«Αυγή»: Απολύσεις εν λειτουργία αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ

«Αυγή»: Απολύσεις εν λειτουργία αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος αποφάσισε σήμερα να κρατήσει ανοιχτό το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας, δίνοντας, ωστόσο, εξουσιοδότηση στη διοίκηση της εφημερίδας να «προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, όσο δύσκολες και να είναι

5480043__1_
Σε μια μέση λύση για τις εσωκομματικές ισορροπίες φαίνεται πως καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση μετά την μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, καθώς το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποφάσισε μεν να κρατήσει ανοιχτό το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας, διαψεύδοντας όλες τις πληροφορίες που ήθελαν να προχωρά σε αναστολή του, δίνοντας, ωστόσο, εξουσιοδότηση στα μέλη της Διοίκησης της «Αυγής» να «προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, όσο δύσκολες και να είναι», όπως επισήμαναν πηγές προσκείμενες στην Κουμουνδούρου, προκειμένου «να επιτευχθεί η οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης εν λειτουργία της εφημερίδας».

Ομόφωνη εξυγίανση

Μετά από μια πολύωρη συζήτηση, όπου οι κ. Δρόσος και Αρβανίτης, ως επικεφαλής του διοικητικού σχήματος της «Αυγής» ενημέρωσαν με λεπτομέρειες τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία για τις οικονομοτεχνικές πτυχές της εξυγίανσης, το κομματικό όργανο συναίνεσε ομόφωνα στην συνέχιση του business plan για την αναδιάρθρωση της ιστορικής εφημερίδας, μολονότι η ολοκλήρωσή του φαίνεται να περνάει μέσα και από απολύσεις.

Και αυτό γιατί, το προτεινόμενο στους 80 περίπου (70 στο μισθολόγιο και 10 εξωτερικούς συνεργάτες) της εφημερίδας, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου δεν απέδωσε τους καρπούς που οι διοικούντες ανέμεναν, με αποτέλεσμα να συμμετάσχουν σε αυτό μόνο 14 εργαζόμενοι, μένοντας μακριά τον στόχο αισθητής μείωσης του μισθολογικού κόστους. Με αυτά τα δεδομένα, η Διοίκηση της Αυγής θα κληθεί στο εξής να δώσει συνέχεια στο πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου, αλλά και να προετοιμάσει -κατά πάσα πιθανότητα – ένα πλάνο απολύσεων εργαζόμενων στην εφημερίδα σε εύλογο χρόνο, με κριτήριο τη βιωσιμότητά της.

Υπέρ και η αριστερή πτέρυγα

Ενδεικτικό του κλίματος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ότι την αναγκαιότητα απολύσεων αποδέχονται και στελέχη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, προκειμένου να διασωθεί η εφημερίδα από την ολική χρεοκοπία, μετά και τα εχέγγυα που έλαβαν από πλευράς της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι δεν θα ανασταλεί η λειτουργία του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας.

Με επίδικο το μέλλον της καθημερινής έκδοσης, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης σειρά στελεχών υπογράμμισαν την ανάγκη η εφημερίδα να μείνει ανοιχτή επικαλούμενοι την ιστορία της σε σχέση με τον πολιτικό της χώρο, μεταξύ των οποίων οι Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης. Μάλιστα ο κ. Φίλης, ως και πρώην Διευθυντής της Αυγής, πρότεινε τη συγκρότηση Επιτροπής που θα εποπτεύει τη διαδικασία της εξυγίανσης, πρόταση ωστόσο που δεν βρήκε άλλους υποστηρικτές και τελικά απορρίφθηκε.

Η κοινή συνισταμένη μεταξύ των εσωκομματικών τάσεων, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη σημερινή απόφαση, δεν καθησυχάζει, όμως, τους εργαζόμενους, οι οποίοι -την ώρα που το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνεδρίαζε- προκήρυξαν 24ωρη απεργία την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, μαζί με την έκδοση απεργιακού φύλλου με αίτημα να διατηρηθεί το καθημερινό φύλλο της ΑΥΓΗΣ και οι θέσεις εργασίας, καλώντας την ίδια ημέρα σε συγκέντρωση στήριξης και αλληλεγγύης στις 12 το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της εφημερίδας στην Πλ. Καραϊσκάκη.

Διπλασιάστηκαν οι συνδρομές

Κλείσιμο
Η απόφαση για τη διατήρηση της καθημερινής έκδοσης της «Αυγής», αλλά και των όποιων απολύσεων προκύψουν από την εξυγίανσή της έφερε το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αντιμέτωπο και με εσωκομματικές αντιρρήσεις, καθώς τις υπογραφές τους στο κείμενο συμπαράστασης των εργαζομένων έβαλαν και εν ενεργεία βουλευτές, όπως οι Χριστόφορος Βερναρδάκης και Ειρήνη Αγαθοπούλου, ενώ την αντίθεσή τους έχουν εκδηλώσει και μέλη μεγάλων νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως ένδειξη συμπαράστασης στην εφημερίδα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν διπλασιαστεί και οι ηλεκτρονικές συνδρομές προς το μέσο, με τη στήριξη κομματικών στελεχών από όλη την Ελλάδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Οικονόμου απαντά στην Άγκυρα: Η Ιστορία δεν παραχαράσσεται και δεν διαγράφεται

Μετάλλαξη «Omicron»: Αυτό είναι τo πιο ανησυχητικό και άγνωστο μέχρι σήμερα προειδοποιητικό σημάδι

Σύλληψη Γεωργιανού: Έπιασαν λάθος άνθρωπο για τη δολοφονία του μαφιόζου Σολόνικ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης