ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ολοκληρώνεται σήμερα η εκλογή Συνέδρων - «Σφυγμομέτρηση» για τις τάσεις η κάλπη, πριν το 3ο Συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ολοκληρώνεται σήμερα η εκλογή Συνέδρων - «Σφυγμομέτρηση» για τις τάσεις η κάλπη, πριν το 3ο Συνέδριο

Πέρα από τη διαδικασία εκλογής της συλλογικής ηγεσίας, σημείο τριβής στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει και το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος, δηλαδή αν αυτό θα παραμείνει στην «Ορθοδοξία» της Αριστεράς ή θα επιχειρήσει να καλύψει προγραμματικά το χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς

tsipras
Ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ η διαδικασία ανάδειξης Συνέδρων για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 17 Απριλίου, μετά από διαδοχικές αναβολές λόγω της πανδημίας.

Με τον κομματικό μηχανισμό να έχει τεθεί από καιρό σε προσυνεδριακή τροχιά, η διαδικασία εκλογής Συνέδρων κάθε άλλο παρά ως τυπική διαδικασία μπορεί να εκληφθεί για τα κομματικά συμφραζόμενα, καθώς συνιστά αφενός ένα πρώτο crash test ως προς τη δυναμική των εσωκομματικών τάσεων και των θέσεων που αυτές διατυπώνουν απέναντι στο «σκληροπυρηνικό» τους ακροατήριο και αφετέρου ως ένδειξη κατεύθυνσης σε σχέση με τη διαδικασία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία σε ένα «ευρωπαϊκό Αριστερό κόμμα», το οποίο αποτελεί και το βασικό ζητούμενο της ηγετικής ομάδας.

Με τα πρώτα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας να καταφθάνουν στην Κουμουνδούρου σήμερα αργά το βράδυ από όλη την Ελλάδα, ο τελικός αριθμός των Συνέδρων θα εξαρτηθεί κατά βάση από το εκλεκτορικό τους σώμα, δηλαδή όσες και όσους -σε απόλυτους αριθμούς- θα προσέλθουν για να ψηφίσουν αυτό το Σαββατοκύριακο, με τον αρχικό στόχο να έχει προσδιοριστεί στις 5.000 Συνέδρους.

Σε ένα κρίσιμο πολιτικό και κοινωνικό momentum για τη χώρα, η λίστα με τα ονοματεπώνυμα των 5.000 Συνέδρων προβλέπεται να καθορίζει σημαντικά την νέα φυσιογνωμία του κόμματος, αφού θα κληθεί να επικυρώσει ή να απορρίψει τις ρηξικέλευθες αλλαγές που εισηγήθηκε για τη λειτουργία και τη δομή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας. Απέναντί του «άνοιξε», ωστόσο, «Ομπρέλα», δηλαδή ο συνασπισμός στελεχών της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, εγείροντας αντιδράσεις ως προς την πρόταση εκλογής της συλλογικής ηγεσίας, δηλαδή αμφότερων του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από την οργανωμένη κομματική βάση.

Για το λόγο αυτό, τις τελευταίες ημέρες κορυφώθηκαν -μετά από πολύ καιρό- οι εσωκομματικές διεργασίες (όπως για παράδειγμα η έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή της «προεδρικής» Κίνησης Μελών), καθώς επιθυμία όλων των τάσεων είναι να μην παρατηρηθούν τυχόν αποκλεισμοί ή γραφειοκρατικά προσχώματα στη διαδικασία ανάδειξης των νέων Συνέδρων, με βάση τις λίστες των εγγεγραμμένων κομματικών μελών.

Μετά την ισχυρή αντίδραση, ωστόσο, από πλευράς της εσωκομματικής αντιπολίτευσης («Ομπρέλας») απέναντι στην πλατφόρμα των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα, οι φίλιες προς την ηγεσία δυνάμεις (Κίνηση Μελών, Γέφυρα, ΡΕΝΕ και «πασοκογενείς») προχώρησαν σε μια «Συμφωνία Κυρίων», ώστε να στηρίξουν από κοινού στο Συνέδριο τις καταστατικές αλλαγές που εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να πετύχουν την μέγιστη δυνατή νομιμοποίηση της νέας φυσιογνωμίας του κόμματος.

Κλείσιμο
Εκτός από τις ζυμώσεις κορυφής, η αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πηγάζει κατά κύριο λόγο από την αποδοχή που έτυχαν οι προτάσεις Τσίπρα στην κομματική βάση, καθώς η πρώτη «σφυγμομέτρηση» πραγματοποιήθηκε κατά τις Προσυνεδριακές Συνελεύσεις, όπου εγκρίθηκε και το Κείμενο Θέσεων που κατέθεσε το κόμμα.

Η διάθεση ριζικής αλλαγής που διαπιστώνεται από τα κάτω προς τα πάνω, συναντιέται σε πολλά από τα σημεία της πλατφόρμας προτάσεων του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς -πέραν της εκλογής της ηγεσίας από τη βάση- ιδιαίτερης αποδοχής στα μέλη του κόμματος έτυχαν ανά την Ελλάδα οι προτάσεις για τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα, την ανάδειξη υποψηφιοτήτων για τις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές μετά από ψηφοφορίες των μελών, αλλά και η ποσόστωση 50/50 ως προς συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, στα εκλογικά ψηφοδέλτια του, αλλά και σε μελλοντικά υπουργικά συμβούλια. Μάλιστα, η Κουμουνδούρου προγραμματίζει το επόμενο διάστημα ειδική καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με την ποσόστωση 50-50 που θεσπίζει σε κομματικό επίπεδο, προκειμένου να ενεργοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το γυναικείο ακροατήριο, στο οποίο εμφανίζει παραδοσιακά σημαντική διείσδυση.

Αριστερά ή Κέντρο

Πέρα από τη διαδικασία εκλογής της συλλογικής ηγεσίας, σημείο τριβής στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει και το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος, δηλαδή αν αυτό θα παραμείνει στην «Ορθοδοξία» της Αριστεράς ή θα επιχειρήσει να καλύψει προγραμματικά το χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Σε επίπεδο ηγεσίας, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως τη δεσπόζουσα δύναμη στο χώρο της Κεντροαριστεράς την τελευταία δεκαετία, με διάθεση μαζικής διεύρυνσης του εκλογικού του ακροατηρίου. Στόχος, άλλωστε, για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι να διαχυθεί το μήνυμα ότι «όλα αλλάζουν» στους κόλπους του, με το κόμμα να επιχειρεί να αναδείξει μια σύγχρονη «ευρωπαϊκή και αριστερή» ταυτότητα, με τα μέλη του ενεργά και σε ρόλο πρωταγωνιστών.

Με αυτά τα επίδικα, το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε την περασμένη Παρασκευή -από τους πρώτους- ο Προέδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας στην ΟΜ Αμπελοκήπων, καλώντας τα χιλιάδες μέλη να συμμετάσχουν δυναμικά στο συνεδριακό εγχείρημα, καθιστώντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ «πιο μαζικό, ανανεωμένο, ελκυστικό, ισχυρό, ικανό να εμπνεύσει την κοινωνία».

«Χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σε όλη την Ελλάδα αυτές τις μέρες ψηφίζουν για να εκλέξουν τους συνέδρους τους για το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία που φιλοδοξούμε να είναι ένα συνέδριο τομής, ένα συνέδριο το οποίο θα θέσει τις βάσεις ώστε να κάνουμε μια νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ πιο μαζικό, ανανεωμένο, ελκυστικό, ισχυρό, ικανό να εμπνεύσει την κοινωνία, μαζί με την κοινωνία, για τη μεγάλη ανατροπή, την μεγάλη νίκη στις ερχόμενες εκλογές, προκειμένου να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία, σε μια περίοδο που δυστυχώς εκ νέου χειμάζεται».

«Είναι μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία που πιστεύουμε ότι θα δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση θανάτου τριών παιδιών στην Πάτρα: Κορυφή του παγόβουνου η δολοφονία της Τζωρτζίνας

Πρίγκιπας Άντριου: Αντιμέτωπος με νέο σκάνδαλο - Τουρκάλα εκατομμυριούχος κατέθεσε 750.000 λίρες «δώρο» στην πριγκίπισσα Βεατρίκη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εφεδρείες για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας - Σχέδιο στέγης για νέους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης