Υπόθεση Novartis: Τι αναφέρει η πράξη αρχειοθέτησης για Γεωργιάδη - «Δεν την ευνόησε, αλλά αντίθετα την έβλαψε»

Υπόθεση Novartis: Τι αναφέρει η πράξη αρχειοθέτησης για Γεωργιάδη - «Δεν την ευνόησε, αλλά αντίθετα την έβλαψε»

H  ειδική επιστήμονας που διενήργησε τον έλεγχο δεν διαπίστωσε ύποπτες κινήσεις που να οδηγούν σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα - Επιμένει ο Πολάκης, χαρακτηρίζει την αρχειοθέτηση «μαύρο μνημείο για την Δικαιοσύνη»!

5497563
Σε εξαντλητικούς ελέγχους επί πέντε χρόνια προχώρησαν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές πριν αποφασίσουν την αρχειοθέτηση του φακέλου του κ. Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος σχηματίστηκε μετά τις καταγγελίες για την υπόθεση Novartis.

Όπως προκύπτει από την πολυσέλιδη πράξη αρχειοθέτησης του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Καψιμάλη οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οργάνωσαν την έρευνά τους τουλάχιστον σε δύο επίπεδα.

Στον έλεγχο της τιμολόγησης των φαρμάκων όλων των εταιρειών, με σύγκριση των τιμών των αντίστοιχων σκευασμάτων στο εξωτερικό, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε προνομιακή μεταχείριση της Novartis κατά την θητεία του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, καθώς, και στο «ξεσκόνισμα» των τραπεζικών λογαριασμών του κ. Γεωργιάδη, των εταιρειών του, της συζύγου του, των παιδιών του και άλλων προσώπων του ευρύτερου οικογενειακού του κύκλου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι καταγγελίες των περίφημων προστατευόμενων μαρτύρων περι χρηματισμού του από την εταιρεία Novartis.

Η πράξη του οικονομικού εισαγγελέα λέει μεταξύ άλλων αναφορικά με τους τραπεζικούς ελέγχους: «Περαιτέρω όπως προαναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξετάσεως ελέγχθηκαν εξονυχιστικά οι τραπεζικές συναλλαγές και τα περιουσιακά στοιχεία του Άδωνι Γεωργιάδη, συγγενικών του προσώπων ατόμων που σχετίζονται με αυτόν και των εταιρειών συμφερόντων του ίδιου.

Κλείσιμο
H διενεργείσασα τον έλεγχο ειδική επιστήμονας δεν διαπίστωσε ύποπτες κινήσεις που να οδηγούν σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι όποιες μικρές διαφοροποιήσεις διαπιστώθηκαν στα δηλωθέντα εισοδήματα δεν αφορούν την παρούσα δικογραφία καθώς συνιστούν πιθανώς φορολογικές παραβάσεις. Δεν προκύπτει επίσης κάποια σύνδεση του Άδωνι Γεωργιάδη με τα εικονικά τιμολόγια που αφορούν την εταιρεία MMS communication ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Για τις εταιρείες συμφερόντων του και την περιοδική κατάθεση χρηματικών ποσών στους λογαριασμούς αυτών από συγγενικά πρόσωπα ή εργαζόμενους των εταιρειών αυτών δεν προκύπτει ότι έχουν σχέση με πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Δεν συνιστά ασυνήθιστη ενέργεια η περιοδική κατάθεση των καθημερινών εισπράξεων των πωλήσεων των εταιρειών στους εταιρικούς λογαριασμούς. Και η κατάθεση αυτή βεβαίως γίνεται από άτομα που επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στο ταμείο της εταιρείας.

Ως εκ τούτου και το φαινόμενο της κατάθεσης χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών από εργαζόμενους των εταιρειών ή μέλη της οικογένειας Γεωργιάδη δεν συνιστά εξαίρεση από το συνήθως συμβαίνον.

Τα αντικείμενα εργασιών των ως άνω εταιριών δεν προϊδεάζουν για συναλλαγές για τις οποίες απαιτείται αναγκαστικά η χρήση των πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς κατά το πλείστον θα πρόκειται για συχνές πωλήσεις με μικρό αντίτιμο με τις εισπράξεις να συναθροίζονται και περιοδικά να κατατίθενται στους λογαριασμούς των εταιρειών.

Εκ της αναλυτικής καταστάσεως των κατατεθέντων χρημάτων στις ως άνω εταιρείες αποδεικνύονται περιοδικές καταθέσεις ανά μία ημέρα έως και 20 ημέρες με αύξηση ή μείωση των ποσών ανάλογη του χρόνου καταθέσεως.

Στα κατατεθέντα πόσα περιλαμβάνονται ποσά από 300 ευρώ έως και 10.000 ευρώ με την προαναφερθείσα ανάλογη αυξομείωση στην κατάθεσή τους και τα οποία συνάδουν με την περιοδική κατάθεση εισπράξεων. υπάρχουν και μεγαλύτερα χρηματικά ποσά όπως η κατάθεση των 26.391 ευρώ στις 20 Μαΐου 2014 στην εταιρεία «Λεωνίδας Γεωργιάδης» τα οποία όμως αφορούν απλώς μεταφορές μεταξύ λογαριασμών της ίδιας εταιρείας προφανώς για την κάλυψη συγκεκριμένων ταμειακών αναγκών.

Η αυξομείωση των πιστώσεων στους λογαριασμούς των εταιρειών δεν αποτελεί στοιχείο ενδεικτικό νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα καθώς σε κάθε περίπτωση οι πιστώσεις καλύπτονται από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών. Τα εισπραχθέντα ανά ημέρα χρηματικά ποσά απο πωλήσεις των εταιρειών καλύπτονται αναγκαστικά από την έκδοση των αντίστοιχων φορολογικών στοιχείων.

Δεδομένου ότι δεν αφορούν σε ποσά πέραν των ακαθαρίστων εσόδων η οποία υπόνοια νομιμοποίησης προϋποθέτει αναγκαστικά την ύπαρξη εικονικών φορολογικών στοιχείων ισόποσων των παράνομων εσόδων.

Δεν υπάρχει ένδειξη εκδόσεως εικονικών φορολογικών στοιχείων για τις εταιρείες συμφερόντων του Άδωνι Γεωργιάδη ώστε να αμφισβητηθεί η νομιμότητα της προελεύσεως των καταθετών χρημάτων».

Καταλήγει δε υπογραμμίζοντας πως «εκ των υπαρχόντων συνεπώς στοιχείων δεν προκύπτουν οικονομικές συναλλαγές ή και νομιμοποίηση οιουδήποτε εσόδου το οποίο να προήλθε από πράξη δωροδοκίας ή και απιστίας.

Συνεπώς εκ του υπάρχοντος αποδεικτικού υλικού δεν προκύπτουν πράξεις ή παραλείψεις του πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη που να δύνανται να συσχετισθούν με πιθανή πράξη παθητικής δωροδοκίας δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων.

Ως εκ τούτου και οι αιτιάσεις του μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Κελέση» δεν βρίσκουν έρεισμα στο ως άνω αποδεικτικό υλικό. Δεν προέκυψαν επίσης πραγματικά περιστατικά ικανά να θεμελιώσουν την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» και πως για τους λόγους αυτούς η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.

Αναφορικά δε με τους ελέγχους που διενεργήθηκαν ως προς την τιμολόγηση των φαρμάκων, σημειώνεται στο εισαγγελικό έγγραφο: «Στις ενέργειες συνεπώς του Α. Γεωργιάδη, όχι μόνο δεν δύναται να διαπιστωθεί το αποτύπωμα της ευνοϊκής μεταχείρισης της εταιρείας Νοβαρτις αλλά αντιθέτως διαπιστώνεται ευθεία προσβολή των συμφερόντων της».

Δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο

Η ανάρτηση Πολάκη

«Μαύρο μνημείο»
για την Δικαιοσύνη  χαρακτήρισε ο Παύλος Πολάκης σε ανάρτησή του το κείμενο της αρχειοθέτησης των κατηγοριών για τον Άδωνη Γεωργιάδη, ισχυριζόμενος ότι μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται στοιχεία που καταδεικνύουν την ενοχή του - αναφερόμενος στις καταθέσεις των «προστατευομένων μαρτύρων», οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν από τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας.  






Ειδήσεις σήμερα:

Βουλή: Άδωνις για σόου Πολάκη - Καταθέτω αγωγή, λύνουμε τις διαφορές μας θεσμικά και όχι με τσίγκινα σωβρακάκια

Ποιος ήταν ο 19χρονος Άλκης που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στη Θεσσαλονίκη

Κάτω Πατήσια: Έτσι «ψάρευε» κορίτσια μέσω Facebook ο ιερέας - Τι αποκαλύπτει η δικογραφία για τους βιασμούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης