Πινγκ πονγκ Μιχαηλίδου - Εισαγγελίας για την απόδοση ευθυνών στην υπόθεση του 7χρονου στην Κυψέλη

Πινγκ πονγκ Μιχαηλίδου - Εισαγγελίας για την απόδοση ευθυνών στην υπόθεση του 7χρονου στην Κυψέλη

« Δεν κάνω "κυνήγι μαγισσών" αναφέρομαι στις ευθύνες όλων» αναφέρει η υφυπουργός σε νεότερες δηλώσεις της - Νωρίτερα, η  Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών  είχε κάνει λόγο για δημόσια κριτική  στο έργο της Δικαιοσύνης η οποία βασίζεται σε εσφαλμένη πληροφόρηση

5145057_2
Επανήλθε στις δηλώσεις της για τη δολοφονία του 7χρονου στην Κυψέλη η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών, η οποία έκανε λόγο για «δημόσια κριτική υπουργού της Κυβέρνησης σε βάρος της Εισαγγελίας» η οποία βασίστηκε σε εσφαλμένη πληροφόρηση.

Δεν κάνω «κυνήγι μαγισσών», αναφέρομαι στις ευθύνες όλων είπε μεταξύ άλλων η αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου επαναλαμβάνοντας ότι η πολιτεία φέρει ευθύνη για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να σώσει ένα μικρό παιδί.

«Σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι σκοπός να πάμε σε ένα “κυνήγι μαγισσών” ή κάποιο κυνήγι ευθύνης. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι δολοφονήθηκε ένα παιδί και η πολιτεία μας δεν κατάφερε να σώσει το παιδί αυτό εγκαίρως. Καλόπιστα αναφέρομαι στις ευθύνες όλων όσων συμμετέχουμε στο παζλ της παιδικής προστασίας. Αυτό που πρέπει να κανουμε όλοι είναι να δούμε πώς να δουλεύουμε καλύτερα ώστε κανέναν παιδί να μην χάνεται στο μέλλον. Συνεχώς εντοπίζουμε και φτιάχνουμε κενά. Πλέον υπάρχει μια πάρα πολύ στενή συνεργασία ώστε υπουργείο και τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Αθήνα, κοιτάμε πολύ στενά τα ζητήματα ευαλωτότητας και ζητήματα Υγείας, όσο και στο κομμάτι τις προσχολικής αγωγής. Είμαι σίγουρη ότι στο κομμάτι αυτό έχουμε αλλάξει πλέον σελίδα» είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός μιλώντας στη δημόσιο τηλεόραση .

«Μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021 δεν ελεγχόταν αν όλοι όσοι δουλεύουν σε δομές που απασχολούν παιδιά, δεν έχουν καταδικαστεί ή / και εκτελέσει ποινή για αδικήματα όπως η παιδεραστία. Αυτό ήταν ένα κενό το οποίο για 200 χρόνια δεν είχε αλλάξει» σημείωσε ακόμα.

Τι είχε πει για την Εισαγγελία

Να σημειωθεί, ότι το πρωί η κα Μιχαηλίδου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ανέφερε ότι από την στιγμή που οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν ότι υπήρχε κακοποιητική συμπεριφορά εις βάρος του ενός παιδιού (σ.σ. της αδελφής του άτυχου Ανδρέα) και άρα υπήρχε υποψία ότι αυτή η κακοποιητική συμπεριφορά θα υπάρχει και εις βάρος του άλλου παιδιού, όφειλαν να ψάξουν πού είναι το άλλο παιδί και να το μεταφέρουν μακριά από την βιολογική του οικογένεια. «Στην περίπτωση του 7χρονου παιδιού από την στιγμή που υπήρχε η εισαγγελική απόφαση που μετέφερε το παιδί, την αδερφή του, από την βιολογική της οικογένεια σε έναν φορέα παιδικής προστασίας και μετά σε μια ανάδοχη οικογένεια, αυτό που περιμέναμε τόσο από την εισαγγελία όσο και από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου είναι να γίνει το ίδιο ή να ψάξουν το τι θα γίνει για τον αδερφό του κοριτσιού» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου.

Οι επισημάνσεις της κας Μιχαηλίδου προκάλεσαν την αντίδραση της Εισαγγελίας η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε ξεκαθάρισε ότι καμία αναφορά - καταγγελία για τον μικρό Ανδρέα που δολοφονήθηκε άγρια στην Κυψέλη δεν υπήρχε το 2018 όταν έφτασε στη Δικαιοσύνη η καταγγελία για την κακοποίηση της αδελφής του.

Η εισαγγελία ανέφερε επίσης ότι «η άσκηση δημόσιας κριτικής στο έργο της Δικαιοσύνης, ως διακριτής λειτουργία της Πολιτείας - από τους εκπροσώπους των λοιπών εξουσιών αυτής - θα πρέπει να εδράζεται σε ασφαλή πληροφόρηση τους και να μην εκφέρεται με ελλιπή γνώση των πεπραγμένων των εκάστοτε αρμοδίων οργάνων της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εισαγγελίας 

«Σχετικά με τη δημόσια κριτική Υπουργού της Κυβέρνησης σε βάρος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών περί της ύπαρξης ευθυνών της για τη μη έγκαιρη απομάκρυνση από το περιβάλλον που διαβιούσε του φονευθέντος 7χρονου αγοριού στην Κυψέλη καθιστούμε γνωστά τα εξής :

Κλείσιμο
1] Η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών έπραξε στο έπακρον το καθήκον της, έγκαιρα και αποτελεσματικά, όταν το έτος 2018 υπήρξε καταγγελία κακοποίησης της αδελφής του άτυχου παιδιού, η οποία με άμεσες ενέργειες της Υπηρεσίας μας [κοινωνική έρευνα, αφαίρεση επιμέλειας από τη μητέρα της κλπ] απομακρύνθηκε από το περιβάλλον που ζούσε και ακολούθησε η διαδικασία ένταξης και φιλοξενίας της σε κατάλληλη δομή προς τούτο.

2] Καμία αναφορά – καταγγελία για το άτυχο αγόρι [από αστυνομική, προνοιακή ή άλλη Αρχή, φορέα ή ιδιώτη] δεν υπήρχε κατά τον ως άνω χρόνο που επιλήφθηκε της συγκεκριμένης υπόθεσης η Υπηρεσία μας, καθόσον το παιδί είχε ήδη φονευθεί νωρίτερα και εφέρετο να διαμένει με τον πατέρα του στην Πολωνία.

3] Μετά ταύτα η άσκηση δημόσιας κριτικής στο έργο της Δικαιοσύνης, ως διακριτής λειτουργία της Πολιτείας - από τους εκπροσώπους των λοιπών εξουσιών αυτής - θα πρέπει να εδράζεται σε ασφαλή πληροφόρηση τους και να μην εκφέρεται με ελλιπή γνώση των πεπραγμένων των εκάστοτε αρμοδίων οργάνων της».

Αντίδραση και από την Ένωση Εισαγγελέων

Δεν υπήρξε καμία ολιγωρία ή παράλειψη στην υπόθεση της δολοφονίας του 7χρονου στην Κυψέλη και δεν είχε περιέλθει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές οποιαδήποτε πληροφορία, αναφορά ή καταγγελία σχετικά με το θέμα αυτό, επισημαίνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, σε απάντηση της κριτικής που άσκησε η υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου για το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, η Δόμνα Μιχαηλίδου άσκησε κριτική, στην Εισαγγελία και τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, από το Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ, καθώς όπως ανέφερε ότι οι αρμόδιες αρχές όφειλαν να ψάξουν πού είναι το 7χρονο παιδί εφόσον γνώριζαν για την κακοποιητική συμπεριφορά εις βάρος της αδερφής του.

Κατόπιν αυτών, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τις δηλώσεις και επικρίσεις της υφυπουργού Εργασίας, «περί δήθεν ολιγωρίας, παραλείψεων και ευθυνών του Εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών για την υπόθεση δολοφονίας του επτάχρονου, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσε, αφού, όπως ανακοίνωσε και η Διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, δεν είχε περιέλθει σ’ αυτόν οποιαδήποτε πληροφορία, αναφορά ή καταγγελία, από οποιαδήποτε αρχή, φορέα ή ιδιώτη».

Παράλληλα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπενθυμίζει ότι, «και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Εισαγγελέας Ανηλίκων ενήργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά, όταν περιήλθε σ αυτόν καταγγελία για κακοποίηση άλλου ανηλίκου μέλους της ίδιας οικογένειας, προβαίνοντας άμεσα σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την αφαίρεση της επιμέλειας και την απομάκρυνση αυτού από το περιβάλλον που ζούσε».

Τέλος, επισημαίνει η ΕΕΕ ότι «δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας σε βάρος δικαστικών λειτουργών, πρέπει να ανταποκρίνονται τουλάχιστον σε πραγματικά γεγονότα, να μην αποτελούν άσκηση ανεύθυνης κριτικής σε ενέργειες τους και να μην αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων».





Ειδήσεις σήμερα:

Πατέρας αυτοκτόνησε έπειτα από bullying με βίντεο που έδειχνε το γιο του με άντρα

Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, με «άχρωμους» και «γερμανοτσολιάδες»

«Θεέ μου, καρχαρίας τρώει άνθρωπο, είναι τρελό!» - Βίντεο-σοκ από επίθεση λευκού καρχαρία που πάγωσε την Αυστραλία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης