Πέτσας από Βουλή: «Έχουν αυξηθεί οι τακτικές χρηματοδοτήσεις για τους δήμους - 511 εκατ. ευρώ παραπάνω από το 2019 μέχρι σήμερα»

Πέτσας από Βουλή: «Έχουν αυξηθεί οι τακτικές χρηματοδοτήσεις για τους δήμους - 511 εκατ. ευρώ παραπάνω από το 2019 μέχρι σήμερα»

«Το ενεργειακό κόστος στους δήμους θα υπερκαλυφθεί με νέα χρηματοδότηση», διαμηνύει ο Πέτσας  - Οι συνολικές χρηματοδοτήσεις ξεπερνούν το ένα δισ. - Οι επτά λόγοι που καταρρίπτουν την κριτική της αντιπολίτευσης σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών - Έντονη αντιπαράθεση  χθες με βουλευτές ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

dimoi-steliospetsas-vouli
Η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής αντιπαράθεσης μεταξύ του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και της Αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, σχετικής επίκαιρης επερώτησης 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Έχουμε το πολιτικό θάρρος να κάνουμε την παρέμβαση που ήταν απαραίτητη για να κυβερνηθούν οι δήμοι και οι Περιφέρειες, ώστε να μην είναι όμηροι μικροπολιτικών συμφερόντων οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες για να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους από τις τρικλοποδιές που έβαζε η αντιπολίτευση», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας χθες στη Βουλή των Ελλήνων.


Ο Στέλιος Πέτσας αντέκρουσε την κριτική της αντιπολίτευσης περί χαρακτηρισμού των δήμων ως αβοήθητων, παραθέτοντας επτά λόγους για τους οποίους οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα ενισχύθηκαν από αυτήν την Κυβέρνηση. «Έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι χρηματοδοτήσεις για να στηρίξουμε τους δήμους τόσο για τα έκτακτα όσο και τα τακτικά αλλά και για τα αναπτυξιακά τους προγράμματα».

Απάντηση του Αν. Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, σε Επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή (20.6.2022)


Πρώτον, η τακτική χρηματοδότηση προς την Αυτοδιοίκηση, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). «Έχουμε δώσει 511 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από το 2019 μέχρι σήμερα. Μόνον πέρυσι, το 2021, οι δήμοι έλαβαν 208 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω, μέσω ενίσχυσης δύο επιπλέον ΚΑΠ. Φέτος, μέχρι τώρα, για την αντιμετώπιση και του ενεργειακού κόστους, έχουμε ήδη δώσει 136 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους και τις περιφέρειες και φυσικά και για τις σχολικές επιτροπές, για τη θέρμανση των παιδιών μας την περίοδο μέχρι τον Μάιο. Και έπονται 100 εκατομμύρια ευρώ, όπως έχουμε πει δημοσίως, σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών. Έχει σταλεί το σχετικό αίτημα από το Υπουργείο Εσωτερικών προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναμένουμε να έρθουν αυτά τα χρήματα και μέσα στις επόμενες μέρες, εντός του Ιουνίου, ώστε να γίνει η κατανομή τους στους δήμους για να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος. Ποιος, λοιπόν, είναι αβοήθητος;», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Δεύτερον, οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις προς την Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση καταστροφών από θεομηνίες, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το σύστημα κρατικής αρωγής, όπως εφαρμόζεται με αυτήν την Κυβέρνηση, είναι πολύ πιο γρήγορο από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, τόσο για τις αποζημιώσεις στα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, όσο και προς την Αυτοδιοίκηση για την αποκατάσταση των υποδομών. «Έχουμε δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση φαινομένων, που δυστυχώς συνέβησαν, όπως ο “Iανός”, ο “Μπάλλος”, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με σεισμούς και πυρκαγιές. Και σε αυτό το σημείο λοιπόν η στήριξη των δήμων και των περιφερειών ήταν άμεση».

Τρίτον, για τα θέματα της πανδημίας. «Δώσαμε 312 εκατομμύρια ευρώ για να αναπληρωθούν χαμένα έσοδα και αυξημένες δαπάνες των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και σε αυτό το σημείο έμειναν αβοήθητοι οι δήμοι;», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Τέταρτον, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μετά από μία υπερδεκαετή κρίση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δήμοι είχαν μεγάλα προβλήματα και δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές, το Υπουργείο Εσωτερικών έσπευσε και –από το 2019 και μετά– δόθηκαν 212,5 εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, χρημάτων δηλαδή που πήγαν στην οικονομία και «έβγαλαν θηλιές από τον λαιμό των δήμων».

Πέμπτον, όσον αφορά τις δικαστικές αποφάσεις. «Το 2020 προχωρήσαμε σε μία έκτακτη χρηματοδότηση 98,8 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε το 2021. Και φέτος έχει ψηφιστεί διάταξη και είναι σε εφαρμογή νέα ρύθμιση περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ για αποπληρωμή ποσών από δικαστικές αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Έκτον, σχετικά με τη ναυαγοσωστική κάλυψη. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η Κυβέρνηση κάλυψε το επιπρόσθετο κόστος (περίπου 30% επιπλέον) το οποίο προκλήθηκε από την αύξηση των απαιτήσεων ασφαλείας ώστε να είναι και οι λουόμενοι, είτε είναι επισκέπτες, είτε είναι κάτοικοι, ασφαλείς, αλλά και για να είναι σωστοί στις υποχρεώσεις τους οι δήμοι. «Είπαμε ότι θα καλύψουμε το κόστος αυτό. Και δώσαμε πέρυσι 8 εκατομμύρια ευρώ ακριβώς για να καλύψουμε το πρόσθετο κόστος και φέτος πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ, και για δήμους που είχαν δημοτικά λιμενικά ταμεία», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας. «Μετά τη συνάντηση που έγινε με τον Πρωθυπουργό πριν από λίγες ημέρες με δημάρχους από σαράντα δύο μικρά νησιά, αποφασίσαμε να δώσουμε μία έξτρα χρηματοδότηση –πολύ σημαντική για πολύ μικρά νησιά, όπως για παράδειγμα η Τήλος– ώστε να έχουν όλο το ποσό διαθέσιμο για να μπορέσουν να κάνουν έναν σωστό διαγωνισμό για τη ναυαγοσωστική κάλυψη τους μήνες που θα έχουν περισσότερο κόσμο στις λεγόμενες πολυσύχναστες παραλίες τους».

Έβδομον, για τα αναπτυξιακά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι: «Από τον Μάρτιο του 2021 και μετά όταν συνήφθη η σύμβαση ανάμεσα στην ΕΤΕΠ και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για επιδοτούμενο επιτόκιο, έχουμε προχωρήσει στην επιτάχυνση του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”. Έχουν ενταχθεί 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ με την τελευταία απόφαση του Μαρτίου του 2022 και με την πιο πρόσφατη επιτροπή αξιολόγησης θα έχουμε φτάσει την οροφή του χρηματοδοτικού φακέλου που έχουμε στη διάθεσή μας, περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Πρόγραμμα έχει ξεκινήσει ως “Φιλόδημος I” με 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση. Με το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που ενσωμάτωσε και αυτόν τον πόρο φτάσαμε στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Εμείς λοιπόν το αυξήσαμε στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ». Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών προσέθεσε ότι πέραν του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» υπάρχει το παραδοσιακό χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ καθώς και του Ταμείου Ανάκαμψης. «Προχωρούμε στην έκδοση μιας νέας πρόσκλησης για έργα οδικής ασφάλειας ύψους 335 εκατομμυρίων ευρώ. Είμαστε στην τελική φάση. Έχει εγκριθεί το τεχνικό δελτίο. Είμαστε έτοιμοι να ανεβάσουμε την πρόσκληση στη σχετική πλατφόρμα προκειμένου να προχωρήσει και αυτή η πρόσκληση για έργα 335 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ανάγκη οι Περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας».



Κλείνοντας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τόνισε:

«Βλέπουμε την αυτοδιοίκηση ως ένα συνεργάτη. Είναι ένας πολιτικός θεσμός, ο οποίος έχει μέσα του το πνεύμα και το σπέρμα της διεκδίκησης, αλλά φυσικά και της συνεργασίας. Λογικό είναι η αυτοδιοίκηση να διεκδικεί για τις τοπικές κοινωνίες το καλύτερο δυνατό, είτε αυτό έχει να κάνει με την καθημερινότητα των πολιτών είτε με το αναπτυξιακό τους όραμα. Εδώ είμαστε να συνεργαστούμε και αυτό κάνουμε είτε με τις έκτακτες και τακτικές χρηματοδοτήσεις που είπα πριν είτε με την χρησιμοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων είτε με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων πιο κοντά στον πολίτη. Επομένως, αυτό το όραμα για μια πιο ενεργή εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας μέσω των δήμων και των περιφερειών στα τοπικά θέματα, φυσικά ενυπάρχει σε κάθε μας κίνηση. Και επίσης, το βασικό θέμα που έχει να κάνει με τη συνεργασία όπως την βλέπουμε εμείς τα επόμενα χρόνια, είναι με το να αξιοποιήσουμε πολύ μεθοδικά και χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που είναι στη διάθεση των Ελλήνων φορολογουμένων από συγχρηματοδοτούμενους πόρους είτε είναι του ΕΣΠΑ είτε είναι του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι πραγματικά μια χρυσή ευκαιρία για τη χώρα τα περίπου 77 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουμε να αξιοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια, να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων των πολιτών παντού σε όλη την επικράτεια για να μη μείνει κανένας πίσω. Και αυτό είναι που θα κάνουμε εμείς».


Ειδήσεις σήμερα:

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Η κληρονομιά του στην κρυφή σύζυγο και το Ίδρυμα Ερευνών

Καιρός - Καύσωνας διαρκείας: Προ των πυλών το πρώτο «κύμα», πότε θα δούμε 40άρια στην Αττική

Μητσοτάκης: Ενισχυμένο το νέο Fuel Pass - Στα 80 ευρώ η επιδότηση στη βενζίνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης