Στους «27» ηγέτες της ΕΕ η «καυτή πατάτα» για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Στους «27» ηγέτες της ΕΕ η «καυτή πατάτα» για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών δεν έχουν βρει πεδίο συνεννόησης και θα κάνουν ακόμα μια απόπειρα το πρωί της Δευτέρας πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής - Την Τρίτη οι ευρωπαίοι ηγέτες θα μιλήσουν για την επιτιστική κρίση - Για την υιοθέτηση του 6ου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία απαιτείται ομοφωνία των 27

25483958
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ για το σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του χρόνου, ενόψει της  έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι προσπάθειες για εξεύρεση συναινετικής λύσης μεταξύ των κρατών-μελών θα συνεχιστούν και το πρωί, σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper), προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για μια εποικοδομητική συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά τη Δευτέρα στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), όπως ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος. Η Επιτροπή και η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ ηγούνται των συνομιλιών, τις τελευταίες 48 ώρες.

Σύμφωνα με κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφορά ένα ολικό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης, κάτι το οποίο θα τεθεί σε ισχύ ως το τέλος του χρόνου και μια εξαίρεση, επί του παρόντος, για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών και ειδικότερα μέσω του ρωσικού αγωγού «Druzhba" που τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

«Το ζήτημα του Ντρούζμπα θα θιγεί σύντομα εκ νέου», διαβεβαίωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Η Ουγγαρία, περίκλειστη χώρα δίχως πρόσβαση στη θάλασσα, που εξαρτάται κατά το 65% για τον εφοδιασμό της από πετρέλαιο που μεταφέρεται από τη Ρωσία μέσω του Ντρούζμπα, εναντιώνεται στο εμπάργκο στον αγωγό αυτό και απέρριψε την πρώτη προσφορά να εξαιρεθεί για δύο χρόνια που της έγινε. Η Βουδαπέστη ζήτησε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις σχεδόν 800 εκατ. ευρώ για να προσαρμοστούν τα διυλιστήριά της.

Όμως, την ώρα που το σχέδιο για την ανάκαμψη από την πανδημία που υπέβαλε η ουγγρική κυβέρνηση παραμένει μπλοκαρισμένο στις Βρυξέλλες εξαιτίας της διένεξης με τη Βουδαπέστη για το κράτος του δικαίου, φαντάζει δύσκολο να συμφωνηθεί να της χορηγηθούν ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Κλείσιμο
Πρόκειται για «δύσκολη και περίπλοκη συζήτηση που απαιτεί χρόνο, προσπαθούμε να βρούμε λύση για να επιτραπεί η υιοθέτηση των νέων κυρώσεων. Μπορεί να μην μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία» πριν από τη σύνοδο κορυφής, προειδοποίησε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η εξαίρεση εγείρει κυρίως πρόβλημα «ισότητας» ανάμεσα στα κράτη μέλη όσον αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου, κάτι που έθεσαν κάποιες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία αύριο (σ.σ. σήμερα), αλλά δεν είμαι βέβαιος, θα εξαρτηθεί από τους ηγέτες», εκτίμησε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Για την υιοθέτηση του 6ου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία απαιτείται ομοφωνία των 27.

«Βάζοντας στο στόχαστρο το πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης, πλήττουμε τουλάχιστον τα δύο τρίτα του ρωσικού πετρελαίου», εκτίμησε ευρωπαίος αξιωματούχος. Οι κυρώσεις της ΕΕ έχουν στόχο να στραγγίξει η χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερωθεί σχετικά με αυτές τις συνομιλίες, ωστόσο η συμφωνία σε επίπεδο πρεσβευτών αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι της Επιτροπής.

Για την ΕΕ, η δαπάνη για τις εισαγωγές πετρελαίου (80 δισεκ. δολάρια) το 2021 ήταν τετραπλάσια από αυτή για τις εισαγωγές αερίου.

Εάν επιβληθεί «περιορισμένο εμπάργκο, που θα εξαιρεί τους πετρελαιαγωγούς, θα είναι πολύ λιγότερο οδυνηρό για τη Ρωσία του (προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν, διότι το να βρεθούν νέοι πελάτες που θα εφοδιάζονται με δεξαμενόπλοια είναι πολύ λιγότερο δύσκολο», επισήμανε ο Τομά Πελερέν-Καρλέν του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ.

«Χαλίκι στο παπούτσι», «ελέφαντας στο δωμάτιο»: οι Ευρωπαίοι ανησυχούν πως εάν δεν εξευρεθεί συμφωνία για τις νέες κυρώσεις θα πέσει βαριά σκιά στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και οι διαβουλεύσεις εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

H Ουκρανία, η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια και η άμυνα είναι τα θέματα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η κατάσταση στην Ουκρανία και η συνεχής βοήθεια των ευρωπαίων με πολιτικά, οικονομικά και οπλικά μέσα, είναι το πρώτο θέμα που θα συζητήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι θα απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στους ευρωπαίους ηγέτες στην αρχή της συζήτησης.

Εξάλλου, την πρώτη ημέρα (Δευτέρα) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της ενέργειας και των υψηλών τιμών που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση εάν θέλουμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Βασιζόμενοι στις αποφάσεις μας στις Βερσαλλίες, θα συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσουμε την εργασία», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή-πρόσκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες.

Πέραν του εμπάργκο στο πετρέλαιο, το πακέτο κυρώσεων προβλέπει επίσης τον αποκλεισμό της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank (37% της αγοράς) και άλλων δύο ρωσικών τραπεζικών θεσμών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής δεδομένων SWIFT, καθώς και προσθήκη περίπου εξήντα προσωπικοτήτων στη μαύρη λίστα της ΕΕ.

Οι 27 αναμένεται επίσης να συζητήσουν τη χορήγηση ρευστότητας στο Κίεβο για να συνεχίσει να λειτουργεί η ουκρανική οικονομία –η Κομισιόν πρότεινε βοήθεια 9 δισεκ. ευρώ το 2022–, καθώς και για το ζήτημα της διατροφικής ανασφάλειας, λόγω της αποκλεισμού των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, που εκφράζονται φόβοι πως θα προκαλέσει κρίση στην Αφρική.

Στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκεται επίσης η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στην οποία η ΕΕ θέλει να διαδραματίσει βασικό ρόλο. Το Κίεβο υπολόγιζε πρόσφατα ότι οι ζημίες που έχει υποστεί εξαιτίας της καταστροφής δρόμων και άλλων υποδομών ανέρχονται σε κάπου 600 δισεκ. δολάρια.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που κινδυνεύει να φέρει η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ.

Τέλος, τους «27» θα απασχολήσει το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ενίσχυσε περαιτέρω τη φιλοδοξία τους για μια ισχυρή, συντονισμένη ευρωπαϊκή άμυνα. Προτεραιότητα είναι τα κράτη-μέλη να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την αναπλήρωση των αποθεμάτων και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο πατέρας του Ράινερ ξεσπά για τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα - «Να μην γίνει η χώρα καταφύγιο για απαγωγείς παιδιών»

Η Ράνια Σβίγκου η νέα γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Η Μόσχα ανακοίνωσε την καταστροφή ενός μεγάλου οπλοστασίου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης