Πώς η πανδημία και οι μεταλλάξεις θα επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις το 2022

Πώς η πανδημία και οι μεταλλάξεις θα επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις το 2022

Πού μπορεί να οδηγήσει η πολιτική σύγκρουση με επίκεντρο την πανδημία - Το μπρα ντερ φερ ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ και η εμπλοκή του ΚΙΝΑΛ - Πόσο πιθανό είναι να γίνουν εκλογές  μέσα στο έτος

5467490
Το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται με την αυγή του 2022 και πού μπορεί να οδηγήσει η πολιτική σύγκρουση με επίκεντρο την πανδημία, επιχειρούν να διαγνώσουν τα επιτελεία των κομμάτων, ειδικά με δεδομένο ότι για πολλούς η νέα χρονιά είναι δυνατόν να αποδειχθεί εκλογική.

Πολλά, όπως φαίνεται, θα εξαρτηθούν από το εάν η πανδημία θα τελειώσει μέχρι την άνοιξη, με βάση τις προβλέψεις επιστημόνων ότι με η νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη «Όμικρον», ο κορωνοϊός ίσως μπαίνει σε φάση πολύ μικρότερης επικινδυνότητας και μετατρέπεται σε έναν ιό, όπως περίπου η γρίπη.

Ακόμα κι έτσι όμως μένει να απαντηθεί πώς θα περάσει το πρώτο δίμηνο, τρίμηνο του 2022, εάν θα αντέξει το σύστημα υγείας και πόσο θα επιδράσει όλη αυτή η περιπέτεια, που θα είναι δύσκολη έτσι κι αλλιώς, στο πολιτικό σκηνικό. Ιδίως όταν αναμένεται να αυξηθεί η πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο μέτωπο αυτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αστοχίες, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όπως τα προηγούμενα βήματά μας δεν ήταν αυτονόητα, άλλο τόσο πιστεύω ότι τα επόμενα θα μας βγάλουν στο ξέφωτο». Επισήμανε μάλιστα το τεράστιο εμβολιαστικό πρόγραμμα που υλοποιεί η χώρα μας, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη και δεσμεύτηκε ότι «και πάλι θα σταθούμε δίπλα σε εκείνους που θα επηρεαστούν από τους νέους περιορισμούς. Δεν θα κρυφτώ, πάντως, πίσω από ευνοϊκούς δείκτες και αριθμούς».

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη βασική του πολιτική στόχευση για πρόωρες κάλπες, επισημαίνοντας ότι «το 2022 μπορεί και πρέπει να γίνει η χρονιά της μεγάλης αλλαγής».

Το μπρα ντερ φερ ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με την εμπλοκή πλέον του Κινήματος Αλλαγής σε δυναμικό ρόλο, αναμένεται να είναι πολύ σκληρό. Οποιαδήποτε συναινετική διάθεση και προσπάθεια δεν φαίνεται πλέον να έχει θέση στο πολιτικό σκηνικό εδώ και καιρό και πάντως δεν πρόκειται να βρει και στο επόμενο διάστημα. Και παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να κερδίζει δημοσκοπικά από την οξεία κριτική προς την κυβέρνησης για τους χειρισμούς της έναντι της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει να φτάσει τη σύγκρουση μέχρι τα άκρα.

Κλείσιμο
Υπό αυτή την έννοια, η πανδημία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει το πολιτικό κλίμα, ενδεχομένως και αποφάσεις. Ο κ. Τσίπρας έχεις δώσει πια το «πάτημα» στον κ. Μητσοτάκη να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, χωρίς να χρεωθεί ο ίδιος εξ ολοκλήρου μία τέτοια επιλογή, ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να ελπίζει ότι με το αίτημα αυτό και τη συγκεκριμένη τακτική ίσως συσπειρώσει την εκλογική βάση του κόμματό του, η οποία παραμένει επιφυλακτική και με φυγόκεντρες τάσεις τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Εάν επικρατήσει το πιο απαισιόδοξο σενάριο για τον κορωνοϊό και υπάρξουν μεταλλάξεις που να μην επιτρέπουν μεγάλα «διαλλείματα», είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο να γίνουν εκλογές μέσα στη χρονιά, ανεξάρτητα από τις διαθέσεις κάθε πολιτικού παίκτη, πρωτίστως και αποφασιστικώς βεβαίως του πρωθυπουργού, στον οποίο ανήκουν οι πρωτοβουλίες.

Εάν όμως πράγματι την άνοιξη, μπορεί να ειπωθεί ότι η πανδημία είναι παρελθόν και πώς τα δύσκολα έχουν όντως περάσει, τότε θα ξεκινήσει εκ των πραγμάτων μία συζήτηση περί του χρόνου των εκλογών. Και μπορεί να είναι διακηρυγμένη η θέση του κ. Μητσοτάκη ότι θα εξαντληθεί η τετραετία, ωστόσο κανείς δεν θα μπορεί να αποκλείσει εκλογικό αιφνιδιασμό, ιδίως από το φθινόπωρο.

Ειδήσεις σήμερα

«Ποδαρικό» με πάνω από 30.000 κρούσματα, αγωνία για τον Ιανουάριο αλλά και ελπίδες για το «αισιόδοξο σενάριο»

Πάνω από 2.500 πτήσεις ακυρώθηκαν στις ΗΠΑ λόγω Omicron και κακοκαιρίας

Πρωτοχρονιάτικο «δώρο» στους fan από τη Μάιλι Σάιρους - «Έσπασαν» οι τιράντες και έμεινε «τόπλες» στη σκηνή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης