Τσίπρας: «Οι πολίτες βλέπουν στην τσέπη τους τις επιπτώσεις της πολιτικής Μητσοτάκη»

«Μεγάλοι χαμένοι Ουκρανία και ΕΕ - Εμείς βγαίνουμε στη σέντρα και η Τουρκία αναβαθμίζεται» είπε για το Ουκρανικό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - «Με τη διαφωνία του για τις κυρώσεις στη Μόσχα προσβάλει εκατομμύρια Ουκρανούς - Οφείλει να ανασκευάσει» απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές με απλή αναλογική» εκτίμησε σε συνέντευξή του στο Κρήτη TV ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας και απάντησε προς το ΚΙΝΑΛ πως «ορισμένοι όχι μόνο δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, αλλά αφήνουν και ενδεχόμενο να συνεργαστούν με τη Δεξιά».

«Η Ευρώπη συνολικά βρίσκεται σε βέρτιγκο. Οι διεθνείς εξελίξεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές» εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Κρήτη TV, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Ηράκλειο.

«Τεράστιες επιπτώσεις» λόγω Ουκρανίας

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Έχουμε ένα ανθρωπιστικό δράμα με εκατομμύρια ανθρώπων να εκτοπίζονται, αμάχους να είναι θύματα. Και έχουμε και μία Ευρώπη που όχι μόνο ήταν απροετοίμαστη και αμήχανη, αλλά φοβάμαι ότι δεν έπραξε αυτά που έπρεπε να πράξει, δουλεύοντας για το δικό της συμφέρον και για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, διαβλέποντας ακόμη πως «ο πόλεμος θα έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη, και στην Ελλάδα. Θα έπρεπε να υπάρξουν άμεσα διπλωματικές κινήσεις για να τερματιστεί η εισβολή, να υπάρξει διευθέτηση που θα δώσει τέλος σε αυτό το δράμα στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι οι εξοπλισμοί, ο ψυχρός πόλεμος, οι κυρώσεις και η οικονομική σύγκρουση», εντοπίζοντας παράλληλα πως «η Ρωσία και ο Πρόεδρος Πούτιν κατατάσσεται πλέον στις χώρες που δεν λογαριάζουν δικαιώματα, διεθνές δίκαιο. Ηθικά λοιπόν στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης είναι η μεγάλη χαμένη αυτής της εξέλιξης».

«Η Ρωσία έχει plan B, η Ευρώπη όχι»

Ωστόσο, «η Ρωσία στο οικονομικό επίπεδο έχει plan B, έχει τις μεγάλες αγορές της Ασίας, την Κίνα και την Ινδία. Η Ευρώπη δεν έχει plan B και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρόσθεσε: «είναι σαφές ότι η ΕΕ έχει έλλειμμα στρατηγικής. Ούτε γεωπολιτικά, ούτε οικονομικά έχουμε όφελος από το να συνεχιστεί ο πόλεμος. Έγιναν τεράστια λάθη το προηγούμενο διάστημα».

«Καταδικάζω απερίφραστα τις επιλογές του Πούτιν»

Ως προς τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην ρωσική εισβολή, «είμαι από τους πρώτους που καταδικάζω απερίφραστα τις επιλογές του Πούτιν, τον τρόπο με τον οποίον κυβερνά και τον αδιέξοδο δρόμο που έχει οδηγήσει τη Ρωσία. Αλλά πιστεύω ότι έχει ευθύνες και η εξωτερική πολιτική της ΕΕ που δεν τον εμπόδισε να προχωρήσει σε αυτή την καταστροφική επιλογή» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ακόμη πως «οι ΗΠΑ έχουν οφέλη από το γεγονός ότι η Ρωσία για πρώτη φορά έχει στραφεί εναντίον της Ευρώπης και η Ευρώπη εναντίον της Ρωσίας, δεν χάνουν οικονομικά, αντιθέτως ενισχύουν τις εξαγωγές τους σε σχιστολιθικό αέριο».

«Μεγάλοι χαμένοι» Ουκρανία και ΕΕ

Στο τέλος της ημέρας, όμως, «ο μεγάλος χαμένος από τον πόλεμο, πέρα από την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό, θα είναι και η ΕΕ» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, ενώ σχολίασε πως «μία συναυλία της Αλληλεγγύης για Όλους με στόχο οικονομική βοήθεια προς τους άμαχους και τους πρόσφυγες της Ουκρανίας θεωρήθηκε συναυλία ίσων αποστάσεων».

Κληθείς να σχολιάσει την επόμενη ημέρα της Τουρκίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιέγραψε ότι «η Τουρκία είχε πάντοτε μία στρατηγική επιτήδειας ουδετερότητας. Όμως είναι σαφές σε όλους πια ότι δεν ισχύει καθόλου το αφήγημα που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση και διάφορους εσωτερικούς κύκλους, ότι είναι απομονωμένη η Τουρκία και ο Ερντογάν». Στον αντίποδα, «η Τουρκία ενισχύεται και αναδεικνύεται ως μία κρίσιμη δύναμη γεωπολιτικά. Ενώ είναι δύναμη κατοχής εδώ και 48 χρόνια στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου, με αναθεωρητικό ρόλο ως προς τις διεθνείς συνθήκες, γίνεται σήμερα πιθανή εγγυήτρια δύναμη στο ουκρανικό για ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. Είναι ανησυχητικό για το ρόλο που θα έχει την επόμενη μέρα», σημείωσε.

Σε αντιδιαστολή, κατά τον κ. Τσίπρα, με την Ελλάδα «που πάντοτε συμβόλιζε την ειρήνη και το διάλογο, πυλώνας σταθερότητας και γέφυρα στην περιοχή, που είναι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αλλά μπορούσε να συνομιλεί με την Ανατολή, τον αραβικό κόσμο, την Ρωσία». «Αν είναι μία χώρα σαν όλες τις άλλες, που δεν έχει καμία δυνατότητα πρόσβασης και συνομιλίας με αυτές τις χώρες, τότε χάνει την αξία της» παρατήρησε ο ίδιος και τόνισε πως «έχω κάθετη διαφωνία με τη στρατηγική Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική και με την αναθεώρηση του δόγματος του πυλώνα σταθερότητας και της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής στο δόγμα του προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης».

«Εμείς βγαίνουμε στη σέντρα και η Τουρκία αναβαθμίζεται»

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε ειδική αναφορά στην αποστολή εκ μέρους της Ελλάδας πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, εξηγώντας πως με τον τρόπο αυτό «η Ελλάδα είναι μέρος της σύγκρουσης». «Πολύ φοβάμαι ότι δεν είμαστε καν προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης αλλά είμαστε προκεχωρημένοι χωρίς να έχουμε καν καμία φύλαξη. Και εμείς βγαίνουμε στη σέντρα και η Τουρκία αναβαθμίζεται» δήλωσε και παρατήρησε ακόμα πως «η Ελλάδα θα έπρεπε να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο, εξαιτίας και της ύπαρξης 140.000 Ελλήνων ομογενών στη Μαριούπολη».

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, «η Ελλάδα έχει σαφείς κόκκινες γραμμές για την Τουρκία. Θέλω να πιστεύω ότι καμία κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί την ύπαρξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο ή ότι υπάρχουν αποστρατικοποιημένα νησιά. Ταυτόχρονα διεκδικούμε επίλυση των διαφορών μας με βάση το διεθνές δίκαιο. Άρα και προσφυγή στη Χάγη για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και απόλυτο σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την εξέλιξη των ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής.

«Χαμένοι από όλες τις πλευρές»

«Αυτό που με ανησυχεί πολύ πέραν της αναβάθμισης του ρόλου της Τουρκίας, είναι το γεγονός ότι η στρατηγική δεκαετίας για την ενεργειακή προοπτική και τον EastMed, στην ουσία ακυρώθηκε επί των ημερών Μητσοτάκη, με τρόπο που μας αδικεί ως χώρα. Είναι άλλο να πουν οι ΗΠΑ ότι ακυρώνεται γιατί δεν είναι βιώσιμο και άλλο ότι ακυρώνεται γιατί ενοχλεί την Τουρκία. Αυτό είναι αντιφατικό με τη στρατηγική Μητσοτάκη ότι τα δίνουμε όλα στη Δύση για να έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας», όπως είπε, συμπληρώνοντας πως «βλέπουμε ότι και τα δίνουμε όλα στη Δύση και η Τουρκία τα παίρνει όλα. Άρα είμαστε χαμένοι από όλες τις πλευρές».

«Για την Κύπρο, δεν θα συζητάμε κυρώσεις;»

Στο ίδιο πλαίσιο, «θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου για ακόμα χειρότερες εξελίξεις. Διότι ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θα γίνει ο EastMed αλλά ο αγωγός θα περάσει από την Αίγυπτο, που φαίνεται και αυτό να ακυρώνεται. Και υπάρχει στο τραπέζι η πιθανότητα ο αγωγός να γίνει και να πάει απευθείας στην Τουρκία, περνώντας μάλιστα από την ΑΟΖ των Κατεχόμενων. Αυτό θα είναι μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, ήττα για τη χώρα, θέλω να πιστεύω ότι θα αποτραπεί» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνέχισε λέγοντας πως «εάν μετά τον συμβιβασμό, έχουμε κατοχή τμήματος της προηγούμενης επικράτειας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και αυτό οδηγήσει την ΕΕ, ορθώς, να συνεχίσει τις κυρώσεις όσο διαρκεί η κατοχή, θα υπάρχει ένα ερώτημα: Για την Ουκρανία που δεν είναι μέλος της ΕΕ, και ορθώς, θα έχουμε κυρώσεις αλλά για την Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ που έχει κατοχή επί 48 χρόνια, δεν θα συζητάμε κυρώσεις;» Ο ίδιος υπενθύμισε μάλιστα ότι «ο τελευταίος Έλληνας Πρωθυπουργός που διεκδίκησε κυρώσεις στην Ευρώπη, μαζί με τον Αναστασιάδη, για τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, ήμουν εγώ».

Κάνοντας ακόμη λόγο για «πόλεμο» στην ακρίβεια, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξήγησε ότι «ο ίδιος ο κόσμος που υφίσταται την ακρίβεια εδώ και πολλούς μήνες καταλαβαίνει ότι δεν είναι υπόθεση του τελευταίου μήνα. Γνωρίζει ότι η ακρίβεια ξεκίνησε από το Σεπτέμβρη και άρχισε να κορυφώνεται τα Χριστούγεννα. Δεν χωράει αμφισβήτηση ότι υπάρχουν τρομακτικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ανέχεται τα καρτέλ της αισχροκέρδειας στην ενέργεια. Μέχρι και υπουργοί της κυβέρνησης μιλούν πλέον για αισχροκέρδεια, ενώ μέχρι χθες έλεγαν πως δεν υπάρχει».

«Πρωτεργάτης της αισχροκέρδειας η ΔΕΗ»

Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «έχει τεράστιες ευθύνες και για την τελείως καταστροφική εθνική ενεργειακή πολιτική. Δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω πως η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ρήτρα Μητσοτάκη. Πρωτεργάτης της αισχροκέρδειας είναι η ΔΕΗ. Ήταν επιλογή Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ τον περασμένο Σεπτέμβρη και η έγνοια του να είναι πώς θα είναι ψηλά η τιμή στο χρηματιστήριο για να κερδίζουν τα funds και οι ιδιώτες μέτοχοι», αντίθετα με την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης. Όπως θύμισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «4,5 χρόνια που ήμασταν κυβέρνηση δεν ανέβηκε ούτε ένα ευρώ ο λογαριασμός για τους καταναλωτές. Εμείς μειώσαμε το ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6% και ο Χατζηδάκης το Σεπτέμβρη του 2019 την πέρασε στον καταναλωτή».

Κατά τον ίδιο, «δεύτερο στρατηγικό λάθος ήταν η επιλογή της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Προφανώς και έχουμε δεσμεύσεις, αλλά δεν μπορεί η Γερμανία να έχει προοπτική μετά το 2030 και εμείς να το βάζουμε το 2023», τόνισε, προσθέτοντας ακόμη πως «η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η βίαιη απολιγνιτοποίηση, η ανοχή στο καρτέλ της αισχροκέρδειας και η νεοφιλελεύθερη ιδεοληπτική εμμονή πως η αγορά «μπορεί να αυτορρυθμίζεται» και δεν πρέπει το κράτος να παρεμβαίνει, ήταν οι αιτίες που η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και σε αυτήν την κρίση. Γιατί έχουμε διεθνείς κρίσεις, αλλά εδώ έχουμε το ακριβότερο ρεύμα».

Αθέατες ακόμη οι επιπτώσεις του πολέμου

«Φοβάμαι πως οι επιπτώσεις του πολέμου δεν έχουν εγγραφεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τις τιμές στο σούπερ μάρκετ. Και ότι μπορεί να δούμε ακόμα μεγαλύτερη άνοδο στην χρηματιστηριακή τιμή του αερίου αν έχουμε το επόμενο διάστημα «παιχνίδια», όπως η απαίτηση να πληρώνεται σε ρούβλι ή να κλείσει τη στρόφιγγα» προέβλεψε ο κ. Τσίπρας, όπως και ότι «αυτές οι επιπτώσεις που βλέπουμε στην τσέπη μας και μας έχουν οδηγήσει σε απόγνωση είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής Μητσοτάκη».

«Είναι δυνατόν να μην έχει πόρισμα από τη ΡΑΕ για τα υπερκέρδη ο κ. Μητσοτάκης; 8 μήνες γίνεται αυτή η ιστορία. Την αισχροκέρδεια τη βλέπει ο καταναλωτής στο λογαριασμό του, βλέποντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής» διερωτήθηκε, αναφέροντας ακόμη πως «αν ως Πρωθυπουργός πήγαινα στη Σύνοδο Κορυφής με διακηρυγμένο στόχο να κερδίσω πράγματα από την Ευρώπη και στην ίδια Σύνοδο, ο Σάντσεθ της Ισπανίας και ο Κόστα της Πορτογαλίας, κέρδιζαν τη δυνατότητα να αποσυνδέσουν την τιμή του ρεύματος από το φυσικό αέριο και εγώ έμενα με τα χέρια αδειανά, ενδεχομένως να μην μπορούσα να γυρίσω πίσω. Θα γυρνούσα με τα πόδια από τις Βρυξέλλες. Ισπανία και Πορτογαλία κέρδισαν για τους λαούς τους και εδώ μείναμε στον άσσο για άλλη μία φορά».

Ως προς το ευρωπαϊκά συμφωνημένο πλαίσιο, «η Κομισιόν έχει μία εργαλειοθήκη. Τι από αυτά αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης; Μεταξύ των οποίων και τη φορολογία των υπερκερδών. Μέχρι πρότινος δεν παραδεχόταν πως υπάρχει και αφού τον ανάγκασα στη Βουλή είπε πως δήθεν θα φορολογήσει με 90%» τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμεύσεις σε συμφέροντα και είναι στρατηγική του η ΔΕΗ να παίξει αυτόν τον ρόλο. Δεν έχει τη δυνατότητα και το ανάστημα να φορολογήσει τα υπερκέρδη. Και αν το κάνει, θα δείτε ότι θα είναι στους ισολογισμούς των εταιριών. Κατήγγειλα υπερκέρδη και κατέθεσα στοιχεία στη Βουλή. Πέρασαν 20 μέρες και λένε λόγια του αέρα. Δεν είναι υποχρεωμένη η ΡΑΕ να δώσει στοιχεία;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Επιδότηση» της αισχροκέρδειας

Ως προς το ενεργειακό σκέλος της κρίσης, ο ίδιος υποστήριξε πως «ο λιγνίτης έχει καταλήξει να είναι πολύ πιο φθηνός από το φυσικό αέριο. Παρόλα αυτά έχουμε προσδέσει το ενεργειακό μας μείγμα στο φυσικό αέριο και συνεχίζεται ο μηχανισμός αισχροκέρδειας. Όσο δεν παρεμβαίνει στον μηχανισμό αισχροκέρδειας, όσο και να επιδοτεί τον καταναλωτή, επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Αφήνει αλώβητο τον μηχανισμό, είναι επιλογή Μητσοτάκη».

«θα οδηγηθούμε σε κοινωνική κρίση και έκρηξη»

Με το βλέμμα στραμμένο στην Κεντροαριστερά και δη στο Κίνημα Αλλαγής, «εγώ δεν βρίσκω τρόπο να σταματήσει παρά μονάχα μέσα από τη λαϊκή ετυμηγορία. Όποιος λέει ότι δεν πειράζει ας μην γίνουν εκλογές και ας μείνει άλλον έναν χρόνο ο Μητσοτάκης να μας ρημάξει… Αν συνεχιστεί αυτή η εξίσωση να μένει καθηλωμένο το εισόδημα και να διογκώνονται οι λογαριασμοί και το κόστος στο σούπερ μάρκετ και τα ενοίκια θα οδηγηθούμε σε κοινωνική κρίση και έκρηξη. Όλοι πρέπει να πάρουν θέση και στο θέμα της αισχροκέρδειας και στο θέμα για προσφυγή για τη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε μία κυβέρνηση που θέλει και μπορεί να αλλάξει αυτόν τον μηχανισμό αισχροκέρδειας, να στηρίξει την κοινωνία, τους αδύναμους, τη μεσαία τάξη. Και όχι να έχει έγνοια αν η ΔΕΗ θα έχει κέρδη όπως είχε το 2021 ή αν η τιμή της στο ταμπλό του χρηματιστηρίου θα είναι υψηλή για να κερδίζουν υψηλό μέρισμα οι επενδυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα έστρεψε τα βέλη της κριτικής του προς την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «η ίδια κυβέρνηση το 2019 μας είπε βίαιη απολιγνιτοποίηση και τώρα τρία χρόνια μετά που δεν έχει κάνει τίποτα, λέει, για επικοινωνιακούς λόγους, θα αξιοποιήσω τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που εμείς είχαμε υπογράψει το 2019». «Το μεγάλο λάθος είναι η δέσμευση του ενεργειακού μείγματος της χώρας στο φυσικό αέριο, που είναι εισαγόμενος πόρος. Τρία χρόνια η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, απενεργοποίησε τα υπαρκτά κοιτάσματα λιγνίτη. Εμείς λέγαμε ότι βεβαίως πρέπει να προχωρήσουμε στην απεξάρτηση αλλά πιο σταδιακά και με σχέδιο», όπως ισχυρίστηκε, τη στιγμή που «το αδιέξοδο μπορεί να αρθεί μόνο με μία ριζική αλλαγή εθνικής ενεργειακής πολιτικής. Πρέπει τα κοιτάσματα του λιγνίτη να επανενεργοποιηθούν, τα υπάρχοντα ενεργά εργοστάσια πρέπει να αξιοποιηθούν», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Εδώ έχουμε μία ληστεία σε βάρος νοικοκυριών»

Ασκώντας, ακόμη, κριτική σε υψηλούς τόνους προς τον Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δήθεν με περιβαλλοντικό προσωπείο έλεγε να κλείσει ο λιγνίτης από το 2023 και τώρα ξαφνικά μας λένε να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα». «Το Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει ότι θα καλύπτεται το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αυτό δεν συνέβη. Εδώ έχουμε μία ληστεία σε βάρος νοικοκυριών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και ενεργοβόρων επιχειρήσεων, δεν φωνάζουν μόνο η μεσαία τάξη και τα νοικοκυριά που στην τρίτη εβδομάδα δεν έχουν να βγάλουν το μήνα», τόνισε.

«Αν δεν αντέξει ο παραγωγός η τιμή θα πάει στο θεό»

Με αφορμή και την περιοδεία του στο νησί, «στην Κρήτη οι επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν κλείσει με τιμές φιξαρισμένες προ κρίσης αλλά με ένα ενεργειακό κόστος και κόστος στα τρόφιμα να έχουν εκτοξευθεί. Άρα θα έχουμε σίγουρα μείωση στα έσοδα των επιχειρήσεων» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «είχα την ευκαιρία να ακούσω αγρότες, παραγωγούς κτηνοτρόφους. Το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί, οι ζωοτροφές έχουν ανέβει 40%, το σχέδιο είναι πια μη βιώσιμο αν δεν υπάρξει ουσιαστική και επιδοματική στήριξη και στα λιπάσματα και ζωοτροφές και σε ό,τι αφορά στην ουσιαστική επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αν δεν αντέξει ο παραγωγός η τιμή θα πάει στο θεό και δεν θα αντέξει ο καταναλωτής».

Την ίδια ώρα, κατά τον κ. Τσίπρα «το κράτος κερδίζει από την αύξηση των τιμών στα καύσιμα. Υπάρχει ο ΕΦΚ που προστίθεται στην αυξημένη τιμή του πετρελαίου και έρχεται και ο ΦΠΑ που προσδιορίζεται στη βάση της τελικής τιμής. Τουλάχιστον στην περίοδο κρίσης δεν μπορεί να επωφελείσαι, είναι σαν να έχουμε αισχροκέρδεια και του κράτους». Όπως εξήγησε, «11 χώρες στην ΕΕ έχουν μειώσει τον ΕΦΚ, ακολουθώντας την εργαλειοθήκη της Κομισιόν. Πολλές χώρες μείωσαν το ΦΠΑ στα καύσιμα. Άλλες έκαναν και τα δύο, η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα. Είμαστε η μόνη χώρα μαζί με την Εσθονία που δεν έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Είναι δυνατόν μία χώρα να αυξάνει τον κατώτατο μισθό 2 μήνες πριν και 20 μέρες μετά να εξαγγέλλει ότι θα τον ξανααυξήσει σε δύο μήνες; Αυτό δεν είναι έλλειμμα στρατηγικής;», διερωτήθηκε.

Φοροελαφρύνσεις μόνο για λιγους

Ειδικά για τον κατώτατο μισθό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρατήρησε πως «ο Μητσοτάκης δεν αύξησε δύο χρόνια τον κατώτατο μισθό παρά τις προεκλογικές του υποσχέσεις, έχει ισχυρότερες δεσμεύσεις στα συμφέροντα από ό,τι στον ελληνικό λαό. Και τα συμφέροντα είναι σε ένα κομμάτι που είναι ισχυρό και στον ΣΕΒ, που θέλουν να κερδίζουν συρρικνώνοντας το εργασιακό κόστος. Οι τράπεζες, μεγάλες πλατφόρμες που θέλουν να έχουν τους εργαζόμενους ως είλωτες, επιχειρήσεις που έχουν ελαστική εργασία. Αυτοί που ευνοήθηκαν από το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που κατήργησε την υποχρεωτικότητα του 8ώρου και έδωσε τη δυνατότητα για απλήρωτες υπερωρίες».

«Από πέρυσι τέτοιο καιρό έχουμε δηλώσει τη δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ και είναι κάτι που μπορεί να αντέξει η οικονομία» εκτίμησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «είναι αστείο να λέει ο κ. Μητσοτάκης πως έγνοια του είναι μην ευνοηθούν όσοι έχουν Καγιέν. Αν ήταν αυτή η έγνοια του, δεν θα έκανε τρία χρόνια τώρα φοροελαφρύνσεις μόνο για αυτούς. Ο κ. Σταϊκούρας λέει ότι δεν μειώνω το ΦΠΑ στο ψωμί που είναι 130 εκατ. και ο ίδιος έχει επιλέξει μειώσεις φόρων στα μερίσματα, και γονική παροχή αφορολόγητη ως 1.6 εκατ. σε δύο γονείς για κάθε τέκνο, ποιοι έχουν 1,6 εκατ. ακίνητη περιουσία για να δώσουν στα παιδιά τους; Να πάει στα 200, 300, 400 αλλά 1,6 εκατ. ποιοι έχουν ; Προφανώς οι ίδιοι και οι φίλοι τους. Για αυτή την ολιγαρχία κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης;».

Άλλη πολιτική στα χαμηλά στρώματα

Με φόντο τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών για την εξόφληση του ΔΝΤ, ο ίδιος συνέστησε στον Πρωθυπουργό, «αφού εξόφλησε τις οφειλές στο ΔΝΤ είναι καιρός να ακολουθήσει άλλη πολιτική στα χαμηλά στρώματα που πλήττονται. Στους συνταξιούχους που όταν εμείς δίναμε μέρισμα 800 εκατ. ευρώ κάθε Δεκέμβρη έλεγε πως είναι ψίχουλα, αλλά ήρθαν και έκοψαν τη 13η σύνταξη που δινόταν κάθε Μάιο. Τρίτος συνεχής Μάιος που δεν θα δοθεί, 3 δις. αφαίμαξη από τον συνταξιούχο που του υποσχέθηκαν καλύτερη προοπτική. Τώρα παίρνουν το 1,5 δις. και το δίνουν για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, δηλαδή για να έχουν κέρδη τα funds».

«Η χώρα βρίσκεται σε διακινδύνευση»

Παράλληλα, «η χώρα βρίσκεται σε διακινδύνευση γιατί έχει υψηλό χρέος. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε για δύο πράγματα που αν δεν τα είχαμε θα είχαμε ήδη χρεωκοπήσει. Πρώτον η ρύθμιση του χρέους, έχουμε τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμα με πολύ χαμηλά επιτόκια αποπληρωμής. Δεύτερον, πολύ σημαντικό, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά που άφησε τα ταμεία γεμάτα όχι άδεια, με 37 δις. Έχουμε την εξασφάλιση έναντι των αγορών και απόθεμα για μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά»

Ακόμη, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν η μοναδική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που είχε τόσο μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια. Πού πήγαν τα 30 δις. δημοσιονομική επέκταση που έκανε στην πανδημία; Ένα μέρος των χρημάτων πήγε με λάθος στόχευση. Και ένα άλλο μέρος των χρημάτων, 6,7 δις. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά. Απευθείας αναθέσεις σε εταιρίες που φτιάχτηκαν λίγες μέρες πριν την ανάθεση. Να πού πήγαν τα λεφτά». Την ίδια στιγμή, «ο πολίτης τις υπερβολικές αυξήσεις όταν του έρχεται ο λογαριασμός, αλλά αυτοί που διαχειρίζονται αυτές τις αυξήσεις, κάτι γαλάζια golden boys της κακιάς ώρας, παίρνουν υπέρογκες αμοιβές. Ο Πρόεδρος παίρνει δύο φορές το μισθό του Πρωθυπουργού. Μιλάμε για έναν στρατό γαλάζιων golden boys που παίρνουν μισθούς 4 ως 8.000 το μήνα. Το ίδιο και στον ΕΦΚΑ, 256 στελέχη από τον κομματικό στρατό που θα διορισθούν εκτός ΑΣΕΠ με τέτοιους μισθούς. Το ίδιο και στο ΔΕΔΔΗΕ που έδωσαν μπόνους στον εαυτό τους 60.000 ευρώ τα Χριστούγεννα» απαρίθμησε ο κ. Τσίπρας.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεπεράσει κατά πολύ την «εποποιία» της κυβέρνησης Καραμανλή»

Διαπιστώνοντας κατά τη γνώμη του πως «αυτά τα πράγματα δεν έχουν ξανασυμβεί. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεπεράσει κατά πολύ την «εποποιία» της κυβέρνησης Καραμανλή, που είπε ο κ. Δούκας», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προειδοποίησε πως ο Πρωθυπουργός «μας οδηγεί σε μία κατάσταση κοινωνικής ασφυξίας, με πολύ μεγάλες αντιφάσεις και προκλητικές ανισότητες. Φοβάμαι ότι αυτή η πολιτική δεν θα αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση, σε εμάς δηλαδή, τη δυνατότητα να έχουμε ευχέρεια διαχείρισης. Πάλι χάος θα παραλάβουμε, είναι της μοίρας μας γραπτό. Όπως χάος παρέλαβε και το 2009 ο Παπανδρέου από τον Καραμανλή, όπως χάος παραλάβαμε εμείς από τον Σαμαρά και το Βενιζέλο με άδεια ταμεία που δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε ούτε συντάξεις. Και νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος, στηρίξαμε την κοινωνία όσο μπορούσαμε, με λάθη και παραλείψεις, αλλά στηρίξαμε όσο μπορούσαμε: με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα κοινωνικά μερίσματα κάθε χρόνο».

«Αναρωτιέμαι, τι είναι αυτό που θα παραλάβουμε»

«Και τώρα αναρωτιέμαι, τι είναι αυτό που θα παραλάβουμε. Για αυτό και ζητώ εσπευσμένα εκλογές. Ξέρω ότι όσο περνάνε οι μέρες, αυτό που θα παραλάβω ξανά θα είναι μία κατάσταση που δεν θα διορθώνεται. Κάθε μέρα που περνά συσσωρεύονται δεινά για τον εργαζόμενο, τον αγρότη, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Για αυτούς θέλουμε να δουλέψουμε, όχι για τα funds και τα κόκκινα golden boys. Δεν είχαμε τέτοια και δεν θα έχουμε», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

«Οι διαφορές μας με τη ΝΔ είναι αγεφύρωτες»

Με έντονο το προεκλογικό άρωμα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε επιπλέον πως «οι διαφορές μας με τη ΝΔ είναι αγεφύρωτες. Θέλουμε οικονομία με κοινωνικό πρόσημο, να στηρίξουμε τον εργαζόμενο, το μισθωτό, τη μεσαία τάξη. Η ΝΔ θεωρεί ότι η οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται με την αγορά ανεξέλεγκτη, χωρίς κρατική παρέμβαση. Εμείς λέμε ότι προς όφελος της κοινωνίας χρειάζεται το κράτος να παρεμβαίνει πολλές φορές στον έλεγχο της αγοράς. Δεν μπορούμε να έχουμε σχέδιο συνεργασίας με τη ΝΔ και αυτό είναι υγιές».

Το «pasokification» δεν οφειλόταν σε κακούς αρχηγούς

Ως προς το μετεκλογικό τοπίο, ο ίδιος παρατήρησε ότι «σε όλη την Ευρώπη οι συνεργασίες γίνονται πάνω σε προγραμματικές συγκλίσεις. Οι προγραμματικές συγκλίσεις της νεοφιλελεύθερης δεξιάς και των σοσιαλιστικών δυνάμεων αποκλίνουν. Εκεί που δεν αποκλίνουν έχουμε τη μετάλλαξη είτε της Δεξιάς είτε της κεντροαριστεράς, συνήθως της κεντροαριστεράς. Όπως και στην Ελλάδα το φαινόμενο του pasokification που οδήγησε στην εκλογική γιγάντωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν οφειλόταν στο ότι είχε κακούς αρχηγούς, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, αλλά στο ότι ακολούθησε πολιτική ταύτισης με τη ΝΔ. Εάν δεν το έχουν καταλάβει και συνεχίσουν την πολιτική ταύτισης νομίζω ότι δεν καταλαβαίνουν ποιο είναι το υπαρξιακό τους συμφέρον σε αυτό το κόμμα».

«Ευρύτατο κάλεσμα σε όλες τις αυτοπροσδιοριζόμενες προοδευτικές δυνάμεις»

Προχωρώντας παρακάτω, «αυτό που λέω είναι ότι η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη παραλαμβάνει πάντοτε από τη Δεξιά, πόσο μάλλον από την πιο νεοφιλελεύθερη εκδοχή της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη – καμία άλλη κυβέρνηση δεν θα έκανε αυτά τα στρατηγικά λάθη που έχει κάνει ο Μητσοτάκης τώρα – μία κατάσταση στα οικονομικά που είναι χαώδης. Και έχει να νοικοκυρέψει τα οικονομικά και να στηρίξει την κοινωνία. Αυτό είναι το πρόσημο της δικής μας πρότασης» εξήγησε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας πως «επειδή εμείς πιστεύουμε στις συνεργασίες, εγώ ψήφισα την απλή αναλογική ώστε να γίνουμε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και τα κόμματα να συνεργάζονται στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Για αυτό και απευθύνουμε ευρύτατο κάλεσμα σε όλες τις αυτοπροσδιοριζόμενες προοδευτικές δυνάμεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Όχι γενικά εάν συμπαθούν τον έναν ή τον άλλον αλλά να πουν πώς πιστεύουν ότι πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα».

Προγραμματικοί άξονες συνεργασιών

Αναφορικά με την επαύριον των εκλογών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιέγραψε πως «εμείς λέμε ότι για να κυβερνηθεί πρέπει να χτίσουμε τείχος κοινωνικής προστασίας, να υπάρξει παρέμβαση στην αγορά, πλαφόν στις τιμές ενέργειας και κάλυψη ενός σημαντικού μέρους του κόστους γιατί δεν βγαίνουν τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Λέμε ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Λέμε ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο διαγραφής μέρους και ρύθμισης του εναπομείναντος ιδιωτικού χρέους της πανδημίας όπως κάναμε με τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. Λέμε ότι πρέπει να υπάρξει τείχος προστασίας στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ανασχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης για να καλύψει την πρωτογενή παραγωγή και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Λέμε ότι πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και λογοδοσία για το ταμείο ανάκαμψης. Λέμε ότι πρέπει να δούμε τη στήριξη στις συντάξεις, που ο κ. Μητσοτάκης πήρε τα χρήματα για να τα δώσει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και να καταργηθεί η ιδιωτικοποίηση. Λέμε ότι πρέπει να στηριχθεί η νέα γενιά, το ζήτημα της στέγης είναι κρίσιμο. Να υπάρξει στεγαστική πολιτική από το κράτος για να στηρίξει τα νέα ζευγάρια και να έχουν προοπτική. Εμείς έχουμε ένα πλέγμα βασικών προγραμματικών αξόνων».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «αυτοί οι προγραμματικοί άξονες είναι σε αντιδιαστολή με τις πολιτικές Μητσοτάκη. Και λέμε στα κόμματα του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού τόξου ότι οφείλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους όχι γενικά και αόριστα αλλά πάνω σε συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις».

«Αφήνουν και ανοιχτό να συνεργαστούν με τη Δεξιά»

Κοιτώντας ειδικά προς τη Χαριλάου Τρικούπη, «εδώ ορισμένοι όχι μόνο δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, αλλά ταυτόχρονα αφήνουν και ανοιχτό να συνεργαστούν με τη Δεξιά. Δεν θέτουν το αίτημα των εκλογών, να μείνει δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης άλλον έναν χρόνο. Και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας. Εγώ σας ξεκαθάρισα: Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές»

Στο ίδιο πλαίσιο, «όσοι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, δεν μπορούν να το κάνουν αυτό επ αόριστον. Κάποια στιγμή πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό τι θέλουν για τον τόπο. Θέλουν να έχουν συμμετοχή σε κυβέρνηση; Και αν ναι σε ποια κατεύθυνση, με ποιους προγραμματικούς όρους και προς ποια πλευρά; Εμείς έχουμε αποσαφηνίσει τη θέση μας και το αίτημά μας είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση της Δεξιάς για να έρθει στη θέση της μία κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο, να προστατεύσει την κοινωνία. Αυτό θα γίνει πραγματικότητα είτε από την πρώτη Κυριακή είτε από την δεύτερη» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ εκτίμησε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές με απλή αναλογική και υπάρχουν δυνατότητες να φτιάξουμε κυβέρνηση από τις εκλογές με απλή αναλογική. Όσο πιο σύντομα κάποιοι το συνειδητοποιήσουν, τόσο καλύτερα για το δικό τους πολιτικό μέλλον».

«Άλλο μέλος και άλλο είδα φως και μπήκα»

Με νωπή την εσωκομματική κάλπη για την ανάδειξη Συνέδρων, «εμείς αναδεικνύουμε την αξία να είναι κάποιος μέλος ενός κόμματος. Το μέλος έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Άλλο μέλος και άλλο είδα φως και μπήκα. Να είναι μέλη ή υποστηρικτές άλλου κόμματος και να πηγαίνουν να ψηφίζουν για τον πρόεδρο της αρεσκείας τους για να τον έχουν βολικό. Εμείς λέμε ότι θέλουν να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουμε κλειστές τις πόρτες για κανέναν αρκεί να συνομολογήσουν στις καταστατικές μας αρχές. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα είναι ανοιχτός», υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Γύρω στις 15 Μαΐου» η εκλογή ηγεσίας

«Μέχρι τις 21 Μαρτίου έχουμε στα μητρώα μας 61.500 μέλη, ρυθμισμένα οικονομικά, και συμφωνούν με τις καταστατικές μας αρχές. Θα συνεχιστεί αυτή η καμπάνια και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Θα φτάσουμε κάποια στιγμή, γύρω στις 15 Μαΐου θα είναι οι εκλογές αυτές, που τα μέλη μας θα ψηφίσουν τον πρόεδρο και την κεντρική επιτροπή μέσα από μία πλατιά δημοκρατική διαδικασία που θα είναι γιορτή της Δημοκρατίας. Αλλά θα είναι τα μέλη μας, όχι όποιος είδε φως και μπήκε» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «αυτοί θα έχουν και το δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος στις κρίσιμες αποφάσεις της επόμενης μέρας. Όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τη χώρα. Εμείς δεν τους θέλουμε μίας χρήσης χειροκροτητές στην κάλπη κάθε 4 χρόνια και μετά ο Πρόεδρος να κάνει ότι αυτός γουστάρει σαν θεός».

Δημοψήφισμα για τη συγκυβέρνηση

«Εμείς την κρίσιμη μέρα που θα κριθεί το θέμα της διακυβέρνησης, όταν πάρουμε την εντολή, θα ζητήσουμε με ψηφιακό τρόπο σε σύντομο χρονικό διάστημα να τοποθετηθούν τα μέλη μας, να την εγκρίνουν ή να την απορρίψουν. Καλούμε τους πολίτες να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους, ώστε να πάρουν και τη χώρα στα χέρια τους», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Απάντηση Οικονόμου: Με τη διαφωνία του στις κυρώσεις προσβάλει τα εκατομμύρια Ουκρανούς - Να ανασκευάσει τις δηλώσεις του


Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Κρήτη TV

Λίγες μόλις ώρες πριν ο Πρόεδρος Ζελένσκι απευθυνθεί στη Βουλή των Ελλήνων, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να προσβάλει τα εκατομμύρια Ουκρανούς που αντιστέκονται στην ωμή ρωσική εισβολή και ζητούν διεθνή βοήθεια και αλληλεγγύη. Μαζί τους, όμως, προσβάλλει και την κοινή γνώμη της χώρας μας, που παρακολουθεί συγκλονισμένη το μακελειό στην Ουκρανία. Τις αρχές που διαχρονικά ακολουθεί ο Ελληνισμός. Και, ασφαλώς, την πολιτική της Ευρώπης και ολόκληρης της δημοκρατικής Δύσης.

Γιατί σε αυτήν, ακριβώς, τη στιγμή, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να δηλώσει ότι διαφωνεί με τις κυρώσεις εναντίον ενός καθεστώτος που, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, καταργεί τα σύνορα και την ανεξαρτησία των γειτόνων του. Ότι δεν πρέπει να βοηθηθεί εμπράκτως ο δίκαια αμυνόμενος απέναντι σε έναν άδικα επιτιθέμενο. Ενώ μοιάζει να προτιμά τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου», θυμίζοντας μία άλλη χώρα και έναν άλλο αυταρχικό ηγέτη της εποχής μας.

Καλούμε τον κ. Τσίπρα να ανασκευάσει τα όσα απαράδεκτα είπε. Να αντιληφθεί ότι η εξωτερική πολιτική και η διεθνής θέση της πατρίδας δεν προσφέρονται για φτηνή αντιπολίτευση. Και ότι τα λανθασμένα μηνύματα που εκπέμπει, βλάπτουν τα εθνικά μας θέματα. Επιτέλους, η Ελλάδα δεν ανήκει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, όπως επιπόλαια έχει πει άλλοτε. Αλλά στην μεγάλη δημοκρατική συμμαχία του ανοιχτού δυτικού κόσμου και πολιτισμού. Τον οποίο τιμά, ώστε να την τιμά και εκείνος.

Η χώρα μας ήταν, είναι και θα είναι προπύργιο Ελευθερίας και Δημοκρατίας. Πάντα αντιστάθηκε στη βία και στον αυταρχισμό. Ενώ ο Ελληνισμός ποτέ δεν σιώπησε, ούτε ταλαντεύτηκε μπροστά στην αδικία. Δεν θα το κάνει και τώρα. Με τρόπο ευθύ, ρητό και έμπρακτο. Γιατί κάθε άλλη στάση αθωώνει τον ένοχο και καταδικάζει το θύμα. Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι ξανά με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας και με τους πολλούς. Ο κ. Τσίπρας, δυστυχώς, επιλέγει να είναι μία εξαίρεση. Εντός και εκτός συνόρων…


Ειδήσεις σήμερα:

Ξεκινούν οι καταθέσεις μαρτύρων για την Τζωρτζίνα - Στο μικροσκόπιο οι αναζητήσεις της Πισπιρίγκου στο Διαδίκτυο

Ανοιχτό το σενάριο εγκληματικής ενέργειας για την πτώση τρανς γυναίκας στο Αιγάλεω - «Το μυαλό μας πάει παντού» λένε συγγενείς

«Με παρατάει και στρέφεται εναντίον μου»: Απαρηγόρητη για τον Μάνο η Ρούλα Πισπιρίγκου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr