Καθησυχαστικό σήμα από το Μαξίμου για την επάρκεια τροφίμων

Καθησυχαστικό σήμα από το Μαξίμου για την επάρκεια τροφίμων

Μήνυμα Μητσοτάκη σήμερα από το υπουργικό

mitsotakis_tilediaskepsi
Επί σχεδόν δύο ώρες χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, μια σειρά υπουργών και κυβερνητικών στελεχών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έβαζε κάτω όλα τα δεδομένα ως προς την εφοδιαστική επάρκεια της χώρας. Και αυτό γιατί η προοπτική δραστικού περιορισμού εξαγωγών από την Ουκρανία και τη Ρωσία φέρνει παγκόσμιο ντόμινο στις αγορές τροφίμων. Όπως το θέτει κυβερνητικό στέλεχος, η βασική πηγή ανησυχίας για την Ελλάδα δεν ήταν τόσο η άμεση εξάρτησή της από εισαγωγές από τις δύο αυτές χώρες, όσο το γεγονός ότι άλλες χώρες που θα έχουν τρύπα στις δικές τους εισαγωγές θα επιχειρήσουν να μπουν "σφήνα" στις αγορές, προκαλώντας έτσι ένα παγκόσμιο ντόμινο.

Η κυβέρνηση, πάντως, εκπέμπει καθησυχαστικά μηνύματα για μια σειρά βασικών αγαθών. Αρχής γενομένης από τα σιτηρά, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, καθώς η Βουλγαρία, από την οποία προέρχεται το 40% των εισαγωτών μας αναμένεται να τηρήσει στο ακέραιο τα συμβόλαιά της. Όπου, δε, υπάρξουν ενδεχομένως μικρές ελλείψεις, έχουν βρεθεί ήδη οι εναλλακτικές πηγές και δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας της εσωτερικής αγοράς. Όσο για το ηλιέλαιο, η λύση έχει βρεθεί από την ανακατεύθυνση μέρους του ηλιελαίου που προοριζόταν για να γίνει βιοκαύσιμο, καθώς πλέον αυτό συμφέρει και τους παραγωγούς που βρίσκουν καλύτερη τιμή στην αγορά. Παράλληλα, πηγές και από την αγορά αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα με το "στοκ" των σούπερ μάρκετ, απλώς παρατηρήθηκε μια αναταραχή τις τελευταίες μέρες, καθώς επιχειρηματίες της εστίασης κυρίως θέλησαν να προμηθευτούν μεγαλύτερες ποσότητες, υπό τον φόβο ελλείψεων και υπερβολικών ανατιμήσεων.

Μέτρα στήριξης

Τις επόμενες μέρες, παράλληλα, θα πρέπει να εκδοθούν και οι ΚΥΑ για τα μέτρα οικονομικής στήριξης των παραγωγών, με πρώτα το μεταφορικό ισοδύναμο για τους νησιώτες, αλλά και την επιστροφή του 4% του τζίρου του δεύτέρου εξαμήνου του 2021 στους κκτηνοτρόφους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, εξετάζονται, παράλληλα, και άλλες επιλογές με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, προκειμένου να δοθεί μια ανάσα για το κόστος των ζωωτροφών και των λιπασμάτων. Σχετική συζήτηση, δε, έγινε και στη χθεσινή σύσκεψη, αλλά αποφασίστηκε το οικονομικό επιτελείο να μελετήσει τις όποιες παρεμβάσεις και αποφάσεις να ληφθούν τις επόμενες μέρες, καθώς ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι πρέπει να στηριχθεί η παραγωγική βάση της χώρας.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το υπουργικό σήμερα αναμένεται να στείλει καθησυχαστικό μήνυμα στους πολίτες για την επάρκεια της αγοράς και για την ανάγκη να μην υπάρχει αχρείαστος πανικός. Προφανώς και θα υπάρξουν δυσκολίες λόγω της παρατεταμένης κρίσης, αλλά ο πρωθυπουργός θα στείλει το μήνυμα στην εισήγησή του ότι σε ένα περιβάλλον αστάθειας, η κυβέρνηση θα δράσει εκεί που απαιτείται, προκειμένου να αναχαιτίσει τους όποιους κινδύνους εγείρονται. Κυβερνητικά στελέχη, παράλληλα, στέλνουν το μήνυμα ότι οι εντατικοί έλεγχοι θα ενταθούν, προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Προς τούτο, θα τεθεί σε λειτουργία εντός της εβδομάδας και η πλατφόρμα για τη δήλωση αποθεμάτων γεωργικών ειδών και τροφίμων, με τις επιχειρήσεις να καλούνται να επικαιροποιούν τα στοιχεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Όσκαρ 2022: Οι νικητές και η επίθεση του Γουίλ Σμιθ στον Κρις Ροκ επί σκηνής

Ξεκινά τριήμερο διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία - Ο Ζελένσκι συζητά την ουδετερότητα, αλλά όχι τη διχοτόμηση

Σήμερα «κλειδώνει» η ημερομηνία της ομιλίας Ζελένσκι στη Βουλή - Ποια κόμματα είναι υπέρ και ποια κατά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης