Κρίση στην Ουκρανία: «Ο Πούτιν αμφισβητεί την ακεραιότητα ολόκληρης της Ουκρανίας» λέει ο Τζέφρι Πάιατ

Κρίση στην Ουκρανία: «Ο Πούτιν αμφισβητεί την ακεραιότητα ολόκληρης της Ουκρανίας» λέει ο Τζέφρι Πάιατ

«Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του Πούτιν»  για τις επόμενες κινήσεις, απάντησε ο Πάιατ σε σχετικό ερώτημα του protohema.gr - Οκτώ αμερικανικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι που μετασταθμεύουν στο Βόλο, θα μεταφερθούν στην Πολωνία, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη

amerikanos-presbis-tzefri-paiat
«Θα προσπαθήσει ο Πούτιν να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία;» ήταν το ερώτημα που έθεσε το protothema.gr στον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

«Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του Πούτιν» απάντησε ο Πάιατ και ανέφερε ότι «στην ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε ξεκάθαρο με έμφαση ότι δεν επικεντρώνεται στην εισβολή στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, αλλά αμφισβητεί την ακεραιότητα ολόκληρης της Ουκρανίας».

Στο ερώτημα αν θεωρεί ότι οι κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας θα σταματήσουν τον ρωσικό επεκτατισμό στην Ουκρανία, ο κ. Πάιατ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις, πιο σκληρές, ακόμη και στα μέλη οικογενειών Ρώσων αξιωματούχων.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα χαρακτήρισε αυταρχικό το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν και υποστήριξε ότι η κρίση που προκάλεσε η Μόσχα στην Ουκρανία δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας στρατιωτικής απειλής απέναντι στη Ρωσία, ούτε απάντηση σε υποτιθέμενη γενοκτονία εναντίον ρωσικών πληθυσμών, αλλά ένα σαφές σχέδιο του Πούτιν να εισβάλλει και να διαλύσει την ουκρανική δημοκρατία.

Ο Τζεφ Πάιατ χαρακτήρισε ψευτοδημοκρατίες το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ και αναφέρθηκε στην κινηση ανεξαρτητοποίησης τους ως απόφαση ενός ανδρός καθοδηγούμενου από αυταρχική ιδεολογία και βαθιά παρανόηση όσων συμβαινουν στην Ουκρανία.

Κλείσιμο
Ο Αμερικανός πρεσβευτής αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία σαν «εισβολή της Ρωσίας», τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν την επίλυση της κρίσης με διπλωματικά μέσα.

Ανακοίνωσε παρόλα αυτά, σε συνέχεια του διαγγέλματος από τον Τζο Μπάιντεν ότι το επόμενο διήμερο οκτώ αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι που μετασταθμεύουν στο Βόλο, θα μεταφερθούν στην Πολωνία. Ο κ. Πάιατ εξήγησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υποβάλει στην Ελλάδα αίτημα ενίσχυσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη ρωσικων στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, έκανε λόγο για την μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων από το 1945 και το τέλος του Β' Παγκοσμίου πολέμου και εκτίμησε ότι αυτή η εξέλιξη θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ευρωπαΐκή ασφάλεια. Έκανε ειδική αναφορά στην παρουσία του αεροπλανοφόρου Χάρρυ Τρούμαν στην Σούδα, Εξηγώντας ότι το αμερικανικό πολεμικό πλοίο βρίσκεται στην περιοχή από την περίοδο των Χριστουγέννων.

Σε ο,τι αφορά την ρωσική ναυτική παρουσία στην Μεσόγειο, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα είπε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν πιθανό θερμό επεισόδιο στη θάλασσα, όπως έγινε το καλοκαίρι του 2020 κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης με το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα τεθούν σήμερα σε ισχύ, σύμφωνα με διπλωμάτη

Γυναίκα παρασύρθηκε και διαμελίστηκε από τρένο στο Κρυονέρι

«Αγριεύει» η κακοκαιρία, αναβαθμίστηκε σε κατηγορία 3 - Πού θα σημειωθούν έντονες βροχές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης