Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Το σχέδιο ανατροπής των συσχετισμών μέχρι τις εκλογές παρουσίασε ο Ανδρουλάκης

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Το σχέδιο ανατροπής των συσχετισμών μέχρι τις εκλογές παρουσίασε ο Ανδρουλάκης

«Διεκδικούμε να γίνουμε ο αξιόπιστος πόλος διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που δε θα θυμίζει σε τίποτα την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» τόνισε ο Ανδρουλάκης στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή - Θετική εντύπηση στον Σημίτη προκάλεσαν τα λεγόμενα Ανδρουλάκη

androulakis_synedrio
Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, βήμα-βήμα μέχρι τις εκλογές, επιχείρησε να περιγράψει ο Νίκος Ανδρουλάκης με την ομιλία του χθες, στο Συνέδριο του κόμματος.

Στο «γεμάτο» από κόσμο Τάε Κβον Ντο και με την παρουσία των τριών πρώην προέδρων, των κ.κ. Σημίτη, Παπανδρέου και Βενιζέλου στην πρώτη σειρά, ο κ. Ανδρουλάκης έβαλε φιλόδοξους στόχους για το κόμμα του, όρισε διαχωριστικές γραμμές απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και για πρώτη φορά απάντησε, χωρίς περιστροφές, στα ερωτήματα περί κυβερνητικών συνεργασιών. Πρόθεσή μου -είπε – είναι να ενώσω όλες τις κατακερματισμένες προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Εκτιμώντας δε, ότι η εμφανής ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί έμπρακτα το σημερινό status quo, θέλησε να εξηγήσει απευθυνόμενος στα δύο μεγάλα κόμματα ότι δεν πρόκειται να κάνει παρασκηνιακή κουβέντα πριν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.«Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε ως πρωταγωνιστής στο πολιτικό σκηνικό», διαβεβαίωσε το κομματικό ακροατήριο ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι: «Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στο δίλημμα: «με ποιο μεγάλο κόμμα θα συμπράξουμε». Μας θέτουν ψευδοδιλλήματα, δήθεν για να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Κανένας από τους δύο δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία. Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ».

Το δίλημμα που θέτει σκοπίμως ο Κ. Μητσοτάκης «Νέα Δημοκρατία ή χάος» είναι -σύμφωνα με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ- το ίδιο πράγμα με το «Νέα Δημοκρατία και χάος». Αναφερόμενος επίσης στον Αλέξη Τσίπρα, που όπως θύμισε, «ζητάει να μάθουμε με ποιον θα κυβερνήσουμε, μιλώντας για προοδευτική διακυβέρνηση, ενώ το 2015 συγκυβέρνησε με τον Πάνο Καμμένο», σημείωσε με δηκτικό ύφος: «Ας απευθυνθεί στον κ.Βελόπουλο. Έτσι κι αλλιώς, με τον κ.Καμμένο τους χωρίζει μόνο μια κηραλοιφή»..

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ck4tzb7wfrvd)
Κλείσιμο


Για το ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών και πιθανών προ-συνεννοήσεων ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ισχυρίστηκε ακόμη ότι: «Δεν θα στήσουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο, υπό την καθοδήγηση οικονομικών συμφερόντων. Κι αυτό ας το βάλουν στο νου τους η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ». Εμείς -συμπλήρωσε για να λάβει το θερμό χειροκρότημα των Συνέδρων- διεκδικούμε να γίνουμε ο αξιόπιστος πόλος διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που δε θα θυμίζει σε τίποτα την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αυτόνομη στρατηγική σημαίνει Κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό, πρόγραμμα και αντίστοιχη στελέχωση»

Το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Ανδρουλάκης στους Συνέδρους συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενεργειακή κρίση, την στήριξη των νέων με την κοινωνική κατοικία και επεξεργασμένες θέσεις για το δημογραφικό, την δημόσια υγεία και παιδεία, την οικονομία γενικότερα και την προσπάθεια της χώρας να ανεβάσει ταχύτητα στο αναπτυξιακό πεδίο. Θέλει άλλωστε να δώσει μαζί με τα στελέχη του κόμματος τη «μάχη του συγκεκριμένου», ώστε ο λόγος τους να ξεχωρίσει και να αποδειχθεί αξιόπιστος στους πολίτες.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ck51mimvn02p)


Η ομιλία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έκανε, όπως φάνηκε, θετική εντύπωση στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη ο οποίος από το βήμα του Συνεδρίου συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη για την επιλογή να αποφύγει τις γενικολογίες και να εστιάσει στις προτεραιότητες της συγκυρίας. Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δύσκολο αλλά και απαραίτητο για την πρόοδο της χώρας» το εγχείρημα του Νίκου Ανδρουλάκη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών παρουσιάζοντας «μια συνολική και ολοκληρωμένη άποψη για την κοινωνία που επιδιώκει- στην οποία θα εντάσσονται και οι επιμέρους στόχοι της και να έχει, γι’ αυτό, μια επεξεργασμένη αντίληψη για το ποιες μεταρρυθμίσεις επαγγέλλεται».

Ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για ένα «αριστερό κόμμα με σοσιαλδημοκρατικές αρχές» και επέμεινε ότι «πρέπει να επιδιώξει το δυσκολότερο βήμα: την επεξεργασία ενός πειστικού προγράμματος δράσης για την επίτευξη μιας δικαιότερης κοινωνίας». Προειδοποίησε ότι δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες οι πολιτικολογίες- δηλαδή «οι αντιδράσεις με γενικές αρχές, ασαφείς λύσεις, δεκάλογο κατευθύνσεων». Και απευθυνόμενος στους Συνέδρους πρόβλεψε ότι «η κοινωνική αλλαγή είναι δυνατή».

Στο βήμα σήμερα Παπανδρέου και Βενιζέλος

Το συνέδριο – με επικεφαλής του προεδρείου τον Πέτρο Ευθυμίου, θα χαιρετήσουν με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα εκτός από τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και ΓΓ του Partito Democratico, Ενρίκο Λέττα, η Πρόεδρος του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Κριστίνα Ναρμπόνα, ο συμπρόεδρος του SPD Λαρς Κλίνγκμπαιλ και η Πρόεδρος των Σλοβένων Σοσιαλιστών Τάνια Φαγιόν.

Στο Τάε Κβον Ντο προσήλθαν η επικεφαλής της Ευρωομάδας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ , ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) Σεργκέι Στάνισεφ και αντιπροσωπείες του γερμανικού SPD, της ΕΔΕΚ και του ρουμανικού σοσιαλιστικού κόμματος.

Σήμερα, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, το ενδιαφέρον εστιάζεται αναμφίβολα στις ομιλίες των άλλων δύο πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από τους Συνέδρους (όπως και ο Κώστας Σημίτης) κατά την είσοδό τους στάδιο του Τάε Κβον Ντο. Οι καλά γνωρίζοντες αναφέρουν ότι με τις ομιλίες τους θα κινηθούν στην ανάλυση των εξελίξεων διεθνώς και στον κόσμο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και στο νέο εγχείρημα του κόμματος.

Το «στίγμα» της πολιτικής του άποψης για την πορεία του ΠΑΣΟΚ εφεξής θα δώσουν ο Ανδρέας Λοβέρδος και άλλα στελέχη του κόμματος με παρεμβάσεις σήμερα και αύριο το πρωί. Στο βήμα θα ανέβουν επίσης ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Κώστας Χρυσόγονος και ο Γιάννης Πανούσης.

Ο επικεφαλής του In Social κ. Νίκος Χριστοδουλάκης και ο σύμβουλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επί οικονομικών θεμάτων κ. Ηλίας Κικίλιας έχουν αναλάβει να αναλύσουν στην ολομέλεια το προγραμματικό πλαίσιο που έχουν επεξεργαστεί και ήδη είναι αναρτημένο προς διαβούλευση με τους πολίτες στην ψηφιακή πύλη του Κινήματος digitalsociety.gr

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα αναπτυχθούν πολιτικές θεματικές συζητήσεις (workshops).

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Κοινωνική Κατοικία, θέμα που έβαλε στη δημόσια ατζέντα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ομιλητές θα είναι η κα. Μαρίνα Γκονσάλβες, Υφυπουργός Υποδομών υπεύθυνη για την Κοινωνική Στέγη στην Πορτογαλία και η κα. Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση & Πρόεδρος High Level Group ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, πρώην Επίτροπος και Υπουργός.

Θεματικό τραπέζι διοργανώθηκε και για το Ταμείο Ανάκαμψης με ομιλητές τον κ. Γιάννη Καλογήρου, Ομότιμο Καθηγητή Τεχνολογικής Οικονομικής & Βιομηχανικής Στρατηγικής ΕΜΠ και τον κ. Φίλιππο Σαχινίδη, πρώην Υπουργό Οικονομικών, καθώς και για την αντιστροφή του Brain Drain.

Η τελευταία μέρα του Συνεδρίου θα κλείσει με ομιλίες στην ολομέλεια τις πρωινές ώρες αλλά και ψηφοφορίες για την εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Παράλληλα, θα λαμβάνει χώρα workshop για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και την Ψηφιακή Μετάβαση, ενώ σε ειδικό περίπτερο θα δίνονται πληροφορίες για την ψηφιακή πλατφόρμα του Κινήματος digitalsociety.gr.


Ειδήσεις σήμερα:

Άφαντος ο Θύμιος μετά το bullying - Τι λέει ο ο νεαρός που πέταξε βεγγαλικά στο σπίτι του

Τουρκικές προκλήσεις: Υπερπτήσεις πάνω από Αλεξανδρούπολη - Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Όχι σε προκλητικές ενέργειες»

Ο Ζελένσκι θέλει διεθνή συμφωνία για να αναγκαστεί η Ρωσία να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης