O Mπαχτσελί, ο προκλητικός χάρτης και η σιγή Ερντογάν

Διαχρονικά ο επικεφαλής του MHP και των Γκρίζων Λύκων χρησιμοποιεί ακραία ρητορική, κάνοντας την «βρώμικη» δουλειά του Ερντογάν - Στόχος να συντηρήσει την πόλωση και την ένταση στην τουρκική κοινωνία που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όπως η ακρίβεια, η φτώχεια κ.α.

xartis_bahceli_new_xr
Συνεχίζει να τηρεί σιγή ιχθύος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για τον προκλητικό χάρτη των Γκρίζων Λύκων και του κυβερνητικού του εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προέδρου του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), στον οποίον παρουσιάζονται τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, ως τμήμα της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει απαντήσει επίσημα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εάν ο χάρτης Μπαχτσελί αποτελεί επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης, την ίδια ώρα που τα ΜΜΕ στην γείτονα δίνουν ευρεία έκταση στις ελληνικές αντιδράσεις.

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας πήραν Ουάσιγκτον και Βερολίνο, καταδικάζοντας απερίφραστα τις τουρκικές διεκδικήσεις, όπως εκφράστηκαν από τον προκλητικό χάρτη.

«Η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών για το εάν η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την εμπέδωση ενός εθνικιστικού και αναθεωρητικού κλίματος στην Τουρκία, με αφορμή τον προκλητικό χάρτη Μπαχτσελί.

Ανάλογη και η θέση της Γερμανίας, όπως εκφράστηκε από τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ, στα κοινωνικά δίκτυα : «Η γερμανική θέση είναι ξεκάθαρη: Οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ελλάδας είναι απαράδεκτη», σχολίασε, αναδημοσιεύοντας μάλιστα το σχετικό tweet του Έλληνα πρωθυπουργού που καλούσε τον Ταγίπ Ερντογάν να ξεκαθαρίσει τη θέση του για την πρόκληση του κυβερνητικού του εταίρου.

Άνθρωπος για «βρώμικες» δουλειές

Οι υπερεθνικιστικές κορόνες του Μπαχτσελί, εκτιμάται πως οφείλονται στην προεκλογική περίοδο για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, που άτυπα έχει εισέλθει η χώρα, όπου και θα κριθεί το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν και της κυβέρνησής του.

Κλείσιμο
Τον περασμένο Ιούνιο ο Μπαχτσελί είχε δηλώσει προκλητικά ότι: «η καρδιά και η όψη των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία». Και τότε ο κυβερνητικός του εταίρος επέλεξε την σιωπή.

Διαχρονικά ο επικεφαλής του MHP και των Γκρίζων Λύκων χρησιμοποιεί σκληρό εθνικιστικό λόγο και ακραία ρητορική, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και σε όποιον θεωρεί «εχθρό» της Τουρκίας. Είναι αυτός που, αν και κυβερνητικός εταίρος, κάνει την «βρώμικη» δουλειά, συντηρώντας ένα ακραίο σκηνικό πόλωσης και έντασης στην τουρκική πολιτική σκηνή, ικανό να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινωνία από βασικά προβλήματα όπως η ακρίβεια η φτώχεια, η ανεργία κ.α.
«Την ίδια ώρα που κ.Ερτογάν στο εξωτερικό εμφανίζεται θετικός, στην Τουρκία ο Μπαχτσελί συντηρεί το εθνικιστικό αφήγημα χωρίς να εκτίθεται ο Ερντογάν» εκτίμησε ο βουλευτής της Ν.Δ. και διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου.

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να μην απάντησε στον Έλληνα πρωθυπουργό, ωστόσο θέση πήρε του δεξί χέρι του Μπαχτσελί. Με ανάρτησή του στο twitter o αντιπροέδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και βουλευτής Κωνσταντινούπολης, Σεμίχ Γιαλτσίν σχολίασε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «γνωρίζει ότι τα νησιά του Αιγαίου δόθηκαν ως δωρεά στην Ελλάδα από δυτικές χώρες, οπότε φοβάται κάθε φορά που το θέμα επανέρχεται στην τουρκική κοινή γνώμη». Σύμφωνα με τον ίδιο :«το τουρκικό έθνος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των νησιών του Αιγαίου» και αυτό το τουρκικό έθνος «υποστηρίζει» τον χάρτη.

Την ίδια ώρα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία «σιγοντάρουν» τον προκλητικό χάρτη και την ενέργεια του Μπαχτσελί. Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδό δημοσίευμα της εφημερίδας Turkgun, με τίτλο: «Πήραμε τα μυαλά της Ελλάδας». H εφημερίδα, που εκφράζει τις εθνικιστικές θέσεις του MHP και των Γκρίζων Λύκων, σχολίασε προκλητικά :«Ο χάρτης που δωρήθηκε απ’ τους Γκρίζους Λύκους στον ηγέτη του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τρέλανε την Ελλάδα που κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών εξοπλίζει νησιά στο Αιγαίο. Ο χάρτης που δείχνει πολλά νησιά –της Κρήτης συμπεριλαμβανομένης- να ανήκουν στην Τουρκία προκάλεσε μεγάλο φόβο στην Ελλάδα».
Διαφοροποιημένη η στάση της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet που έκανε λόγο για : «αντίδραση Μητσοτάκη στον Μπαχτσελί» θέτοντας το ερώτημα που έθεσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Εάν ο χάρτης δηλαδή : «αποτελεί πύρινο όνειρο των εξτρεμιστών ή επίσημη πολιτική της Τουρκίας».



Ειδήσεις σήμερα:

Σήμερα η απόφαση για Λιγνάδη για τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών

Ωμή παραδοχή από τον Τζον Μπόλτον - Σχεδίασα πραξικοπήματα, όπως αυτό στη Βενεζουέλα

Πυρκαγιά στα γραφεία της εφημερίδας Real
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης