Προβληματισμός στην κυβέρνηση για την σκοπιανή προκλητικότητα
Με κλιμάκωση της προκλητικότητά της που ισοδυναμεί με «κήρυξη διπλωματικού πολέμου» ισοδυναμεί η προκλητική επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ κ. Νίκολας Γκρούεφσκι που θέτει θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην χώρα μας.
Το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει την επιστολή απάντηση του πρωθυπουργού που κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση του πρωθυπουργού θα είναι σκληρή και θα απορρίπτ
Με κλιμάκωση της προκλητικότητά της που ισοδυναμεί με «κήρυξη διπλωματικού πολέμου» ισοδυναμεί η προκλητική επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ κ. Νίκολας Γκρούεφσκι που θέτει θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην χώρα μας.
Το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει την επιστολή απάντηση του πρωθυπουργού που κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση του πρωθυπουργού θα είναι σκληρή και θα απορρίπτει ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Γκρούεφσκι η οποία θέτει ανύπαρκτα θέματα. Για την ελληνική κυβέρνηση το μόνο θέμα που υπάρχει είναι η ονομασία των Σκοπίων που είναι και αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Στο θέμα αναφέρθηκε την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη λέγοντας : «Σήμερα πλέον όλη η διεθνής κοινότητα ξέρει ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει ο κ. Γκρούεφσκι, είναι να υποσκάψει συνειδητά τα θεμέλια της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται με πολύ συγκεκριμένους όρους. Ο ακραίος εθνικισμός όμως σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες».
Το ΠΑΣΟΚ δια του κ. Ανδρέα Λοβέρδου ζήτησε να μην απαντήσει καν ο πρωθυπουργός στον κ. Γκρούεφσκι, αλλά η όποια απάντηση να γίνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Ρουσόπουλος δήλωσε: «αφήνοντας αναπάντητη μια τέτοια πρόκληση, αφήνουμε ουσιαστικά αναπάντητα ερωτήματα έναντι της ιστορίας και πιστεύω ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να απαντήσουμε και για το παρόν και για το ιστορικό μέλλον». Πάντως σημείωσε ότι για όλες τις εξελίξεις και για τις ελληνικές θέσεις ενημερώνεται ο ΟΗΕ. Ωστόσο ο κ. Ρουσόπουλος δεν μπόρεσε να εξηγήσει που οφείλεται η υποτονική αντίδραση της Αθήνας όταν ο κ. Ντάνιελ Φριντ λίγο μετά το ελληνικό Βέτο στο Βουκουρέστι είχε μιλήσει για «μακεδονική μειονότητα και μακεδονική γλώσσα» ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για τον κ. Γκρούεφσκι.
Ο κ. Ρουσόπουλος επιχείρησε να το υποβαθμίσει σε θέμα διπλωματικών χειρισμών λέγοντας: \Θα επιτρέψετε στην ελληνική κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα με την σοβαρότητα, το σεβασμό αλλά και τη μέθοδο που χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις\. Είναι προφανές ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μία μείζονα πολιτική εξέλιξη όπως είναι την ποιοτική αναβάθμιση της επιθετικότητας των Σκοπίων σαν διπλωματικό ελιγμό των Σκοπίων που αποσκοπεί να υποσκάψει την διαπραγμάτευση για το όνομα. Επίσης συνεχίζει να καταφεύγει στον ΟΗΕ παρότι μέχρι τώρα δεν κέρδισε την κατανόησή του.
Ωστόσο ο κ. Γκρούεφσκι προλαβαίνει την ελληνική κυβέρνηση στο πιο ουσιαστικό και ευαίσθητο σημείο της αντιπαράθεσης. Όχι απλώς δηλώνει ότι οι κάτοικοι των Σκοπίων είναι εθνικά και φυλετικά Μακεδόνες αλλά επιτίθεται λέγοντας ότι τέτοια εθνική μειονότητα υπάρχει και στην Ελλάδα. Στην συνέχεια θα προσπαθήσει να το ανταλλάξει αυτό με την ονομασία. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Γκρούεφσκι δεν χάνει. Ακόμη κι αν αποσύρει τα περί μειονότητας στην ελληνική επικράτεια θα έχει πετύχει το μείζον για τον ίδιο που είναι να κατοχυρώσει ότι υπάρχει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα που ταυτίζεται με το δικό του κράτος.
Η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε εγκαίρως να αναπτύξει επιχειρηματολογία ότι μακεδονική εθνότητα δεν υπήρξε ποτέ ιστορικά και υπάρχει και τώρα όπως δεν υπάρχει και μακεδονική γλώσσα και να απαιτήσει να μην υπάρξουν στο Σύνταγμα των Σκοπίων παρόμοιες αναφορές. Αντί γι αυτό περιορίστηκε στο όνομα περνώντας το μάλιστα μέσα από την διαδικασία του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ που μόνο αρνητικές θέσεις έχει πάρει για τα ελληνικά συμφέροντα. Έτσι όμως η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει πάλι να βρεθεί σε άμυνα και να κυνηγά τις εξελίξεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr