Ωμή παραδοχή από τον Τζον Μπόλτον - Σχεδίασα πραξικοπήματα, όπως αυτό στη Βενεζουέλα

Ωμή παραδοχή από τον Τζον Μπόλτον - Σχεδίασα πραξικοπήματα, όπως αυτό στη Βενεζουέλα

Ο άλλοτε σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ παραδέχτηκε ότι συμμετείχε στην -αποτυχημένη τελικά- απόπειρα ανατροπής του Νικολάς Μαδούρο

bolton
Στην ανοιχτή όσο και κυνική παραδοχή ότι οργάνωσε πραξικοπήματα κατά ξένων ηγετών προχώρησε ο Τζον Μπόλτον, άλλοτε πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ και ένας από τα «γεράκια» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Μπόλτον μιλούσε την Τρίτη στο CNN σχετικά με την επιτροπή του Κογκρέσου που διερευνά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Χθες μέλη της επιτροπής ανέφεραν ότι η παρακίνηση σε βία από τον Τραμπ ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια να παραμείνει όσο περισσότερο μπορούσε στην εξουσία πριν παραδώσει στον Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο ο Μπόλτον είχε διαφορετική γμώμη για τον πρώην πρόεδρο, για τον οποίο είπε ότι δεν ήταν αρκετά ικανός για να καταφύγει σε ένα «προσεκτικά οργανωμένο πραξικόπημα».

Ο Μπόλτον μιλούσε όμως εκ πείρας: «Σαν πρόσωπο που βοήθησε στην οργάνωση πραξικοπημάτων -όχι εδώ, σε άλλα μέρη- [λέω ότι] χρειάζεται πολύ δουλειά, κάτι που δεν έκανε ο Τραμπ».

John Bolton: "As somebody who has helped plan coup d'état..."
Κλείσιμο


Ο δημοσιογράφος του CNN Τζακ Τάπερ ρώτησε τότε τον Μπόλτον ποιες απόπειρες εννοεί, αλλά δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες. Αναφέρθηκε όμως ο καλεσμένος του στη Βενεζουέλα: «Αποδείχτηκε ότι δεν ήταν τόσο επιτυχημένη [η ανατροπή]. Όχι πως αναμειχθήκαμε πολύ [στην ανατροπή], είδα όμως τι χρειαζόταν για την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να ανατρέψει έναν παράνομα εκλεγμένο πρόεδρο – και δεν το κατάφεραν», είπε.

Ο δημοσιογράφος παρατήρησε τότε ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, για τις οποίες ο Μπόλτον δεν θέλει να μιλήσει. «Και βέβαια υπάρχουν», απάντησε.

Το 2019, όπως υπενθυμίζει το Reuters, ο Μπόλτον που ήταν τότε σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας στη διακυβέρνηση Τραμπ στήριξε την έκκληση του αρχηγού της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό, να τον στηρίξει ο στρατός στην προσπάθεια να ανατρέψει τον Νικολάς Μαδούρο.

Οι ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία παρεμβάσεων για την ανατροπή κυβερνήσεων και τη στήριξη δικτατορικών καθεστώτων. Ωστόσο τα δημόσια σχόλια Αμερικανών αξιωματούχων σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα είναι πολύ σπάνια.



Ειδήσεις σήμερα:

Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια τα κρούσματα κορωνοϊού - 109 οι διασωληνωμένοι

Ο Βερναρδάκης ζήτησε συγγνώμη που αποκάλεσε «Πισπιρίγκου» την Κεραμέως

Σοκάρουν οι περιγραφές από το τροχαίο με τον νεκρό 34χρονο στη Λεωφόρο Μαραθώνος - «Έτρεχε τουλάχιστον με 160-180»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης