Μητσοτάκης για τη φωτιά στην Πεντέλη: «Δεν αποκλείεται και η περίπτωση του εμπρησμού»

Μητσοτάκης για τη φωτιά στην Πεντέλη: «Δεν αποκλείεται και η περίπτωση του εμπρησμού»

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας – Εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των ενεργών μετώπων

mitsotakisdilosi
Ανοιχτό το ενδεχόμενο η πυρκαγιά στην Πεντέλη να οφείλεται σε εμπρησμό άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε το απόγευμα το Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας. 

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, θα έχουμε περισσότερα όταν ολοκληρώσει η πυροσβεστική το ανακριτικό της έργο», είπε ερωτηθείς σχετικά, ενώ πρόσθεσε ότι «για την Πεντέλη δεν αποκλείεται και η περίπτωση του εμπρησμού»

Η δήλωσή του έρχεται μετά τις υπόνοιες που άφησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Χρήστος Στυλιανίδης, που άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας ότι τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται. «Έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού και βραχυκυκλώματος. Όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» υπογράμμισε σχετικά. 

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην Πεντέλη  είπε ότι η πυρκαγιά είχε πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά και μπήκε με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό. «Πιστεύω ότι όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατόν και με καλύτερο συντονισμό απ' ότι στο παρελθόν». Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε ότι είμαστε σε περίοδο που εκδηλώνονται 50-60 πυρκαγιές την ημε΄ρα, όμως τις περισσότερες δεν τις μαθαίνουμε ποτέ, γιατί σβήνουν εν τη γενέσει τους. 

«Θέλω να διαβεωβαιώσω ότι η Πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους με μεγάλη ταχύτητα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα» είπε για τους πληγέντες. 

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πυρκαγιά στα Μέγαρα αλλά και για την πυρκαγιά στη Σαλαμίνα, σημειώνοντας ότι υπήρξε καλύτερος συντονισμός απ' ότι στο παρελθόν.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-clkna8nwez35)

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των πυρκαγιών από τους αρμόδιους. Παρόντες ήταν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος και ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

mitsotakis-mesa__1_
mitsotakis-mesa__2_
mitsotakis-mesa__3_

Ακολουθούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την αποχώρησή του από το Συντονιστικό Κέντρο:

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, πείτε μας ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Πολιτική Προστασία και ποια είναι η εικόνα από τα μέτωπα αυτή τη στιγμή με τα κυριότερα τη Σαλαμίνα και τα Μέγαρα;

Πρωθυπουργός: Κατ’ αρχάς είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη φωτιά χθες στην Πεντέλη και θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας όλους όσοι με αυτοθυσία έδωσαν τη μάχη στο πεδίο. Πρώτα και πάνω από όλα τους πυροσβέστες μας, τους εθελοντές μας, τους αστυνομικούς μας, τους πολίτες πολλοί εκ των οποίων αψήφησαν τις εντολές για εκκένωση για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Ήταν μια πυρκαγιά που, όπως εξήγησε ο Υπουργός, είχε πάρα πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά. Ξεκίνησε στην Πεντέλη αλλά μπήκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό.

Και πιστεύω ότι όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο παρελθόν. Με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε και από εδώ και στο εξής.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχουμε μια πυρκαγιά στα Μέγαρα. Αντιμετωπίζεται με τα εναέρια, με τα επίγεια τμήματα, συγκρατημένη αισιοδοξία. Καθώς και κάποιες πυρκαγιές στη Σαλαμίνα. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια περίοδο που έχουμε 50 με 60 φωτιές πια την ημέρα. Τις πιο πολλές δεν τις μαθαίνουμε ποτέ, δεν τις μαθαίνετε ποτέ, διότι σβήνουν εν τη γενέσει τους. Όμως, στατιστικά, είναι βέβαιον ότι κάποιες θα ξεφύγουν και δεν θα μπορούμε να έχουμε την έγκαιρη παρέμβαση η οποία απαιτείται.

Δημοσιογράφος: Εικόνα για τα αίτια έχουμε Πρόεδρε; Έχετε εικόνα για εμπρησμό ή όχι;.

Πρωθυπουργός: Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε τίποτα. Θα μπορούμε να έχουμε περισσότερα όταν ολοκληρώσει το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής τη δουλειά του.
Κλείσιμο
Σίγουρα για την Πεντέλη δεν αποκλείεται και η περίπτωση του εμπρησμού.

Δημοσιογράφος: Το θέμα των πληγέντων, κύριε Πρόεδρε, αν έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και αν θα ανακοινωθούν και κάποια μέτρα για όσους έχουν χάσει περιουσίες.

Πρωθυπουργός: Κοιτάξτε, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν πληγεί, ότι η πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους με μεγάλη ταχύτητα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Δεν σας κρύβω ότι η χθεσινή εικόνα της πυρκαγιάς το βράδυ, μας έκανε πιο απαισιόδοξους για την έκταση των ζημιών.

Φαίνεται ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες και φυσικά ο κρατικός μηχανισμός θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα για να αποκαταστήσει τους συμπολίτες μας, αυτούς οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους ή αυτούς οι οποίοι υπέστησαν ζημιές. Αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω μέχρι που να υπάρξει μία πλήρης καταγραφή των ζημιών, η οποία θα γίνει με μεγάλη ταχύτητα.

Θέλω, επίσης, να επισημάνω το γεγονός ότι χθες εστάλησαν μηνύματα εκκένωσης σε περιοχές στις οποίες κατοικούν σχεδόν 100.000 συμπολίτες μας. Αυτές οι εκκενώσεις υλοποιήθηκαν με απόλυτη ασφάλεια, με τη στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας, έτσι ώστε να θέσουμε σε προτεραιότητα και να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε είστε ικανοποιημένος- επειδή έχουμε ακόμα 1,5 μήνα μπροστά μας καλοκαίρι- από το επιχειρησιακό σχέδιο όπως εφαρμόστηκε;

Πρωθυπουργός: Δεν θα κάνω καμία αξιολογική κρίση την ώρα της μάχης. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω με βεβαιότητα και έχοντας πια αποκτήσει μία σχετική εμπειρία, έχοντας διαχειριστεί και τις περσινές πυρκαγιές, είναι ότι υπάρχει ένα πολύ καλύτερο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν.

Νομίζω, ότι όλοι οι αρμόδιοι είναι μία ομάδα. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία ομαδική αποστολή στην οποία θα πρέπει όλοι να δουλέψουμε μαζί. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε πια όλοι εδώ, σ’ ένα υπερσύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο, όλοι οι αρμόδιοι στον ίδιο χώρο, είναι κάτι για το οποίο είχαμε επιμείνει πάρα πολύ με τον αρμόδιο Υπουργό, έχοντας εικόνα, έχοντας πληροφορία. Αυτή είναι η πεμπτουσία του συντονισμού, ο οποίος τόσο απαραίτητος είναι σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις.

Επίσης, να τονίσω ότι προφανώς η Ελλάδα δεν είναι η μόνη η οποία πλήττεται αυτή την εποχή από πυρκαγιές. Στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη έχουμε πολύ μεγαλύτερες, πολύ πιο καταστροφικές πυρκαγιές. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Μεσόγειος πια είναι στο επίκεντρο της Κλιματικής Κρίσης. Το έχουμε πει πολλές φορές. Οι πυρκαγιές θα είναι εδώ, θα είναι μαζί μας, θα γίνονται ολοένα και εντονότερες, το οποίο σημαίνει ότι εμείς κάθε φορά, κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο πρέπει να ανεβάζουμε το επίπεδο της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα εξακολουθούμε να δουλεύουμε.

Σε ότι αφορά ταην πυρκαγιά στην Πεντέλη, η κυβέρνηση γνωστοποίσε αργά το βράδυ της Τετάρτης και τα επιχειρησιακά μέτρα που ελήφθησαν: 

Α. Πολιτική Προστασία

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχείρησαν:

485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα.

Στο πεδίο παρέμειναν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ διατέθηκε για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εστίες στις κατοικημένες περιοχές, επιχείρησαν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής, 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 για εναέριο συντονισμό.

Επιχειρήσεις εκκένωσης:

Εκκενώθηκαν το Παίδων Πεντέλης(36) παιδιά προς Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριάκου, και το Νταού Πεντέλης (35) παιδιά προς Ίδρυμα Μητέρα. Μαζί και το προσωπικό.

Ο αριθμός των κατοίκων των τριών δήμων που στάλθηκαν μηνύματα εκκένωσης από 112:

ΠENTEΛH = 34934 (2011)
ΔIΩNH = 2111(2011)
ΔAMAΣAPI = 109(2001)
NTPAΦI = 3.055(2011)
ANΘOYΣA = 2132(2011)
ΓEPAKAΣ = 29939(2011)
ΠAΛΛHNH(ΠANOPAMA+NEA ΠAΛΛHNH) = 16415
(ΠIKEPMI MEPOΣ TOY OIKIΣMOY EINAI KAI TO ΠANOPAMA ΠIKEPMIOY, ΔEN EXOYME ΠΛHΘYΣMOΣ ΞEXΩPIΣTA.)
ΠIKEPMI = 2009 (2011)

Σύμφωνα με τα στοιχεία έγιναν επιτυχημένα εκκενώσεις για τουλάχιστον 90.000 κατοίκους των περιοχών.

Προσωρινή φιλοξενία πυρόπληκτων Αττικής:

Αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών, των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την πυρκαγιά, ενεργοποιείται ενιαίος μηχανισμός, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της Αττικής.

Ειδικότερα:

(1)   Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στο τηλεφωνικό κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (2131510100 | 08:00 – 22:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).

(2)   Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται και στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και από τους δύο διαύλους και άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δρομολογείται η φιλοξενία των πυρόπληκτων συμπολιτών μας.

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της ΕΕ για την άμεση χαρτογράφηση των περιοχών pου επλήγησαν:

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη 19  Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR598) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.


Β. Υγεία

Το ΕΚΑΒ και τα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία τέθηκαν σε μέγιστη ετοιμότητα.

Σε διασπορά βρέθηκαν 11 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για διακομιδές ατόμων που ενδεχομένως να χρειάζονταν βοήθεια, ενώ είχε ενεργοποιηθεί και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών.

Προσωπικό σε υπηρεσία:

11 οχήματα με πλήρωμα 25 άτομα

Εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), φιλοξενούσε 46 άτομα. Μεταφορά 6 ατόμων με φορείο + 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

Εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα. Διακομιδή ενός (1) ατόμου προς το Ιπποκράτειο.

Εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφορά 10 ατόμων > 2 σε Ερυθρό Σταυρό + 2 σε Ιπποκράτειο και σε εξέλιξη τα υπόλοιπα 6
5 Ερυθρό Σταυρό, 4 Θάλπη

Διακομιδές ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45):
3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ,
5 πολίτες διακομίσθηκαν 1 στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα , 3 Ερυθρό Σταυρό και 1 Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα

Αναφορά 20/7/2022 για υποδοχή πολιτών /ασθενών στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ:

1. IΠΠOKPATEIO
YΠOΔEXTHKE ΣYNOΛIKA 8 AΣΘENEIΣ: ΔIAKOMIΔEΣ ME TO EKAB IΔIΩTΩN ΛOΓΩ ΦΩTIAΣ:
4 ATOMA ΛOΓΩ EKKENΩΣHΣ IΔPYMATΩN
+ 4 ATOMA ΛOΓΩ ANAΠNEYΣTIKΩN ΠPOBΛHMATΩN
KANENAΣ AΠO TPAYMATIΣMO H EΓKAYMATA

2. ΣΩTHPIA
YΠOΔEXTHKE ΣYNOΛIKA 14 AΣΘENEIΣ:
11 non covid (7 ΠNEYMONOΛOΓIKA K 3 ΠAΘOΛOΓIKA, 1 AΠOXΩPHΣE)
3 covid

3. ΓENNHMATAΣ
YΠOΔEXTHKE 4 ΣYNOΛIKA: 1 EIΣΠNOH ΣTAXTHΣ, 1 EΓKAYMATA 60% EIΣHXΘH, 1 EΓKAYMATA 18% AΠOXΩPHΣE., 1 OΦΘAΛMOΛOΓIKO ΠPOBΛHMA

4. KOPΓIAΛENEIO
YΠOΔEXTHKE 23 ΣYNOΛIKA:
1 ΠOΛYTPAYMATIAΣ (AΠO ΣKEΠH EPΓOΣTAΣIOY ΠOY ΦΛEΓOTAN)
11 ΓEPONTEΣ AΠO ΓHPOKOMEIO ΠAΛΛHNHΣ
1 AΣΘENHΣ AΠO ΠAΛΛHNH
10 AΠO ΓHPOKOMEIO ΣE ANAMONH ΓIA EΞETAΣH

5. KAT
YΠOΔEXTHKE ΣYNOΛIKA 3 YΠEPHΛIKEΣ (ΚΑΙ 1 ΖΩΟ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ) ΓIA ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΛOΓOYΣ


ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ “ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ” – Εγκαύματα:

Στην εφημερία της 19/7/2022, προσήλθαν συνολικά τρεις ασθενείς που αφορούσαν την Πλαστική Χειρουργική, από τη πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη.


Γ. ΔΕΔΔΗΕ

Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Δίκτυο ηλεκτροδότησης στη Βόρεια και Ανατολική Αττική.

Το ενισχυμένο δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ, με περισσότερα από 400 άτομα και 150 οχήματα,-εξαιρουμένου του υποστηρικτικού προσωπικού-έχει καταφέρει να επανηλεκτροδοτήσει περισσότερους από 10.700 καταναλωτές από το σύνολο των περίπου 15.000 που επηρεάστηκαν από την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε χθες.

Δ. ΥΠΕΝ

Δασική Υπηρεσία ΥΠΕΝ:

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς το αρμόδιο χωρικά Δασαρχείο Πεντέλης με επικεφαλής τον Επιθεωρητή Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Αττικής Αθ. Ρέππα, βρέθηκε στο πεδίο, δίπλα στον επικεφαλής των δυνάμεων καταστολής.

Σε συνεχή επικοινωνία με τη Γενική Δ/νση Δασών & ΔΠ και κινούμενοι συνεχώς σε όλη την περίμετρο της καθ’ όλη τη διάρκεια, έδιναν και δίνουν κρίσιμες πληροφορίες σε ότι αφορά τα ενεργά μέτωπα, τη βλάστηση, το ανάγλυφο και την προσβασιμότητα του οδικού δικτύου, συμβάλλοντας έτσι στην αποτελεσματικότητα των δυνάμεων καταστολής.

Επιπλέον συμμετείχε στο ΣΤΟ που έγινε στο Δημαρχείο Πεντέλης.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες (6:00πμ) Δασικοί υπάλληλοι από το Δασαρχείο Αιγάλεω με αλυσοπρίονα επιχείρησαν στο πεδίο, εντός και των Οικιστικών περιοχών, δημιουργώντας ασφαλείς ζώνες και λωρίδες για την προστασία των κατοικιών και των ανθρώπων.

Αρχική εκτίμηση (από EFFIS) πως η πυρκαγιά έχει πλήξει 15.780 στρέμματα.

Προσωπικό

Από Δασικές Υπηρεσίες 20 άτομα

Ε. ΥΠΡΟΠΟ

Επιχείρησαν 630 αστυνομικοί στο πεδίο και 232 οχήματα
Πραγματοποιήθηκαν 0ερισσότεροι από 600 απεγκλωβισμοί


Στ. ΥΠΕΘΑ

Συμμετοχή του ΣΞ:

2 Ομάδες Δευκαλίων (22 άτομα).
Ένα ΕΠ CH-47D
2 τροχοφόροι φορτωτές γαιών
4 περίπολα πυρασφάλειας στην Πάρνηθα
3 περίπολα πυρασφάλειας στο Υμηττό
3 περίπολα πυρασφάλειας στον Διόνυσο.

Ζ. ΥΠΑΑΤ - ΕΛΓΑ

Δραστηριοποιείται συνεργείο εκτιμητών για άμεσες επισημάνσεις απώλειας φυτικού κεφαλαίου μάλλον ελαιοκαλλιέργειες και αμπελώνες.

Η. ΥΠΥΜΕ

Ξεκίνησαν σήμερα το μεσημέρι, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των Δήμων.

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας διεξήχθησαν αυτοψίες σε 30 κτήρια:
• Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.
• Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.
• Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.
• Τέλος ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινός ακατάλληλος για χρήση.

Αύριο θα συνεχίσουν να συνδράμουν στο έργο των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές της Αττικής μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας. 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η «βεντέτα» για τον... έρωτα των νεαρών Τσιγγάνων: «Απειλούν να σκοτώσουν την κόρη μου» λέει ο πατέρας της 17χρονης


Φωτιά στην Πεντέλη: Βίντεο «κόλαση» από τη μάχη των πυροσβεστών με τις γιγαντιαίες πύρινες γλώσσες


ΔΕΔΔΗΕ: Μέχρι το βράδυ θα έχει επανέλθει πλήρως το ρεύμα στην ΠεντέληΚλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης