Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε έκτακτο απόθεμα €1 δισ. - Δεν θα υποκύψουμε στα νέα «δώστα όλα»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε έκτακτο απόθεμα €1 δισ. - Δεν θα υποκύψουμε στα νέα «δώστα όλα»

Έχουμε μπροστά ανηφορικό δρόμο, αλλά η οικονομία αντιστέκεται, δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός

ipoyrgiko-mitsotakis
Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για έκτακτες επιδοτήσεις «αν χρειαστεί» για να καλυφθούν «έκτακτες ανάγκες» όσον αφορά την ενέργεια και την ακρίβεια άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αν και φρόντισε να στείλει, επίσης, το μήνυμα ότι «δεν θα υποκύψουμε στα νέα "δώστα όλα" και στον λαϊκισμό».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-colb2swfkw3l)


Με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού που αποτέλεσε το βασικό θέμα της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός αρχικά ανέφερε ότι ο φετινός προϋπολογισμός έχει και μια συμβολική σημασία καθώς συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την υποβολή πρώτου λογαριασμού εσόδων εξόδων του επαναστατημένου έθνους για το 1823.

«Ο φετινός προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι η άλλη όψη της οικονομικής πολιτικής είναι η κοινωνική φροντίδα. Οι επενδύσεις φέρνουν νέες δουλειές και τα αυξημένα έσοδα του δημοσίου μας επιτρέπουν να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ypoyrgiko_2511__2_
Κλείσιμο


Όπως τόνισε «η χώρα παραμένει σταθερή σε προοδευτική τροχιά παρά την παγκόσμια αναταραχή. Είναι μια περίπτωση που οι συνήθως ψυχροί αριθμοί αποτυπώνουν πολιτικές επιλογές με επίκεντρο τον πολίτη».

«Προβλέπουμε ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενδεχομένως και τριπλάσια το 2023. Ρεκόρ καταγράφουν επενδύσεις και εξαγωγές. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα 4,1 εκατ. και έχουμε καταφέρει να πετύχουμε να μειώνουμε τους φόρους μεγαλώνοντας τον πλούτο μας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η εθνική οικονομία αντιστέκεται και είναι αυτή η συνετή πολιτική που εφαρμόσαμε επί 3ετια που μας επιτρέπει στον φετινό προϋπολογισμό να περιλαμβάνουμε γενναίες πρωτοβουλίες όπως η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και αυξήσεις από τις αρχές του 2023 7,75% στο σύνολο των συντάξεων. Για την ακρίβεια αφορά 2,99 εκατομμύρια δικαιούχους. Το τελευταίο έχει σημασία όχι μόνο γιατί συμβαίνει μετά από 10 χρόνια αλλά αφορά μια κοινωνική ομάδα πρωτίστως αδύναμων συμπολιτών μας που βρίσκονται στις παρυφές της μεσαίας τάξης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυξήσεις θα δουν οι γιατροί του ΕΣΥ, βελτιώσεις θα δουν οι ένστολοι και θα συνεχισθούν τα αναχώματα στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια λόγω του πολέμου. Έχουμε προϋπολογίσει 8 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις στο ρεύμα και φυσικό αέριο αλλά έχουμε και ένα έκτακτο απόθεμα 1 δισ. ευρώ αν χρειαστεί να καλύψουμε και άλλες έκτακτες ανάγκες. Αυξάνουμε τα κονδύλια για το επίδομα θέρμανσης και προβλέπουμε έκτακτες ενισχύσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους μπροστά στο αυξημένο κόστος ζωωτροφών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

ypoyrgiko_2511__3_


Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στα κονδύλια για τις αμυντικές δαπάνες τονίζοντας «ότι προβλέπουμε για τη διετία 2022-2023 αμυντικές δαπάνες ύψους σχεδόν 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το έχουμε πει πολλές φορές: δεν υπάρχει πρόοδος στη χώρα μας χωρίς ασφάλεια, ούτε προφανώς ευημερία χωρίς εθνική ανεξαρτησία και προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας».

«Όλα αυτά δεν αλλάζουν τον ανηφορικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και αβέβαιοι. Όσα λέμε σήμερα είναι αφορμές για να κοπιάζουμε και όχι να κομπάζουμε. Οι πολίτες βλέπουν ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα τους αλλά δεν θα υποκύψουμε στα νέα «δώστα όλα» και στον λαϊκισμό» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Άλλωστε, χάρη σε αυτές τις κοπιώδεις προσπάθειες τις οποίες όλοι καταβάλαμε, το δημόσιο χρέος υποχώρησε κατά σχεδόν 50 μονάδες τα τελευταία τρία χρόνια. Είμαστε η χώρα με την γρηγορότερη αποκλιμάκωση δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη. Μια χώρα η οποία πια είναι εκτός εποπτείας, μια χώρα η οποία το 2023 θα επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

ypoyrgiko_2511__4_

Σημείωσε, δε, ότι ακόμα και σήμερα αναμένεται η εκταμίευση της δεύτερης δόσης 3,5 δισ. από το ταμείο Ανάκαμψης «που απαντάει στα ανεύθυνα σχόλια για αναδιαπραγμάτευση των πόρων από το συγκεκριμένο ταμείο». «Αυτά είναι κεφάλαια τα οποία θα τονώσουν την πραγματική οικονομία στο σύνολό της και θα στηρίξουν ολόκληρη την κοινωνία. Δημιουργούν ελπίδα στους πολλούς, ίσως κάποια ανησυχία σε λίγους».

«Ας είναι, γιατί όπως είπα και με αφορμή το «Καλάθι του Νοικοκυριού», είμαστε μία κυβέρνηση που είμαστε με τη χώρα και είμαστε με τους πολλούς. Ορισμένοι ισχυροί σίγουρα δεν ενδιαφέρονται για το «Καλάθι». Ξέρω, όμως, ότι αυτή η πρωτοβουλία, χωρίς να είναι πανάκεια, συνδυαστικά με άλλα μέτρα στήριξης, έχει καταφέρει να ανακουφίσει τους πιο αδύναμους. Είναι σαφές ότι οι τιμές έχουν ανασχεθεί στα βασικά αγαθά, ότι έχει δημιουργηθεί ένας υγιής εσωτερικός ανταγωνισμός μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Ένα στα πέντε προϊόντα έχουν πια μείωση. Όσοι λοιπόν λοιδορούν το «Καλάθι», ας σκεφτούν καλύτερα τα δικά τους λάθη» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

ypoyrgiko_2511__5_


«Να κλείσω με το μήνυμα της οικονομικής πολιτικής που εκπέμπει σιγουριά και ρεαλισμό και συγκρατημένη αισιοδοξίας. Θα έλεγα ότι ο φετινός προϋπολογισμόλς υπηρετεί τη σταθερότητα, τη συνέχεια και τη συνέπεια και πάνω από όλα τη δέσμευσή μας ότι αγωνιζόμαστε για ένα σύγχρονο κράτος που στοχεύει ψηλά και θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε γι' αυτό» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και κατέληξε:

«Κλείνοντας να εκφράσω την ικανοποίησή μου, αγαπητέ Υπουργέ, για το γεγονός ότι προοδεύσαμε γρήγορα και αναρτήσαμε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Προσιτή Στέγη για τους Νέους, τρεις μήνες αφότου κάναμε τις ανακοινώσεις στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα σχέδιο το οποίο έχει κινητοποιήσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας, ειδικά της νέας γενιάς. Και πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε πολύ σύντομα για να υλοποιήσουμε τις πρόνοιές τους, ειδικά όσον αφορά το κομμάτι των επιδοτούμενων δανείων για νέους. Είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, ολιστική πρωτοβουλία, την οποία αναλαμβάνουμε για το κρίσιμο ζήτημα της στέγης και πιστεύω ότι θα βρει πολύ θετική ανταπόκριση στην κοινωνία».

Ειδήσεις σήμερα:

«Η πιο σέξι οπαδός» του Μουντιάλ κινδυνεύει με σύλληψη

Έφοδος της Αστυνομίας στην Κιβωτό του Κόσμου στην Καλαμάτα

Αμερικανικά UAV στην 110 ΠΜ της Λάρισας - Θα παρακολουθούν όλο το Αιγαίο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης