«Ενοχλημένη» η Τουρκία με τον Πάιατ: «Ατυχές αμάρτημα» να υιοθετεί τις θέσεις των οικοδεσποτών του

«Ενοχλημένη» η Τουρκία με τον Πάιατ: «Ατυχές αμάρτημα» να υιοθετεί τις θέσεις των οικοδεσποτών του

«Φωτογραφίζοντας» τις δηλώσεις του απερχόμενου Αμερικανού πρέσβη στη χώρα μας για τα ελληνοτουρκικά και την κρίση του καλοκαιριού του 2020, η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα τον «εγκαλεί», ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν εκφράζει τις θέσεις των ΗΠΑ, αλλά της Ελλάδας - Δείτε τα tweets

geoffrey_pyat_xr
Έντονα «ενοχλημένη» εμφανίζεται, μέσω Twitter, η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα για τον απερχόμενο Αμερικανό πρέσβη στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος θα αναλάβει υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας.

Μιλώντας τόσο στην ΕΡΤ όσο και στην «Καθημερινή», ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα τονίζει, μεταξύ άλλων, την ξεκάθαρη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις θέσεις για τα ελληνοτουρκικά, που έχει διατυπώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, αναφέρεται στα γεγονότα του καλοκαιριού του 2020, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της τότε κρίσης

Ο κ. Πάιατ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να ενεργοποιηθούν «έντονα, για να βοηθήσουμε, ώστε να αποτρέψουμε να ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου» κατά τη διάρκεια της κρίσης του θέρους προ τριετίας. «Ακούσατε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ότι θεωρούσαμε πως επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή κρίση και ενεργοποιηθήκαμε έντονα για να βοηθήσουμε να μην ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου. Οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ βελτιωμένες, παρά τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες δραστηριότητες, τις υπερπτήσεις, τις ρητορικές υπερβολές, τις ανόητες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών, η οποία από αμερικανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητη» λέει, μεταξύ άλλων.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης, τον οποίο οι Τούρκοι έχουν και κατά το παρελθόν επικρίνει ότι «υιοθετεί» τις θέσεις της Αθήνας, έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, με την οποία «χαιρέτισε» την παραλαβή 130 Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117, τα οποία προστίθενται στα 44 που παρελήφθησαν το Δεκέμβριο του 2021. Τα Μ1117 παραχωρούνται στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA).



Η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, δίχως να αναφέρεται στις συνεντεύξεις Πάιατ σε ΕΡΤ και «Καθημερινή», ή στην ανάρτησή του, τον «φωτογραφίζει» ωστόσο σε δική της ανάρτηση στο Twitter, σημειώνοντας -με εμφανή δυσφορία: «Ένα από τα πιο ατυχή αμαρτήματα της διπλωματίας είναι το να "γίνεσαι εγγενής". Και αυτό συμβαίνει, όταν ξεχνάς τις θέσεις της χώρας σου και υιοθετείς εκείνες των οικοδεσποτών σου».

Κλείσιμο


Ειδήσεις σήμερα

«Σε 202 δευτερόλεπτα το Λονδίνο δεν θα υπάρχει πια» - Πυρηνικές απειλές σε ρωσική τηλεοπτική εκπομπή

Άστατος ο καιρός του τριημέρου της Πρωτομαγιάς με κατά τόπους λασποβροχές

Ανοιχτή για όλα τα ΑΦΜ σήμερα η πλατφόρμα Fuel Pass - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης