Τα πρόσωπα της «νέας σελίδας» στο ΚΙΝΑΛ: Ποιοι θα αναλάβουν θέσεις-κλειδιά και κρίσιμα πόστα

Τα πρόσωπα της «νέας σελίδας» στο ΚΙΝΑΛ: Ποιοι θα αναλάβουν θέσεις-κλειδιά και κρίσιμα πόστα

O Ανδρουλάκης βλέπει εκλογές μέσα στο '22 και φτιάχνει ομάδα κρούσης - Ο αντι-Πιερρακάκης του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική επιστήμονας από τον ιδιωτικό τομέα και ο γιατρός από την Ανανεωτική Αριστερά με ρόλο για το ΕΣΥ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
kinal33434
Την ομάδα κρούσης που θα αναλάβει -από τον νέο χρόνο και από κρίσιμα πόστα- την αλλαγή σελίδας στο ΠΑΣΟΚ συγκροτεί αυτές τις ημέρες ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής φιλοδοξεί ότι παρά την επέλαση της «Ομικρον» θα καταφέρει μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022 να θέσει σε πλήρη διάταξη μάχης όλες τις δυνάμεις της παράταξης, δημιουργώντας έτσι μια δυναμική αφετηρία για τη μάχη αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Ο ίδιος κινείται με στρατηγική ετοιμότητας για παν ενδεχόμενο. Εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να προσφύγει στις πρόωρες κάλπες εντός του 2022, θέλοντας ενδεχομένως να ανακόψει και τη δυναμική πορεία που καταγράφει το ΚΙΝ.ΑΛ. με αφορμή την αλλαγή ηγεσίας. Πιστεύει ότι οι κύριοι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσουν να προσπεράσουν τα αδιέξοδά τους τροφοδοτώντας κλίμα πόλωσης και έντονων αντιπαραθέσεων και ως εκ τούτου θα ποντάρουν πολύ νωρίτερα από το 2023 στην ένταση και τα διλήμματα που κυριαρχούν πρωτίστως στις προεκλογικές περιόδους.

Το σενάριο της πρόωρης κάλπης οδηγεί, λοιπόν, τον κ. Ανδρουλάκη στην άμεση συγκρότηση της ομάδας κρούσης, που θα γίνει με πυξίδα το προεκλογικό του σύνθημα για ανανέωση. Οχι ότι θα αποκλείσει από την κούρσα παλαιότερα και έμπειρα στελέχη, αλλά σίγουρα δεν είναι στις προτεραιότητές του η διατήρηση ισορροπιών, ακόμη και εκεί που επιβάλλονται μεγάλες ανατροπές. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει έμπιστος συνομιλητής του, «ο Νίκος θα σπάσει αυγά και θα συγκροτήσει τα πιο δυνατά ψηφοδέλτια σε κάθε εκλογική περιφέρεια». Και με τη Χαριλάου Τρικούπη τι θα κάνει; «Οπως απέδειξε με τη διάταξη δυνάμεων στη Βουλή, θα αξιοποιήσει βουλευτές και στελέχη, είτε τον στήριξαν, είτε δεν τον στήριξαν στην εσωκομματική μάχη», υποστηρίζει ο ίδιος άνθρωπος ομολογώντας ότι «βέβαια είναι πολύ δύσκολη η εξίσωση».

Πριν από τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, πάντως, θα επιχειρηθεί η αναζήτηση και αξιοποίηση στελεχών (και εν δυνάμει υποψήφιων βουλευτών) στις καθημερινές μάχες εναντίον της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί μέσω του συνεδρίου του να συγκρατήσει κεντροαριστερές δυνάμεις.
KINAL__3_

O αντ’ αυτού στη Βουλή

Κλείσιμο
Στη Βουλή επέλεξε ως αντ’ αυτού τον κ. Μιχάλη Κατρίνη, βουλευτή από τις νεότερες γενιές και συνοδοιπόρο του στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, καθώς και πρόσωπα που συνδυάζουν την ανανέωση και την εμπειρία, όπως η κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου και ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης. Ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος πρωτοστάτησε για την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος και θεωρείται ένας από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του νέου προέδρου.

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν πρόκειται να μπει σαν ταύρος εν υαλοπωλείω, προχωρώντας σε εκκαθαρίσεις στελεχών με σημαντικούς ρόλους την προηγούμενη περίοδο. Δεν ζήτησε, όπως ακουγόταν, την παραίτηση του 30χρονου Μανώλη Χριστοδουλάκη από τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Ο κ. Χριστοδουλάκης, τον οποίο ανέδειξε η Φώφη Γεννηματά, παραμένει στο πόστο του μέχρι το συνέδριο του κόμματος, που θα εκλέξει τη νέα ηγετική ομάδα. Ο ίδιος, πάντως, δεν αποκλείεται να αποχωρήσει από τον 5ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη -ισχύει το ασυμβίβαστο μεταξύ υποψήφιου βουλευτή και γραμματέα του κόμματος- για να κατέβει στην Ανατολική Αττική.

Εκεί αναμένεται σκληρή μάχη και μάλιστα μεταξύ νέων παικτών στην εσωκομματική σκακιέρα. Υποψήφιος στην Ανατολική Αττική θα είναι ο νυν περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Σμέρος, εκ των βασικών υποστηρικτών της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη στην περιοχή, όπου θα κατέβει εκ νέου η κυρία Βάσια Αναστασίου, αναπληρώτρια γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛ. που στήριξε τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Στην έδρα του κ. Λοβέρδου, το βόρειο τμήμα της Β’ Αθήνας, θα κατέβει ο κ. Πάνος Βλάχος, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα Επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛ. στην οποία ορίστηκε επί Γεννηματά για να μπει στη μάχη υπέρ τουκ. Ανδρουλάκη. Σήμερα ο κ. Βλάχος έχει και πάλι την μπαγκέτα της επικοινωνίας του κόμματος και αποτελεί βασικό στέλεχος του επιτελείου του νέου προέδρου. Κατάγεται από την Ευρυτανία και έχει δυνατό βιογραφικό: είναι σύμβουλος στρατηγικής και καινοτομίας, απόφοιτος της Νομικής Αθήνας, του LSE και του Harvard Kennedy School, έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος επιχειρήσεων και ΟΤΑ, εκ των ιδρυτών του Vouliwatch.gr. Μαζί με τον κ. Βλάχο στην επικοινωνία θα είναι ως σύμβουλος στρατηγικής και ο κ. Βαγγέλης Τσόγκας.
KINAL__1_

Ο επί Γεννηματά εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης θα επιστρέψει σε θέση-κλειδί όταν ολοκληρωθεί το παζλ με την ομάδα κρούσης. Κρατούσε κι εκείνος ως υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής τη σημαία της ανανέωσης και υποσχόταν restart στο κόμμα. Θα διεκδικήσει για πρώτη φορά βουλευτική έδρα κατεβαίνοντας είτε στην Αργολίδα, τόπο καταγωγής του, είτε στο Λεκανοπέδιο - ίσως στη Δυτική Αθήνα, όπου διατηρούν ισχυρές δυνάμεις η κυρία Γιαννακοπούλου και ο παπανδρεϊκός Μιχάλης Καρχιμάκης.

Οι κύριοι Ανδρέας Σπυρόπουλος και Στέφανος Ξεκαλάκης θα αναλάβουν κρίσιμους ρόλους για την ανασυγκρότηση του κόμματος, με ή χωρίς τίτλους. Είναι διαχρονικοί φίλοι του Κρητικού πολιτικού, που οι καλά γνωρίζοντες προβλέπουν ότι θα σαρώσουν εκ νέου την περιφέρεια με στόχο την ανασυγκρότηση-αυτοοργάνωση του κόμματος, μόλις η πανδημία το επιτρέψει. Δεν αποκλείεται να κατέβουν και ως υποψήφιοι βουλευτές - σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα είναι το πιστό δίδυμο του προέδρου προς το συνέδριο και τις εκλογικές μάχες.

Στον στενό πυρήνα του επιτελείου του κ. Ανδρουλάκη είναι και η κυρία Μάρα Κουκουδάκη, από τα στελέχη που μπήκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Εχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Στο ίδιο team και τη μάχη της καθημερινότητας και των ΜΜΕ είναι η κυρία Ειρήνη Κωστάκη και οι κύριοι Βασίλης Πανάγος και Ευθύμης Καρδαράς.

Από τα στελέχη που θα αξιοποιήσει στη νέα πορεία ο κ. Ανδρουλάκης είναι και η κυρία Ρωξάνη Μπέη, κόρη του αείμνηστου δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Μπέη, πρώτη δημοτική σύμβουλος στην Αθήνα με το ψηφοδέλτιο του κ. Παύλου Γερουλάνου. Ο υποψήφιος για την ηγεσία και νυν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στην Αθήνα έχει ήδη ανοίξει πανιά διεκδικώντας βουλευτική έδρα στην Α’ Αθήνας. Θα έχει απέναντί του το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη και τον παπανδρεϊκό Δημήτρη Οικονόμου, οικονομολόγο και στέλεχος από τις νεότερες γενιές.

Ο... αντι-Πιερρακάκης

Επιδίωξη του κ. Ανδρουλάκη είναι να καταφέρει πολύ γρήγορα την ανατροπή στο ψηφιακό πεδίο, διατηρώντας το νήμα από τις πρώτες προσπάθειες που έγιναν στη χώρα επί Γιώργου Παπανδρέου. Σκοπεύει να αναδείξει και να στηρίξει τον... αντι-Πιερρακάκη του ΠΑΣΟΚ, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ο κ. Γιώργος Καραμανώλης.
KINAL__2_

Από τους πρωτεργάτες της «Διαύγειας» και του open.gov, διακεκριμένο στέλεχος της αγοράς, έχει βαρύ βιογραφικό στον τομέα της τεχνολογίας και των ψηφιακών υπηρεσιών με διεθνή παρουσία σε δράσεις, πρωτοβουλίες και έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, δημόσιας διακυβέρνησης και καινοτομίας.

Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται αναγνωρισμένες παρεμβάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και διαφάνειας για τη δημόσια διοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα. Εχει εμπειρία στον σχεδιασμό και υλοποίηση μεγάλων παρεμβάσεων διαφάνειας, συμμετοχικότητας και λογοδοσίας για τη δημόσια διοίκηση, όπως το πρόγραμμα «Διαύγεια», όπου κάθε απόφαση της δημόσιας διοίκησης δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο, τα Open Labs για τον σχεδιασμό πρωτοπόρων υπηρεσιών του Δημοσίου, τα ανοιχτά δεδομένα κ.ο.κ.

Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε πρωτοπόρα έργα για τον ιδιωτικό τομέα, όπως είναι πλατφόρμες crowdfunding για δωρεές, συστήματα τραπεζικών πληρωμών (fintech), καθώς και δράσεις καινοτομίας όπως hackathons και δομές νεοφυούς επιχειρηματικότητας (startups) στα οποία έχουν συμμετάσχει πάνω από 5.000 προγραμματιστές της χώρας μας.

Το 2018 ανέλαβε χρέη προέδρου του ελληνικού κόμβου Blockchain, ενός μη κερδοσκοπικού φορέα για την προώθηση των νέων αναδυόμενων τεχνολογιών εμπιστοσύνης και διαφάνειας που βασίζονται σε τεχνολογίες blockchain και την τεχνητή νοημοσύνη σε τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο κ. Καραμανώλης, προερχόμενος από την αγορά και έχοντας μεγάλη πείρα, θα αναλάβει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής και την υλοποίηση δράσεων με στόχο τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης πρότασης για την ψηφιακή καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη που προέρχεται από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την προώθηση της νεανικής, καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία ενός πλαισίου διαφάνειας, λογοδοσίας και συμμετοχής των πολιτών στη δημόσια διακυβέρνηση.

Ο γιατρός

Εμφαση δίνεται στις πολιτικές με στόχο την αναβάθμιση του ΕΣΥ αλλά και την αναχαίτιση της πανδημίας. Υποστηρικτής της προσπάθειας θα είναι αναμφίβολα ο κ. Γιώργος Μπουλμπασάκος, στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς, που στήριξε στον πρώτο γύρο τον κ. Παπανδρέου και στον δεύτερο ανοιχτά τον κ. Ανδρουλάκη. Πρόκειται για τον διευθυντή πνευμονολόγο στον «Ευαγγελισμό», εκ των βασικών μαχητών για τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών από την πρώτη στιγμή της πανδημίας.
KINAL

Επίσης, στη λογική αξιοποίησης των νέων προσώπων παντού θα αναλάβουν ρόλους ο δικηγόρος Μανώλης Βελεγράκης, ο οικονομολόγος επί των ναυτιλιακών Γιώργος Γιάνναρος και η υποψήφια βουλευτής στα Τρίκαλα Φωτεινή Αναστασίου από την Ανανεωτική Αριστερά, η δικηγόρος από τον Εβρο Κρυσταλλία Αρμενάκη, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Χριστόφας, η περιφερειακή σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας Εύη Βεργοπούλου, ο παπανδρεϊκός πρώην βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης, η αντιδήμαρχος Ηρακλείου Μαρία Καναβάκη κ.ά.

Η μάχη της Κρήτης, εξάλλου, είναι καθοριστικής σημασίας για τον κ. Ανδρουλάκη στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες. Το ΚΙΝ.ΑΛ. φαίνεται και με αφορμή την εσωκομματική μάχη ότι ανεβάζει σταθερά στροφές δημοσκοπικά στη Μεγαλόνησο εισπράττοντας επιστροφές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, της μάχης θα ηγηθεί ο Κρητικός Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επιθυμεί να συγκροτήσει ισχυρά ψηφοδέλτια και στους τέσσερις νομούς του νησιού. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι δεν έχει λάβει τελικές αποφάσεις, θα είναι ο ίδιος υποψήφιος στην Περιφέρεια Ηρακλείου, όπως και στον Νότιο Τομέα της Αττικής.

Στον εν λόγω τομέα, όπου εκλεγόταν η αείμνηστη πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, ενδέχεται να διεκδικήσει έδρα ο σύζυγός της, οδοντίατρος και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Τσούνης - λέγεται δε ότι αρκετά γεννηματικά (και όχι μόνο) στελέχη έχουν κάνει κρούση στον κ. Τσούνη, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει απάντηση. Σε αυτό τον τομέα, πρώτη σε ψήφους ήταν η πρώην βουλευτής και στενή συνεργάτιδα της Γεννηματά Τόνια Αντωνίου, ενώ υποψήφιοι ήταν οι κύριοι Γιώργος Πεταλωτής, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου κ.ά.

Επί του παρόντος, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα σχετικά με το πρόσωπο που θα αναλάβει το απαιτητικό πόστο του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ. «Είναι θέμα ημερών για τα αποκαλυπτήρια, αλλά από τον νέο χρόνο», δηλώνει άνθρωπος που γνωρίζει τις έντονες διεργασίες στη Χαριλάου Τρικούπη. Αλλαγές θα γίνουν και στα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου ο νυν διευθυντής της Δημήτρης Μάντζιος είναι ένα από τα πρόσωπα που θα αξιοποιήσει η νέα ηγεσία.


Ειδήσεις σήμερα

Απολογείται σήμερα ο Αιγύπτιος για τον ξυλοδαρμό και την ομηρία της πρώην συντρόφου του

Κορυφώνεται το κύμα της «Όμικρον» - Ετοιμότητα για κενά στο δημόσιο, την αγορά και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα με νέα μέτρα, τι ισχύει για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης