Γιώργος Κύρτσος: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά την διαγραφή του από τη ΝΔ

Γιώργος Κύρτσος: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά την διαγραφή του από τη ΝΔ

Η διαγραφή του αναμενόταν και είχε προεξοφληθεί από μήνες - Είχε επικρίνει την κυβέρνηση σχεδόν για όλα -  Δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την έδρα στην ευρωβουλή, όπως του ζήτησε η ΝΔ

kyrtsos
Η περίπτωση του Γιώργου Κύρτσου ήταν φανερό εδώ και καιρό ότι είχε εξελιχθεί σαν γόρδιος δεσμός για τη ΝΔ: δεν μπορούσε αυτή η σχέση παρά να κοπεί, διότι να «λυθεί», ήτοι να σταματήσει ο ευρωβουλευτής να ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ή η κυβέρνηση να συνεχίζει να ανέχεται την κριτική του, δεν υπήρχε ούτε περιθώριο, ούτε διάθεση.

Η διαγραφή του είναι αλήθεια ότι αναμενόταν και είχε προεξοφληθεί από μήνες τώρα, απλά το θέμα ήταν το πότε και με ποια αφορμή. Έτσι κι αλλιώς ήταν επίσης περίπου αυτονόητο ότι με τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ ο κ. Κύρτσος δεν θα ήταν στις επιλογές του κόμματος για το ευρωψηφοδέλτιο του 2024, εάν βέβαια κάτι τέτοιο ενδιέφερε και τον ίδιο. Γι’ αυτό και στα social media η διαγραφή σχολιάστηκε ως ένα γεγονός που άργησε κιόλας.

Τελικά η αφορμή δόθηκε για την κριτική που άσκησε ο κ. Κύρτσος στην κυβέρνηση σχετικά με την υπόθεση Novartis, καθώς από τη ΝΔ θεωρήθηκαν τα όσα ισχυρίστηκε ως συκοφαντικά για την ίδια τη χώρα. Νωρίτερα ο ευρωβουλευτής, κατά τον τελευταίο ένα χρόνο τουλάχιστον, είχε επικρίνει την κυβέρνηση σχεδόν για όλα: την πανδημία, την οικονομία, την ακρίβεια, το επιτελικό κράτος κλπ.

Είναι δε ενδεικτικό ότι μετά τη διαγραφή ο κ. Κύρτσος έκανε στο twitter έξι αναρτήσεις – όλες δεικτικές και ορισμένες-, προκειμένου να σχολιάσει και κείνος με τη σειρά του την κίνηση του πρώην πλέον κόμματός του.

Κλείσιμο
Στη σκιά της διαγραφής ξέσπασε πολιτική κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τόσο δια του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, όσο και δια ανακοίνωσης του γραφείου τύπου έσπευσε να υπερασπιστεί τον ευρωβουλευτή.

«Ο κ. Κύρτσος είπε απλά αυτό που όλη η Ευρώπη συζητά για το καθεστώς Μητσοτάκη, ο οποίος νομίζει πως με τη διαγραφή του θα συνεχιστεί η ομερτά. Δυστυχώς για τον ίδιον, τα κατορθώματά του, που μετατρέπουν την Ελληνική Δημοκρατία σε καθεστώς τύπου Όρμπαν, απασχολούν πλέον την Ευρώπη και τους θεσμούς της» ανέφερε η Κουμουνδούρου, ενώ ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο ευρωβουλευτής διεγράφη επειδή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να γίνουμε όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, καθώς το ευρωπαϊκό δικαστήριο έχει συνδέσει τις χρηματοδοτήσεις με βάση τα δικαιώματα», που όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «δυστυχώς στην Ελλάδα είναι σε τέτοιες λογικές στοχοποίησης».

Απαντώντας η ΝΔ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει στιες τάξεις του τον ευρωβουλευτή, αφού του αρέσουν τόσο πολύ οι θέσεις του: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να ταχθεί στο πλευρό του κ. Κύρτσου. Αναμενόμενο. Την καμπάνια που έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη δυσφημίζοντας τη χώρα ακολουθεί ο κ. Κύρτσος, αδιαφορώντας αν με τις θέσεις και τις ενέργειές του δεν τιμά την εμπιστοσύνη, εκείνων που τον εξέλεξαν», σημείωνε η ΝΔ.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα τι πολιτικά σχέδια έχει ο κ. Κύρτσος και αν υπάρχει κάποια πολιτική κατεύθυνση που κοιτάζει για συνεργασίες. Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την έδρα στην ευρωβουλή, όπως του ζήτησε η ΝΔ, η οποία τον κάλεσε να «επιστρέψει την έδρα σε αυτούς που με την ψήφο τους τον έστειλαν στην Ευρωβουλή και ας αναζητήσει, όπου νομίζει, πολιτική στέγη».

Ο ευρωβουλευτής δηλώνει ότι θα συνεχίσει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, αλλά παραπέμπει στους μελλοντολόγους για το τι θα κάνει μετά το 2024, όταν και λήγει η θητεία του στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.

Διαψεύδει πάντως κατηγορηματικά τη φημολογία ότι θα συνεργαστεί με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, αποδίδοντας τα όσα σχετικά κυκλοφόρησαν από μερίδα του τύπου σε διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου. Θέμα μετακίνησής του στο ΚΙΝΑΛ, όπως ισχυρίζονταν χθες κάποιοι, ούτε υπήρξε ποτέ, ούτε μπορεί να υπάρξει για προφανείς λόγους. Οι φήμες περί σεναρίου για σύμπλευση με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο επίσης δεν επιβεβαιώνονται, ιδίως με δεδομένο ότι οι θέσεις με τις οποίες ασκεί κριτική ο κ. Κύρτσος δεν είναι κυρίως από τα «δεξιά», αλλά από το «κέντρο».

Ο ίδιος σε ανάρτησή του για την επόμενη ημέρα δίνει μία πρώτη γεύση: «Τα επιχειρήματά μου μετά τη διαγραφή από τη ΝΔ, τα ίδια με αυτά που αναπτύσσω εδώ και 15 μήνες. Θα είναι όμως πιο δυναμική η προβολή τους.

Ιδιαίτερα σε σχέση με προσωπικές ευθύνες Μητσοτάκη και την ευρωπαϊκή τους διάσταση. Τα περί κόμματος,προσχώρησης σε κόμμα δεν έχουν βάση».

Ειδήσεις σήμερα

Facebook: Η πτώση ενός γίγαντα - «Έκαψε» $500 δισ. κεφαλαιοποίησης σε 6 μήνες

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Οι εκτιμήσεις των γιατρών και τα σενάρια γύρω από το «Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου»

Κέιτ Μος: «Έξαλλη» με την αδερφή της και τον εθισμό της στην κοκαΐνη και το.. OnlyFans - «Δεν θέλω καμία σχέση μαζί της»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης