω αυτή την κατάσταση» σχολίασε ο Τούρκος αρχαιολόγος αναρτώντας σχετικό υλικό που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του.
Στο βίντεο μάλιστα ο Γιαβάσκαϊ, ακούγεται να λέει τα εξής: «Δυστυχώς μία ακόμη θλιβερή εικόνα από την Αγία Σοφία. Η πόρτα αυτή που βρίσκεται κάτω από το μωσαϊκό της προσφοράς των Αυτοκρατόρων, έχει καταστραφεί. Δυστυχώς είναι μία πολύ θλιβερή εικόνα».
Δημοσιεύματα του αντιπολιτευόμενου -κυρίως- τύπου στην Τουρκία, αναφέρονται στις νέες καταγγελίες αναφέροντας πως η Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας είχε καταστραφεί και παλαιότερα. «Στο παρελθόν κάποιοι έξυσαν τους τοίχους ή και την πύλη θέλοντας να αποσπάσουν κάποιο τμήμα από το ναό καθώς θεωρούσαν αυτά τα θραύσματα ιερά Μάλιστα κάποια από τα θραύσματα αυτά, τα είχαν φάει» γράφουν, σημειώνοντας πως και τα στα ιστορικά μάρμαρα του ναού έχουν προκληθεί σοβαρές φθορές.

Κλείσιμο
agia2

Η Αυτοκρατορική Πύλη είναι μία εξαιρετικής τέχνης ξύλινη δίφυλλη θύρα που οδηγεί στον κυρίως ισόγειο χώρο του μνημείου. Η πύλη από δρυ, έχει ύψος επτά μέτρων και περιβάλλεται από μπρούτζινο πλαίσιο. Χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, ενώ τα φύλλα της καλύπτονται από μπρούτζινες στρογγυλές πλάκες.

Ειδήσεις σήμερα:

Προμήθειες 1,2 δισ. ευρώ εισπράττουν κάθε χρόνο οι τράπεζες - Πώς να τις αποφύγετε

€300.000 σε λογαριασμούς και €350.000 σε μετρητά δείχνουν μαύρο χρήμα στην «Κιβωτό»

O businessman και η δημοσιογράφος: Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος παντρεύτηκε τη Λίνα Δρούγκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης