ΣΥΡΙΖΑ: Η αποτίμηση της εσωτερικής κάλπης

syriza_eswkomatikes_xr

110.000 νέες εγγραφές μελών, 172.000 μέλη στο σύνολο του κόμματος, 150.00 ψήφισαν χθες

Δεκατρείς ώρες συνολικά χρειάστηκαν χθες για τον «τοκετό» του «άλλου ΣΥΡΙΖΑ», δίνοντας πολιτική υπόσταση στο εγχείρημα της κοινωνικής αντιστοίχισης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με όχημα τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, από την οργανωμένη βάση.

Η «πρωτόγνωρη συμμετοχή» στη χθεσινή εσωκομματική διαδικασία, για την οποία έκανε λόγο ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας ξεπέρασε τις 150.000 ψήφους, προσθέτοντας 110.000 νέα μέλη στους καταλόγους των εγγεγραμμένων μελών της Κουμουνδούρου. Υπό αυτό το πρίσμα, το χθεσινό βήμα συντονισμού του κομματικού μηχανισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον κοινωνικό παλμό υπήρξε κατά τον κ. Τσίπρα «σπουδαίο» και «αποφασιστικό», συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των όρων της «πολιτικής αλλαγής».
Δήλωση για το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Με 172.000 μέλη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα ενεργών μελών στη χώρα μας Θέλω να σας ευχαριστήσω όλες και όλους για τη σημερινή γιορτή της Δημοκρατίας. Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο, ένα σπουδαίο, ένα αποφασιστικό βήμα για να ξαναφέρουμε την ελπίδα πίσω στον τόπο μας. Με την ένταξη πάνω από 110.000 νέων μελών στις γραμμές μας, με 172.000 συνολικά εγγεγραμμένα μέλη στις οργανώσεις του κόμματος και της νεολαίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι πλέον ένα άλλο κόμμα. Ένα κόμμα πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, σύγχρονο και ριζοσπαστικό. Μα πάνω από όλα, ένα κόμμα των μελών του. Ο κορμός της μεγάλης προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας, που σήμερα άπλωσε τις ρίζες του σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη, σε κάθε γωνιά της υπαίθρου, σε κάθε κοινωνική ομάδα. Γίναμε σήμερα το μαζικότερο κόμμα ενεργών μελών στη χώρα μας και ένα από τα πιο μαζικά κόμματα της Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία. Μετατρέπει την ελπίδα σε ισχυρή δύναμη αλλαγής. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες και όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία. Πάνω από όλα τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες, παλιά και νέα μέλη μας που προσήλθαν στις κάλπες και έστειλαν πίσω τον λογαριασμό αλλά και με τίμησαν, προσωπικά με την εμπιστοσύνη τους. Αισθάνομαι βαριά αυτή την ευθύνη. Και θέλω να υπενθυμίσω: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 30.000 μελών, τότε, κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών σήμερα είναι βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αποφασίσει να στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης. Για να ξαναφέρουμε την ελπίδα και τη δικαιοσύνη στην πατρίδα μας. [Δήλωση για το αποτέλεσμα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.]

Posted by Alexis Tsipras on Sunday, May 15, 2022

Το «ταμείο» της Κουμουνδούρου

Ο αισιόδοξος τόνος που ηχεί πάνω από την Κουμουνδούρου εξηγείται από τη γλώσσα των αριθμών, καθώς η απόπειρα μαζικής διεύρυνσης του κόμματος μέσω της εγγραφής νέων μελών στέφθηκε με επιτυχία, αφού η αρχική φιλοδοξία για διπλασιασμό των κομματικών δυνάμεων καλύφθηκε υπέρ το δέον, από το τελικό αποτέλεσμα. Η επόμενη ημέρα βρίσκει την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει υπερδιπλασιάσει τα μέλη της, φτάνοντας αυτά σε εξαψήφιο αριθμό και σε ποσοστό 10% περίπου των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019, όπως ακριβώς είχε περιγράψει τότε ο κ. Τσίπρας την «εντολή μετασχηματισμού» του κόμματος που έλαβε, κατά τη βραδιά της «γλυκιάς ήττας».

Γλυκιά μεν για τον ίδιο, αν και αναμενόμενη, υπήρξε και η «αναβάπτιση» του κ. Τσίπρα ως Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, καθώς η αποδοχή του άγγιξε το 99%, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 80%, επικυρώνοντας τον αδιαμφισβήτητο ρόλο του ως ηγέτη του κόμματος. Η ανανέωση της εντολής στο πρόσωπό του, άλλωστε, λειτουργεί συσπειρωτικά ενόψει των εθνικών εκλογών, αφού η προεκλογική εκστρατεία, της οποίας ηγήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες για την εκλογή της συλλογικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη βάση, ερμηνεύει στο μεγαλύτερο ποσοστό το χθεσινό αποτέλεσμα, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παραμένει -μετά από 14 χρόνια στο τιμόνι του κόμματος και μια κυβερνητική θητεία 4,5 ετών- το «asset» του πολιτικού φορέα.

Από κόμμα, σε παράταξη

Η ανταπόκριση της κοινωνικής βάσης, άλλωστε στο «προσωπικό στοίχημα», του κ. Τσίπρα για αθρόα προσέλευση στις χθεσινές κάλπες, αποτυπώνει τη δυνατότητα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να συνομιλεί απευθείας με ένα μέρος του εκλογικού σώματος. Για το λόγο αυτό, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε χθες ως «προσωπική δέσμευσή»lτου την νικηφόρα πορεία του κόμματος προς τις εκλογές. Ακόμη παρατήρησε πως σε διάστημα τριών ετών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αύξησε τα μέλη του από 30.000 σε 172.000 εγγεγραμμένα μέλη (110.000 νέα μέλη στη χθεσινή ψηφοφορία και 62.000 ήδη εγγεγραμμένα), έχοντας πετύχει σχεδόν εξαπλασιασμό τους, συνολικά από το 2019.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, τα 110.000 νέα μέλη αποτελούν ισάριθμα «χέρια» για την προετοιμασία των εθνικών εκλογών, καθώς στην ανάλυση της Κουμουνδούρου, οι εθνικές κάλπες μπορούν να στηθούν ανά πάσα στιγμή, με το κλείσιμο τριών ετών διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Εκτός από την πολιτική ανθεκτικότητα που η επιδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση, εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει για το κόμμα η δεκαετής ανοδική πορεία του (από το 2012), που διανθίζεται από την παρουσία νέων ηλικιών και ταξικών εκπροσωπήσεων.

Μέλη, συγγενείς και φίλοι

Περνώντας χθες στην αντεπίθεση, «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σήμερα έχει 172.000 εγγεγραμμένα μέλη εκ των οποίων πάνω από 110.000 εγγράφηκαν σε μια κάλπη που αφορούσε μόνο μέλη και όχι φίλους και συγγενείς» απάντησε η Κουμουνδούρου, αντιπαραβάλλοντας τις ψήφους για την ανάδειξη των πολιτικών αρχηγών σε αντίστοιχες διαδικασίες.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε πάνω από 150000 ψήφους για να επανεκλεγεί. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης σε μια διαδικασία όπου ψήφιζαν όχι μόνο μέλη αλλά ακόμη και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων έλαβε 115.000 ψήφους στον πρώτο γύρο και 173.000 στον δεύτερο» ανέφερε η Κουμουνδούρου και κατέληξε πως «αντιστοίχως ο κ. Ανδρουλάκης 98.000 ψήφους στον πρώτο γύρο και 139.000 στον δεύτερο. Πόσοι από αυτούς είναι μέλη των κομμάτων τους ας μην το ψάξουμε καλύτερα».

Ειδήσεις σήμερα:

Νέο Σώμα: Τον Ιούνιο έτοιμη η Δικαστική Αστυνομία


Οι γερμανικές εφευρέσεις που άλλαξαν την καθημερινότητά μας


Φεστιβάλ Καννών: Η Ελλάδα δίνει το δυναμικό παρών με ενισχυμένο Περίπτερο και δυνατές συμμετοχές
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης