ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και Φίλης κατά Τσίπρα - Ο Πολάκης, το συνέδριο και τα ανοίγματα σε ΚΙΝΑΛ

ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και Φίλης κατά Τσίπρα - Ο Πολάκης, το συνέδριο και τα ανοίγματα σε ΚΙΝΑΛ

Ο κ. Τσίπρας είδε και τον Παύλο Πολάκη να υπονομεύει άτσαλα το άνοιγμα προς το Κίνημα Αλλαγής

tsipras
Δεν φαίνεται να κλείνουν τα εσωκομματικά μέτωπα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο δρόμος προς το συνέδριο, όπου θα κριθούν πολλά για τις εσωτερικές ισορροπίες, αλλά και την πολιτική των συνεργασιών, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ακανθώδης και γεμάτος δοκιμασίες και εμπόδια για τον Αλέξη Τσίπρα.

Μόνο μέσα στο τελευταίο σαββατοκύριακο και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να εισπράξει ένα μέρος έστω της φθοράς που εμφανίζει η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είδε τον Παύλο Πολάκη να υπονομεύει άτσαλα το άνοιγμα προς το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αμφισβητεί ηγετικά του χαρακτηριστικά, όπως η επιλογή συμβούλων. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν ως τώρα ο πιο προσεκτικός από τους εσωκομματικούς αμφισβητίες των σχεδίων του κ. Τσίπρα για την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση και το άνοιγμα των κομματικών οργανώσεων. Με τις αιχμές που άφησε όμως, με ένα δήθεν μειλίχιο τρόπο και κάπως άγαρμπο χιούμορ (σε συνέντευξή του στην Καθημερινή) έδειξε ότι ήθελε κι αυτός να στείλει ένα μήνυμα στον πρόεδρο του κόμματος. Σε ερώτηση για τα ελαττώματα του κ. Τσίπρα, ο κ. Τσακαλώτος δεν δίστασε να καταλογίσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «έχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται» και ότι στην επιλογή των συμβούλων του «είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη»!

Με ένα δηλητηριώδη, υπαινικτικό λόγο, θέλησε επίσης να ενισχύει την άποψη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει προς τα πρότυπα ενός αρχηγικού κόμματος. Χρησιμοποίησε δε προς τούτο το πώς συμπεριφέρεται στο ΜΕΡΑ25 ο Γιάνης Βαρουφάκης, για τον οποίο είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει την αίσθηση του κόμματος». Και προτίμησε ο κ. Τσακαλώτος να συνδέσει το παράδειγμα του προκατόχου του στο υπουργείο Οικονομικών, με τα όσα γίνονται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ: «Μπροστά στον Βαρουφάκη ο Τσίπρας είναι υπόδειγμα συλλογικότητας και δημοκρατίας» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, καταφεύγοντας σε μία αχλή γεμάτη με ειρωνικούς συνειρμούς.

Αλλά υπήρξε και μία τέταρτη αιχμή, πιο ευθεία: «Αριστερά-Δεξιά δεν πείθουν τους νέους» υποστήριξε με φιλοσοφικό στόμφο ο κ. Τσακαλώτος, παρότι γνωρίζει ότι το πιο δυνατό σημείο του κ. Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απήχησή τους στη νεολαία, την ώρα που ακριβώς εκεί είναι η αχίλλειος πτέρνα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν ήταν όμως μόνο ο κ. Τσακαλώτος, που τα έβαλε με τον κ. Τσίπρα το σαββατοκύριακο, αλλά και ο Νίκος Φίλης, που χρέωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αχρείαστη εσωστρέφεια» και ότι οδηγεί τον ΣΥΡΙΖA σε «συστημική μετάλλαξη». Σε συνέντευξή του στο Βήμα, ο κ. Φίλης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η αιφνιδιαστική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από το σύνολο των μελών, προκάλεσε αχρείαστη εσωστρέφεια. Στη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κομμάτων οι ηγεσίες εκλέγονται από σώματα στα οποία λογοδοτούν και μπορεί να ανακληθούν. Αυτό δεν έχει τίποτα «αριστοκρατικό», είναι βαθιά δημοκρατικό. Διαφορετική είναι η εμπειρία πχ. στη Λατινική Αμερική, όπου τα κόμματα ουσιαστικά υποκαθίστανται από την «αδιαμεσολάβητη σχέση του αρχηγού με το λαό. Η κρίση του κομματικού φαινομένου σε συνθήκες μεταδημοκρατίας, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ουσιαστική συμμετοχή των μελών και όχι με ανάθεση στις ηγεσίες. Με κόμματα ιδεολογικών αρχών και προγραμματικών λύσεων. Στην Ελλάδα, τα συστημικά κόμματα έχουν επιλέξει ένα αρχηγικό μοντέλο, που μετατρέπει το μέλος σε ψηφοφόρο μιας χρήσεως. Γιατί να ακολουθήσει αυτή την πορεία συστημικής μετάλλαξης, ένα αριστερό κόμμα που έχει παράδοση εσωκομματικής δημοκρατίας; Εκείνο που θέλουν οι πολίτες να συζητήσουμε στο Συνέδριο, είναι το δικό μας εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης».

Ο κ. Φίλης αμφισβητεί επίσης οποιοδήποτε άνοιγμα προς το κέντρο: «Στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούν δυο αντίπαλα κοινωνικοπολιτικά σχέδια: της Δεξιάς και της Αριστεράς. Μέσα στην κοινωνική πόλωση της κρίσης, παγκοσμίως, δεν υπάρχουν κεντρώες λύσεις» τονίζει.

Κινούμενη βόμβα ο Πολάκης

Κι αν οι κύριοι Τσακαλώτος και Φίλης είναι ως ένα βαθμό λογικό να ανοίξουν λογαριασμό με την ηγετική ομάδα ενόψει συνεδρίου, η τορπίλη που έριξε ο Παύλος Πολάκης ήταν πέρα από τους υπολογισμούς του κ. Τσίπρα, ο οποίος έκανε προσπάθειες τις τελευταίες εβδομάδες να πείσει τον αψύ βουλευτή να προσέχει τις θέσεις του, όπως αυτές που είχε εκφράσει για τη δικαιοσύνη.

Σε μία περίοδο που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αναδείξει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, εν πολλοίς στηριγμένη στη συνεργασία του κόμματός του με το Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Πολάκης έσπευσε να επιτεθεί στον Νίκο Ανδρουλάκη με οξύ τρόπο και ύφος. Αφορμή ήταν η αιχμή του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος την Τετάρτη δήλωσε ότι δεν είναι προοδευτικός ο ΣΥΡΙΖΑ του Πολάκη, αλλά η αντίδραση του τελευταίου ξεπέρασε ένα όριο έντασης, που θα επέτρεπε στον κ. Τσίπρα να διατηρήσει ζωντανό το αφήγημα της συμπόρευσης.

Κλείσιμο
«…αυτό που ευαγγελίζεσαι Νίκο Ανδρουλάκη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με προοδευτική κατεύθυνση, αλλά με επάνοδο στο πιο απεχθές πρόσωπο της διακυβέρνησης Σημίτη!

Λόγω του νεαρού της ηλικίας σου και της καταγωγής σου, σήμερα σου απαντώ ευγενικά. Η επόμενη φορά... θα είναι ΑΛΛΙΩΣ!!», ήταν η σχετική ανάρτηση του κ. Πολάκη, που επέτρεψε στην Χ. Τρικούπη να απαντήσει, όχι στον κρητικό βουλευτή, αλλά κατευθείαν στον κ. Τσίπρα, ως εξής: «Για πολλοστή φορά, ο κ. Παύλος Πολάκης ανέλαβε να μιλήσει αντί του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας προφανώς λάβει από τον ίδιο το σχετικό δικαίωμα. Με το ύφος του και τις απειλές του επιβεβαίωσε πλήρως όσα επισήμανε ο Πρόεδρός μας σε πρόσφατη συνέντευξή του. Όσο για τα περί «ίσων αποστάσεων» και «προοδευτικής κυβέρνησης», καλά θα κάνει ο κ. Πολάκης να διαβάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γιώργου Τσίπρα για… πιθανή συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία…».

Νίκο Ανδρουλάκη, όταν στην προσπάθειά σου να ισορροπήσεις στην τακτική που σου έχουν υποδείξει οι επικοινωνιολόγοι περί...

Posted by Παύλος Πολάκης / Pavlos Polakis on Saturday, February 19, 2022


Πάντως, για τον κ. Πολάκη υπάρχουν και οι αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που είναι ένα επιπλέον άγχος για τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Φίλης στην ίδια συνέντευξη τονίζει ότι «οι πολίτες απαιτούν από τη δική μας Αριστερά συμπόρευση με κάθε τι ζωντανό και ελπιδοφόρο στα κινήματα των πολιτών και της νεολαίας, επιμονή στις αξίες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, ειλικρίνεια για τους στόχους και θαρρετή αυτοκριτική για τα λάθη μας, τόσο κατά την περίοδο της δική μας διακυβέρνησης όσο και τα δυόμιση χρόνια της αντιπολίτευσης. Τα απωθητικά φαινόμενα που παρουσιάζονται με τη μορφή κάποιων έξαλλων σχολίων στα social media, δεν απηχούν το ήθος της δικής μας Αριστεράς και βρίσκουν σταθερά απέναντί τους, συνολικά τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».




Ειδήσεις σήμερα:

Απίστευτος εκβιασμός με revenge porn στην Καρδίτσα - Απήγαγαν, ξυλοκόπησαν, γύμνωσαν και διέσυραν 26χρονη

Survivor: Ο Σάκης Αρσενίου στον τάκο και τα... μαγειρέματα σε κόκκινους και μπλε - Δείτε βίντεο

Ουκρανία: Δεκτή από Μπάιντεν και Πούτιν η πρόταση του Μακρόν για Σύνοδο Κορυφής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης