Μηδένισε το εσωκομματικό κοντέρ ο Τσίπρας: Από νέα βάση ο «άλλος ΣΥΡΙΖΑ»

Μηδένισε το εσωκομματικό κοντέρ ο Τσίπρας: Από νέα βάση ο «άλλος ΣΥΡΙΖΑ»

Με 76,5% εξελέγησαν Σβίγκου – Βασιλειάδης- Πρώτη σε σταυρούς η Όλγα Γεροβασίλη - Δείτε την νέα Πολιτική Γραμματεία

5612490
Απελευθερωμένος από την μαζική ένταξη 110.000 νέων μελών στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και με νωπή την αναβάπτισή του στην εσωκομματική κάλπη της 15ης Μαΐου, εμφανίστηκε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, τραβώντας μια διαχωριστική γραμμή με τα κομματικά ήθη και τις παγιωμένες εσωκομματικές λειτουργίες στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αιφνιδιάζοντας σχεδόν άπαντες, ο κ. Τσίπρας πρότεινε κατά την αρχική τοποθέτησή του στη σημερινή -και πανηγυρική- συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη θέση της Γραμματέα του κόμματος τη Ράνια Σβίγκου και για Αναπληρωτή Γραμματέα το Γιώργο Βασιλειάδη, προκαλώντας «μπλακ άουτ» στο ταμπλό του εσωκομματικού χρηματιστηρίου.

«Νουθεσίες» προς όλους

Ταράζοντας τα εσωκομματικά νερά, η κίνηση του κ. Τσίπρα να παραδώσει τα κλειδιά του κόμματος σε δύο πρόσωπα της νέας γενιάς συναντήθηκε με την πρόθεσή του να γεφυρώσει το χάσμα των «προεδρικών» με την εσωκομματική αντιπολίτευση, δηλαδή την «Ομπρέλα», αφού προηγουμένως «νουθέτησε» για πρώτη φορά δημόσια αμφότερα τα δύο ισχυρά, εσωκομματικά μπλοκ.

«Θα πρέπει να πάμε πέρα από παλιές φόρμες, πέρα από τις παλιές συνήθειες, τις παλιές οργανωτικές δομές. Όχι να τις καταργήσουμε, να πάμε πέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλώνοντας ότι το μήνυμα της εσωκομματικής διαδικασίας της 15ης Μάϊου ήταν «μήνυμα κυρίως προς το Μαξίμου, αλλά ήταν και μήνυμα και προς την Κουμουνδούρου και οφείλουμε να το αναγνώσουμε έτσι και στην Κουμουνδούρου».

Υπό αυτό το πρίσμα, «είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε; Ή θεωρούμε ότι όλα έχουν καλώς; Ήρθε ο κόσμος και όλα έχουν καλώς, μεγάλωσε το κόμμα μας, έχουμε μια ωραία Κεντρική Επιτροπή, πάμε καλά;» διερωτήθηκε δημόσια ο Πρόεδρος του κόμματος, ενώ ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του για τις τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Ρήξη με τις τάσεις

«Θα συνεχίσουμε κι από δω και στο εξής, ξανά και ξανά, να λειτουργούμε με ομάδες και τάσεις-καρικατούρες, που, ενώ εμφανίζονται ως ρεύματα ιδεών, στην πράξη λειτουργούν πολλές φορές ως ρεύματα άγονης εσωτερικής αντιπαλότητας και ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών;», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Και μάλιστα, εν ονόματι οποιουδήποτε προσχήματος ή προσώπου, να τα πω όλα. Ακόμη και του Προέδρου του κόμματος. Ή θα αλλάξουμε την αντίληψή μας;», στέλνοντας ισχυρά μηνύματα και προς το «προεδρικό» μπλοκ.

Σηκώνοντας όλα τα γάντια

Διάχυτη, άλλωστε, είναι η αίσθηση ότι η κίνηση του κ. Τσίπρα να προτείνει την κ. Σβίγκου για Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκάλεσε εσωκομματικό… στράικ, αφού πέτυχε πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα, σκορπίζοντας ταυτόχρονα αμηχανία ιδίως στην πλευρά της «Ομπρέλας», με δεδομένο ότι η νέα Γραμματέας του κόμματος ανήκει παραδοσιακά στην αριστερόστροφη τάση της Κουμουνδούρου.

Λυπημένα πρόσωπα

Στην πρεμιέρα της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ωστόσο, ο Θοδωρής Δρίτσας φέρεται να υποστήριξε ότι όταν κάποιος είναι στη μειοψηφία, δε μπορεί να αναλαμβάνει ευθύνες υλοποίησης του σχεδίου της πλειοψηφίας. Απαντώντας του, κατά πληροφορίες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε ότι αυτή δεν είναι στρατηγική ενότητας. Ακόμη παρατήρησε πως μέχρι χθες κάποιοι έλεγαν ότι η πλειοψηφία θέλει να εκδιώξει τη μειοψηφία και τώρα που ο ίδιος κατέθεσε μια πρόταση σύνθεσης και ενότητας, από τους ίδιους ανθρώπους αντί να δω χαρούμενα πρόσωπα βλέπω λυπημένα, φέρεται να επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το λόγο επί προσωπικού έλαβε και η κ. Σβίγκου, σημειώνοντας ότι την θλίβει αυτή η αντίληψη και ότι οι δημοκρατικά ληφθείσες συλλογικές αποφάσεις πρέπει να υλοποιηθούν από όλους και από όποια θέση βρίσκονται, δηλαδή είτε του απλού μέλους είτε του Γραμματέα.

Κλείσιμο
Αντιρρήσεις, ωστόσο, για τη συγκεκριμένη επιλογή του κ. Τσίπρα φέρεται να εξέφρασε ανοιχτά από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής και ο «προεδρικός» Παύλος Πολάκης, σχολιάζοντας, κατά πληροφορίες, ότι η νέα Γραμματέας του κόμματος δεν είχε υποστηρίξει τη διεύρυνση του κόμματος.

Απαντώντας στον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ο κ. Τσίπρας φέρεται να τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να μιλά εξ’ ονόματος των 172.000 κομματικών μελών, καθώς και ότι τα νέα μέλη εκφράζει καθεμία και καθένας από τα 300 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στη διάρκεια των παρεμβάσεων και άλλων στελεχών του κόμματος, ο Στέλιος Παππάς φέρεται να πρότεινε να στηθούν 2 κάλπες, μία για τη Γραμματέα και μία για τον Αναπληρωτή Γραμματέα, αντίθετα στην εισήγηση του κ. Τσίπρα για ενιαία κάλπη για τα δύο νέα πρόσωπα στην κομματική ιεραρχία, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία.

Εντέλει, η πρόταση του κ. Τσίπρα για την εκλογή της Ράνιας Σβίγκου και του Γιώργου Βασιλειάδη επικράτησε με ποσοστό 76,5%, συγκεντρώνοντας 228 ναι, 70 λευκά και μία άκυρη ψήφο.

Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε την πρότασή του για την νέα Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα αριθμεί συνολικά 41 μέλη, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ex officio ο πρόεδρος, ο γραμματέας και ο αναπληρωτής γραμματέας. Πέραν των 38 προσώπων που συνθέτουν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την ΠΓ, κατατέθηκαν επιπλέον τέσσερις υποψηφιότητες, των: Ν. Φίλη, Π. Λάμπρου, Μιχ. Σαμπατακάκη, Α. Καββαδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την υπό εξέλιξη καταμέτρηση, πρώτη κατατάσσεται στη σταυροδοσία η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία εξελέγη πρώτη σε σταυρούς και στην Περιφέρεια Ηπείρου στην εσωκομματική διαδικασία της 15ης Μαΐου.

Τα μέλη της νέας Πολιτικής Γραμματείας:

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ

ΑΡΑΠΗ - ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ

ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ

ΔΟΥΣΗ ΜΑΓΚΥ

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ

ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΚΑΒΑΔΙΑ ΑΝΝΕΤΑ

ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΕΦΗ

ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ

ΚΝΗΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΚΟΛΤΣΙΔΑ ΔΑΝΑΗ

ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ

ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΟΣ

ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΧΑΡΙΣ

ΜΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ

ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ

ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ

ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΟΣ

ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ

ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ

ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ


Ειδήσεις σήμερα:

Ο πατέρας του Ράινερ ξεσπά για τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα - «Να μην γίνει η χώρα καταφύγιο για απαγωγείς παιδιών»

Η Ράνια Σβίγκου η νέα γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Η Μόσχα ανακοίνωσε την καταστροφή ενός μεγάλου οπλοστασίου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης