Τουρκία: «Θα λογοδοτήσει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ για τις παρενοχλήσεις με τους S-300», γράφει η Sabah

Τουρκία: «Θα λογοδοτήσει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ για τις παρενοχλήσεις με τους S-300», γράφει η Sabah

Συνεχίζεται το αφήγημα της Άγκυρας για υποτιθέμενες παρενοχλήσεις μαχητικών αεροσκαφών της από τη χώρα μας - Τι «στοιχεία» θα στείλει στην Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ, στα υπουργεία Άμυνας της συμμαχίας και στον ΟΗΕ

s300_1
Με τίτλο: «Η Άγκυρα δεν θα αφήσει την Ελλάδα» δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah, αναφέρεται στις κινήσεις που πρόκειται να προχωρήσει η Τουρκία για την υποτιθέμενη «παρενόχληση» τουρκικού μαχητικού από το σύστημα αεράμυνας S-300 που διαθέτει η χώρα μας.

«Η Τουρκία θα ζητήσει από την κυβέρνηση της Αθήνας να λογοδοτήσει για την επίθεση των S-300. Η ελληνική παρενόχληση θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα του ΝΑΤΟ. Τα αρχεία και οι καταγραφές από τα ραντάρ θα σταλούν στον ΟΗΕ, τη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ και τα υπουργεία Άμυνας των χωρών μελών της συμμαχίας» γράφει η Sabah, υποστηρίζοντας πως στόχος της Άγκυρας είναι να αποκαλύψει στις ΗΠΑ και στις συμμαχικές χώρες : «τις παράνομες ενέργειές της Ελλάδας» με την ενεργή χρήση του συστήματος S-300 κατά τουρκικών μαχητικών που εκτελούσαν αποστολές του ΝΑΤO στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το δημοσίευμα προβάλλει τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε την χώρα μας για εχθρικές ενέργειες που αμφισβητούν τη συνοχή του ΝΑΤΟ, ζητώντας από την Συμμαχία : «να μην σιωπήσει σ’ αυτήν την παρανομία».
1
 

Η εφημερίδα αναφέρει πως όλα τα αποδειχτικά στοιχεία, που -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Άγκυρας- μαρτυρούν το περιστατικό που κατήγγειλε με το «κλείδωμα» τουρκικών μαχητικών από το σύστημα αεράμυνας S-300 που διαθέτει η Ελλάδα, θα κατατεθούν τόσο στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ, όσο και στα υπουργεία Άμυνας των χωρών μελών της Συμμαχίας.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, στις 23 Αυγούστου μαχητικά αεροσκάφη F-16 που εκτελούσαν πτήσεις αποστολής στον διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, παρενοχλήθηκαν από το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-300 που διαθέτει η Ελλάδας και είναι εγκατεστημένο στην Κρήτη. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως το ραντάρ παρακολούθησης στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 «κλείδωσε» τουρκικό F-16, το οποίο βρισκόταν σε πτήση αποστολής σε ύψος 10 χιλιάδων ποδιών δυτικά της Ρόδου. «Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά, διέψευσε το περιστατικό το οποίο χαρακτηρίζεται ως «εχθρική πράξη» στους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ» καταλήγει το δημοσίευμα.
2
 

Η Ελλάδα αρνείται κατηγορηματικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, αφήνοντας αιχμές για τουρκική προβοκάτσια, και με στρατιωτικές πηγές να σημειώνουν πως ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν οι S-300 την ημέρα και ώρα που αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, σημειώνοντας επίσης πως το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν διεξάγονταν καμία Νατοϊκή άσκηση στην περιοχή.

Έλληνες αναλυτές εκτιμούν πως τα τουρκικά fake news, στοχεύουν στο να υπενθυμίσουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, πως και η Ελλάδα διαθέτει ρωσικό σύστημα αεράμυνας το οποίο χρησιμοποιεί ελεύθερα σε σχέση με την Τουρκία στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις για την απόκτηση των S-400.

Σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα υπάρχει και στο σημερινό έντυπο φύλλο της Sabah, στο οποίο αναφέρεται πως η Τουρκία δεν πρόκειται να περάσει αβίαστα η ελληνική παρενόχληση με τους S-300 : «φέρνοντας την ελληνική επιθετικότητα στην ατζέντα του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ».


Ειδήσεις σήμερα:

Με κατάθεση μάρτυρα-κλειδί ξεκινά σήμερα η ανάκριση για Μαλένα και Ίριδα

Στις 10 η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις

Σήμερα το τελευταίο αντίο στη 19χρονη Θάλεια, με τιμές από στρατιωτικό άγημα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης