Κυριάκος Μητσοτάκης: Κόκκινη γραμμή με τον «εκτσογλανισμό» που χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κόκκινη γραμμή με τον «εκτσογλανισμό» που χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ

«Ορισμός της τοξικότητας» για την κυβέρνηση η προσπάθεια από διάφορα κέντρα να ταυτιστεί η αναστολή στον Δημήτρη Λιγνάδη με την κυβέρνηση

mitsotakis_vouli_nomosxedio_paideia_xr
Η χθεσινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, αλλά και η ταυτόχρονη απουσία του Αλέξη Τσίπρα από τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ήταν μια ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να επιχειρήσει να τραβήξει μια κόκκινη γραμμή από το κλίμα τοξικότητας, το οποίο ο ίδιος χρεώνει ευθέως στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό έγινε, όχι μόνο δια της διαφοροποίησης του κ. Μητσοτάκη, αλλά και δια της καταγγελίας της πρακτικής.

Ο πρωθυπουργός είναι της άποψης ότι ο κ. Τσίπρας δεν εμφανίστηκε, παρά τη σχετική προαναγγελία, προκειμένου να αποφύγει μια ευθεία αντιπαράθεση για τα όσα χυδαία είπε ο πρώην υπουργός Επικρατείας και νυν βουλευτής Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος εξομοίωσε τη Νίκη Κεραμέως με την υπόδικη Ρούλα Πισπιρίγκου. Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε την πρακτική του κ. Βερναρδάκη, μιλώντας για «εκτσογλανισμό» της κοινωνίας, χρησιμοποιώντας έτσι έναν όρο που πρώτος εισέφερε στη δημόσια συζήτηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήδη από το τέλος του 2013.

«Αυτός ο «βερναρδακισμός» είναι ουσιαστικά ένας «πολακισμός». Είναι ΣΥΡΙΖΑϊκός φαρισαϊσμός. Είναι αυτό το οποίο έχει αποκληθεί «ο εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής». Είναι το τελευταίο σκαλοπάτι του λαϊκισμού. Είναι η τοξικότητα για την οποία είχα προειδοποιήσει ότι θα δηλητηριάζει καθημερινά την πολιτική ατμόσφαιρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δυστυχώς δεν εκπορεύεται από εξαιρέσεις. Είναι ο κανόνας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να αποδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για την τοξικότητα του πολιτικού περιβάλλοντος αυτές τις μέρες.

Το πολιτικό περιβάλλον, άλλωστε, παραπέμπει σε αλλοτινές εποχές και στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την Κουμουνδούρου, η οποία με φανερούς και αφανείς τρόπους υποδαυλίζει αυτή την ένταση, σε μια προσπάθεια να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Ενδεικτικό της κατάστασης, άλλωστε, είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν άφησε να πέσει κάτω ο υπαινιγμός που έκανε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστόπουλου ότι η καταδίκη του Δημήτρη Λιγνάδη συνδέεται με το αξιακό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς να αντιδιαστείλει αυτό με τις αξίες της ΝΔ.

Η αποστροφή της κ. Αναγνωστόπουλου, αλλά και η προσπάθεια που έγινε από διάφορα κέντρα να ταυτιστεί η αναστολή στον κ. Λιγνάδη με την κυβέρνηση ήταν που έφεραν την έκρηξη του Μεγάρου Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να κάνει λόγο για «τραμπισμό αλά γκρέκα», για «ορισμό της τοξικότητας», αλλά και για υπονόμευση των θεσμών.

Ευρύτερα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η μακρά περίοδος ως τις εκλογές που αναπόδραστα έχει προεκλογικά χαρακτηριστικά θα χαρακτηριστεί από έντονη πόλωση και τοξικότητα. Αυτό, όμως, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της κυβέρνησης, η οποία θα επιχειρεί να παίρνει όλο και πιο σαφείς αποστάσεις από μια κατάσταση που είναι σαφές ότι δεν «γράφει καλά» στους πολίτες που έχουν…σοβαρότερα προβλήματα.



Ειδήσεις σήμερα:

Έρευνα για τα αίτια πτώσης του ελικόπτερου στη Σάμο - Πώς έγινε το δυστύχημα με τους δύο νεκρούς

Μεγαλώνει η αγωνία για τις παγκόσμιες συνέπειες από το κλείσιμο του αγωγού του Πούτιν - Plan B από τις Βρυξέλλες

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Σάμο: Εκκενώθηκαν δύο οικισμοί - Ενισχύσεις με 28 πυροσβέστες από την Αθήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης