Δείτε live: Δεύτερη μέρα της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας

5492981

Την Κυριακή η «σύγκρουση» των πολιτικών αρχηγών και η ψηφοφορία

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης και της ΝΔ υπογραμμίζουν πως η κοινοβουλευτική συζήτηση αποτελεί ευκαιρία για να καταγραφούν όσα έγιναν τα τελευταία δυόμιση χρόνια και να υπενθυμιστούν οι πράξεις και παραλήψεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Υποστηρίζουν παράλληλα, πως η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε την πρόταση μομφής προκειμένου να δραπετεύσει από την οξεία εσωστρέφεια και την δημοσκοπική καθίζηση.

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η κοινοβουλευτική διαδικασία ενισχύει την ευρύτερη στρατηγική του κόμματος που στοχεύει στην σταδιακή αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος και στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Προσθέτουν επίσης πως από την συζήτηση θα γίνουν καθαρές οι θέσεις όλων των κομμάτων για κρίσιμα ζητήματα όπως η πανδημία, η ακρίβεια και η πολιτική προστασία.

Δείτε live τη συζήτηση στη ΒουλήΤην ίδια στιγμή τα πολιτικά επιτελεία επιχειρούν να καταγράψουν και τα αρχικά συμπεράσματα για τις θέσεις που λαμβάνει κάθε κόμμα στην κοινοβουλευτική σκακιέρα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις συγκλίνουν πως το βράδυ της Κυριακής η τελική ψηφοφορία θα επιβεβαιώσει την συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Παράλληλα, τονίζουν πως η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί ενός ευρύτερου αντικυβερνητικού μετώπου γυρίζει μπούμερανγκ καθώς Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 ξεκαθάρισαν πως η μομφή που απευθύνουν δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σκέρτσος: Η απαγόρευση για τα βαρέα οχήματα δεν εφαρμόστηκε στην Αττική Οδό με ευθύνη της εταιρείας

«Η πρόταση δυσπιστίας δεν είναι στιγμή αδυναμίας ή άμυνας για την κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι στιγμή εξωτερίκευσης της απειλής που αισθάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ από το Κίνημα Αλλαγής» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με την συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης, της τροχαίας, της Πολιτικής Προστασίας και όλων των παραχωρησιούχων οδικών δικτύων αποφασίστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων. Απόφαση ωστόσο που δεν εφαρμόστηκε – όπως είπε – από τους διαχειριστές της Αττικής Οδού.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε τον Υπουργό Επικρατείας να απαντήσει εάν συμμετείχε στην επίμαχη σύσκεψη, τι αποφασίστηκε και αν κρατήθηκαν πρακτικά.

«Εχει βγει Δελτίο Τύπου που αναφέρει αναλυτικά το ποιοι συμμετείχαν κ. Ραγκούση» απάντησε αρχικά ο κ. Σκέρτσος για να προσθέσει «Όχι η εταιρεία της Αττικής Οδού δεν ζήτησε (το κλείσιμο του δρόμου). Αυτό που συμφωνήθηκε με τροχαία, Πολιτική Προστασία και όλους τους παραχωρησιούχους ήταν αυτό που εφαρμόστηκε και εφαρμόστηκε ορθά στις εθνικές οδούς και έκλεισαν οι δρόμοι για βαρέα οχήματα. Αλλά δεν εφαρμόστηκε με ευθύνη της εταιρείας στην Αττική Οδό».

Ο ίδιος σημείωσε πως «οφείλουμε μια ειλικρινή ομολογία. Οσα ζήσαμε την τελευταία εβδομάδα σε επίπεδο πολιτικής προστασίας μας πλήγωσαν. Συγγνώμη στην κοινωνία και ευχαριστώ σε όλους τους υπαλλήλους που αγωνίστηκαν να αποτραπούν τα χειρότερα. Η συγγνώμη είναι έντιμη αναγνώριση για όσα δεν έγιναν καλά. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλό μας ή από άλλους, όταν δεν τα κάνουμε καλά. Το αίσθημα ασφάλειας κλονίστηκε αλλά δεν γκρεμίστηκε. Ευτυχώς δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς και νεκρούς».

Ο κ. Σκέρτσος επιχείρησε παράλληλα να απαντήσει στην κριτική που ασκείται στην δομή του επιτελικού κράτους λέγοντας «επιτελικό κράτος δεν σημαίνει υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων αλλά το αντίθετο. Φεύγουμε από το υδροκέφαλο κράτος, η κυβέρνηση θέτει στόχους και τους αναθέτει σε αρμόδιους φορείς και ελέγχει αν εκτελούνται. Επιτελικό κράτος είναι το μηνιαίο υπουργικό συμβούλιο, το ετήσιο σχέδιο που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση, υλοποιείται από τους αρμόδιους φορείς και ελέγχεται από τους πολίτες. Είναι η κωδικοποίηση , ο κεντρικός ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων , η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης με διοικητικούς γγ και η εκχώρηση υπογραφής στους διοικητικούς διευθυντές, το αναπτυξιακό σχέδιο , η εμβολιαστική εκστρατεία».

Μηταράκης: Τα τελευταία δύο χρόνια ήρθαν 78.000 μετανάστες στη χώρα και έφυγαν 130.000

Ως κίνηση «πολιτικής απόγνωσης» χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη Βουλή υποστηρίζοντας παράλληλα πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να οξύνει το πολιτικό κλίμα.

«Η πρόταση δυσπιστίας που συζητάμε σήμερα, δίνει στην Κυβέρνηση την δυνατότητα να παρουσιάσει την συνολική της δράση, να επικεντρωθεί στις μεγάλες προκλήσεις τις περιόδου, τις προσπάθειας αντιμετώπισης που καταβάλαμε, και φυσικά στα απτά αποτελέσματα. Αυτονόητα η συζήτηση θα υπενθυμίσει στον ελληνικό λαό τις ολέθριες ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μηταράκης πως το 2021 αποτέλεσε την χειρότερη χρονιά για την ΕΕ στον μεταναστευτικό τομέα από το 2017 με 200.000 παράνομες αφίξεις. Ωστόσο, στην Ελλάδα «καταφέραμε να μειώσουμε τις συνολικές ροές από 72.422 το 2019 σε 8.745 το 2021, δηλαδή μείωση-88%. Οι χαμηλότερες ροές της δεκαετίας. Η μείωση των ροών, η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και η ανάληψη του ελέγχου των δομών από την Κυβέρνηση έφερε αποτελέσματα στις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες».

Ειδικότερα, υπογράμμισε πως επιτεύχθηκαν: 

«- Η αποσυμφόρηση των νησιών καθώς από 17.000 την ημέρα των εκλογών του 2019 σήμερα βρίσκονται στα νησιά περίπου 3.000 μετανάστες

- αποσυμφόρηση της ενδοχώρας, καθώς σε σχέση με το 1ο δωδεκάμηνο του 2020, οι διαμένοντες έχουν μειωθεί κατά 49%.

- Την τελευταία διετία έκλεισαν συνολικά 88 δομές φιλοξενίας από τις 121 που παραλάβαμε.

- Σήμερα φιλοξενούμε συνολικά 28.000 μετανάστες σε δομές και διαμερίσματα της ενδοχώρας. Από 48.000 την ημέρα των εκλογών.

- συνεχίζουμε στην μείωση των θέσεων φιλοξενίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

- υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας προς τις τοπικές κοινωνίες, με τη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ανταποδοτικά τέλη και χρηματοδότηση έργων, την δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αποζημιώσεων για τους κατοίκους»

- Από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας η ΝΔ, έχουν έρθει στην Ελλάδα παράνομα 78 χιλιάδες μετανάστες, ενώ έχουν φύγει συνολικά 120-130.000».

Κεγκέρογλου: «Αντί για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, γίνονται διευθετήσεις»

«Το 2019 οι πολίτες απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν εντολή στον κ. Μητσοτάκη για πράγματα που θα έφερναν σε καλύτερη κατάσταση την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αντί όμως να αξιοποιηθούν με μια ολοκληρωμένη στρατηγική οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, οι άνθρωποι της, οι ευρωπαϊκοί πόροι αναλώνονται με αδιαφάνεια και χωρίς σχέδιο. Με λίστες κονδυλίων και έργων υπό τον τίτλο Ελλάδα 2.0», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας και πρόσθεσε:

«Διατέθηκαν 44 δισ. για την πανδημία, χωρίς δικαιοσύνη, προτεραιότητες και στόχους και γι΄αυτό δεν έπιασαν τον ανάλογο τόπο. Αντί για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, γίνονται διευθετήσεις. Έτσι χάνονται πόροι ευκαιρίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Σήμερα 30 μήνες μετά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, την εγκαλούμε για τα απογοητευτικά στοιχεία στους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες. Τα ελλείμματα αυξάνονται, το δημόσιο χρέος, το ιδιωτικό χρέος, οι υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους πολίτες. Τα εισοδήματα μειώνονται, η φτώχεια αυξάνεται και διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Τα μερίδια της αγοράς συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια, οι μικρομεσαίοι συρρικνώνονται και εντείνεται η αδικία στη φορολόγηση».

Δώρα Αυγέρη: «Κάθε μέρα χάνουμε ένα "Μάτι" και δεν χύνετε ένα δάκρυ»

«Με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καλούμε το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ώστε η χώρα να οδηγηθεί το συντομότερο σε εκλογές. Και αυτό γιατί η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι αυτή που προ πολλού ήρε την εμπιστοσύνη της στο παρασιτικό σύστημα Μητσοτάκη που μόνο δεινά και δυστυχία επιφυλάσσει στους πολλούς, προς όφελος των λίγων και της διαπλοκής", ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη.

«Αναρωτιέστε γιατί ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και θέλει να φύγετε; Μα για να απεγκλωβιστεί από αυτή την εγκληματική πολιτική, όπως την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας Κάθε μέρα χάνονται δεκάδες και εκατοντάδες άνθρωποι. Κάθε μέρα χάνουμε, χάνεται ένα Μάτι. Κι έχετε το θράσος να μιλάτε; Και χθες είχαμε πάνω από 100 απώλειες. 23.200 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους, αλλά ούτε δακρύζει το μάτι σας, ούτε ιδρώνει το αυτί σας», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με όρους θεσμικής εκτροπής, προσπαθεί να συγκαλύψει και να θάψει εγκλήματα σε βάρος του δημοσίου, όπως το σκάνδαλο Novartis, καθιστώντας έγκλημα την ερευνητική δημοσιογραφία, διώκοντας δημοσιογράφους, όπως την Γιάννα Παπαδάκου και τον Κώστα Βαξεβάνη, διώκοντας δικαστές και όλους όσοι ερευνούν και αποκαλύπτουν οικονομικά σκάνδαλο και τις ευθύνες επίορκων υπουργών και πολιτικών". Η Δώρα Αυγέρη κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για τις σχέσεις του κ. Φουρθιώτη με το Μέγαρο Μαξίμου, για "τα sms που δημοσιοποιούνται κομμάτι-κομμάτι με τον κ. Γεραπετρίτη, τα μηνύματα, τις αγιογραφίες και τηλεοπτικά αφιερώματα στον υπουργό από τον κ. Φουρθιώτη, που σήμερα η κυβέρνηση κάνει πως δεν τον γνωρίζει».

Χαρακόπουλος: «Ο κ. Τσίπρας, μετά τη μίμηση του Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα αποφάσισε να μιμηθεί και τον Γεώργιο Παπανδρέου»

«Όπως φαίνεται, ο κ. Τσίπρας, αφού επιδόθηκε στη μίμηση του Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα, μάλλον σε απόγνωση, αποφάσισε να μιμηθεί και τον Γεώργιο Παπανδρέου», ανέφερε, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος και πρόσθεσε: «Η πολιτική όμως δεν γίνεται με απομιμήσεις. Καθένας αποδεικνύει στην πράξη αυτό που είναι. Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του το απέδειξαν επί τεσσερισήμισι χρόνια. Είχαν την ευκαιρία να κυβερνήσουν με τις κούφιες υποσχέσεις που αφειδώς έδωσαν και τις φρούδες ελπίδες που καλλιέργησαν. Οι ευκαιρίες τους όμως κατασπαταλήθηκαν. Ο βίος και η πολιτεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρίθηκαν το 2019 σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις».

Οι πολίτες, συνέχισε ο βουλευτής της ΝΔ, ζήτησαν μια διαφορετική διακυβέρνηση, μια νέα αρχή, ένα νέο καινούργιο όραμα. Ζήτησαν μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στη δικαιοσύνη. Ζήτησαν σταθερότητα, θέσεις εργασίας και προοπτική. Και ζήτησαν από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνουν όλα αυτά πράξη.

«Αναμφίβολα η ταλαιπωρία που υπέστησαν ήταν οδυνηρή, ευτυχώς, χωρίς θύματα. Βεβαίως υπάρχουν ευθύνες σε πολλά επίπεδα συντονισμού και έγκαιρων αποφάσεων. Δυστυχώς απέχουμε πολύ από τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων που θα επιθυμούσαμε. Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε κάθε πρόκληση», ανέφερε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και πρόσθεσε: «Το να ζητά, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ να φύγει η κυβέρνηση λόγω των επιδόσεών της στην πρόσφατη χιονόπτωση για να έρθει αυτός στην εξουσία που θα τα κάνει όλα στην εντέλεια, με συγχωρείτε, αλλά συνιστά θράσος, γιατί ακόμη είναι νωπές οι οδυνηρές μνήμες από τη Μάνδρα ή την τραγωδία στο Μάτι όταν, αντί συγγνώμης παρακολουθήσαμε όλοι ένα θλιβερό θέατρο με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον κ. Τσίπρα».

«Η Ελλάδα χρειάζεται κάτι καλύτερο και αυτό θα έρθει με σχέδιο, με εργασία, με μεταρρυθμίσεις. Ήδη σε πολλούς τομείς καταγράφονται αδιαμφισβήτητες επιτυχίες: Στην άμυνα, στη διπλωματία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε, γιατί η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και δημιουργικό όραμα, όχι τυχοδιωκτισμούς και αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Κ. Πιερρακάκης: με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους οι πολίτες γλιτώνουν 60 ουρές το χρόνο

«Είμαστε σε μια εποχή αναδυόμενων κρίσεων. Τα κράτη μετατρέπεται σε όργανα διαχείρισής τους. Είτε μιλάμε για πανδημία είτε για ενεργειακή κρίση, υβριδικές απειλές στα σύνορά μας, κυβερνοεπιθέσεις, κλιματική κρίση. Τα κράτη μετατρέπονται σε οργανισμούς διαχείρισης τέτοιου τύπου κρίσεων» ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την τοποθέτησή του στην Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ για να εξηγήσει πως η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις εξωγενείς κρίσεις έχοντας σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στις παραδοσιακές δομές του κράτους.

Ο ίδιος σημείωσε πως όταν ανέλαβε η ΝΔ την διακυβέρνηση της χώρας «Υπήρχε το πρωταρχικό αίτημα να πάψει το κράτος μας να είναι ουραγός της Ευρώπης και να γίνει αρωγός στον πολίτη» και πρόσθεσε «Ολη αυτή η προσπάθεια χτίστηκε σε μια συμφωνία Αλήθειας με τους πολίτες. Η Αλήθεια απαιτεί σκληρές αποτυπώσεις. Υπήρχαν αυτά τα 2,5 χρόνια, επιτυχίες, μεγάλες παρεμβάσεις σε έκτακτα ζητήματα που ανέκυψαν. Στον Εβρο, στην πανδημία, στους εμβολιασμούς και παράλληλα στις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις». Ειδικότερα, ο Υπουργός υπογράμμισε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους έχει επιτρέψει στους πολίτες να διενεργούν 500 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές το χρόνο από 18 εκατ. το 2018. «Οι πολίτες γλιτώνουν κατά μέσο όρο 60 παραμονές σε πουρές δημοσίων υπηρεσιών» είπε.

«Φυσικά η συμφωνία Αλήθειας απαιτεί να κάνεις και τις σκληρές καταγραφές εκεί που δεν πάνα καλά τα πράγματα» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει ότι η «συγγνώμη» του πρωθυπουργού εισάγει νέο πολιτικό υπόδειγμα.

«Αλήθεια είναι και η μη λήθη. Αυτό που επιδιώκει η σημερινή πρόταση μομφής είναι μάταιη επιδίωξη λήθης. Επιχειρεί να μετατρέψει την χιονοθύελλα σε πετροπόλεμο και να συμψηφίσει το σήμερα με το χθες ώστε να ξεχαστούν όσα έγιναν στα δικά της χρόνια» ανέφερε.

«Οσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες παράγουν μαθήματα για όλους, πως δεν υπάρχει στραβή στην βάρδια. Υπάρχει ευθύνη στην βάρδια. Οι θεσμοί του κράτους μας αφορούν όλους. Κρινόμαστε όχι από την φρασεολογία αλλά από το πεδίο και τις πράξεις μας. Εμείς υλοποιούμε συγκεκριμένο σχέδιο για την πολιτική προστασία 1,7 δις ευρώ. Ξεκινήσαμε από ένα γραφείο και πλέον έχουμε μια ολοκληρωμένη δομή που δοκιμάζεται. Και δοκιμάστηκε και στην πανδημία. Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ; Η κριτική είναι αναγκαία και πρέπει να υπάρχει. Η κριτική δεν είναι όμως η στείρα άρνηση. Η στείρα άρνηση της αντιπολίτευσης είναι σαν τον στίχο του Γκανά: «αυτοί όλο δεν και δεν . Δέντρο δεν φύτεψαν τα χέρια τους». Το τρίτο μάθημα είναι θεσμοί και δομές όχι μόνο πρόσωπα. Μπορεί να πάρεις το λάθος μάθημα και να αναζητάς υπερανθρώπους ή να πάρεις το σωστό και να φτιάξεις δομές που θα λειτουργούν ανεξαρτήτως προσώπων».

Παράλληλα, αναφέρθηκε ονομαστικά στην συμβολή του Νίκου Χαρδαλιά για την συγκρότηση της δομής της Πολιτικής Προστασίας αλλά και στον νέο υπουργό Κλιματικής Αλλαγής Χρ. Στυλιανίδη «που προσπαθεί αν κομίσει μια ευρωπαϊκή εμπειρία για να χτίσουμε νέες δομές. Και θα το κάνουμε»

Τέλος, υπογράμμισε πως εντος των επόμενων 2 ετών θα έχει ψηφιοποιηθεί πλήρως το σύστημα Υγείας.

Θεοχάρης: «Απύθμενο θράσος και αχαλίνωτος αριβισμός η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ»

«Χρειάζεται απύθμενο θράσος για να καταθέτει πρόταση μομφής ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός που, ενώ καίγονταν ζωντανοί συμπολίτες μας στο Μάτι, εκείνος έδινε παράσταση για τις κάμερες, ρωτώντας πότε πετούν τα αεροπλάνα», ανέφερε, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης και πρόσθεσε: «Χρειάζεται απύθμενο θράσος και αχαλίνωτος αριβισμός για να απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ να του παραχωρηθεί ξανά η εξουσία ύστερα από τις ολέθριες συνέπειες της διακυβέρνησης υπό τον κ. Τσίπρα, ύστερα από τη Μάνδρα, ύστερα από το Μάτι, ύστερα από τους εγκληματικούς πειραματισμούς του 2015, τα ψέματα και την συστηματική παραπλάνηση του ελληνικού λαού».

«Το πρόβλημα του κ. Τσίπρα δεν είναι καν ότι ο ελληνικός λαός κατάλαβε από το 2019 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ άξιος να κυβερνήσει. Το πρόβλημα είναι πως ο λαός κατάλαβε πως δεν είναι άξιος ούτε να ασκήσει αντιπολίτευση», σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρης και πρόσθεσε: "Κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, ναι, έγιναν λάθη. Εμείς όμως έχουμε το θάρρος να τα παραδεχόμαστε και να ζητούμε συγγνώμη. Διδασκόμαστε και προχωράμε, γινόμαστε καλύτεροι. Διότι οι πολίτες θέλουν μια Ελλάδα που κοιτάζει ψηλά, που αλλάζει, που γίνεται καλύτερη. Μια Ελλάδα ψηφιακή, "πράσινη", φιλοαναπτυξιακή, που μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να κάνει πραγματικότητα. Αυτή που χτίζουμε από τον Ιούλιο του 2019, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε μέχρι τις εκλογές του 2023 - αλλά και μετά από αυτές, επειδή είμαι σίγουρος για την επιλογή του ελληνικού λαού, την εμπιστοσύνη του στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Αναφερόμενος στον ελληνικό Τουρισμό, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι ήταν θεαματικές οι επιδόσεις του κλάδου το 2021, παρά την παρατεινόμενη υγειονομική κρίση. "Όση και εάν ήταν η μικροψυχία του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ νιώθω υπερήφανος για την εκπληκτική πορεία του ελληνικού Τουρισμού την προηγούμενη χρονιά. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και μας δικαιώνουν απολύτως: Το 2021 η Ελλάδα υποδέχτηκε 14 εκατομμύρια τουρίστες που άφησαν στη χώρα μας εισερχόμενο συνάλλαγμα που ξεπερνά τα 10,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα στην πιο δύσκολη ώρα, η Ελλάδα της προσπάθειας, της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας, μεγαλούργησε. Παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, με σκληρή και συστηματική δουλειά στο Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ αλλά και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αποδείξαμε ότι ο ελληνικός Τουρισμός ξέρει να δίνει μάχες και να τις κερδίζει. Αναδείξαμε την Ελλάδα σε Νο.1 ταξιδιωτικό προορισμό στην περιοχή της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης, αλλά και ακόμη πιο πέρα», είπε ο Χάρης Θεοχάρης.

Καραμανλής: Yπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν στην Αττική Οδό

Ευθύνες στην διαχειρίστρια εταιρεία της Αττική Οδού θα αποδώσει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

«Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνες. Γιατί; Γιατί από την δική μας κυβέρνηση θεσπίστηκε νομικό πλαίσιο απόδοσης ευθυνών στους παραχωρησιούχους. Να μπει ένα τέλος να δημιουργούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο χωρίς να έχει ευθύνες κανείς. Θα επιβληθούν κυρώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός για να προσθέσει «έχουμε συγκροτήσει επιτροπή διερεύνησης. Σε 20 ημέρες από σήμερα θα έχουμε το πόρισμα και θα αποδοθούν ευθύνες. Εσείς του ΣΥΡΙΖΑ δεν το κάνατε ποτέ. Εμείς το κάνουμε. Η Αττική Οδός έχει ευθύνες στο κομμάτι της πρόληψης και της διαχείρισης της κρίσης».

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε παράλληλα πως η απόδοση ευθυνών στην Αττική Οδό και η απαίτηση αποζημιώσεων προς τους εγκλωβισμένους πολίτες δεν αποτελεί δικαιολογία για την απόκριση της κρατικής μηχανής

Σχετικά με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είπε «όπως γνωρίζετε η εταιρεία έχει ιδιωτικοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξαν προβλήματα στον άξονα Αθήνας Θεσσαλονίκης με εγκλωβισμένους συμπολίτες μας. Ζητήσαμε από την εταιρεία να καταβάλει αποζημίωση 1.000 ευρώ στουε εγκλωβισμένους και επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ».

Μπογδάνος: Η ΝΔ απογοητεύει τους ψηφοφόρους της

Την πρόθεσή του να μην στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησή εξέφρασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος στην Ολομέλεια της Βουλής ασκώντας παράλληλα κριτική στην ασκούμενη πολιτική η οποία όπως είπε απογοητεύει χιλιάδες ψηφοφόρους της ΝΔ.

«Εχουμε ιδεολογία και ηθική ραχοκοκαλιά. Μπορεί ως πιστός αντικομουνιστής να μην χωρώ στην ΝΔ, όμως δεν είμαι τυχοδιώκτης και οπορτουνιστής ή Ανεξάρτητος Ελληνας για να συμμαχήσω με τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε αρχικά ο κ. Μπογδάνος προσθέτοντας ότι «είναι πρόκληση να μιλά η αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτική προστασία».

Αναφορικά με την πρόσφατη κακοκαιρία είπε «από αυτή την κυβέρνηση άλλα περιμέναμε» ενώ κριτική άσκησε και στον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής Χρ. Στυλιανίδη λέγντας «η μεταγραφή αεροδρομίου δεν αποδείχθηκε σωστή».

«Όμως όσα έγιναν δεν είναι ευθύνη μόνο του Στυλιανίδη που όφειλε να παραιτηθεί. Είναι αποτέλεσμα μιας νοοτροπίας της κυβέρνησης που μέρα με την μέρα απομακρύνεται από την κοινωνία. Είναι η νοοτροπία ενός διευθυντηρίου που κρύβει την αλήθεια από τον αρχηγό. Η ΝΔ έχει στεναχωρήσει πολύ κόσμο που μέχρι πρότινος την πίστευε πολύ» είπε σε άλλο σημείο.

«Η ΝΔ χρειάζεται ηχηρό κώδωνα κινδύνου. Αν ισχύει η δέσμευση να εξαντληθεί η 4ετία υπάρχει χρόνους. Ελπίζω να ωφελήσω την ΝΔ ως φωνή αφύπνισης. Αν πάλι όχι η συνείδησή μου είναι καθαρή. Εύχομαι να φτάσει καθαρό το μήνυμα από ένα άνθρωπο που ανδρώθηκε εντός της ΝΔ και σήμερα ως ανεξάρτητος εκπροσωπώ χιλιάδες απογοητευμένους νεοδημοκράτες. Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και επιτρέπει σε όλους να εκπροσωπούνται» είπε στο τέλος της ομιλίας του.

Κόντρα Μπακογιάννη - Σκουρλέτη στη Βουλή: «Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη»

Άναψαν τα αίματα στην αίθουσα της Ολομέλειας από την μικρής έκτασης σύγκρουση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Πάνο Σκουρλέτη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να σχολιάσει την τοποθέτηση της κυρίας Μπακογιάννη κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας είπε: «αν θέλετε όπως είπατε να ζητήσετε συγγνώμη, τότε η μοναδική συγγνώμη που είναι αποδεκτή είναι η προκήρυξη εκλογών».

Απαντώντας η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός ανέφερε: «κ. Σκουρλέτη μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη γιατί καμία φορά τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά. Μην έχετε λοιπόν βεβαιότητες».

Κικίλιας: Δουλεύουμε για να τα ξεπεράσουμε τα λάθη, οι πολίτες γνωρίζουν ότι αξιοποιούμε τις δυσάρεστες εμπειρίες για να γίνουμε καλύτεροι

«Πριν από περίπου μισό αιώνα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ιδρύοντας τη Νέα Δημοκρατία, φρόντισε να εξηγήσει τι χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς: «Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με το Λαό, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Εθνική Ανεξαρτησία με τη Λαϊκή Κυριαρχία, την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό, την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη»» ανέφερε ο κ. Βασίλης Κικίλιας κατά την έναρξη της τοποθέτησής του στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε δε ότι «Σήμερα, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κυβέρνησή μας, φαίνεται πόσο επίκαιρος παραμένει ο λόγος του ιδρυτή μας. Απόδειξη αυτού που λέω είναι η παρούσα σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα ενάντια στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η μεταπολιτευτική μας ιστορία έχει δείξει ότι, παρά τις όποιες πρόσκαιρες μετατοπίσεις και τους ευκαιριακούς ελιγμούς, δυο μεγάλες παρατάξεις διέπουν τον πολιτικό βίο της χώρας και καθορίζουν την ιστορική πορεία της πατρίδας και του λαού μας, ανάλογα με τη δύναμη που τους δίνουν οι πολίτες στις εκλογές.

Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας βγαίνει πάντα νικήτρια από τέτοιες διαδικασίες και πάντα ιστορικά δικαιώνεται.

Τόσο η πολιτική μας ιστορία όσο και το πολιτικό μας παρόν δείχνουν ανάγλυφα ότι η Νέα Δημοκρατία εγκαθίδρυσε στη χώρα την δημοκρατία, εγγυήθηκε την ασφάλεια και οδήγησε στην ευημερία».

Ο υπουργός Τουρισμού συνέχισε λέγοντας πως «Πριν από δυόμισι χρόνια ο ελληνικός λαός, απογοητευμένος οικτρά από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπερψήφισε τη Νέα Δημοκρατία και ανέθεσε την πρωθυπουργία στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Κυβέρνησή μας, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, βρέθηκε να αντιμετωπίζει μια σειρά από εισαγόμενες κρίσεις: την οργανωμένη εισβολή μεταναστών στον Έβρο, τις τουρκικές προκλήσεις στα ανατολικά και νότια σύνορά μας, την πανδημία, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας.

Το πρόσημο είναι αναμφισβήτητα θετικό και πιστώνεται προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρά το μέγεθος και την ένταση των προβλημάτων, η Κυβέρνησή μας ανταποκρίθηκε και εξακολουθεί να ανταποκρίνεται με επάρκεια που θα ζήλευαν ισχυρότερα και καλύτερα οργανωμένα κράτη». Υπενθύμισε πως «Αποτρέψαμε σθεναρά την εισβολή στον Έβρο και ανακουφίζουμε τις παραμεθόριες περιοχές της Πατρίδας μας με τη μέριμνα που επιδεικνύουμε στο χειρισμό του μεταναστευτικού ζητήματος. Με την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, τις διεθνείς συμφωνίες και συμμαχίες που συνάψαμε, την αποφασιστικότητά μας, ενισχύσαμε τη διεθνή μας θέση και κατοχυρώσαμε έμπρακτα τα εθνικά συμφέροντα.

Στο κοσμοϊστορικό ζήτημα της πανδημίας, δράσαμε ακαριαία στο ξεκίνημά της και καταφέραμε σχεδόν να αποφύγουμε το πρώτο και πιο δύσκολο κύμα της, όταν και τα όπλα αντιμετώπισης του κορονοϊού ήταν ελάχιστα. Η επιφανειακή και ερασιτεχνική διαχείριση των ζητημάτων υγείας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν φέρει το ΕΣΥ σε τραγική κατάσταση.

Με αποφασιστικότητα και ταχύτατους ρυθμούς συντελέστηκε μια κοσμογονία στο ΕΣΥ, ώστε να καταφέρουμε να αντισταθούμε, με την ηρωική στήριξη του προσωπικού του, στα επόμενα κύματα του κορονοϊού. Η ενίσχυση του ΕΣΥ, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, δεν έχει προηγούμενο στη νεοελληνική ιστορία.

Παράλληλα, αναπτύξαμε ένα άψογο πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο αποδίδει καρπούς μέχρι και σήμερα, αν και υπονομεύτηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Καμιά χώρα στον πλανήτη δεν απέφυγε το βαρύ φόρο ζωής στην πανδημία, αλλά είναι βέβαιο ότι με την σκληρή μας προσπάθεια αποφύγαμε πολύ χειρότερα, τα οποία βίωσαν σε διάφορες φάσεις οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη.

Παράλληλα, η διαχείριση της πανδημίας επέτρεψε στην ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια και να μην καταρρεύσει από τη διάλυση του παραγωγικού ιστού. Και φροντίζουμε, με σχέδιο και μεθοδικότητα, να έχουμε το 2022 μια πολύ ισχυρή τουριστική περίοδο.

Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε μια σειρά από κλιματικές «βόμβες», όπως συμβαίνει σε όλη την υφήλιο. Με γενναιότητα και ειλικρίνεια παραδεχθήκαμε τα όποια λάθη και αδυναμίες εμφανίστηκαν στη διαχείρισή τους. Και δουλεύουμε για να τα ξεπεράσουμε και να μην επαναληφθούν».

Ο ίδιος τόνισε πως «είναι σίγουροι οι πολίτες ότι αξιοποιούμε τις δυσάρεστες εμπειρίες για να γίνουμε καλύτεροι και να επανορθώσουμε έμπρακτα όλες τις ζημιές που έγιναν, αποζημιώνοντας τους πληγέντες» ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του είπε: «έχουμε αναπτύξει επί μήνες ένα πρωτοφανές σε μέγεθος, για ευρωπαϊκή χώρα, πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των εργαζομένων, ώστε να απαλύνουμε τις συνέπειες της ακρίβειας στην ενέργεια και τα καταναλωτικά αγαθά.

Παρά το μέγεθος του προβλήματος, ο λαός να είναι βέβαιος ότι θα σταθούμε δίπλα του. Σε όλους, αλλά περισσότερο και με έμφαση στη μεσαία τάξη και τους μη προνομιούχους.

Γιατί ανέκαθεν η Νέα Δημοκρατία είναι ένα λαϊκό κόμμα.

Γιατί υπάρχουμε για να υπηρετούμε το λαό και την Πατρίδα, να προστατεύουμε τη ζωή και την περιουσία των πολιτών. Η ενδυνάμωση του κράτους και η οικονομική πρόοδος πρέπει να μεταφράζονται σε όφελος στην καθημερινότητα του πολίτη.

Από όλες αυτές τις μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις, κατάλαβαν όλοι πόσο δικαιώνεται η βασική μας ιδεολογική παρακαταθήκη: στην υγεία, την εκπαίδευση και την ασφάλεια, το Κράτος πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και έντονη παρουσία.

Απέναντί μας έχουμε μια αντιπολίτευση, που σε διάφορες φάσεις στην πρόσφατη ιστορία μας, απέδειξε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις ανάγκες του λαού μας, που είναι πλήρως ανέτοιμη να προσφέρει στο παρόν περιβάλλον των μεγάλων κρίσεων και προκλήσεων, που δεν διαθέτει το πολιτικό βάρος να οδηγήσει την Ελλάδα με ασφάλεια στο μέλλον, που διέπεται από ασυγχώρητο ερασιτεχνισμό.

Όπως είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο πρώτο υπουργικό του συμβούλιο το 1974: «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις των προβλημάτων. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ο μόχθος».

Και ο λαός μας έχει πια την εμπειρία να μην ξαναεμπιστευτεί μαθητευόμενους μάγους».

Κ. Σκρέκας: Υπογείωση 2.500 χλμ εναέριου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ εντός 2022-23Την έκταση των ζημιών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ από την πρόσφατη κακοκαιρία αλλά και το πλαίσιο των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση παρουσίασε στην Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη Βουλή.

Ο υπουργός ανέφερε ότι «οι χιονοκαταιγίδες προκάλεσαν βλάβες σε 79 γραμμές Μέσης Τάσης ενώ στην κορύφωσή της 200 χιλ νοικοκυριά σε 40 Δήμους έμειναν χωρίς παροχή. Την Τρίτη υπήρξε αποκατάσταση στο 50% ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας επανήλθε το ρεύμα στο 97,5%. Για να αντιμετωπιστούν οι βλάβες κινητοποιήθηκαν πάνω από 200 άτομα. Ποιος μπορεί πράγματι να αξιολογήσει εάν ήταν αποτελεσματική η επέμβαση του ΔΕΔΔΗΕ στην αποκατάσταση την στιγμή που υπήρξαν σπίτια χωρίς ρεύμα για 3- 4 εικοσιτετράωρα; Υπήρξαν αστοχίες και κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν υπάρχει έστω και ένα σπίτι χωρίς ρεύμα για 4 ημέρες».

Ο ίδιος ανέφερε ότι για την στήριξη του ΔΕΔΔΗΕ έχουν ήδη προκηρυχθεί 764 προσλήψεις ενώ εντός του πρώτου τριμήνου 2022 θα προκηρυχθούν άλλες 370 θέσεις.

Παράλληλα τόνισε ότι «τρέχουν» έργα υπογείωσης 320 χιλιομέτρων εναέριου δικτύου ενώ εντός του 2022 θα προχωρήσει η υπογείωση 1.000 χιλιομέτρων και το 2023 η υπογείωση 1.500 χλμ εναέριου δικτύου.

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, ο κ. Σκρέκας είπε ότι ήδη έχουν διατεθεί 1,7 δις ευρώ για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενώ εκτίμησε ότι επιχειρήσεις και αγρότες που έχουν αναστολή ΥΚΩ δεν θα κληθούν να το πληρώσουν.


Ν. Γιαννακοπούλου: «Ας το πάρουν πλέον απόφαση οι μέχρι χθες πρωταγωνιστές ενός κακέκτυπου δικομματισμού: Τίποτα δεν είναι πια όπως χθες»

Δριμεία κριτική άσκησε στην Κυβέρνηση, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά την ομιλία της στην συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά της Κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα η κα. Γιαννακοπούλου, είπε:

«ΠΡΩΤΟN: Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση μομφής γιατί η Κυβέρνηση έχει δείξει μεγάλη ως πλήρη αδυναμία να διαχειριστεί σημαντικές κρίσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ως χώρα. Μιλάω για το απόλυτο φιάσκο στη διαχείριση του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας, του κύματος ακρίβειας που πλήττει τον κάθε Έλληνα, αλλά και σε άλλες δυσκολίες.

Θα την ψηφίσουμε γιατί έχουμε πλήρη διαφωνία με τη συνολική κυβερνητική πολιτική, με ορατή μάλιστα τη αδυναμία της Κυβέρνησης να προωθήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και κάποιες από αυτές τις είχε απλόχερα υποσχεθεί προεκλογικά.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ -που μέχρι πριν λίγο καιρό παρ’ ότι έκρινε την Κυβέρνηση καταστροφική δεν ζητούσε εκλογές λόγω Covid, αλλά τώρα με διπλάσιες απώλειες, άλλαξε γνώμη - έχει τη σφραγίδα των εσωκομματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και της πτώσης των δημοσκοπικών ποσοστών του, που οδηγούν τον κ. Α. Τσίπρα σε αποσπασματικές κινήσεις και σε αναζήτηση σωσίβιου που στην ουσία αποτελεί προσφορά σωσίβιου στην Ν.Δ.

Στην προσπάθειά του να συσπειρώσει το χώρο του και να δείξει ότι αποτελεί τη βασική δύναμη της αντιπολίτευσης και όχι το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής που είναι η ανερχόμενη δύναμη με την νέα ηγεσία, του Νίκου Ανδρουλάκη, και τη συνολική πολιτική παρουσία του που ήδη αγκαλιάζεται από ευρύτατες δυνάμεις, ουσιαστικά βοηθάει την Ν.Δ να συσπειρωθεί.

Γιατί;

Μα ακριβώς γιατί η καταψήφιση της πρότασης μομφής - όπως είναι αναμενόμενο να γίνει την Κυριακή - δίνει παράταση ζωής στην Κυβέρνηση, αν θεωρήσουμε ότι αυτή κλυδωνιζόταν.

Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει τον ρόλο του χορηγού της Κυβέρνησης με σκοπό και στόχο την απέλπιδα προσπάθεια του να παραμείνει ο σημερινός μικρός, βολικός για τους δύο πρωταγωνιστές του, δικομματισμός και ο κ. Τσίπρας αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΤΡΙΤΟΝ: Η Ν.Δ καλά θα κάνει να ψάχνει αλλού για εύκολους στόχους και όχι στο ΠΑΣΟΚ.

Είναι αδιανόητο να ασκεί κριτική σε εμάς για την ψήφιση της πρότασης μομφής εκ μέρους μας και ταυτόχρονα να αναζητά ρωγμή στην επίσης σαφή θέση μας για όχι σε πρόωρες εκλογές, που στο κάτω κάτω της γραφής εάν έναν συμφέρουν είμαστε εμείς.

Ας μας πει η Κυβέρνηση τι ακριβώς θέλει;

Θέλει μια Δημοκρατία χωρίς αντίθετη άποψη, χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση;

Ψάχνετε για χρήσιμους ηλίθιους;

Μιλάτε σοβαρά όταν λέτε ότι η θέση μας όπως εκφράστηκε από τον Πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη, φλερτάρει με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Έχει καταψηφίσει ποτέ κόμμα αντιπολίτευσης πρόταση μομφής, όποιος και να την έχει καταθέσει και σας φαίνεται περίεργη η θέση του Κινήματος Αλλαγής; Ή έχει “πέσει” ποτέ Κυβέρνηση από πρόταση μομφής και μας θέτετε θεωρητικά ψευτοδιλήμματα για τους δικούς σας λόγους; Μα αν κάτι τέτοιο φοβάστε, ότι δηλαδή θα περάσει η πρόταση μομφή αυτό θα συμβεί μόνο με την ψήφο βουλευτών σας. Σοφόν το σαφές νομίζω.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Ας το πάρουν πλέον απόφαση οι μέχρι χθες πρωταγωνιστές ενός κακέκτυπου δικομματισμού, που σ’ αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία διαγκωνίζονται για το ποιος είναι ο χειρότερος διαχειριστής της κακοκαιρίας: Τίποτα δεν είναι πια όπως χθες. Δηλαδή η Κυβέρνηση, η Ν.Δ να δείχνει να προηγείται δημοσκοπικά, σε μεγάλο βαθμό λόγω της μη ύπαρξης μιας σοβαρής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να την ασκήσει αποτελεσματικά για πολλούς λόγους.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έρχεται με την νέα ηγεσία του στο πολιτικό σκηνικό δυνατό, σοβαρό, με αυστηρή κριτική αλλά και εποικοδομητικές προτάσεις που στο σύνολό τους συνιστούν ένα άλλο αφήγημα για την πορεία της χώρας και φαίνεται πιο καθαρά παρά ποτέ ότι οι ενεργοί προοδευτικοί πολίτες έχουν λύση πολιτικής εκπροσώπησης.

Από εδώ και πέρα γίνεται καθαρά αντιληπτό τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι δυνάμεις τους συρρικνώνονται και το ΠΑΣΟΚ θα ανεβαίνει καθημερινά».Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Μειώνονται οι διασωληνωμένοι, αυξάνονται οι εμβολιασμοί - Τι δείχνουν οι δείκτες για την πανδημία

Ποια Ουκρανία; Ρωσία και Κίνα συμφώνησαν για βάση στο Φεγγάρι μέχρι το 2035

Καιρός: Κακοκαιρία «εξπρές» φέρνει καταιγίδες και χιόνια, πώς θα εξελιχθεί το νέο «κύμα»

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης