Τσίπρας: Ζητάμε εκλογές εδώ και έξι μήνες γιατί η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο

Τσίπρας: Ζητάμε εκλογές εδώ και έξι μήνες γιατί η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο

Συζήτηση σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης - «Δεν είπατε τη λέξη ακρίβεια, πληθωρισμός, δεν είπατε τη λέξη βενζίνη», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

tsipras_parliament_ko_syriza_2
Σε εξέλιξη είναι η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται ύστερα από αίτημα του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης.

«Πολλοί χαρακτηρίζουν τη σημερινή συζήτηση ως την πρώτη προεκλογική αναμέτρηση πριν από τις κάλπες. Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο. Αυτό που ξέρω, κύριε Μητσοτάκη, είναι ότι εδώ και πολύ καιρό παίζετε εν ου παικτοίς με τα πάντα. Αυτό το παιχνίδι πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνει. Σήμερα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αφήσετε τα ήξεις αφίξεις», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:



Σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή:

«Ξεχάσατε να αναφέρετε πέντε τουλάχιστον λέξεις δεν είπατε τη λέξη ακρίβεια, πληθωρισμός, δεν είπατε τη λέξη βενζίνη και δεν είπατε τη λέξη σκευωρία, Novartis. H ομιλία σας σήμερα θα είναι πράγματι, όπως θα έλεγε ο Τσακαλώτος, case study.

Πως μπορεί κανείς σε 46 λεπτά να κάνει το μαύρο άσπρο και να πει τόσα πολλά ψέματα. Ντυθήκατε σήμερα για να μιλήσετε για την κοινωνική πολιτική, όχι σοσιαλδημοκράτης, ΚΚΕ ντυθήκατε. Μας είπατε ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.

Κλείσιμο
Να παρουσιάζεστε ως φιλεργατικός, ως πρωθυπουργός με κοινωνικό πρόσωπο. Επενδύετε, κύριε Μητσοτάκη, σε ένα κοινό που θεωρείτε ότι έχει άγνοια. Είναι ο λαός ναι εμάς μας αρέσει να χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη που έχει ισχυρό πρόσημο και φορτίο σε αυτήν εδώ τη χώρα. Μην τον υποτιμάτε, έτσι, το λαό.

Πολλοί χαρακτηρίζουν τη σημερινή συζήτηση ως την πρώτη προεκλογική αναμέτρηση πριν από τις κάλπες. Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο. Αυτό που ξέρω, κύριε Μητσοτάκη, είναι ότι εδώ και πολύ καιρό παίζετε εν ου παικτοίς με τα πάντα. Αυτό το παιχνίδι πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνει. Σήμερα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αφήσετε τα ήξεις αφίξεις.

Και θέλω να ξεκαθαρίσω εμείς ζητάμε εδώ και έξι μήνες εκλογές και τις ζητάμε γιατί η χώρα οδηγείται σε βαθύ αδιέξοδο από τις επιλογές σας. Σας ζητάω λοιπόν σήμερα να σταματήσετε να μαδάτε την μαργαρίτα και να δώσετε μια απάντηση.  Πως θα προχωράτε έτσι; Πάρτε μια θέση. Σας καλώ να μιλήσετε τη γλώσσα της αλήθειας.

Δεν θα καταφέρετε να ξεφύγετε από την πραγματική εικόνα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα. Ζούμε στο θαυμαστό κόσμο που περιγράψατε πριν από λίγο; Όχι βέβαια.

Ποιος αλήθεια αισθάνεται ασφαλής με τη στάση και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης σε έναν κόσμο που πράγματι συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές;

Αφήνει υπονοούμενα ο Υπουργός Άμυνας στις Επιτροπές ότι είμαστε προδότες. Φεύγετε από τον βασικό άξονα της εξωτερικής πολιτικής και γίνεστε ένας νέος Παπάγος. Του συμμάχου δηλαδή που δίνει 14-15 δις έως τώρα σε τρία χρόνια στις ΗΠΑ και στη Γαλλία χωρίς να εξασφαλίζει ούτε την παραγωγή μιας βίδας στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Εμείς στέλνουμε όπλα βαρέα στην Ουκρανία τέταρτοι στην Ευρώπη ικανοποιώντας την απαίτηση των Αμερικανών συμμάχων μας και εκείνοι θα δίνουν αεροπλάνα στην Τουρκία για να κάνουν υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Έχετε κάθε λόγο να αισθάνεστε ικανοποιημένος. Συγχαρητήρια. 

Πως το καταφέρατε αυτό με το Turkaegean; Θέλει πάρα πολύ κόπο για να τα καταφέρετε. Να έχει κατατεθεί το αίτημα από τον Ιούλιο του 2021 και να βρίσκεται 6 μήνες στο συρτάρι και να μην υπάρχει μια δομή ένας υφυπουργός για να το σταματήσει. Εμείς δεν σας κατηγορούμε για προδοσία.

Έχω εθνική ευθύνη να καυτηριάζω τις διπλωματικές ήττες της χώρας. Ταυτόχρονα όμως δηλώνω και να το ακούσουν πολύ καλά μέσα και έξω στη χώρα, απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν είμαστε ενωμένοι. Απέναντι σε κάθε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας και των δικαιωμάτων θα είμαστε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι.

Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε συγγνώμη. Εσείς θα ζητήσετε συγγνώμη σε όλους όσους στοχοποιήσατε; Μια συγγνώμη θα ζητήσετε; Σας περιμένουμε. Καμία σκευωρία δεν υπήρξε, καμία συμμορία δεν συντόνισε. Θα ζητήσετε μια συγγνώμη για αυτά ή θα συνεχίσετε να κρύβετε πίσω από την τεχνητή σύγχυση και το ψέμα.  Σκευωρία δεν υπάρχει και με τη βούλα της Δικαιοσύνης.

Το μόνο που έχω να δηλώσω και να δεσμευτώ ότι το σκάνδαλο που επιχειρήσατε να κουκουλώσατε ζητάει απαντήσεις. Kύριε Μητσοτάκη πείτε στον κύριο Σαμαρά το φίλο σας, εμείς θα το πάμε μέχρι τέλους

Σήμερα κύριε Μητσοτάκη θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Η αλήθεια λοιπόν είναι πως η λέξη που ξεχάσατε, η ακρίβεια που δεν την ξεχάσετε τυχαία, σαρώνει τα πάντα. Ο ενεργειακός πληθωρισμός σκαρφάλωσε από Μάιο σε Μάιο, Μάιο του 2021- Μάιο του 2022, στο 61% στη χώρα μας.

Αυτό το 22% παραπάνω είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη στο ρεύμα. Η αλήθεια επίσης είναι ότι τα εισοδήματα δεν αρκούν πια για να καλυφθεί το κόστος ζωής των συμπολιτών μας.

Η αλήθεια είναι ότι σε όλους τους τομείς του κοινωνικού κράτους δεν τα πάτε καθόλου καλά. Ερχεστε τώρα εσείς και λέτε μόνο ότι όσοι κάναν προσφυγή θα πάρουν χρήματα. Και ήρθατε εδώ και μας είπατε ότι λύσατε το θέμα με τις εκκρεμείς συντάξεις. Σήμερα έχετε ακόμη 340.000 εκκρεμείς συντάξεις και όσες βγάζετε, τις βγάζετε με λάθη.

Και έρχομαι σε ένα θέμα που θεωρώ ότι βγάζει από εσάς μεγάλη ηττοπάθεια. Δεν έχετε τίποτα πειστικό να πείτε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες για το αύριο; 
Εσείς δεν είστε που αφήσατε την πατρίδα με άδεια ταμεία το 2014 για να καταστρέψετε την πολιτική αλλαγή και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε;

Υπουργός δεν ήσασταν που επιβάλλατε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό για τους νέους; Εσείς δεν είστε που καταστρέψατε σε μια τετραετία τότε το 25% του ΑΕΠ; Να σας τα δώσουμε τα ρέστα

Την χώρα που την παραδώσατε χρεοκοπημένη εμείς την παραδώσαμε με ρυθμισμένο χρέος. Κοιμάστε ήσυχοι γιατί τρώτε από τα έτοιμα τρία χρόνια και έχετε το θράσος να μιλάτε και από πάνω.

Είστε η μοναδική κυβέρνηση πιστεύω, τουλάχιστον αυτόν τον αιώνα που δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι παρέλαβε χάος και αυτό είναι πανθομολογούμενο. 
Ούτε ένα ευρώ δεν αυξήθηκαν οι λογαριασμοί του ρεύματος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τρία χρόνια. Κρατάτε τον ΕΦΚ ψηλά, τον ΦΠΑ ψηλά, γιατί; Είναι ληστεία αυτό που κάνετε σήμερα».

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή: 




Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Τα χιλιάδες κρούσματα ημερησίως φέρνουν τη μάσκα ξανά στο προσκήνιο - Τι λένε οι ειδικοί

Κάρλος Σαντάνα: Κατέρρευσε πάνω στη σκηνή - «Ξέχασα να φάω», είπε ο κιθαρίστας

Μύκονος: Ο Ναγκίμπ Σαουίρις, οι πτήσεις των 5.000 ευρώ και οι τρελοί λογαριασμοί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης