ΣΥΡΙΖΑ: «Debate» και αιχμές Σκουρλέτη για την εκλογή Προέδρου από τη βάση

ΣΥΡΙΖΑ: «Debate» και αιχμές Σκουρλέτη για την εκλογή Προέδρου από τη βάση

Βροχή σχολίων στα social media του Πάνου Σκουρλέτη - Θερμή υποδοχή της πρότασης Τσίπρα από τα μέλη

skourletis_arthrooo
«Είναι κατ' επίφαση δημοκρατική, χωρίς να ενισχύει την ουσιαστική συμμετοχή των μελών του κόμματος» αναφέρει σε άρθρο-παρέμβασή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να εκλέγεται η ηγεσία από την οργανωμένη, κομματική βάση

Η αναβολή της προγραμματισμένης -για προχθές Δευτέρα- συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν αποτέλεσε την αναγκαία και ικανή συνθήκη, για να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τον αιφνιδιασμό που επιχείρησε ο επικεφαλής της Αλέξης Τσίπρας, προσβλέποντας σε ένα δυναμικό άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία.

Μολονότι η υπόθεση της «αναβάπτισης» της ηγεσίας «από τα κάτω» δεν συνιστά καινούρια υπόθεση για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ της Κουμουνδούρου, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια της τελευταίας του τηλεοπτικής συνέντευξης, η αποφασιστικότητα, ωστόσο, που ο ίδιος αποπνέει ως προς την επίτευξη του στόχου της μαζικής διεύρυνσης έχει εγείρει ισχυρά αντανακλαστικά εσωκομματικής αντίδρασης, προερχόμενα στην πλειοψηφία τους από τον πυρήνα των παλιών, κομματικών στελεχών.

Τις πρώτες ενστάσεις επί της διαδικασίας εκλογής τόσο του Προέδρου, όσο και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από τα περίπου 70.000 μέλη του κόμματος διατύπωσε ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής, Νίκος Φίλης, επιχειρηματολογώντας κατά της μετατροπής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε «αρχηγικό κόμμα», με όρους «star system», ως προς την ανάδειξη των συμμετεχόντων στα νέα κομματικά όργανα.

Τη σκυτάλη στον ζωηρό εσωκομματικό διάλογο (ο πρώτος γύρος του οποίου έληξε με αποτέλεσμα 28-11 υπέρ της πρότασης του κ. Τσίπρα στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου), έλαβε χθες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης. Αφορμή για τη διατύπωση των ρητών του αντιρρήσεων αποτέλεσε ένα debate με επίδικο την ανάδειξη της νέας ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από τα κομματικά μέλη του, με διοργανωτή την εφημερίδα «Αυγή».

Στο άρθρο-παρέμβασή του στην εφημερίδα με τίτλο «Να μην μετατραπεί το κόμμα σε άθροισμα μηχανισμών πολιτευτών», ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγείρει ζητήματα εσωτερικής δημοκρατίας, επιδείνωσης της εσωστρέφειας, αλλά και αποπροσανατολισμού από την προσπάθεια διατύπωσης μιας πειστικής εναλλακτικής πρότασης για τη διακυβέρνηση από μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προειδοποιώντας παράλληλα για την «αποθέωση των μηχανισμών» και την «πριμοδότηση όσων έχουν την κάθε είδους αναγνωρισιμότητα», μέσα από την πρόταση του κ. Τσίπρα.

Κλείσιμο
Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης σπεύδει να ξεκαθαρίσει «Ποιος αμφισβήτησε τον πρόεδρο του κόμματος; Κανείς», αποτιμώντας ταυτόχρονα ως «κατ' επίφαση δημοκρατική» την πρόταση του κ. Τσίπρα.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Σκουρλέτη:

«Η ΑΥΓΗ μου ζήτησε, όπως και από άλλους συντρόφους, να καταθέσω την άποψή μου στο πλαίσιο του διαλόγου που ξεκίνησε για την πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την εκλογή Προέδρου και Κ.Ε. του κόμματος από το σύνολο των μελών. Επεσήμανα τα εξής:

Το πρώτο που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. είναι ένα ενωτικό συνέδριο συσπείρωσης όλων των δυνάμεών του, αλλά και η διατύπωση ενός νικηφόρου σχεδίου για να ηττηθεί η πολιτική της Ν.Δ., ώστε να βρεθεί ξανά στη διακυβέρνηση της χώρας.

Υπηρετείται αυτή η προοπτική τροφοδοτώντας ένα νέο κύμα εσωστρέφειας και υποτιμώντας τη συζήτηση γύρω από τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας; Ασφαλώς όχι. Το ζήσαμε μετά το 2019, όταν σε πολλές περιπτώσεις κατασκευασμένα διλήμματα δίχασαν και αποπροσανατόλισαν την υπόθεση της διεύρυνσης και δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε μια σοβαρή πολιτική συζήτηση για την αποτίμηση της πορείας του κόμματος.

Νομίζω πως η αιφνιδιαστική πρόταση (γιατί δεν κατατέθηκε στην Επιτροπή Καταστατικού τόσους μήνες;) για την απευθείας εκλογή Κ.Ε. και προέδρου από το σύνολο των μελών του κόμματος αποπροσανατολίζει, είναι κατ' επίφαση δημοκρατική, χωρίς να ενισχύει την ουσιαστική συμμετοχή των μελών του κόμματος. Των μελών που δεν ρωτήθηκαν για την αλλαγή του τίτλου του κόμματος και για την παύση λειτουργίας των αιρετών οργάνων της Κ.Ε. και της Π.Γ.

Η πρόταση αυτή δεν είναι νέα, την ακολουθούν ήδη τα συστημικά κόμματα της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., κόμματα που δεν φημίζονται για την εσωτερική δημοκρατία τους. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι οι ψηφοφόροι θα επηρεαστούν από τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας ενός κόμματος και όχι από το τι προτείνει για τα καθημερινά προβλήματα και την προοπτική της κοινωνίας; Ποιος αμφισβήτησε τον πρόεδρο του κόμματος; Κανείς. Όσοι το επικαλούνται, το κάνουν σκόπιμα, για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η αποσυσχέτιση της εκλογής των οργάνων από τη συζήτηση του συνεδριακού σώματος υποτιμά την εσωτερική δημοκρατία. Συνιστά δε την αποθέωση των μηχανισμών καθώς και την πριμοδότηση όσων έχουν την κάθε είδους αναγνωρισιμότητα, σε βάρος των λιγότερο γνωστών αλλά αναγκαίων συντρόφων, ιδιαίτερα από την περιφέρεια. Έχουμε ανάγκη από προτάσεις που θα ενθαρρύνουν την ουσιαστική συμμετοχή των μελών μας στη διαμόρφωση των αποφάσεων και όχι την αντιμετώπισή τους ως απλών οπαδών. Το κόμμα μας δεν πρέπει να μετατραπεί σε άθροισμα μηχανισμών πολιτευτών. Το παράδειγμα τέτοιου τύπου κομμάτων είναι δίπλα μας και δεν έχει σχέση με ένα νέο μοντέλο άσκησης πολιτικής. Δεν είναι αυτό το κόμμα των μελών που διακηρύσσουμε. Αντίθετα, πολλές από τις προτάσεις της Επιτροπής Καταστατικού είναι σε θετική κατεύθυνση.

Τέλος, θεωρώ απαράδεκτη την ενοχοποίηση της κατάθεσης της όποιας άποψης γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα μπροστά στο συνέδριο. Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, η στοχοποίηση συντρόφων επειδή συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο, είναι έξω από το ήθος της Αριστεράς και συνιστά διολίσθηση σε έναν απίστευτο λαϊκισμό που δεν τιμά κανέναν».

Βροχή σχολίων

Εκτός από τους αναγνώστες της εφημερίδας, το άρθρο- παρέμβαση του κ. Σκουρλέτη αποτέλεσε εστία πολυάριθμων σχολίων και στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου τοποθετήθηκαν δημόσια, σχολιάζοντας τα γραφόμενα του πρώην Υπουργού, και προβεβλημένα κομματικά στελέχη, όπως οι Πάνος Λάμπρου και Μιχάλης Υδραίος, υπερθεματίζοντας την πρόταση του Πάνου Σκουρλέτη.

Μια μέση λύση απέναντι στα επιχειρήματα της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως προς το ενδεχόμενο επικράτησης των όρων αναγνωρισιμότητας στην ανάδειξη των στελεχών των νέων κομματικών οργάνων, διατύπωσε με άρθρο του στο ίδιο debate, ο Βουλευτής, Κώστας Ζαχαριάδης. «Δεν θεωρώ ότι κινδυνεύουμε να γίνουμε κόμμα των celebrities, κάτι τέτοιο όμως σίγουρα θα αποφευχθεί αν οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που έχουν εκλεγεί από τον κοινωνικό και εκλογικό ΣΥΡΙΖΑ ήταν ex officio μέλη του οργάνου και εκτός της εκλογικής διαδικασίας» τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης, θέτοντας την παράμετρο εξαίρεσης των εκλεγμένων στελεχών στη Βουλή και την Ευρωβουλή από την μάχη του εσωκομματικού σταυρού.

Μετρώντας «απώλειες» από την πρόταση Τσίπρα, στην αντίστοιχη παρέμβασή του ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος (μέλος των 53) αναφέρει πως με την άμεση εκλογή «δεν έχουν πιθανότητα εκλογής τα τοπικά στελέχη, οι νέοι και οι νέες, οι συνδικαλιστές, οι ακτιβιστές της οικολογικής κρίσης, οι αγρότες, εκείνοι και εκείνες που παλεύουν για τα δικαιώματα και τα δίκτυα αλληλεγγύης, αυτοί που συμμετέχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε κινήματα πόλης». «Δηλαδή όλοι και όλες που απευθυνθήκαμε για να πυκνώσουν τις γραμμές μας προκειμένου να αποκτήσουμε κοινωνική γείωση», καταλήγει.

Απαντώντας «σε σχέση με ενστάσεις και ανησυχίες που εκφράζονται, είναι φυσιολογικό σε ένα δημοκρατικό κόμμα να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις» στον ίδιο διάλογο η Βουλευτής, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, παρατήρησε πως «η πρόταση εκλογής της συλλογικής ηγεσίας από τα μέλη, όχι μόνο του προέδρου αλλά και της Κ.Ε., αφενός απαντά στον φόβο που εκφράστηκε για τον κίνδυνο μετατροπής σε αρχηγικό κόμμα και αφετέρου τη διαφοροποιεί από αρνητικές εμπειρίες άλλων κομμάτων με ανοιχτές λίστες που επιτρέπουν εξωγενείς παρεμβάσεις στις εκλογικές διαδικασίες».

Θερμή υποδοχή από τα μέλη

Με το εσωκομματικό debate μεταξύ των προβεβλημένων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, διαφορετική εικόνα εμφανίζει η αποδοχή της πρότασης του κ. Τσίπρα στα μεσαία στελέχη, αλλά και σε σημαντικό μέρος της δεξαμενής των 70.000 περίπου μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η θερμή υποδοχή, της οποίας τυγχάνει η εκλογή της συλλογικής ηγεσίας από την οργανωμένη βάση του κόμματος στα χαμηλότερα κλιμάκια, έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι με τις προωθούμενες αλλαγές, ανατρεπτικές εν πολλοίς για την παράδοση του χώρου, δίνεται η δυνατότητα στο κάθε μέλος να παρεμβαίνει ουσιαστικά στη διαμόρφωση των πολιτικών, αποκτώντας καίριο ρόλο στα κρίσιμα ζητήματα μέσω των δημοψηφισμάτων, αλλά και της πρότασης υποψηφιοτήτων για όλες τις κάλπες, εθνικές και τοπικές. Μάλιστα, ένα από τα ενδεχόμενα, απέναντι στο οποίο ίσως χρειαστεί να τοποθετηθούν τα μέλη του κόμματος είναι αυτό της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εγκρίνοντας ή μη την όποια απόφαση της ηγεσίας, στα πρότυπα του γερμανικού SPD.


Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Οδηγοί που εγκλωβίστηκαν στα χιόνια μηνύουν την Αττική Οδό - Τι καταγγέλλουν, τι διεκδικούν

Survivor: Η διπλή νίκη των Μαχητών και οι… βόμβες της Μυριέλλας - Δείτε βίντεο

Κιμ Καρντάσιαν: Αρνείται την ύπαρξη δεύτερου sex tape διαψεύδοντας τον Κάνιε Γουέστ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης